Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 24]

Téma: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Přeji dobrý den všem, kteří se podívají na můj příspěvek, a předem se přiznávám... "skoro vůbec ničemu nerozumím, ač hudbu poslouchám již více než 50 let". Ale nebudu zbytečně zdržovat, jdu k věci. Takže, na čem momentálně hraji. Receiver SONY STR DE 875, bluray LG BP 620, CD SONY CDP-211. Reprosoustava, to nevím, jak ji uvést. Základ jsem koupil asi před dvaceti lety, tehdá mi to přišlo super. Asi nějaká domácí práce, bez označení, na záručáku, vystaveném v obchodě označena jako Elektroakustika EP 50, ale kdo ví, byly za 7 tisíc.
V roce 2006 jsem oslovil někoho zde z audiowebu, nick si již nepamatuji, a s jeho pomocí jsem udělal upgrade. To spočívalo ve výměně reproduktorů, sestavení nové výhybky, plánek z audiowebu, úprava bassreflexu a jeho přemístění na ozvučnici, vyřezání některých vnitřních příček. Staré osazení již nevím, nějaké Tesly snad. Bedny asi bez koncepce, špatné rozteče měničů pro d'Appolito (to nejsou má slova, ale pamatuji si to), ale hmotnost, to zase jo, bedna má 30 kg. Šly tam 2x ARN-188-05/4 zapojené do série a Beyma 2030/8 ohm. Výhybka zde z webu, navržená právě na tuto kombinaci měničů. Vnitřek vytlumen tlumícím rounem, asi 4 cm síla, je na všech vnitřních plochách, basreflex je volný. No, po dokončení a zapojení přišlo zklamání, hrálo to, a vlastně stále hraje, jako z pod deky, Neumím používat tu správnou terminologii, jak někdy čtu. Ale prostě to nemá výšky, středy jsou zahuhlané, a basy, to je také bída. Tak jsem to pak vzdal, a roky neřešil, jen tak někdy zkusil změnit místo, ale jinak nic. No, takhle vypadají...

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 … xUY9Z8.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 … F71Yql.jpg

Na filmy mi to stačí, tam to nějak neřeším. Ale když si pustím bluray, nějaký koncert, tak tam mi už ta trochu kvalitnější reprodukce celkem chybí. No, a CD ve stereu, to je také jedna slabota. Tuším, že od toho stařičkého a jednoduchého CD nemohu nic moc očekávat, ale tu "deku", tu bych potřeboval sundat. Tak jsem se rozhodl pořídit si novou reprosoustavu, nějakou starší, za těch 15 tisíc, už jsem se málem vrhnul na MISSION 752F. Ale, má to smysl k té mé lidové sestavě? Využiji vůbec tak kvalitní reprosoustavy? Nebudou to vyhozené peníze?
No, a začnu s druhou částí mého příspěvku, a tou je poslechový prostor. Tím je totiž obývací pokoj, a z fotografií je vidět, že není moc co měnit. Jediná volná stěna to ani nedovoluje, dvě okna, krbovky, prostorná sedačka...Tak mne tak napadlo, zda i zde není problém. Kdysi jsem si půjčil lepší bedny od bráchy, značku nevím, stály kolem 20ti tisíc, u něj v paneláku hrají krásně, u mne zase nic moc. A když jsem kdysi odtáhl ty mé do kuchyně, hrály tak nějak pořád stejně, zase deka. Často čtu, jak se řeší vlnové odrazy, jak rozbít velké plochy, ale mne přijde, že tohle tam mám, koberec, velké kusy nábytku v každém rohu, velká sedačka, na stropě polystyrenové kazety, záclony, závěsy...není toho naopak už moc? Není průšvich to obložení stěny za reprosoustavou? Jsou to ty klasické obkladové panely na roštu, mezera mezi zdí 4 cm musí být volná, musí to dýchat. Když na to poklepu, pěkně to rezonuje. No, dnes jsem zkusil za bedny naskládat na výšku všechny ty polštáře ze sedačky, zatáhnul závěsy, zpootvíral všechna dvířka skříněk, co šla, a poslouchal...a nic, žádnou změnu jsem neslyšel, jenom manželku.
Tak tohle je má poslechová místnost, u oken basy jsou, i když neostré, mezi reproduktory také, nejméně jich je ve středu místnosti, kde sedím při poslechu.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 … XAqU61.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 … ebdKPw.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 … vBSojJ.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 … 5FEuue.jpg

No, měl bych zatím končit. Omlouvám se za neodborné vyjadřování, a pokud by měl někdo chuť napsat mi svůj názor, budu jedině rád, kritiku snesu a beru.

(upravil antonio 1. 11. 2014 18:31)

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Napsal jsi to úplně krásně, není se zač omlouvat.

Absolutně žádné bedny tě nespasí, problém je v tom, že posloucháš ve středu místnosti (pokoj sám o sobě a rozložení nábytku je v pořádku), nic ti nezaručí, že ty basy uprostřed budou, ledaže by jsi přidal subwoofer(y). Předpokládám, že když už si chceš něco poslechnout, tak v křesle u kamen. Tady ti doporučím si svou místnost simulovat a hrát si s umístěním, zjistíš tak průběh v konkrétním místě.

A ještě k bednám, napiš odkud jsi, s největší pravděpodobností je tam jen špatná výhybka, každopádně špatné rozteče platí a líp by fungovaly s uspořádáním střed-střed-výška, ale pomoct jim věřím půjde. Taky by se hodilo jim připlácnout magnety jako verze 07.

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Antonio, děkuji za tak brzkou reakci. Předně, jsem z Varnsdorfu. Jsem rád, že jsem se neukvapil, byl bych nejspíš sklamaný. Odhadl jsi to přesně, sedám na tom křesle v prostředku. Zrovna jsem teď dceři ukazoval, co to pořád řeším. V křesle nic, u oken to mlátí, což by mi to stačilo. Simulaci vyzkouším, ač moc možností k přestavbě se nenabízí. Přikládám něco k výhybkám, sestavoval mi je známý elektrikář, a někdo zde z webu kontroloval, jen z těchto fotografií. Zapojení do reprosoustavy jsem si již dělal sám, snad jsem to nepokazil.

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 … BoAJe7.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 … rOrMEc.jpg

Bude-li třeba, další info zase doplním, zatím moc děkuji.

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Nestál by za zkoušku nějaký "lepší" stereo zesilovač s funkcí Loudness ? smile  u PC hraji na starém Denonu,EQ povypínané,ale bez loudnessu by to taky byla bída... ale bedýnky mám menší smile
Dá se to pujčit (levně koupit) a zkusit než začneš uvažovat nad výměnou beden za nové nebo jakoukoli upravou stávajících.. pokud na tom "železe " co máš hrály i ty nové "drahé" pujčené stejně blbě...

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Ahoj, vyzkoušet bych to určitě mohl, ale receiver potřebuji, a tak nevím, jak bych to musel zapojit, abych nemusel přehazovat kabely od reprosoustavy. Jinak mám subwoofer AQ Toba 405, ten používám jen k filmům. Když totiž nastavím na receiveru režim stereo, nejde do něj signál, možná ale jen o možnosti jej využít k reprodukci hudby nevím.

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Varnsdorf, hmm, tak to ti neodladím. Sranda je, že to je moje výhybka, minimálně špatně je malá cívka před středobasy, která může způsobit v kombinací s nevhodným paralelním kondem i značné převýšení někde uprostřed pásma, druhý problém vysoko dělená výška, zbytek je ve hvězdách. Takže rozhodně bych byl za přeměření, spousta kluků to tu umí.

S tím subem by se hodilo si pohrát, prvě mu nastavit děličku hodně nízko a zkoušet.

Co se týče zesilovačů, je fajn číst podobné dredy:
http://www.diyaudio.com/forums/solid-st … fiers.html
http://www.hometheatershack.com/forums/ … ivers.html

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Články bych si rád přečetl, jen umět anglicky. Vím, že jsou výhybky ze tvé produkce, pokud by se tam u vás byl někdo ochoten jimi zabývat, vyndat je a zaslat by určitě nebyl problém, dlužen bych nic nezůstal. Co se týče subvooferu, jak jsem již psal, pokud na receiveru nastavím režim stereo, do subu nic nejde. Ale mrknu na to, jak by to šlo vyřešit. Psal jsi něco o připlácnutí magnetů, mohl bys to upřesnit?

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

vladekar napsal:

Vím, že jsou výhybky ze tvé produkce, pokud by se tam u vás byl někdo ochoten jimi zabývat, vyndat je a zaslat by určitě nebyl problém...

Takhle to nejde, k tomu je potřeba celá bedna.


Kdy se koukneš na 188-05 a 188-07 uvidíš rozdíl, no a tyhle magnety koupíš lacině třeba tady. Takhle aplikovaný magnet (odpuzující se) pozmění parametry měniče a nebude se tak hrbit kolem vyšších basů a ještě získáš skoro 2dB citlivosti.

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 22#p305322

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Jasně, mně to pak došlo, že samotná výhybka to nevyřeší, škoda, že je to tak z ruky. Psal jsi o nevhodné cívce a špatném dělení výšek, s tím by něco nešlo udělat? Bez měření nejspíš ne, co? Ty magnety určitě objednám, předpokládám, že čtyři kusy. Budu rád za každé, i malé zlepšení.

(upravil Benazi 2. 11. 2014 10:30)

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Dávněji jsem ji dělal pro jednoho,asi před šesti lety,za boha nemůžu najít schéma, hodinu jsem hledal v kompu a nic.Vím že na basech jsem dával cívku 0,96 mh,majitel poslal foto.


https://i.postimg.cc/9zYS6F87/2191959.jpg

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Ty máš tedy paměť, po tolika letech. Bedny jako by těm mým "z oka vypadly". Hned z kraje jsem psal o špatných roztečích, Antonio o lepší reprodukci s uspořádáním "střed-střed-výška". Byl by to znatelný přínos pro reprodukci? Pak bych se asi nebál pustit se do odříznutí ozvučnice a výroby nové. To by moc nestálo, práci si platit nebudu, čas i možnosti mám. Když nejspíš padla varianta koupě nové reprosoustavy, rád bych z této vymáčknul maximum. Otázka přínosu a vynaložených financí musí být pochopitelně úměrné, čas a práci však neřeším.

(upravil Benazi 2. 11. 2014 12:18)

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

zde přikládám firemní soustavy od FA  SHAN,jedou slušně za  ty peníze.
https://i.postimg.cc/rKybMX3Y/2191982.jpg

Přikládám pro inspiraci.Jistě dobře odladěná výhybka, je základ.

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Tak dnes dorazily magnety. Antonio, psal jsi, že mají být aplikovány jako odpuzující se. Něco jsem si ještě na toto téma přečetl, až jsem z toho úplně zblbnul. Jde o to, aby byl původní magnet na měniči silnější? Když jsem si tak s nimi hrál, rozhodně mi přišlo, že dva magnety jsou silnější, když je k sobě nechám "připlácnout" opačnými póly. Já vím, učivo základní školy, asi jsem chyběl. I na netu jsem četl, že by měly být silnější, když je spojím k sobě stejnými póly, ale realita se mi jeví jiná. Něco chápu asi úplně špatně.
Také jsem tu na webu narazil na toto: "Na měření to není potřeba lepit, ony se sice magnety odpuzují, ale nakonec se přicucnou, stačí pojistit tavným lepidlem ze strany". Jak se nakonec přicucnou? Mám co dělat, abych je udržel při sobě, jak se odpuzují, jak se mohou nakonec přicucnout? Mám v tom nějaký zmatek, může mi to prosím někdo objasnit?

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

vladekar: nejsem žádnej vědec - takže můj názor ber s rezervou - nicméně když je dáš tak aby se k sobě lepily samy, budou svojí sílu využívat spíše k přilepení sebe sama, ale když je dáš tak jak píšou, aby se odpouzovaly, budou tu energii směřovat od sebe - tj. na kmitačku?

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Jo jo, v tom vidím logiku, není to někdy až tak složité...díky. Tak teď ještě to vlastní přilepení, to mi stále jasné není.

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

http://unimagnet.cz/obsah/22-Kdyz-spoji … vojnasobne

Magnet v tabulce Ø 10 mm, Výška 1 mm. A spojit je má smysl tak do tloušťky poloměru. Tj 5ks. Pak síla tolik nepřibývá. Spojení opačných pólů.

Pokud jde o spojení stejných pólů tak tady str.7:

http://fyzikalnisuplik.websnadno.cz/pre … etismu.pdf

Web

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Že se "přicucnou" není obecným pravidlem. Nejlepší případ je právě tvůj případ, když s tím magnetem zápasíš, chce pryč i přitisknutý - pak to přilep třeba univerzálním Soudalem nebo chemoprénem nebo i dobrá oboustranka funguje.

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Elipsa-díky, to PDF je dobrý materiál, já si již také něco načetl, stud z neznalosti mě k tomu donutil.
Antonio, už jsem si myslel, že tě přestaly mé stupidní otázky bavit, zkus prosím ještě chvilku vydržet. Magnety jsou nalepené, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že přinesly slyšitelný rozdíl. Nicméně, úprav proběhlo více. Pořádný koax mezi CD a receiverem (byla tam tkanička), pohrál jsem si s korekcema, přiřadil subwoofer, rovněž s lepším kabelem, teď ty magnety... A v celém  tom souhrnu je zvuk zcela jistě mnohem lepší, než na počátku, to je jisté. Basy tam již dostanu, stále ještě zkouším to nejlepší sladění se subwoofrem, zastření středů je také menší, teď se největší nedostatek jeví absencí výšek, ty jsou nevýrazné, a ty opravdu nejvyšší ani nejsou slyšet. Asi to nelze srovnávat, ale v autě mi to tak úžasně "cinká", když to CD pustím doma, cinkání není. psal jsi o špatné cívce a vysoko dělené výšce, mohl bych zde něco zkusit?

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Ahoj pane, omlouvám se, že rovněž jako v podstatě neznalec lezu odborníkům do zelí, ale podobná věc se stala mýmu kamarádovi nedávno. Říkal mi, že mu připadá, že zvuk z beden je takovej divnej bez jemných vejšek. Byly to bedny, který sem mu stavěl asi před deseti lety, složený z 2xARN-226, ARP-150 a ARV-104. Bál se, že má něco se zesilovačem, tak sem mu po telefonu radil různý nastavení a nesmysly, až mě po tejdnu přestalo bavit se dohadovat po mailu nebo telefonu a vyrazil sem za nim domu. Pustil mi CD a do deseti vteřin sem věděl, že vejšky prostě nehrajou - na obou bednách najednou byly odpravený! Nedokázal říct, čim to mohlo bejt. Zkontroloval sem výhybky, všechno bylo v pořádku, tak sem koupil nový vejškáče - nějakou náhradu za TVM, upravil jim útlum, zapojil a bylo to. Je mi totiž divný, že by T-2030 hrály jako pod dekou. Mám je v bednách taky a jejich projev je docela bych řekl "dominantní a přesnej". Nedokážu si představit, že by je ty výhybky, který máš dokázaly degradovat takovým způsobem, aby to hrálo jak popisuješ. Proto se omlouvám za tuhle radu, ale o svém kamarádovi bych si taky nemyslel, že nedokáže rozeznat, že mu nehrajou vejšky... Je škoda, že jsi tak zdaleka, věřim, že řešením bude nějaká ptákovina.

Re: Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Zkontrolovat výšky se dají velice snadno. Dejte si levou ruku jako mušli před výškáč a do ní pravé ucho. Pak ruku sundejte a ubude-li výrazně výšek, pak je výškáč v pořádku a hraje. Nezmění-li se nic a s rukou jako mušle to má pořád málo výšek, tak jsou spálené.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 24]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Koupě nové reprosoustavy-získám tím vůbec něco?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£