Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Návrh výhybky, prosba o pomoc

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: Návrh výhybky, prosba o pomoc

Mám 3 pásmové, stĺpové bedne v ktorých sa nachádzali reproduktory od TVM, nachádza sa v nich výhybka od BSA ktorá mi k TVMkám postačovala. Teraz mám na miesto dvoch woferov tvm v každej bedne dva kusy IRB 20 od dexonu a plánujem kúpiť ako stredový reproduktor SPH-135KEP od monacoru a výškový reproduktor bude RBT-95SQ. Mylsím si že kombinácia by to mohla byť dobrá aj keď najslabším článkom bude asi IRBčko (preto sú v každej bedne dva big_smile). Mám však problém s návrhom výhybky, pretože som sa nikdy tým nezapodieval a myslel som si že to vyrieši neaký šmejd čo si kúpim. Teraz už viem že bez dobrej výhybky by som mohol mať ako kolvek dobré reproduktory a nič dobré by zahrať nemuseli. Preto sa obraciam na vás s prosbou o pomoc s návrhom výhybky. Na RBTčko chcem použiť výhybku tretieho rádu a na sted a wofer asi druhého. Prvá deliaca frekvencia by bola 400hz a druhá okolo 5000 hz, tu si však niesom istý či 5 k alebo 6k. Ďalšia vec je že neviem v akom programe navrhnúť výhybku a kde by bolo potom najlešpie si kúpiť kondenzátory a cievky, odpory viem kde kúpiť, tými snáď nič nepokazím. Skúšal som si zadať parametre deliacej f v programe Hellish Points 1,1 len by ma zaujímal váš názor či je to dobrý program, nechcem si zbytočne kúpiť cievky a kondenzátory podla toho programu a potom mi vy napíšete že už existujú aj lepšie, alebo presnejšie programy, preto sa tak povediac zverujem do vaších rúk, no nie ako neaký pasivista. Nechcem si z vás spraviť ostrokov aby ste mi vy všetko spravili, chcem sa naučiť jednať ohladom výhybiek a potrebujem vašu pomoc.

(upravil Hanzi 17. 4. 2012 19:55)

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

4 x IRB 20 - proč? Volba basu závisí na spoustě věcí: citlivost; velikost a dispozice místnosti; panel/cihla, v tom horším případě ochota k investicím do zatlumení... Střed takto honíš moc širokopásmově. Jinak  třeba s xt25tg  /cca2856Hz by to mohlo být fajn bezva príma. Všude IMHO a potřeba doladit podle měření.
Abys mohl zhodnotit, co ti tu kdo poradí, holt musíš něco nastudovat. Je tu nato pěkná sekce. Napiš cos už četl. Doporučuju Loudspeaker_Design_Cookbook - 275 stran jedna z nejstručněších¨.

(upravil LIX 17. 4. 2012 20:47)

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

Pretože kedysi som bol zaťažený na bass, no dobre, som aj teraz, ale teraz si to kompenzujem subwooferom s LAB12, čo je myslím nepodstatné riešiť v tomto článku. Nič v zlom, ale ten reproduktor mi pripadá výzorovo trchu ako bradavka, tým však nechcem povedať že nehrá ako má. A keby som posunul deliacu frekvenciu medzi woferom a stredom? Pretože s ňou sa ešte stále hýbať dá. Myslíš že by bol problém pre SPH zahrať tak široké pásmo?
Čo som čítal? Iba príspevky užívatelov a po anglicky dobre neviem, ale viem si spraviť obraz čo je fajn a čo nie, hold učíme sa na vlastných chybách a viem že skoro akákolvek výhybka bude lepšia ako tá od BSA, ale s tým akákolvek sa uspokojiť nechcem. Keby ano spravím si to podla toho Hellish Points 1,1 znížim tam citlivosť na výškach, popozerám si kde ludia z tohoto webu kupujú súčiastky na výhybky a idem do toho sám bez rád.
Rozmýšlal som spraviť výhybku tu http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/APCXOver/ len neviem či mám dať obrátenú polaritu stredového reproduktora a nechápem ani prečo sa obracia niekedy.

(upravil Zdeno 18. 4. 2012 10:03)

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

Tiez som si myslel ze kadeco poskladam aby to esteticky vyzeralo, podla katalogovych listov islo ako tak k sebe a potom ze nejako navrhnem tu vyhybku, hovno, to sa neda, teda da, ale tu energiu co vynalozis studovanim a pokusmi nikdy uz nezuzitkujes pokial z toho nechces mat kseft.

Myslim ze uz aj v DIY prisla doba ked nie je podstatne vediet vsetko ale je podstatne vediet kto to vie a potom to len spravne poskladat.
Je asi neefektivne navrhovat obvody zosilnovacov, ked su tu ini borci co uz ich davno navrhli, rovnako pocitat, merat a skumat vyhybky ked su tu zase druhi borci ktori obetovali niekolko rokov studovanim pokusmi a maju uz adekvatne skusenosti, ktore ty nech budes chciet ako kolvek nedobehnes koli jednemu amaterskemu projektu

Takze asi by som vyhladal prveho borca ktory by bol ochotny ti s tym za nejaky peniaz pomoct.

Asi lepsia cesta je postavat odladeny projekt, je ich uz pomaly tolko, kolko je reprakov v eshopoch...

Resp. neodradzam od studovania a laborovania, mozno z teba bude dalsi borec v oblasti audia, len som chcel naznacit ze akysi programik na vypocty stacit nebude, treba merat, skusat, stavat provizorne boxy, studovat, zase merat, zase boxy... kompetentni by asi vedeli rozpravat lepsie ako ja..

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

Ono pravdaže som čítal aj pár českých článkov o výhybkách ale neporozumel som moc výpočtom a poprvde som podobné výpočty nemal rád ani na škole, musel som sa cez to vždy len preniesť. O výhybkách viem len základné veci.
Asi máš pravdu čo sa týka toho návrhu, nikdy sa nebudem do toho rozumieť tak ako niektorí borci čo to tu majú naštudované do podrobna a popravde by som bol aj ochotný zaplatiť za kvalitný návrh výhybky.

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

kontaktuj člena jmenem Mirulu, ten ti vyhybku odměří za  2 - 4000 a myslim že v té vyšší ceně je i setavení té výhybky, ale nejsem si jistý, můžu kecet, proto jak jsem již podotkl - kontaktuj Mirula a domluv se sním na konkrétních podmínkách.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

Napiš odkud jsi, pokud jsi byl schopen to dovézt na Severní Moravu, můžu se ti na to kouknout. Rozhodně bych ale předem vyloučil použití dřívějšího RBT, bude se s ním dělat blbě, minimálně snad novější typ ve zvukovodu RBT-1000, ale i to bude k 5" asi málo. K IRB by s přehledem stačil 4" SPH-102KEP, ten by se dal i snáz navázat s tím páskem.

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

Západné slovensko, Trnava a škoda nedisponujem možnosťou doviesť ich. Ináč myslel som si že ten 5 palec by bol na to lepší ale pravdaže sa prikloním k tomu 4 palcu keď t o ty tvrdíš. Asi skúsim napísať tomu Mirulovi.

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

být tebou tak ten levnej pásek rychle pustím z hlavy, dokud je čas... není to výška

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

A počul si ho hrať vôbec? Pretože ludia čo ho počuli tvrdia niečo iné ako ty. smile

(upravil Jurawood 20. 4. 2012 12:02)

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

jsem řek že hraje špatně? Ale prostě ti tam chybí něco co bude dobře hrát od 3,5 do 6kHz... tam má jako excelovat to 135kep, který už bude lítat na 400Hz? dále kolik si představuješ že to bude mít zatižitelnost..
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=12597

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

Prepáč, ale vyznelo mi to tak z toho čo si napísal. Zmenil som názor chcem tam 102kep a pod 800hz ho určite hrať nenechám (deliaca f bude ešte vyšia, toto hovorím o minimálnej) až včera som si všimol Xmax 1mm, na začiatku som napsíal peknú blbosť.
Ďakujem za odkaz, idem si to prečítať.

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

LIX: Myslím, že bys měl návrh nechat kompletně na osobě, která Ti to bude ladit, a nechat mu absolutní volnost. Málokdo by to vzal, pokud by se měl řídit instrukcemi kde co dělit, proto se ani neptám, proč 102KEP minimálně od osmi stovek...

Re: Návrh výhybky, prosba o pomoc

Máš pravdu.
Nepoznáte niekoho kto robí meranie+ navrhuje výhybky niekde na slovensku pretože mirulu býva až v Prahe a zatial som nenašiel nikoho kto by mi to k nemu odviezol.

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Návrh výhybky, prosba o pomoc

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£