DAC se sluchátkáčem jsem dal konečně do bedny (cca na jaře).
Obsah bedny:
emi filtr
standby modul
4x Talema trafo
přepážka z hliníku
shunt regulátory
DAC z alíku (zkoušel jsem 2 typy)
2x deska s relátkovým attenuatorem (ovládané z arduino)
2x deska sluchátkového zesilovače
výstupní ssr relé na přepínání první/druhá sluchátka nebo RCA výstup
arduino
oled displej
Hmotnost celé bedny je 10,5kg
Aktuálně 6x shunt regulátor. 4x 12V 240mA pro sluchátkové zesilovače a 2x 12V 190mA pro DAC. Dohromady 16W.
Zem je tahaná do hvězdy. Kabeláž musím ještě nějak uhladit. To je tak, když si vymyslíte nesmysl a není pak místo
240mA na shuntu topí tak akorát dost. Teplota na chladiči je max 60°C.
Shunt regulátory po zahřátí bedny dávají o cca 0,1V méně.
Na alíku jsem koupil malé magnety na M3 šrouby a distanční sloupky. Na spodek bedny jsem dal tenký magnetický plech. Moduly drží jako přibité. Na prototypy úplná paráda.
Následující text jsou jen poznámky o tom, jak jsem postupně zapojoval/měnil zdroje pro sluchátkáč/DAC a jak to ovlivnilo zvuk.
Ve srovnání s USB zvukovkama, které tu mám, je rozdíl ve zvuku naprosto zdrcující. Brutální basy. Jakože fakt brutál. Seperace nástrojů úplně jinde.
Skladby, které jsem myslel, že jsou špatně nahrané, tak to předtím jen nedokázalo přehrát.
Nejdřív jsem zkoušel DAC za 100Kč. Zpěv byl často výrazně zkreslený. Čím více hudby v pozadí (myšleno více nástrojů najednou), tím hůř. Měření ukazuje, že multitone ten levnej DAC moc nedává a zkreslení stoupá na jednotky i desítky %.
Taky tomu vadí nižší impedance attenuatoru a na různých hlasitostech se hodně zvedá dc offset. Ale to je z důvodu, že DAC nemá na výstupu operák.
Po výměně DACu za PCM1794A z alíku s operáky na výstupu se dc offset pořešil a je max 2mV v celém rozsahu. Slyšitelné zkreslení zmizelo.
Ale tím, že jsem z jednoho kanálu zesilovače vzal regulátory, dal je k DAC a zesilovače mají regulátory společné, se výrazně zhoršily basy a separace kanálů.
(tento DAC má společný +-12V pro operáky a z toho si tahá 5V pro analogovou část)
Po přehození napájení tak, že pravý a levý kanál zesilovačů jsou oddělené a DAC jsem dal společně s jedním zesilovačem, se to okamžitě zlepšilo.
Zpěv ale často divně chrčí. Jako když je na kabelu k repráku studený spoj.
Po přehození napájení +-12V pro DAC na běžný zdroj s LM317 má zvuk divnou jasně zřetelnou deku. Nicméně se zlepšila separace kanálů.
Při krmení z spdif je tam nějaký bordel na vyšších frekvencích. Také zkreslení je větší než z usb. To už je dáno minimálně nevhodným oscilátorem na převodníku (12kHz).
USB modul s izolátorem sice už mám, ale musím k němu dodělat zdroje. Bez izolátoru je tam brutální zemní smyčka na 4kHz.
Dodělal jsem další 2 shunt regulátory(+-12V) jen pro DAC a čistota nahrávek je zase lepší. Zmizelo chrčení v pasážích, kde byl hlas s mnoha dalšími nástroji. Na grafech zmizel bordel na vyšších frekvencích. Jitter na grafu skoro není vidět.
Teď už jsem si celkem jistý, že s lepším DAC se zvuk zase posune.
Měření sem dám později.
.
.
.
.
.
.
Přední panel jsem zapomněl vyfotit, ale už to mám zas rozebrané, tak později.