Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zdroje signálu » Zvuk z TV

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [19]

Téma: Zvuk z TV

zdravím,

řeším malé dilema se zvukem z TV. Pořídil jsem si reprosoustavy URS3100. Když jsem je provozoval v řetězci PC -> stereo zesilovač, zvuk byl plný detailů, přestože jsem většinou pouštěl hudbu z YT. Nyní jsem soustavy přesunul do obýváku, kde jsem zesilovač připojil přes analog (výstup na sluchátka) k smart TV. A detaily jsou fuč sad Jelikož TV umožnuje různá zvuková nastavení, je jisté, že obsahuje nějaká kurvítka zvuku. Zajímalo by mě, zda se tyto kurvítka dají nějak obejít. Třeba použitím digitálního výstupu na TV (coax, optika) v kombinaci s externím DAC. Jen nevím, zda dochází na těch digitálních výstupech k nějakému mrvení zvuku, nebo se jedná o původní zvuk. Neřešili jste to někdo?

Karel

Re: Zvuk z TV

O kvalitě zvuk rozhoduje kvalita signálu a jeho kvalitě krom zdroje rozhoduje kvalita obvodů. Takže analog z TV je pro mne nepoužitelný, optika je na tom podstatně lépe ale přesto nedosahuje kvality PC. Pro mě je to jednoduché, mám PC pod televizí, takže když chci kvalitu, použiju PC přes DAC.

Re: Zvuk z TV

Proč nedosahuje kvality PC? Já měl za to, že to funguje tak, že PC příjme data řekněme z YT, a tyto data pošle do zvukové karty PC. Odtud z analogového výstupu do zesilovače. A myslel jsem si, že u TV by to mohlo fungovat podobně, tz. přijme data z YT a pošle na příslušný audio výstup. V případě analogu to jde ještě asi přes nějaké další obvody (kurvítka). No a mě by zajímalo, zda se v případě digitálního výstupu signál též nějak upravuje, nebo se jedná o signál přijatý ze zdroje (YT) bez úprav. V tom případě bych se použitím externím DAC mohl dostat na stejnou kvalitu jak z PC. Nebo se pletu?

(upravil emge 21. 10. 2023 23:22)

Re: Zvuk z TV

Analógové výstupy zo súčasných TV sú mizerné.
Vhodné riešenie si opísal aj sám. Digitálny výstup (u TV optický) a externý DAC. "Efekty" tým obídeš, zostane regulácia hlasitosti cez DO od TV.

Pokiaľ ide o kvalitu zvuku z TV vysielania, nemá význam riešiť iný zdroj zvuku (PC). Nič tým nezískaš a vznikol by problém so synchronizáciou zvuku s obrazom (audio delay).
Ak by si riešil zvuk z blu-ray, či DVD prehrávača, ten môžeš pripojiť k DAC priamo. To sa oplatí. Väčšinou majú koaxiálny digitálny výstup, takže nie je problém pripojiť TV aj BD k DAC súčasne.

Keď hovoríš o detailoch, tak problém môže byť aj inde. V akustike. Predpokladám, že reprosústavy máš pri stene a medzi nimi je veľká odrazová plocha - obrazovka TV. Možno aj nejaké difrakcie od skrinky. Výsledkom je priveľa odrazov, ktoré splývajú s priamym zvukom od reprosústav, lebo nie sú časovo opozdené (sluch ich neodlíši). Z toho potom detaily nedostaneš.

Re: Zvuk z TV

akustika udělala určitě svoje. O tom není pochyb. Bedny jsem nejdříve testoval v jiné místnosti. Obývací pokoj jako poslechová místnost není v mém případě dobrá volba. Bude třeba na tom ještě zapracovat a prostor v rámci možností optimalizovat. Nicméně ... Bedny jsem původně zkoušel na obyčejném zesilovači (žádné korekce, žádné kurvítka). Zvuk byl perfektní. Potom jsem je připojil ke starému AV receiveru a zvuk šel do.... Přisuzuji to právě těm kurvítkům uvnitř receiveru. Ostatně je to stará známá věc. Proto bych se chtěl těmto kurvítkům vyhnout i u tv. Pokud to půjde. Akorát právě nevím, zda ta TV ten digitální výstup nějakým způsobem taky neprasí. Zda to nemá někdo odzkoušené.

Re: Zvuk z TV

emge napsal:

...Pokiaľ ide o kvalitu zvuku z TV vysielania, nemá význam riešiť iný zdroj zvuku (PC). Nič tým nezískaš a vznikol by problém so synchronizáciou zvuku s obrazom (audio delay).

Můžeš prosím tento jev rozvést?

(upravil emge 22. 10. 2023 12:33)

Re: Zvuk z TV

DonKarlos napsal:

Akorát právě nevím, zda ta TV ten digitální výstup nějakým způsobem taky neprasí. Zda to nemá někdo odzkoušené.

Nie, nesprasí. Dokonca aj s tou reguláciou hlasitosti som sa pomýlil. Ja mám k TV pripojený satelitný prijímač a cez jeho DO viem ovládať aj hlasitosť (a základné funkcie TV). To ma pomýlilo.

Dlhodobo využívam satelitný príjem so satelitným prijímačom. V minulosti som mal satelitný prijímač pripojený priamo k DAC cez optický výstup. Do TV išiel iba obrazový signál cez HDMI. To mi umožnilo TV vypnúť a využívať satelitný prijímač k posluchu satelitného rozhlasového vysielania cez zbytok audio reťazca. Zvuk bol však oproti obrazu mierne rozsynchronizovaný, preto som si v satelitnom prijímači nastavil jeho mierne opozdenie (funkcia audio delay).
Neskôr som satelitný prijímač vymenil a nový už neumožňoval nastaviť "audio delay". Preto mám DAC pripojený k TV a zvuk prechádza zo satelitného prijímača cez TV spolu s obrazom cez HDMI rozhranie.

Nejaké drobné "náznaky" zmeny zvuku tu však sú (možno jitter...). Rozhodne to však nie je "sprasenie" zvuku a vzhľadom ku kvalite zvuku v TV vysielaní to nemá zmysel riešiť. Mierne posunutie reprosústav prinesie oveľa väčšiu zmenu vo zvuku.

V prípade kvalitnejšieho zdroja zvuku je však vhodnejšie pripojiť zdroj priamo k DAC. Je mám audio výstup z BD prehrávača pripojený priamo k DAC cez koaxiálny SPDIF výstup a do TV ide len video cez HDMI. Je to miernym prínosom hlavne pri hudobných BD a DVD diskoch. BD prehrávač však umožňuje nastaviť audio delay.

Podľa toho, čo si napísal, bude digitálny výstup z TV do DAC vyhovovať. Neuviedol si ani, či využívaš nejaký externý zdroj signálu, alebo len samotný TV. V tom druhom prípade sa to inak riešiť ani nedá. Oveľa väčšie rezervy budú v zosilňovači (receiver) a s vysokou pravdepodobnosťou v umiestnení reprosústav. A samozrejme, aj vo výbere kvalitatívne vhodného DAC.

Myslím si, že tým som odpovedal aj Antimu.

Re: Zvuk z TV

Me nejde ani tak o TV vysilani, jako spise o prehravani hudby na smart TV z YT. Ja vim, ze kvalita hudby na YT neni buh vi co, ale neni to asi uplne takova hruza. Bavim se ted o oficialnich kanalech skupin a interpretu, ne o kanalech kdejakeho ferdy, co na YT uploaduje kdejaky bordel. Proste me zajima, jestli YT na TV + externi DAC + stereo zesilovac = stejna kvalita zvuku jako YT na PC + interni zvukovka + ten samy stereo zesilovac smile

(upravil emge 22. 10. 2023 15:04)

Re: Zvuk z TV

To by chcelo konkretizovať komponenty a výsledok by si zistil iba priamym porovnaním.
Vo všeobecnosti sa dá povedať, že tieto "cesty" sú rovnocenné a výsledok bude záležať na konkrétnom riešení. Vo väčšine prípadov bude asi platiť, že prvá možnosť s kvalitným externým DAC bude mať lepší výsledok, ako druhá možnosť s integrovanou zvukovou kartou.

Ak by si však obidva zdroje (PC aj smart TV) pripojil k tomu istému DAC, výsledok bude v zásade rovnaký. Môžu vzniknúť drobné rozdiely, ktoré budú vyplývať z rozdielnych rozhraní - optika vs. USB. Pre zvuk z YT to však bude nepodstatné.

Ja by som ale videl praktické rozdiely niekde inde. YT aplikácia v Androide znepríjemňuje sledovanie množstvom otravných reklám. Vo webovom prehliadači v PC sa dajú reklamy eliminovať, aj úplne zakázať. Pre mňa je preto tá prvá možnosť neprijateľná.
Ja osobne využívam inú možnosť. Ak nájdem na YT nejaký zaujímavý koncert, tak si ho stiahnem, uložím na externý HDD a prehrávam cez BD prehrávač, alebo cez satelitný prijímač. Nepotrebujem byť ani on-line.

Moja rada by bola, aby si si zakúpil nejaký kvalitnejší DAC. Ten je pri digitálnych zdrojoch základom. Dnes kúpiš v prijateľnej cene DAC, ktorý má optický, koaxiálny aj USB vstup. Jedným DAC poriešiš všetko a potom si sám vyberieš, čo Ti bude lepšie vyhovovať. A ak máš zostavu dobre odladenú a zaobídeš sa bez korekcií (v PC máš stále možnosť zvuk ekvalizovať), tak DAC s reguláciou hlasitosti Ti nahradí aj predzosilňovač. Môžeš k nemu pripojiť priamo koncový zosilňovač, čo má tiež svoje výhody.

(upravil ransom 22. 10. 2023 16:04)

Re: Zvuk z TV

Začni tím nejjednodušším. Pořiď za kilo převodník z optiky na RCA. Pokud shledáš nějaký pokrok, má smysl vymyšlet dál.
Já osobně raději jedu taky z HTPC s externím DACem. Se synchronizací na obraz není problém, ta se dá doladit přímo na televizi.

V tom nejjednodušším případě se dá napájet přímo z USB na televizi.

Re: Zvuk z TV

Právě na to YT si radši zapnu HTPC a ženu obraz přes HDMI do TV a zvuk přes USB do DACu. Televizi mám audio výstup optikou do stejného DACu a připadá mi že zvuk z ní je více jakoby "placatější".

Re: Zvuk z TV

ransom: no však to už je přece DAC. Otázka je, jaké kvality. Myslíš, že na tom půjde něco poznat proti tomu v TV? Nebo jak si to myslel?

emge: komponenty? Reprosoustavy jsou URS3100, zesilovač tento: https://www.thomann.de/cz/tamp_s75.htm (Asi žádný zázrak, ale nehraje zle - v porovnání s mým starým AV receiverem). Navíc, byl za "děkuji pěkně". A jak se říká, ty nejlepší věci jsou zadarmo big_smile - vtip. Co se DAC týče, hledal jsem a tady na webu uživatel Dawsoo doporučoval SMSL SU-1. Že se za dané peníze jedná o slušný kousek. PC co používám je nějaký desktop od HP, cca 8 let starý. Teď přesný model neznám, zjistím. Čím je osazena zvuková část nevím. Zjistím.

V zásadě mi jde jen o to, dostat se při přehrávání hudby na TV na stejnou úroveň kvality, jakou dosahuju na YT z PC. Když to bude lepší, zlobit se samozřejmě nebudu smile

Re: Zvuk z TV

Zajímá tě, jestli TV podporuje stejné kodeky jako PC. Např.
https://www.reddit.com/r/audiophile/com … t_youtube/

Diskuse je krásná ukázka, jak se řeší to, co je vidět, ale ne to, co může mít vliv, ale vidět není.

(upravil ransom 22. 10. 2023 19:12)

Re: Zvuk z TV

Proti audio výstupu z TV i tahle čínská šunka bude pokrok. Navrhuju to jen jako mezikrok k vyzkoušení. Ono není úplně jasné, jak dobré nebo špatné zvukové jádro má ta tvoje konkrétní televize, co dělá se zvukem konkrétní aplikace. Pokud zaregistruješ nějaký zlepšení, klidně si pak kup Cambridge DAC.
Já tímhle šustítkem zpravidla řeším neustále se opakující dotazy "mám televizi bez audiovýstupu, co mám dělat". Většině prostého lidu to stačí.
Doma mi zůstal trvale jeden kus u televize, protože manželka by měla problém pustit si koncert přes jinej přehrávač než přes Kodi, ve kterým kouká na filmy. Tam by musela ručně přepínat audiozařízení. Takhle to jede paralelně s reprákama v TV, a buď si zapne nebo nezapne zesilovač. Že by to hrálo nějak vyloženě zdegradovaně na první poslech, se mi nezdá. Já sám ale hraju vždycky přes USB DAC.

To je ale trochu jiná situace. Audio jde z HTPC do hloupé, ale kdysi poměrně dobré televize, a v televizi se sype odseparovaný stream rovnou do optického výstupu. Zvuk v TV není, pokud tuším správně, nijak softwarově zpracovaný. Což u Smart TV bude asi trochu jinak. Proto bych to radši zkusil. Abys pak nezjistil, že zvuk kazí už přehrávací aplikace v televizi při konverzi streamu z Youtube, a že DAC nic nepřinese.

(upravil DonKarlos 22. 10. 2023 19:26)

Re: Zvuk z TV

Kodeky? Jooo, tož to nevím.

V tech. specifikacích TV je pouze toto:

https://i.postimg.cc/hQWYwRCG/1-55-PUS7303-12.png

TV je Philips 55PUS7303/12, má v sobě Androida

(upravil xor 22. 10. 2023 21:20)

Re: Zvuk z TV

YT (ne YTM) používá kodek Opus a ten je v Androidu od verze 5. Takže telka s Android 7+ to bude umět. Kodek v Android TV stream Opus 251 (VBR) <= 160kbps to "rozbalí" a pošle dál po toslink nebo hdmi nebo analog.

Re: Zvuk z TV

160kbps není zrovna moc. Já měl za to, že YT používá 256kbps. Možná jen YTM. O kodecích toho moc nevím. Vím jen, že za svých mladých let jsem používal při konverzi audia na MP3 kodek co se jmenoval Fraunhofer něco big_smile a používal jsem 192kbps, později 320kbps. A joint stereo smile A to je asi tak vše, co o nich vím big_smile

Re: Zvuk z TV

Re: DonKarlos
Keď som písal o komponentoch, myslel som tým len to, že výsledok bude záležať na konkrétnych komponentoch. Nie, že po oznámení konkrétnych komponentov Ti poviem, aký bude výsledok smile
Ak to nie sú komponenty, ktoré dobre poznám (mám doma), tak by som len veštil.
Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že kým tie dve spomínané možnosti sú rovnocenné, tak slúchadlový zosilňovač v TV má kvalitatívne najhoršie predpoklady. Minimálne si ho vieš sám porovnať s tým PC.

Re: xor
Otvoril som nejaké video z YT vo Firefoxe v PC s Windows a v štatistike mám tam tiež kodek Opus 251. Takže predpokladám, že prehrávanie cez PC bude rovnaké, ako cez Android v TV.

Re: Zvuk z TV

Tak mi přišel DAC a po prvotním odzkoušení se dá asi říct, že je to lepší. Musím to nějak pořádně odzkoušet. Každopádně zvuk se během přepínání různých nastavení zvuku v TV nijak neměnil, takže by se dalo říct, že optický výstup z TV by mohl být OK. Teď ještě nějak poladit akustiku místnosti. A to bude asi větší problém sad

Příspěvky [19]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Zvuk z TV

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£