Re: Tonyho měření
Od jirkaz64 jsem na přeměření dostal výšky Peerless XT25TG30, sám mám Scan-Speak R2604/832000, takže mě zajímalo srovnání.
Z dálky působí stejně, ale při bližším pohledu se liší prakticky ve všem, snad až na membránu, ta jediná se mi zdá totožná. Odlišný zadní pólák magnetu bije do očí nejvíc, jiné jsou i fastony a v detailech se liší zadní plastový kryt, přední kryt a použité šrouby, phase-plug a v případě XT25 je skrz membránu zřetelně vidět centrovací plastový pavouk, ten má R2604 taky, ale menší. Mezi magnetem a předním krytem má XT25 po obvodu silikon navíc.
Frekv. charakteristika v ose je srovnatelná v tol. +/- 0,6 dB v pásmu cca 1-15 kHz. Citlivost nahoře mimo osu rychle padá - ring radiatory směrují ve svém principu. XT25 je v rezonanci mechanicky míň tlumený (vyšší Qms), na nejvyšších kmitočtech má asi +1 dB. Zkreslení se liší minimálně, ale podobně jako na dibirama je asi pravidlem, že u XT25 je 2. harmonická pod 5 kHz trochu vyšší. 2. harmonická celkově dominuje a přestože je rezonanční kmitočet nízko, rozumné dělení se nabízí kolem 3 kHz.
Bezpečně zaměnitelné kusy. Měřil jsem pouze tyto dva.