Téma: Návrh výhybky pre ARN 6604 + Tonsil GTC 11/100
Ahojte.
Chcel by som požiadať o pomoc pri potenciálnom návrhu výhybky pre dvojpásmové repro s ARN 6604 + TONSIL GTC 11/100. Bedne mám od kamaráta, ktorý si ich amatérsky vyrobil niekedy v 90-tych rokoch. Viem že táto kombinácia nie je bohvie čo, ale majú pre mňa sentimentálnu cenu a ak by to bolo možné v tejto koncepcii, chcel by som aby z nich niečo bolo. Momentálne tie bedne majú vyzuálny stav hrozný a bude treba stolársky zásah. Ja s ladením výhybiek nemám vôbec skúsenosti. Neviem ako sa to presne počíta a čo do toho vstupuje. Venujem sa skôr magnetofónom.
Každopádne, skrinku bední by som najradšej nemenil, keďže sú viac-menej predrenovačne v pohode. Prikladám skicu vnútorných rozmerov (27 x 23 x 47) cm, čo zodpovedá vnútornému objemu 28,6 litrov.
Schému zapojenia výhybky som si odkreslil a je takáto:
Myslím si ale, že to zapojenie je nesprávne - výškový reprák je opačne, navyše keď som trochu hľadal na internete asi to malo byť niečo ako "dvojpásmová výhybka druhého rádu (12 dB/oktáva)" - samozrejme, že neviem, čo to znamená. Myslím si, že to bolo myslené takto:
Potreboval by som poradiť s výhybkou, resp. či je správna táto alebo sa to dá navrhnúť aj lepšie. Ozaj, tlmenie vo vnútry bolo urobené pomocou papierových krabičiek na vajcia ... Ako kondenzátory sú použité krabicové typy od Tesly v paralelnom zapojení. Vnútro je naozaj hrozné... Navyše, výškové reproduktory v oboch bedniach nie sú úplne rovnaké, jeden je TONSIL GTC 11/100 a druhý GDWK 11/100, vzhľadovo a parametrovo sú takmer rovnaké.
S prácou s drevom, resp. krajším zapustením košov meničov problém mať nebudem. Ani s upravou povrchu skriniek (brúsenie, farbenie...). Oplatí sa to pre danú koncepciu robiť? Vedel by mi niekto pomôcť s návrhom výhybky?
PS: Ak sa takéto niečo už na tomto fóre riešilo, tak sa ospravedlňujem a prosím link na vlákno .
Vďaka