Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Měření zesilovače

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

Téma: Měření zesilovače

Zdravim, dostal se mi do ruky osciloskop a tak jsem si řekl, že se naučim něco novýho a zkusim přeměřit zesilovače, co máme doma. Mezi nima i SPS50, která už je plně funkční (až na šasi..) No a řešim problém, co použít jako zátěž na testování. Dá se použít čistě odporová zátěž tak, aby výsledky něco ukázaly? V jednom článku jsem našel, že se používá odpor 2ohmy paralelně s kondíkem 2uF, já bych ale radši kvůli bezpečnosti něco 4ohmovýho.. Dalo by se to řešit třeba přidánim dalších 2ohmů k tomu do série? Ještě jsem našel náhradní schema reproduktoru od pana Sýkory, ale z toho nejsem moc moudrej... S čim měříte vy? Děkuju za jakýkoli osvětlení:)

Re: Měření zesilovače

Pokud je předepsaná minimální zátěž zesilovače 4 ohmy, pak je nutno použít čtyřohmový odpor, co je na tom k osvětlování ???

Web

Re: Měření zesilovače

No myslel jsem, že je potřeba měřit se zátěží, která aspoň trochu imituje reproduktor.. Takže něco, čemu se mění impedance v závislosti na frekvenci..

Re: Měření zesilovače

mno, ono impedačka 4R repráku zrovna k 2R neklesá.

Web

Re: Měření zesilovače

To ne, ale třeba u ARN150 roste až na nějakých 35ohmů, při rezonanci.. Ale co jsem chtěl vědět je, že můžu měřit prostě jen s odporem a budu mít použitelný výsledky. Nemusim tudíž vymejšlet žádný šílenosti, prostě koupim výkonovej odpor a bude. Díky

(upravil juro 14. 2. 2009 1:31)

Re: Měření zesilovače

no zalezi ze co chces merat.. ale merania sa robia na vykonovych odporoch. Nahradna schema reproduktoru by ti aj tak velmi nepomohla.. v kazdej knizke je aj tak ina.  urob meranie s odporom, tak je to tusim aj v normach

Re: Měření zesilovače

Dobrý den.
Příští týden potřebuji odměřit NF zesilovač a potřeboval bych poradit, jak lze změřit odstup signálu od šumu, a zkreslení zesilovače. K dispozici budu mít kvalitní generátor a osciloskop, který pravděpodobně umí přepočítávat fourierovu transformaci (měření zkreslení), nicméně nevím jak na to. Mohli byste mi někdo prosím poradit? Popř. Co zajímavého by se dalo na NF zesilovači ještě odměřit (výkon, přenosovou charku a vnitřní výstupní impedanci koncáků zvládnu.) Jedná se o zesák 2x20W + 100W(s aktivní výhybkou). Jsou tam použity nějaké TDAčka. Za vaše nápady bych byl vděčný....

Re: Měření zesilovače

Jakou studuješ školu a pokud je to odborná škola tohoto zaměření, tak jak to, že vás to kantoři nenaučili ???

Web

Re: Měření zesilovače

No jsem na mikroelektronice, ale o zesilovačích toho moc nevím, každopádně už se mi podařilo sehnat nějaké materiály. Složil jsem z tří rezistorů odporovou zátěž 60W, tak jsem zvědavej, jestli snese těch 100W alespoň na krátkou dobu než to odměřím....

Re: Měření zesilovače

Běžně se to řeší chlazením zátěže vodou.

No a jestli hledáš námět, co změřit, tak třeba zbytková rušivá napětí, kmitočtovou charakteristiku, výkonovou kmitočtovou charakteristiku, , zkreslení pro několik úrovňových hladin nejlépe i harmonickou analýzu složek,  IMD, TIM... měření je poměrně přesně definováno v normách a doporučeních, tky můžeš okopírovat postupy a metody, uživané v renomovaných test. laboratořích.

Web

Re: Měření zesilovače

Me by treba zajimalo mereni a posuzovani stability s ne-odporovou zatezi, toto tema mi pripada takove nejake tabuizovane..

Web

Re: Měření zesilovače

I k tomu existují metodiky. Proč tabuizované ? Když jsem řešil 100V bloky (různých výrobců), tak u všech byly zpracované postupy, několik zátěží a dovolené deformace signálu. Když to pracuje do dlouhých kabelů, musí to kapacitní zátěž zvládat.

Web

Re: Měření zesilovače

No hele s kapacitní zátěží bych na tom svym zesáku radši moc neblbnul. Tam je problém, že při vyšších kmitočtech by ta kapacitní zátěž mohla mít menší impedanci než je jmenovitá a to by se tomu výstupu z TDA nemuselo moc líbit. Dal jsem na vaše rady a sehnal si materiály, kde se přesně udává co a jak se má měřit. To jsem si nemyslel, ale ony normálně existují normy podle ČSN, ve kterých je přesně stanoveno při jakých kmitočtech se mají například proměřovat charakteristiky. Jako docela sem na to koukal s údivem. Myslel jsem, že si to každej výrobce odměří jak chce, že záleží jen na tom aby proměřil celý rozsah....a ono houbec.

Re: Měření zesilovače

Ony normy sice existují, ale jejich závaznost je diskutabilní, taky výpovědní hodnota těchto měření může být poplatná zastaralé metodice. Takže si někteří výrobci odměří, jak chtějí.

Web

Re: Měření zesilovače

stačí si zobrať impedačný priebeh s veľkými výkyvmi a lokálnymi nízkymi minimálnymi hodnotami impedačného priebehu z dákych viac pásmových sústav so zložitejšou pasívnou výhybkou, myslím, že niečo také by nemal byť relatívne problém nabastliť

Web

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Měření zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£