Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Předzesilovač pro LeachAmp

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 33]

Téma: Předzesilovač pro LeachAmp

Dobrý den, prosím o radu jaký předzesilovač postavit k zesilovači LeachAmp, nejlépe bez korekcí? Zbastlil jsem na nepájivém poli něco viz odkaz, co bych měl změnit (zlepšit) nebo použít něco od Vás?

https://ulozto.cz/tamhle/SylJf8mFz4yz#! … uWE2IzLj==

Děkuji za rady.

(upravil reeb 2. 5. 2023 7:26)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Zaslouzil by si neco diskretniho, treba Dispre2

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=19233

Web

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

reeb děkuji za doporučení

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Nebo stavebnici Hypa 1 s přepínačem vstupů a DO od Customworks.cz

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Ak nepotrebujes dialkove tak zaujimavy preamp je Topping L30. Pouzivam ho ako sluchatkac, ale je to aj preamp.

https://www.audiosciencereview.com/foru … iew.15226/

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

(upravil Otas 2. 5. 2023 11:10)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Já bych, jako příznivec jednoduchých řešení (tak lze kultivovaně nazval lenocha smile ) šel do prostého zapojení s jedním OZ pro kanál, ale s podstatně kvalitnějším OZ, např. LME49720. Ten bude mít kromě o dva řády nižšího zkreslení i velmi nízké ss napětí na výstupu (při zesílení těch cca 6).
Ještě při pohledu na schéma přidám jednu zkušenost k lepšímu: U obvodů OPA2134 a 2132 se zvyšovala při přímém spojení výstupu s invertujícím vstupem hladina rušivých napětí na výstupu. Při vložení rezistoru cca 1 kohm se zásadně snížila.
Na jiných OZ se vstupními trandy řízenými polem jsem to nezkoušel, ale jsem náchylný věřit, že se to může chovat obdobně. Proto bych se raději obdobnému zapojení v kvalitním zesu vyhnul. Zajímalo by mne, zda kolegové nemají podobnou zkušenost?

Edit: Jinak vyvstává otázka, zda bude předzesilovač mimo krabici s Leachem, nebo v ní. A zda by nebylo jednodušší např. zvýšit citlivost toho Leache. To jsou také věci, nad kterými by se měl člověk před hledáním zamyslet před hledáním pracných řešení smile.

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

HRDSTL včetně těch olejovejch kondů?

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

A i s tim kondem na vystupu??? Prooooc????

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Existuji i navrhy DPS bez tech obrich anten (sorry kondiku) smile

Web

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Tyhle kundorfy jsou za ty prachy parádní do beden. Nejlepší kondík je žádnej kondík v signálovce.

Není co dodávat...

(upravil mechanik 2. 5. 2023 21:47)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Mne sa to páči. Konečne opäť niečo zaujímavé a trochu iné než tu každý ukazuje. Ale je fakt že do tých kondenzátorov nalezie hrozne vela bordelu. Minimálne v koncáku je nárast 50Hz a násobkov značný. Preamp neviem ale radšej by som to tam nedával... Väčšinu z nich aj tak ide bez problémov vyhádzať. Tak napríklad ten výstupný. Dalej ten pred potenciometrom ale teoreticky môžeš vyhádzať všetky. Diamond buffer keď sa dobre napáruje tak môže mať offset +/-1,5mV. Najviac som mal asi 3mV ale tam som mal hromadu prúdových zrkadiel a zdrojov a dalších vecí... No a čo nenapáruješ môžeš vyvážiť trimerom na správnej pozícií. No a keby ti bolo málo tak DC servo to istí smile (Ak si ho tam dokreslíš.) Môžeš ho dať na buffer aj preamp. Bez kondenzátorov to hrá aj tak najlepšie... Aj tá hodnota 10uF je uletená. Bohate stačí 4,7uF a ja by som dnes použil aj menej.

(upravil Otas 2. 5. 2023 22:51)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Ten preamp je mnohem složitější, než Leach sad.
Řešení s OZ, dvěma kondy (horní a dolní propust) a čtyřmi odpory na kanál by mi teda úplně stačilo roll .

(upravil 2. 5. 2023 23:38)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Já jsem právě chtěl jít cestou bez kondů proto to DC servo, preamp bude přímo součástí Leache tak i trochu úspora místa, jinak zatím se mi nejvíce osobně zamlouvá Dispre2.

A jinak všem děkuji za přízpěvky

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Co přesně bude preamp dělat? Proč tam musí být?

(upravil Wili 3. 5. 2023 0:59)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Mam v preampe kyble ako speky a ziadne 50hz na spektre nemam. Dokonale cisto, ziadny bordel, takze by som z toho nerobil precedens…

Hlavne chyby toho preampu su delic na vstupe, vstupny odpor 220k a vystupny odpor 100k potenciometer ZA!!!! Preampom big_smile big_smile

(upravil mechanik 3. 5. 2023 1:42)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Predzosilňovač je za potenciometrom a to pred ním je buffer. Podla mna dobrá koncepcia. Tie impedancie sú zbytočne vysoké ale to si vie hádam každý upraviť. Kludne tam ide dať 10k potenciometer aj keď ten buffer uplne ponúka možnosť dať tam menej než 10k... Neviem ani ako to myslíš s tým deličom na vstupe. 1k a 220k toho vela nepodelí smile a ten 1M je tam asi kvôli definovaniu impedancie takmer v DC oblasti. Už som to tak tušim niekde videl ale s menšou impedanciou a zdá sa to byť zbytočné. Ak tým deličom myslíš 1k a 47k tak tomu 1k tam tiež velmi nerozumiem ale tiež platí že toho vela nepodelí smile

Inak divné sú tam tie 22R odpory v napájaní. Tých 100uF za nimi nie je vela. Ak tam chcel urobiť nejaku RC filtráciu napájania tak to už by bol lepší ten hlúpi kapacitný násobič... Lepšie s pevnou napätovou referenciou... Ale aj tak o toto by sa mal postarať dobrý regulátor...

(upravil Wili 3. 5. 2023 11:03)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

ano o to ide ze tie impedancie su vysoke a tym padom bude zly sum. Tych 220k znizit minimalne na 47k alebo aj menej, 1k nie ako delic ale do bazy tranzistora, takto sa tam zbytocne nezmyselne utapa vstupne napatie, + mozno by to chcelo aj nejaku kapacitu aby to nechytalo gsm signal. Na vystup bufferu rozhodne cim nizsiu impedanciu je mozne = na to tam ten bufer predsa je, takze 5k alebo menej, tusim najznizsi audio alps sa robi 5k? za tym je zase delic takze zase prerobit opacne, no ma logku ak je uz raz na vstupe? asi nie... ten kond by tam asi tiez byt navyse nemusel ak sa to da jednoducho servom alebo niecim ked je tam kremik.

Ten vstupny (asi diamond?)buffer nema zatiahnutu vazbu? nebude to mat zle skrelenie?

ja mam rad diskretne riesenia no k leachu to asi vyznam nema ked ho velmi dobre nakrmi aj obyc lm4562 za par korun so skreslenim 100x nizsim ako ma samotny leach big_smile

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

A nevyřešil by to kvalitní 5k0 potenciometr nebo přepínač s odpory na vstupu Leache?

(upravil mechanik 3. 5. 2023 19:20)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Wili, ten diamond nič nepotrebuje a skreslenie má na takej Julií nemeratelné. Cca 0,00015% mi to ukazovalo najmenej smile Čo je o 50% menej než samotná zvukovka... big_smile Mám postavených asi 5 verzií diamond bufferu ktoré som porovnával big_smile Potom som skúšal ešte prekresliť extreme Ačko na signálový buffer. Ten som postavil s 2EF aj 3EF a ešte jeden buffer s JFET na vstupe smile Tým sú pre mna buffery definitívne uzatvorené big_smile

jardag69, myslím si že by to bolo optimum a menej než 5k sa potenciometre asi velmi nerobia, celkovo.

Od ALPSu som bežne videl len 10k. Sám vlastním motorový 10k. Ale inak by sa pre audio kludne mohli robiť 5k a 2k možno 1k.

Ja proti potenciometru nič nemám. Sám mám sice R-2R odporovú sieť spínanú relé ale je to drahé riešenie. Hromada relé, MCU na riadenie, displej, chce to dobrý layout dosky aby tam neliezol bordel a plus komplikácie s lupancami ktoré tam pri bežnom kóde kde to nie je špeciálne "ošetrené" vždy budú... No a kvalitný encoder čo sa pri dotyku/otáčaní rovná ALPSu stojí podobne čo motorový ALPS... Tiež je nutné dodržať impedancie aby sedeli utlmy a neboli tam skoky... Výhodu vidím v životnosti. Súbeh je iste výborný ale nejaky db hore dole, myslím že to je jedno. Za najväčší luxus považujem to že si regulujem hlasitosť po 0,5db a mám presnú hodnotu na displeji smile V nejake zvukové rozdiely velmi neverím. Až na nižšiu impedanciu a s tým spojený nižší šum a podobne... Ale aj ten šum sa mení podla polohy. Pri plnom volume tam nebude pretože potenciometer tvorí paralelný odpor a pri nízkom volume ide do skratu takže tam tiež nemá čo byť. To som zjednodušil... Proste potenciometer je za tú cenu geniálne riešenie smile R-2R je drahý high end. Digitálna regulácia teoreticky kus degraduje signál alebo hlavne odstup a šum ale pri dnešných prevodníkoch je v pohode. Možno by som ju aj používal ibaže počítam aj s analogovými zdrojmi...

Inak Wili, pozeral som tie jazyčkové relé ako sme sa minule niekde na fore bavili (možno aj pol roka big_smile ) a majú vývody dosť sproste. Spínacie kontakty sú tušim v strede a napájanie cievky je po koncoch takže ich obkračuje. Reálne teda nejde nakresliť napájanie od spínaču tak pekne separovane ako pri klasickom relé... Pozeral si to bližšie? Alebo vieš o nejakom jazyčkovom relé čo má kontakty spínača na jednej strane a kontakty cievky elektromagnetu na druhej?

(upravil reeb 3. 5. 2023 19:52)

Re: Předzesilovač pro LeachAmp

Klasicke velke modre ALPSy jsou 10k-20k-50k-100k

Web

Příspěvky [1 až 20 z 33]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Předzesilovač pro LeachAmp

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£