Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 65]

(upravil Stowik 11. 4. 2024 11:18)

Téma: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Dokončení jsem řešil v Dokončení zesilovače po 26-ti letech. A teď se (vlastně již po 28-mi letech) pokouším o upgrade. Nechci dělat nějaké zásadní změny, chci pokud možno využít šuplíkový zásoby a rozborka 2 dnes již nepoužívaných projektů mi poskytne taky hromadu součástek.
Realizaci plánuju až na letošní podzim. Teď rekonstrukce podlah v bytě a už se pomalu rozbíhá zahrádkářská sezona.

Díky Otas se ledy pohly rychleji než jsem původně očekával. Konečná schemata jak šly do výroby jsou v postu #27, hotové desky z výroby v postu #39

Poslech mi i přes neduhy nesmírně baví a právě ty neduhy chci odstranit. Tak jsem nejprve začal řešit Přepínač vstupů s relé jako náhradu za elektronický přepínač s MAB24F. Přepínač mám nyní řešen jako dual mono, čistě proto, že 4pin konektorů mám dost a 3 pin by mi na vše plánované nevyzbyly.

https://i.postimg.cc/D4bnh481/Pre-Amp-30.png https://i.postimg.cc/t7L95kMk/Pre-Amp-31.png

Další na řadě je nová deska zdroje s využitím stávajících součástek. Současný, špatně navržený, nemá dost prostoru pro dobré připojení zemí.

https://i.postimg.cc/PPYTFZGj/Schematic-Zdroj-2024-03-03.png https://i.postimg.cc/BXKn9kKR/Pre-Amp-28.png https://i.postimg.cc/9RkCsYFW/Pre-Amp-29.png

Přibude vypínámí korekcí a fiziologie relátky. Původně jsem uvažoval o použití 4011, ale aby byl navolen poslední použitý stav rohodl jsem se pro tlačítka s aretací. Nakonec ještě zvážím, zda signalizační ledky osadit nebo ne. Bez nich bude jednoduší zabudování do čelního panelu. Tlačítka a ledky budou osazeny z druhé strany a zaletuju je až po zabudování do panelu.

https://i.postimg.cc/8fFPCnnJ/Pre-Amp-26.png https://i.postimg.cc/G9NmfdHk/Pre-Amp-27.png


A nakonec zvažuju i předělání celého předzesilovače.
Mám v plánu ale původní desku zachovat jako "nosič" potenciometrů a novou desku připevnit na dno pod ní a s potenciometry spojit buď kroucenými vodiči, nebo stíněnými. Stíněný bych musel koupit asi nějaký z 5/10M UL2547 Shielded Wire Signal Cable, akorát vůbec netuším jaké AWG zvolit.
V původním chématu předzesilovače jsem již upravil hodnoty u fiziologie pro výšky a i pro výšky v korekcích. Podle simulace jsem srovnal průběhy s basy.
https://i.postimg.cc/0zvPgQxJ/Schematic-P-edzesilova-2024-03-03.png

Průběh fiziologie po úpravě.
https://i.postimg.cc/bDrq6BPC/Pre-Amp-17.png

Ověření, že pro vypnutí stačí odpojit odbočku potenciometru.
https://i.postimg.cc/V55N4dLf/Pre-Amp-18.png

A zde rozsah a průběh korekcí po úpravě.
https://i.postimg.cc/hJpS1qkQ/Pre-Amp-19.png


A samotný předzesilovač je vlastně teprve rozpracovaný, zatím jen rozvržení na desce a vedení signálových zemí. A co fakt netuším ... jestli vůbec a jak rozlejt země na desce. A další věc která mi vrtá v hlavě je, zda by balanc neměl spíš být až na výstupu tedy za U2.2.
https://i.postimg.cc/WD2NZ4HP/Pre-Amp-24.png https://i.postimg.cc/21N8zGdy/Pre-Amp-25.png https://i.postimg.cc/nMsHBg0M/Pre-Amp-32.png


Uvítám pokud kdokoli zběhlejší má k tomu co říct a postrčí mi k lepším výsledkům, než jakých jsem sám schopen. Díky předem.


Jako fakt nechápu jak jsem před těmi 28-mi lety dokázal tu desku předzesilovače s tužkou a gumou na milimetrovém papíru navrhnout.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Jen v rychlosti několik postřehů, můj názor:
Určitě bych použil lepší OZ, čas NE5532 do DYI hifi už pominul. Já mám v zásobě pro podobná zařízení LME49720, ale hifisti jistě doporučí něco lepšího, co se ještě vyrábí. Jedno, že je nyní použito na výkon nějaké MDA, určitě budeš chtít kvalitativně pokročit i v tom big_smile.
Škoda, že jsou korekce tak daleko od zesu, já bych asi přesunul vše s příslušným OZ, abych nemusel vést dráty k poťákům.
Hodnoty potenciometrů bych v principu volil nižší (do 25 k), z čehož vyplývá pozice balance (max. 5 k) před regulací hlasitosti.
I hodnoty potenciometrů korekcí volit nižší, tak 10k (a dopočítat vše ostatní), jak z důvodu odstupu, tak z důvodu ss parametrů operáku.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Díky za postřehy.
Pro OZ počítám s paticemi, jejich výměnu nevylučuji. I když v tomhle bych pak raději uvítal někoho v okolí Plzně kdo je má a umožnil by vyzkoušení v jednom kanálu.
Konce jsou 3886, bylo by možné je v budoucnu vylepšit zapojením s OZ ve zpětné vazbě, pár schémat mám stažené.

S poťáky to je težký, opravdu nechci měnit panel a zabírají 150mm, 3 jsou pájené ze strany spojů a volume je na straně součástek. A ani netuším kolik by ta deska pak v jlcpcb stála. Nová deska, pokud do toho půjdu, bude umístěná pod ní, takže žádná závratná dělka kabelů.

Zkoušel jsem to v LtSpice simulovat celý, ale prostě tohle ještě neumím a nevím jak na to.

(upravil Otas 6. 3. 2024 12:12)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Tak jsem nad schématem podumal a představil jsem si, jak bych se k tomu postavil, kdybych to měl sám stvořit. A najednou vylezlo spousta - snad převážně vylepšujících - návrhů smile .
Začnu od OZ: NE5532 mají poměrně velký vstupní proud, to komplikuje udržení výstupního napětí, zvláště při velké hodnotě ZV odporů.
Všeobecně je třeba používat rezistory o únosné nízké hodnotě jak ve ZV tak i rezistory k zemi na neinvertujícím vstupu. To je zároveň vhodné i pro slušné odstupy od šumu. A dal bych OZ do patic smile.
Z toho vychází i následující návrhy změn:
R12 u U1.2 zmenšit na cca 33 k, nebo i trochu méně. Paralelně k němu obvykle dávám kond v řádu desítek až stovek pF, aby opakovaná ztráta kontaktu potenciometrů před ním nevnášela tak strmou změnu signálu, ale to je jen moje libůstka smile .
R4 změnit na 33 k.
C5 doporučuji zvětšit na 3M3,  C12 a C13 jsou zbytečné, C5 (který eliminuje přicházející šum a hluk) je plně nahradí..
C4 by také měl být dle první myšlenky větší, aby to nekradlo basy, nyní se kloním k jeho vyřazení - dát drátovou spojku.
Zpětnou vazbu změnit: P2 odhaduji na 10 k, R3 cca 560 ohmů, max. zesílení více než skoro 20 nebude potřebné. Cca 120 mV "vytlačí" každý obvyklý zdroj zvuku, pokud nechceš používat mikrofon - což pochybuji, to do hifi nepatří. Popřípadě rovnou ZV nahradit vhodnými pevnými odpory, to vynuluje nebezpečí ze špatného kontaktu jezdce P2.
Balance rovněž ze šumových důvodů upravit: R9, P3 a R11 zmenšit na desetinu hodnot a předsunout před (fyziologickou) regulaci hlasitosti C6 + P4. R6 zmenšit na 220J.
Blok doladění ss napětí na U1.1 mi připadá neobvyklý a pocitově takový dosti "váhavý", tedy spíše regulovaný stabilním proudem, než napětím, tepelné konstanty vstupního drifitu s tím budou cvičit. V prvním kole jsem doporučil od + a - 15 V (tvrdých ze zdroje) vložit rezistory cca M1 (aby regulace byla jemnější), hodnotu P1 zmenšit na cca 10 k a R7 zmenšit na cca 100 k, což by mohlo zajistit větší stabilitu a tvrdost. Ale to je ještě na výpočet správných hodnot. Poslední verze mi pak v hlavě uzrála s odstraněním R5 (zpětná vazba R7 a P2 ho nahradí). S regulací ss napětí výstupu ale nemám zkušenost (já vkládám vazební kondenzátory smile ), možná někdo doporučí lepší verzi. Existuje jich hodně.
Rezistory v napájení (R20, 21) zmenšit na 51J, 6 operáků si vezme dost proudu, tak ať tolik nepadá napájení.
Doporučil jsem změnit i hodnoty potenciometrů na ekvalizéru (na 10 k) a doladit R19 (čili 5 * menší).
Tolik asi shrnutí, čím jsem zavalil Stowika + nějakou drobnost na plošáku (nejprve přes zprávy, snad jsem na nic nezapoměl).

(upravil jardag69 16. 3. 2024 15:40)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

.

(upravil Stowik 11. 4. 2024 10:41)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

jardag69 čelní panel je daný a nechci ho měnit. Chci využít maximum stávajících součástek a zásob. Takový přepínač v šuplíku nemám. Spíš bych šel do motorového alps s DO.


Otas, díky ti za to jak jsi se do toho zapálil.
Tady je nové schéma se všemi návrhnutými změnami.
https://i.postimg.cc/cKFBCBxn/Schematic-P-edzesilova-nove-upravy-2024-03-06.png

Korekce po změně potenciometrů v simulaci vypadají, že nebude třeba ani nic dalšího kolem upravovat.
https://i.postimg.cc/ts5TxNzT/Pre-Amp-potenciometry-10k.png  https://i.postimg.cc/68wqqmng/Pre-Amp-potenciometry-50k.png

Na desce počítám s konektory i potenciometry, krom volume. Jejich umístění je rozměrově už podle čelního panelu. Tady si nejsem jistej s roztečí, našel jsem 5x5mm i 5x6mm. Potenciometry bych ale potřeboval s aspoň 20mm hřídelí a co jsem hledal,tak ma tom výrobci dost šetří, přes 10mm téměř nejsou.
Ještě jedna věc, pokud osladím potenciometry, bude to umístěné těsně veldle zdroje. Pokud konektory a stíněný kabl, půjde to umístit od zdroje dál.

Podobně rozteč pro 3u3 C5, zatím tam mam 5mm a prostor pro rozměr 7,2x7,2.
https://i.postimg.cc/dL9nky9w/Pre-Amp-41.png  https://i.postimg.cc/zyX7nGdW/Pre-Amp-42.png

(upravil Otas 7. 3. 2024 9:43)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Výborně, rychlá práce.
Pár chybiček se tam přeci jen vloudilo:
Zrušit propojku od výstupu U1.1 na propoj C5, R4 a R7.
R19 a R13 zmenšit na 5k1 (alespoň předpokládám podle principu funkce ekvalizéru - že by to nevyhodnotila simulace, nebo mám chybné představy?). Budu si asi muset blíže nastudovat tohle ekvalizérové zapojení, nějak už mi vypadlo z hlavy sad . R13 bych přidal k U2.2 za vstup Kor. R1.
Odbočku Kor. R1 k relé bych dal hned na výstup U1.2 (proto ty šachy s R13).
Nějak nechápu funkci relé K2. Nemělo by to správně přepínat mezi výstupem bez korekce a výstupem s korekcemi, čili rozhodovat, co půjde konektorem OUT do výkoňáku?
Rizikem pro potenciometry a desku předzesu je blízký transformátor. Ten je jak blízko?
10 k a 5 k lineární stereo se koupí snadno, pokud nepožaduješ něco speciálního. Možná nerozumím správně, tohle určitě znáš..
https://www.gme.cz/v/1484522/piher-pc16 … tenciometr
https://www.gme.cz/v/1484346/piher-pc16 … tenciometr
A ještě jsem si všiml smile :
Napájení k relátkům (+15V a GND) bych přivedl zvlášť solo kablíky. Naopak AGND a BGND sjednoť i s GND RC bloku napájení (C14, 15). Zem k tomuto celkovému bloku předzesilovače povede signálovou zemí od výkonových zesilovačů, čili na konektoru U nap nebude zapojena. Jinak bychom si zadělali na zemní smyčku.
Edit:
Aj, teprv teď (po přehození balance a fyziologické volume na papíře sad ) jsem si všiml role C6/R8 (C7 lze zde zanedbat). Vidím problém, předtím to eliminovali zpětnou vazbou. Zkus prosím odsimulovat i fyziologickou regulaci spolu s balance před ní.
Jo, projektovat není snadné smile. Zvláště, když zároveň řešíte tři další věci...

(upravil Stowik 11. 4. 2024 10:42)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Takže spoj z výstupu U1.1 na uzel C5, R4 a R7 jsem odstranil. Dobře, že jsi si všiml. Já to blbě pochopil.

Relé K2 zamýšlím tak, že buď stav 1 nedělá nic a stav 2 spojí výstup U1.2 s konektorem OUT.
https://i.postimg.cc/ZWWyH8zg/Schematic-P-edzesilova-nove-upravy-2024-03-07.png

R13 jsem původně neměl vůbec zahrnutý v simulaci. Teď jsem ho tam přidal a objevil se v grafu i útlum a i vzájemná souvislost s R19. Oba by měly mít stejnou hodnotu a současně i určují zdvih a útlum korekcí. R19 má vliv na zdvih a R13 na útlum. Půjde jen o to jaké hodnoty nakonec zvolit. Nevím kolik by zdvih "správně" měl být, líbilo by se mi +-12db.
Výsledky simulace:
Původní stav R13=R19=22k
https://i.postimg.cc/WhMfYVN0/Korekce-oba-22k.png

R13=R19=5k1 .. necelých 8db se mi zdá málo
https://i.postimg.cc/rDjZc9tm/Korekce-oba-5k1.png

R13=R19=15k
https://i.postimg.cc/0rK4mmhW/Korekce-oba-15k.png


Volil bych 12k nebo 10k.
R13=R19=12k
https://i.postimg.cc/wRNbp8h8/Korekce-oba-12k.png

R13=R19=10k
https://i.postimg.cc/2bMXM8L7/Korekce-oba-10k.png


A takhle se to rozhodí pokud hodnoty R13!=R19 (kdo programuje znaménko chápe tak pro ostatní - se nerovnají)
https://i.postimg.cc/3dMcZNTK/Korekce-5k1-22k.png


Deska vychází cca 75mm a bude otočená relátky ke zdroji a hned vedle bude deska zdroje, ta je 49mm a hned vedle je toroid. Ten má magnetické stínění.

To gme jsem prohledával a asi je přehlíd. Díky za nález, já pak už hledal i na alíku, kde je to hlavně samý WH120 WH148 apod.


To vypnutí fyziologie jsem blbě simuloval a domníval se, že stačí přerušit odbočku poťáku. Nově jsem zjistil že jen "odpojovat" odbočku nestačí, C6, C7 a R8 tam způsobuje pokles od cca 9kHz. Přidal jsem tedy další relé aby se vyřadil člen C6, C7, R8 úplně. To znamená, že využiju všecny relátka co mám v zásobě a aby byly stejný tak fyziologii budou vypínat relátka finder, které mám akorát 2 kousky.
https://i.postimg.cc/Z9nzDzPY/Pre-Amp-49.png

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Ta simulace korektoru je (i pro mne) poučná. Ano, obvykle bývají korekce +-12dB a volil bych podle výsledných charakteristik odpory 12 k.
Přidání relé  k úplnému odpojení fyziologie je určitě správně. Sice to bude stále trochu ovlivňovat i výsledek při fyziologické regulaci, ale nebude to nějaký masakr.
Čemu ale nerozumím, resp. s čím určitě nemohu souhlasit, je popsaný účel relé K2. Pokud spojíš výstupy dvou operáků, začnou se chovat jako ve zkratu (jak se budou snažit prosadit svůj signál) a výsledkem bude zkreslená zvuková katastrofa. Musíš si na relátku vybrat, který signál na out pustíš.
Kompromisem, ze kterého nejsem nadšen, by bylo vložit mezi výstup U2.2 a přivedením signálu (po sepnutí relé) od Kor.R3 menší odpor, cca 1k.

(upravil Stowik 11. 4. 2024 10:48)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Děkuji ti za ochotu a trpělivost v soukromých zprávách.

Tedy potenciometry budou všechny 5k a jsou už na cestě ty z gme. Operáky LME49720 jsou taky na cestě. Tady trochu doufám, že rozdíl uslyším i já hlochopýr. Fakt je, že cena je dobrá, ani krabička cigaret za kus, zatímco tenkrát ty NE5532 stály jako 2 krabky Peter. big_smile
https://i.postimg.cc/Th6qkx70/Upgrade-nove-upravy-2024-03-11.png

Po simulacích, kdy tam pořád byly různé hrby na spodku a nedařilo se to srovnat jsem od všech těch trimrů ustoupil. Rozměr desky jsem neměnil, pořád je 99x74mm.

Vypnutí fiziologie bude jedním relé, inspiraci jsem našel v tomhle:
https://i.postimg.cc/RNNhDLCR/vypnuti-fyzillogie.jpg

Vypínání korekcí jsem "okoukal" u SA2022 na diyaudio: diyaudio.com/..._tone_control_schematic-jpg
Tohle z toho leze při vypnuté fyziologii, takže výstup při zapojených korekcích a při vypnutých.
https://i.postimg.cc/DJQRxLsP/upgrade-03.png

No a deska bude vypadat asi takhle. Počítám už jen s potenciometry a konektor bude pouze na regulaci hlasitosti.
https://i.postimg.cc/xqYwcpDx/upgrade-05.png

https://i.postimg.cc/XBVmmqkS/upgrade-07.png

(upravil Otas 12. 3. 2024 16:37)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Teď jsem měl rušný víkend (zvukařina a další), tak jsem se k AW nějak nedostal.

Zkus prosím simulací ještě projet oblast kolem U2.1, zda si potenciometry o nižší hodnotě 5 k nevyžádají nižší odpory R15 - 17 a větší hodnotu C8. U většiny korekcí obvykle souvisí vše se vším. Nějak to ve mne budí nejistotu, že by to šlo tak snadno ? sad. Edit: Do problémových součástí k přepočtu je potřebné zahrnout i C8, R18 a C10 (já bych pro sebe použit osvědčený - zde by pasoval - williamsonův korektor ze svého sluchátkáče, zvukově je fakt výborný smile , ale to je brek nad rozlitým mlékem, součástky jsou na cestě).
Rezistor R6 je už vcelku zbytečný, můžeš ušetřit místo na plošáku.
Ještě jsem si všiml, že napájíš relátka na 12 V ze zdroje 15 V. Namísto R22 by každé relátko zvlášť by mělo dostat svůj srážecí odpor o hodnotě cca čtvrtiny odporu vinutí relátka.
Jinak už jsem tam nezachytil nic k přemýšlení smile.
Edit: Přeci jen ještě něco smile:
Zem napájení relátek by měla být samostatná, nespojená se signálovou zemí. Asi bych jí na schématu jinak označil, GNDA např., aby případným pouhým okopírováním někoho neznalého nenastal problém se zvukovými rázy. Tak, jak už jsem napsal, signálová zem GND, společná pro oba kanály, přijde s vedením signálu k výkoňákům (na konektoru Unap vývod 2 přerušit!), zem k relátkám (GNDA) samostatně přímo od zdroje, abychom si nevyrobili zemní smyčku.

(upravil Stowik 11. 4. 2024 10:55)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Teď to vemu odspodu.
S tou zemí jsem to podělal, přehlíd ... vím, že jsi o tom už psal. Zaplaťbůh ale, že jsi zvučil a neviděl schéma co jsem sem nejdřív dal. Opravoval jsem ho na 2x. Nejdřív prohozený vstupy operáků a pak jsem zjistil, že jsem měl prohozený i napájení +- operáků (to vzniklo jak jsem měnil 5532 za 49720, měl jsem změnit jen pojmenování a byl bych v klidu).

Tu napájecí zem jsem zamýšlel neosadit do konektoru od zdroje, prostě vést od zdroje napájení jen 2 vodiče + a -. Kdyby bylo náhodou potřeba to provozovat odděleně od koncáku v této současné skříni. Stejnou krabku mám ještě jednu a tam by pak mohl být konec samostatně (tedy pokud bych ho chtěl provozovat s "dospělým" trafem, protože sem 200W trafo nedostanu).

Napájení relátek počítám se stabilizátory které mám. Buď to 7815 (1A) anebo 78L12 (100mA). Zdroj je připraven pro obě varianty. Sepnutý budou mmax 3 relátka současně ... 3 x 16mA, a mělo by to zvládnout i ovládání vstupů s 4028 u kterého odběr vůbec netuším, ale moh by být zanedbatelný i s 2mA ledkou. Má ale vlastní 78m05, tak by bylo řešení k němu přivést jen usměrněné napětí - kondíky jsem k němu už přidal (z hlavy nevím přesně asi 100u a 100n).

R6 jsem odstranil. A přidal jsem R22a pro druhé relé. Pokud použiju 12V napětí, dám propojky. Stejné přidám i na desce přepínače vstupů, tam je pro 4 relé jen jeden rezistor.

Potenciometry dnes přišli, tak jsem přeměřil šuplerou rozměry kontaktů ... je blbý nápad udělat desku na míru kontaktům? Takto? Seděl by tam pak pěkně jak zadnice na hrnci.
https://i.postimg.cc/hJP1B7R8/Upgrade-29.png


Ve všech těchto simulacích je zahrnut i U1.2 ale bez zesílení, aby 0 byla nula.

V simulaci můžu potvrdit, že hodnota potenciometru nemá vliv. Jeho hodnota je v názvu, pořadí obrázků je 5k, 10k, 25k
https://i.postimg.cc/hzmqGV47/simulace-korekce-5k-bez-fyziologie-09.png https://i.postimg.cc/MXRWZJXr/simulace-korekce-10k-bez-fyziologie-11.png  https://i.postimg.cc/BPxsmHdG/simulace-korekce-25k-bez-fyziologie-12.png

V dalších simulacích jsem si hrál s hodnotama okolo U2.1
https://i.postimg.cc/75B4txQb/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-13.png https://i.postimg.cc/zLVr9997/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-14.png https://i.postimg.cc/3kr7Zy1P/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-16.png https://i.postimg.cc/rKNMWG11/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-17.png https://i.postimg.cc/d7pYv5FY/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-18.png

https://i.postimg.cc/nCJnCSDV/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-19.png https://i.postimg.cc/GB5ctck6/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-20.png https://i.postimg.cc/LhZsqZQD/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-21.png https://i.postimg.cc/rdmVqdtS/TEST-hodnot-simulace-korekce-bez-fyziologie-22.png

A nakonec jsem si i hrál i s Rh a Rd, ketré mám poznamenané u původního schéma.(https://postimg.cc/xNzNS6y3). Jen si přesně nepamatuju co měli dělat, tak jsem zkusil namátkou pár hodnot.
https://i.postimg.cc/CzGL7pgf/TEST-Rh-Rd-simulace-korekce-bez-fyziologie-24.png https://i.postimg.cc/624BGDcq/TEST-Rh-Rd-simulace-korekce-bez-fyziologie-25.png https://i.postimg.cc/75XPv1bH/TEST-Rh-Rd-simulace-korekce-bez-fyziologie-26.png https://i.postimg.cc/ppbLKXgH/TEST-Rh-Rd-simulace-korekce-bez-fyziologie-27.png https://i.postimg.cc/JsR7dYrY/TEST-Rh-Rd-simulace-korekce-bez-fyziologie-28.png

Všechny simulace pohromadě: Korekce-testy-simulace

(upravil Otas 13. 3. 2024 19:27)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

OK, asi by mne přesvědčil i pouhý výsledek simulace s nově navrženými hodnotami. Ale děkuji i za ty ostatní, alespoň začínám vidět vliv výkyvů jednotlivých hodnot. Doufám, že korektor bude znít dobře, protože s těmito OZ budou ostatní zesilovací stupně excelentně hrát (a bude si to říkat o lepší výkoňáky smile ). Oproti NE5532 je to kvalitativní růst o dvě ligy.
Deska určitě na míru kontaktům (pokud správně rozumím otázce; předpokládám kontaktům potenciometrů). Získá se tím maximální mechanická odolnost.
Kondíky k FM modulu a jen usměrňovač na zdroji není dobré řešení, nech kondíky u zdroje. Napájecí cesta země ke kondíkům na FM (půjde přes signálovou) by byla zatěžována nabíjecími proudy kondíků (které velmi silně kolísají v rytmu 100 Hz) a vzniklého brumu by nebylo možno se zbavit. Raději tedy vyrovnaný proud od stabilizátoru (myšleno U1 nebo U3?) u zdroje (pokud U3, tak asi toho výkonnějšího + 15 V) a klidně i do + cesty vhodně zvolený rezistor (podle odebíraného proudu FM na cca 4 V ztráty) a pak teprve může být kondenzátor u FM a vstup na interní 7805.
EDIT:
Podle velikosti proudu pro FM lze zvolit napájení z U1 nebo samostatné napájení (koukám na zdroj - schéma nahoře, konkrétně solo zdroj U3 + 15 V pro relátka). Bude-li proud skutečně velký, lze o napájení ze solo 15 uvažovat, i když spíše běží o vizuální nedokonalost - stabilizátor U1 důkladně chladit a U2 nikoli není na oko symetrické smile. Při opatřeních, která jsem popsal, by průchod desítek mA signálovou zemí neměl nadělat paseku (resp. brum), jak věřím sad. Pokud pro FM použiješ U3, doporučuji GNDA přivést přímo od zdroje zcela samostatně k FM dílu, a jen u něj spojit s GND.

(upravil Stowik 13. 3. 2024 22:45)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Jsem měl rychlejší myšlenky než klávesnici.
Mělo tam být (už jsem to opravil), že vedlejší U3 bude napájet relatka, a ovládání vstupů s 4028 u kterého odběr vůbec netuším, ale moh by být zanedbatelný i s 2mA ledkou. Vlastně k tomu přibude ještě jedna deska s ovládáním relátka vypnutí fiziologie a korekcí. Takže celkem max 3 relé po 16mA + max 3 ledky po 2mA = 54mA.
Zkrátka jen to, co nemá nic do činění s nf.

U1 (a U2) budou napájet předzesilovač a ten FM tuner. U toho bych si tipnul největší odběr při hraní z flashky, to budu muset změřit, protože jsem ten údaj nikde nenašel. Změřím jak se k tomu dostanu, kvůli rekonstrukci jsem to odvez na chalupu.
Jak jsem pro U1 zkusil počítat odběr pro provoz bez chladiče došel jsem k odběru max 200mA (s rezervou ... vyšlo mi asi 220mA), počítal jsem s 65°C/W z datasheetu.

LME49720 dnes dorazily, a to ještě ráno mi 17Track hlásil, že je to v Hostouni. Tak to mi potěšilo.

(upravil Otas 14. 3. 2024 15:35)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Jo, vyzkoušej odběr se zasunutou fleškou (raději několika rozdílnými) a platí, co jsem napsal výše o vložení (výkonově dimenzovaného) odporu do napájení směrem k FM dílu (to je z důvodu, aby kondenzátory před 7805 nevnášely tak silné proudové nárazy do signálové země). USB je strašně univerzální a napájení světýlka nebo ventilátorku nelze vyloučit. A nějaký malý chladič na ten U1 bych raději dal, moc to nestojí a zlepší to odolnost proti "ranám osudu" smile.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Stowik - sledujem to od začiatku a Tvoj projekt je mi veľmi sympatický. Prajem úspešné dotiahnutie do konca a potom napíš ako sa Ti to páči po zvukovej stránke.

A vážim si Otasov prístup, dnes čítať na ČS audio fórach relevantné príspevky ako niekto niekomu radí, nenadáva, neznevažuje a píše k veci je moc fajn a má moju úctu.

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Slimak to mi těší co jsi napsal.
Ke zvukové stránce zatím mohu mluvit jen o tom, co momentálně tam mám v provozu, ale nelze tu vyloučit značnou míru placeba, protože jsem hlochopýr a navíc od 12,5kHz slyším jen ticho. Poslouchmám to rád i přes mírný brum, který tam mám a i přes neduhy s přepínáním vstupů, ale to vše se právě tímto snažím vyřešit. Otas ... přesně jsi to popsal. Můžu ještě přidat velkou trpělivost s mojí tvrdou palicí, kdy jsem se ze sentimentu snažil držet zuby nehty "horšího" řešení i osazení. I s tím chladičem měl pravdu, přeci USB by mělo dát 0,5A a s tím musím prostě počítat.


Otas ona ta symetrie zdroje už je "mírně rozbitá" tím pomocným U3. Moc prostoru tam nemám, když nemůžu zvětšit rozměr desky, přesto jsem to trochu posunul a raději chladič nejdřív koupím a přeměřím, abych měl jistotu že se vejde. Nějaké chladiče sice mám, ale jsou nevhodně tvarované.

Ještě jsem opravil drobnou chybu a myslím, že mám finální rozmístění součástek. Spoje mi ve 2 vrstvách vůbec nevycházely dobře, tak abych je mohl zkrátit a "napřímit" dělám ve 4 vrstvách. Hlavně spoje k relátkům a potenciometrům jsem dal do vnitřní vrstvy 1 a GND bude rozlitá ve vnitřní vrstvě 2.

https://i.postimg.cc/H8xLyD2L/Upgrade-34.png

(upravil Otas 17. 3. 2024 16:28)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Stowik: OK, postupuješ do finiše. Schéma předpokládám to, které bylo jsem si vytiskl 12.3. s LME49720, ale bez R6 a + R22a. Možná by bylo dobré včetně schématu plánovaného zdroje vložit závěrečné schéma před zadáním plošáku k výrobě. Bohužel některé věci vidím, až když jsou na papíře, to víš, stará škola smile.
Nevím, jak vypadá plošák s LM3886, je- li stavěn jako 2x mono, bude nás čekat další "boj" s brumem sad.

Slimak: Jsem vychován v tom, že se musím chovat (zde psát) slušně, pokud chci, aby se i druhý slušně choval. Praxe 28 let šéfování kolektivu (až 150 lidí) mne navíc dost poučila. Zbytečnou konfrontací se dá málokdy dosáhnout dobrých výsledků. Ve firmě jsem se podílel (a ještě se podílím) na realizaci projektů za stovky mil. Kč; ani zástupce technického týmu investora nemůže nic hrotit, je to netaktické a zhoršuje to šanci na uspokojivý výsledek. A viděl jsem naštěstí u většiny vynikajících odborníků (i nadrepublikového formátu), že se chovali nekonfrontačně a nebyli nafoukaní (ač měli na co). Byli lidé, ne nafrněné primadony smile. Bohužel na ČS elektro webech se očividně vžil jiný přístup. I když respektuji nějaké to drobné popíchnutí, to také nezaškodí...
Stowik se přihlásil ve vlákně začátečníků, nemachruje a reaguje tak, jak se dá očekávat; jistě, každý má určitou představu a tu chce realizovat, ne všechno může být po chuti, s tím se musí počítat, tak je to vždy big_smile.
A jinak díky za pochvalu, skoro se červenám big_smile.

(upravil Stowik 18. 3. 2024 12:16)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Taky myslím, že se finiš blíží. Zatímco rekonstrukce podlah je na samém začátku. Místnost už je prázdná, zítra mi budou dělat rozvody k zásuvkám, tak tu budu mít trochu sekání do panelu. Kdyby i tohle šlo jen naklikat v programu.

Závěrečné schéma sem pak samozřejmě dám, zatím se snažím mít potenciometry na desce správně orientované, aby mi pak nešli korekce do plusu při otáčení doleva. Podle simulace by vývod potenciometru na R13 měl být na desce vlevo.

Dnes jsem se ale hlavně věnoval ovládacím tlačítkům, tak aby při zapnutých korekcích svítila ledka ale nebyl aktivní výstup pro relé, aby to odpovídalo výchozímu stavu relé - zařazené korekce i fyziologie. Tlačítka jsem si pro jistotu propísknul ... tak jsem si musel i udělat novou značku a footprint.
Tady si nejsem jistej jestli by nebylo lepší bázové odpory při vypnutém stavu tlačitkem uzemnit.
https://i.postimg.cc/8sGPSRvB/Schematic-Ovl-d-n-s-aretac-2024-03-17.png

https://i.postimg.cc/3khhLC26/Upgrade-35.png

Deska LM3886, takhle jsem to koupil, mělo by to být dle vzoru co dělal Metronix. C1 a C2 nemám osazené, ani usměrňovač D1. Na pozici C12 jsem dal tantal, R4 zmenšil na 18k, tedy zesílení 19.
Výstupní zem K2 na repro nepoužit, zem k reprosvorce vedu přímo od zdroje.
https://i.postimg.cc/TprYmwMD/IMG-20220430-005115.jpg  https://i.postimg.cc/Sn10zFs9/IMG-20220429-125136.jpg


EDIT:
Pomalu už se chystám na gerbery. Dnes jsem ještě udělal drobnou změnu na desce. OUT konektory jsem přesunul blíž k relé, přišlo mi zbytečné tahat spoj od relé přes celou desku. Přidal jsem si popisky na spodek desky toho co mi překryje konektor a mohlo by být dobré to mít možnost vidět.

https://i.postimg.cc/sGG0ZSmR/Fin-01.png https://i.postimg.cc/v1XjRGTC/Fin-02.png https://i.postimg.cc/t19fmsqh/Fin-03.png

https://i.postimg.cc/CBQQ1JjN/Fin-04.png https://i.postimg.cc/YG9PMTm0/Fin-05.png

Aktuální schéma:
https://i.postimg.cc/4KmzfbR3/Schematic-P-edzesilova-nove-upravy-2024-03-17.png

(upravil Otas 18. 3. 2024 23:23)

Re: Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Takže:
Spínače: Profi výrobci by ty báze Q1 a Q2 raději uzemnili (třebas 15k), aby měli své jistoty a minimalizovali servis. Spíše bych to vzal podle toho, zda je tam dost místa. To tlačítko nezvládne 20 mA, aby ses nemazal ještě s nějakými trandy roll?
Mám zes 2*LM3886, tak jsem se koukal na jakém je to plošáku. Je na jiném, podobném plošáku (dle ARB2/97, bez trimrů atd.), prodej rovněž MeTronix a problém s brumem jsem na něm nezaznamenal. Tak uvidíme. Nakonec vylepšení vlastností zesilovače s LM3886 (mimochodem jsem to viděl právě s LME49720 smile ) si nejspíš vyžádá jiný plošák. Trimry na vstupech mám ve zvyku "likvidovat jako třídu" smile, je to jen další potenciální zdroj poruch a šumu.
K schématu:
Kondenzátory C3, C4 a C11 nejprve neosazovat. Jsou sice malinké - ZV je o několik řádů menších hodnot než byla a na případné zklidnění kmitajícího OZ budou nejspíš potřebné stovky pF - ale nižší hodnoty rezistorů ZV s sebou nesou nejen nižší šum, ale  - domnívám se, věřím - i vyšší odolnost proti rušení a zakmitávání. Já se kondenzátorům ve ZV OZ pokud možno vyhýbám, jsou údajně v kvalitě zvuku více slyšet, nežli RC členy na vstupu (typu R2/C2).
Ještě jsem objevil R25, který není potřebný.

Příspěvky [1 až 20 z 65]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Upgrade zesilovače dokončeném po 26 letech

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£