Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Teorie & praxe » Definicia: Co je to zvuk?

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 57]

(upravil miero 13. 8. 2023 20:49)

Téma: Definicia: Co je to zvuk?

Zial, toto vlakno je myslene vazne.

Uviedol som tu v inom vlakne nasledujucu definiciu zvuku z wikipedie:

Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zvuk

Na toto som dostal pohrdajucu reakciu https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 06#p405206 a doporucenie si precitat o pokuse na dvojstrbine z pohladu kvantovej teorie. Toto necham bez komentara.

Na anglickej verzii to maju obsirnejsie a rozdelene z hladiska fyziologie a psychologie:

In physics, sound is a vibration that propagates as an acoustic wave, through a transmission medium such as a gas, liquid or solid. In human physiology and psychology, sound is the reception of such waves and their perception by the brain.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Sound

Ceskej wikipedie chybaju zdroje, na anglickej to tak nie je, a kto chce moze si tuto definicu najst v odkazovanej publikacii "Fundamentals of Telephone Communication Systems. Western Electrical Company. 1969. p. 2.1."

Spat k otazke z temy vlakna. Co je to zvuk, v kontexte tohoto fora a ma zmysel to vobec merat? Podla mna je to potrebna definicia, ktorej by sme sa mali drzat, ak chceme rozumne diskutovat.

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Jestli muzu, tak me zaujalo toto

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Sluchov%C3%A9_pole_-_Graf.png/640px-Sluchov%C3%A9_pole_-_Graf.png

https://www.tvfreak.cz/mezi-tichem-a-sumem-komprese-zvuku/2600/img/body-0.3CEA.gif

Re: Definicia: Co je to zvuk?

miero, ak na to chces ist exaktne a vedecky je to jednoducho tlakova vlna sirena v mediu ktorym je dusik a kyslik pri urcitom tlaku, ak je sustavny tak z jednej tlakovej vlny je vlnenie. Ale tak ti ukazem druhu stranu mince. Ak pomeras umelecky obraz, co ti to o nom povie? mozno zlozenie farieb, zistis farebne spektrum, platno/podklad atd.. mozno ci je stary 200 rokov a vyblednuty alebo cisto novo nafarbeny a ziarivo jasny...

Ale povie ti to nieco o tom ako na teba ten obraz posobi a ako sa ti paci? je to meratelna velicina?

nieco podobne je zvuk

niekto rad metal niekto klasiku, niekto je hluchy ako poleno a potrebuje +10dB na 10kHz...

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Wili, to o čo tu ide je niečo ako mliečne, farebné sklo, vložené medzi ten obraz a pozorovateľa. My hovoríme, že to sklo by malo byť číre, aby sme obraz videli " as is". A iný propaguje tú svoju " dúhu" pred obrazom, lebo tak sa mu ten obraz zdá krajší .. smile

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Paradni knižky na toto téma..

https://i.postimg.cc/T33McpW1/book.jpg

Web

(upravil jozy 14. 8. 2023 7:40)

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Nieosm si uplne isty, ale su tu take indicie, ze co je to zvuk dostane clovek 1. zadefinovane na fyzike na zakladnej skole.

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Obavam sa, ze na ZS sa hovori o tom ako vznika, ako sa siri, ale nie co to je…

(upravil lacikamo 14. 8. 2023 8:45)

Re: Definicia: Co je to zvuk?

- navrhujem presunúť na Slovanet ... Najskôr to prišlo odtiaľ.

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Proč chceš odpověď tady a nepřečteš si odbornou literaturu z více zdrojů? Pokud bys to udělal, nějak bys to svým mozkem pobral, ale jak tě to obohatí v pochopení problematiky kolem beden a jejich zvuku?

Co tím tedy sleduješ? Šíření zvuku z něčeho tak nedokonalého, jako je reproduktor (a o to víc zkomplikovaného jeho variantami), je komplexní věc, a měl bys okamžitě zbystřit, pokud na tak složitou otázku ti někdo odpovídá jednoduše, natož hlásá, že jedno řešení je správné.

Re: Definicia: Co je to zvuk?

antonio, to bolo na mna? resp. tvoja odpoved na moju vyzvu, aby sme zistili co si predstavujeme pod pojmom zvuk?

Impulzom k zalozeniu temy bola odpoved N.A. ktory si pod pojmom zvuk nepredstavuje nic fyzikalneho ale, citujem: "jeden ze zažívaných atributů lidského vnímání (který) se tvoří až v mozku, stejně jako vůně, chuť a pod"

Ja som nejaku odbornu literaturu uz cital, preto som "zbystril" pri takejto odpovedi...

Re: Definicia: Co je to zvuk?

miero, ano; bylo to v kontextu toho vlákna a názoru, že jediný recept pro dobré bedny jsou dva parametry a že současnými měřícími metodami jsou všechny informace zachycené uchem v nich zaznamenané. Nejsou, všechno se neměří, neumíme to měřit nebo vyhodnocovat.

Hned další věta za tvou citací je:

Tam venku není žádný zvuk, chuť ani vůně, jsou tam pouze různé fyzikální děje a v tomto případě je to děj - rozechvění molekul vzduchu.

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Připomněla se mi jedna situace s Bohoušem Sýkorou, když jsem s ním řešil otázky života, světa, hifi a vůbec.
Měl na monitoru měření dvou výškáčů, které nabral v jedné bedně a dumal nad tím. Když jsem se ho ptal, nad čím hluboce hloubá, řekl mi, že už dva dny čumí na ty grafy a přemýšlí..
Koukl jsem se na amplitudovou charakteristiku, směrovky, THD a jednotlivé harmonické.. A jeden z nich to měl o kus hezčí. Řekl jsem - já jako nevím co řešíte, dyk je to přece jasný ne? Tendle je prostě lepší a tečka.
A Bohouš na to: "Hm.. To jsem si myslel taky, jenže po zvukové, nebo řekněme poslechové stránce, stojí oproti tomu - co měří hůř, úplně za hovno. A slyší to i tetřev jako já.. Co poradíš teď?"
Asi další půlhodinu jsme se oba v tichosti na ten monitor dál koukali...

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

(upravil 14. 8. 2023 23:16)

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Mrucik, neviem ci to Vase spolocne premyslanie nad nameranymi grafmi bolo k niecomu dobre. Mozno keby si ho nerusil, tak by na to aj prisiel... wink

Vzhladom k tomu, ze to je len historka, tak to zial nie je pouzitelne ako argument, ze dobre merania nestacia na posudenie kvalit reproduktoru.

antonio: ak chces v tejto debate pokracovat, tak skus ukazat kto kde tvrdi, ze "jediný recept pro dobré bedny jsou dva parametry, ..." inak asi nemusime.

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Kdybys měl s repráky aspoň elementární zkušenosti, tu historku bys pochopil. Jelikož nemáš nic odžito, zakládáš tyhle témata a lecjaká historka je pro tebe pak nevěrohodná.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

(upravil miero 14. 8. 2023 23:43)

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Doveryhodnost historky nespochybnujem, a kedze je o Bohousovi, tak som za nu i rad.

Ale nie je pouzitelna ako argument, ze to nejde. Ako argument by som bral kombinaciu merani tych vyskacov a v lepsom pripade aj zapis z posluchoveho testu s viacermi posluchacmi, ktory by siel s nejakou namahou aj overit a pripadne dalej premyslat, preco tie merania nestacili. Historku, resp. to poucenie z nej overit nejde, hoc nemam problem verit, ze je pravdiva.

A mas pravdu, s reprakmi nemam ani elementarne zkusenosti.

(upravil BV 15. 8. 2023 7:48)

Re: Definicia: Co je to zvuk?

bylo to v kontextu toho vlákna a názoru, že jediný recept pro dobré bedny jsou dva parametry a že současnými měřícími metodami jsou všechny informace zachycené uchem v nich zaznamenané. Nejsou, všechno se neměří, neumíme to měřit nebo vyhodnocovat.

Ak "pripustíme", že všetky zvukové informáce sa do ucha dostanú výhradne zvukom , teda vlnením, ktoré sa šíri medzi boxom a poslucháčom, tak by som chcel vedieť, ktorý parameter toho vlnenia nevieme zmerať?? A nebudú to určite len dva parametre..To, čo to urobí s "hnutím mysle" poslucháča, je už otázka pre iný vedný odbor..

Re: Definicia: Co je to zvuk?

BV: akustická (objemová) rychlost? akustické zrychlení?...měření akustického tlaku jak vidno z celé (věkovité) diskuze je ke korelaci s poslechovým vjemem nedostačující

miero: elementární zkušenosti určitě máš a porostou úměrně tomu, na kolik reproňů se ti bude prášit ve skříni smile ... ale prostorově se to dá zvládnout, jistí to pivnica...třeba sbírat veterány je prostorově mnohem náročnější sad

(upravil miero 15. 8. 2023 8:30)

Re: Definicia: Co je to zvuk?

BV, skusim kreativnu odpoved. Ak ten “zvuk” vnimas len usami, tak ziskas len “sluchadlovy zvuk”. Pre komplexny vjem je potrebne ho vnimat celym telom, cize merat aj aktualnu vysku chlpov, frekvenciu podupavania nohy, dlzku zadrzaneho dychu a tak podobne.

Zbierat repraky by ma asi nebavilo, aky pozitok clovek z toho vlastne ma?

Re: Definicia: Co je to zvuk?

nemůžeš mít s něčím zkušenost (empirii), když se s tím nepotkáš fyzicky...akorát se ti to pak hromadí doma

(upravil Kocour 15. 8. 2023 8:31)

Re: Definicia: Co je to zvuk?

Kal: asi to bylo nepochopeno smile

Miero, to neni o sbirani repraku do skrine. Bylo mysleno, ze az ti projde rukama, mikrofonem a usima a vlastne telem nekolik (desitek) vyskacu, ve WG, bez WG, jine materialy, ruzne technologie, a stravis ladenim desitky hodin, tak nutne narazis na situace, kdy vysledny zvukovy dojem nejak nepasuje na teoreticke predpoklady nebo znama mereni.
A zjistis, ze ti treba sedi ta varianta, ktera treba nemeri uplne nejlepe. A zacnes se sam sebe ptat, co to vlastne znamena merit nejlepe. A ze kdyz si s celni deskou a ozvucnici trochu vyhrajes, tak uz se neda tak snadno rict ze jedno meri dobre a druhy vylozene blbe. Protoze tak jednoduche a cernobile to neni.

ruzne DIY repro

Web

Příspěvky [1 až 20 z 57]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Teorie & praxe » Definicia: Co je to zvuk?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£