Při měření shuntu se mi nelíbil velký hrb kolem 90Hz a nějaký menší šum od 0 do 200Hz.
Našel jsem nějaká starší měření diod a TL431.
Zenerovy diody od Temic BZX55 2V7 a 3V9 mají šum kolem 1uV nezávisle na proudu. TL431 šumí od 3 do 40uV (nejméně při 1mA).
Temic převzal Vishay, takže to je třeba tato dioda: BZX55C2V7. Na stránce Vishay se k nim dají stáhnout i Spice modely.
Zkoušel jsem znovu různé simulace shuntu a zjistil, že trimrem jde jednoduše nastavovat výstupní napětí alespoň v rozsahu od
cca 6V do 20V i víc. Se zenerkou se mi nepodařilo dostat na 5V. Na to je nutné použít nižší napěťovou referenci.
Hlavní je, že předchozí šum zmizel a je o řád nižší než zdroje s LM317, které jsem se pokoušel udělat co nejlépe.
Po přidání přepážky mezi regulátory a trafa výrazně klesla padesátka. Pomohla i výměna kabelu od standby modulu k tlačítku za stíněný (jen taková blbost -5dB).
Zajímavé je zjištění, že pokud nějaký zdroj nespojím se společnou zemí, tak ruší padesátkou ty ostatní zdroje třeba i 20dB jen tím, že je také uvnitř bedny.
Jestli je to přes RC 100nF, 100 ohm nebo přímo nemá na padesátku vliv.
Při měření na stole mi klesla padesátka o 10dB jen tím, že jsem se dotkl země nebo když jsem připojil nějakou kovovou desku, která se válela metr od regulátoru.
šum LM317, měřeno na stole přes velkej MKP kondík, takže to chytá i všechno z okolí
šum superhuntu, napěťová reference je zenerova dioda, měřeno na stole
šum superhuntu, uvnitř bedny, tohle už se mi celkem zamlouvá