Wili, ten diamond nič nepotrebuje a skreslenie má na takej Julií nemeratelné. Cca 0,00015% mi to ukazovalo najmenej Čo je o 50% menej než samotná zvukovka... Mám postavených asi 5 verzií diamond bufferu ktoré som porovnával Potom som skúšal ešte prekresliť extreme Ačko na signálový buffer. Ten som postavil s 2EF aj 3EF a ešte jeden buffer s JFET na vstupe Tým sú pre mna buffery definitívne uzatvorené
jardag69, myslím si že by to bolo optimum a menej než 5k sa potenciometre asi velmi nerobia, celkovo.
Od ALPSu som bežne videl len 10k. Sám vlastním motorový 10k. Ale inak by sa pre audio kludne mohli robiť 5k a 2k možno 1k.
Ja proti potenciometru nič nemám. Sám mám sice R-2R odporovú sieť spínanú relé ale je to drahé riešenie. Hromada relé, MCU na riadenie, displej, chce to dobrý layout dosky aby tam neliezol bordel a plus komplikácie s lupancami ktoré tam pri bežnom kóde kde to nie je špeciálne "ošetrené" vždy budú... No a kvalitný encoder čo sa pri dotyku/otáčaní rovná ALPSu stojí podobne čo motorový ALPS... Tiež je nutné dodržať impedancie aby sedeli utlmy a neboli tam skoky... Výhodu vidím v životnosti. Súbeh je iste výborný ale nejaky db hore dole, myslím že to je jedno. Za najväčší luxus považujem to že si regulujem hlasitosť po 0,5db a mám presnú hodnotu na displeji V nejake zvukové rozdiely velmi neverím. Až na nižšiu impedanciu a s tým spojený nižší šum a podobne... Ale aj ten šum sa mení podla polohy. Pri plnom volume tam nebude pretože potenciometer tvorí paralelný odpor a pri nízkom volume ide do skratu takže tam tiež nemá čo byť. To som zjednodušil... Proste potenciometer je za tú cenu geniálne riešenie R-2R je drahý high end. Digitálna regulácia teoreticky kus degraduje signál alebo hlavne odstup a šum ale pri dnešných prevodníkoch je v pohode. Možno by som ju aj používal ibaže počítam aj s analogovými zdrojmi...
Inak Wili, pozeral som tie jazyčkové relé ako sme sa minule niekde na fore bavili (možno aj pol roka ) a majú vývody dosť sproste. Spínacie kontakty sú tušim v strede a napájanie cievky je po koncoch takže ich obkračuje. Reálne teda nejde nakresliť napájanie od spínaču tak pekne separovane ako pri klasickom relé... Pozeral si to bližšie? Alebo vieš o nejakom jazyčkovom relé čo má kontakty spínača na jednej strane a kontakty cievky elektromagnetu na druhej?