Téma: Předzesilovač s Dispre II trochu jinak
Rozhodl jsem se předělat svůj předzes s Dispre 2, který jsem takto stavěl začátkem roku 2011.
foto původního provedení:
O Dispre 2 Jsou známy problémy s kmitáním a zvuková kvalita není hodnocena také příliš kladně. Trochu jsem tohle zapojení na původní desce potrápil a dospěl jsem k tomu, že za kmitání může absence blokovacích kondenzátorů v blízkosti OZ pro DC servo. Proto také byl problém jen s levou stranou (vzdálenější od hlavních filtrací). Problém s kmitáním, po přidání 100nF svitků přímo na na piny OZ, vyřešen. Chová se to pak naprosto mravně. Pak jsem provedl ještě další úpravy v koncovém Bufferu, kde jsem se inspiroval známým zapojením Pavla Dudka. Přidáním dvou odporů se posunul koncový stupeň hlouběji do třídy A a nahradil dva opory LED diodami. Už díky těmto úpravám se zvuk dostal úplně někam jinam. Z D2 se stal zvukově hodně zajímavý preamp.
Po těchto pozitivních zkušenostech jsem se rozhodl navrhnout celou desku pro Dispre2 po svém, kde jsem zahrnul všechny předešlé úpravy a doplnil o kapacitní násobiče pro každý kanál, teplotní vazbu mezi tranzistory v koncovém bufferu, relátka pro zpožděné připnutí výstupu a další drobné odchylky od původního zapojení.
Snažil jsem se o stejné vedení cest v obou kanálech a o vzhledovou symetrii.
Řada přišla i na přepínač vstupů, kdy mě po třech letech provozu začal chybět výstup pro nahrávaní. Použil jsem oproti původnímu přepínači dvoupólová relátka, kdy je odpínán jak signál, tak GND z důvodu zanášení rušení z jiných přístrojů. Pro výstup na rec je použit OZ jako sledovač napětí.
Celé mé snažení o vylepšení předzesu uzavírá předělaný zdroj se síťovým filtrem, logikou pro zapínání dalších komponent a ovladání zpožděného připnutí výstupu u Dispre. Je zde vyvedeno i nestabilizované napájení pro actidamp4.
V současné době čekám na vyrobení desek a po té doplním fotky celé (pře)stavby. Kdyby někdo měl zájem, info o deskách a zapojení přes SZ nebo mail.