Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Predzesilovač ke zvukové kartě

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

Téma: Predzesilovač ke zvukové kartě

Mám bedýnky k PC Bose Companion 50. Na poměry tohoto segmentu hrají pěkně, ale když nastavím vyšší hlasitost, šumí jak prase. Ze zvukovky mám poměrně slabý signál, takze na bedničce je nastavená hlasitost téměř naplno.

Chtěl bych v době vánoční nudy spíchnout nějaký jednoduchý ale funkční předzesilovač napájený z USB, kterým bych zesílíl signál ze zvukovky cca 2-3x. Nepotřebuju žádné procítěné basy, zvonivé výšky, eloxované přední panely, chromované knoflíky a podobné nesmysly. Potřebuju jen a pouze zesílit to co je na vstupu. Načrtnul jsem takový jednoduchý zesilovač ze součástek co mám v šuplíku, ale v audiu vůbec nedělám tak bych se chtěl zeptat, jestli ve schemátku nevidíte z hlediska kvality zvuku nějaký zásadnější problém. Budu rád za každou věcnou připomínku.

https://i.postimg.cc/76KN1CTy/am.jpgcan you take me to the nearest gas station

Re: Predzesilovač ke zvukové kartě

Mě se zdá malý C3, dal bych aspoň 0,5 mikro nebo více.

Re: Predzesilovač ke zvukové kartě

Ono signál ze zvukovky může být limitován napájením + 5 V, ten problém bude jen přenesen. Vyšší napájení by tomu mohlo dosti prospět (třebas doplněním převodníku napětí z +5 na -5V, nebo vlastním napájením z malého tráfka). Mně by C3 stačil (Otasnorma smile) při zátěži 470k i 150nF. Ale pro zvuk z horší zvukovky je 47nF OK.

(upravil martin_cc 26. 12. 2023 17:53)

Re: Predzesilovač ke zvukové kartě

Ten filtr C3/R2 bude mít na 20Hz útlum kolem 0,5dB, na 40Hz 0,1dB atd. takže si myslím že to vzhledem k těm bedýnkám poznat nebude, ale klidně tam můžu pro jistotu hodit větší kondik, není to žádné dogma. Mi šlo o to, jestli je celé zapojení pro audio použitelné a není tam nějaký skrytý háček který se při všeobecném použití OZ neprojeví. Je to v podstatě jen základní zapojení OZ pro jedno napájecí napětí, s niancemi audiotechniky nemám žádné zkušenosti. 

V napájení 5V problém myslím nebude. Můžu na to mrknout osciloskopem, ale ono když nastavím na zvukovce výstup naplno, tak je úroveň vcelku dostatečná i při nižším nastavení hlasitosti na bendykach kdy už to tolik nešumí. Ale pak zas je problém v tom, že když kolečkem myší upavuju hlasitost (což dělám každou chvíli) musím provést několik otáček, což je frustrující a nepohodlné. Měním hlasitost tak, že zmáčknu palcem takový jakoby shift na myši, a pak se změní funkce všech tlačítek na sekundární a kolečkem místo scrollování provádím změnu hlasitosti. Je to hodně návykové, z gauče takhle ovládat zvuk při sledování filmů, videí apod. Pomohlo by kdyby šel nastavit krok toho kolečka pouze pro ovladání hlasitosti, nebo nějaká klávesová zkratka na změnu hlasitosti třeba o 10%, ale co vím tak nic takového neexistuje. Možná bych si mohl takový soft napsat, ale pro win programuju jen naprosto okrajově, takže spíchnuti takového zesilovače za hodinku bude určitě rychlejší verze.

(upravil Otas 26. 12. 2023 20:53)

Re: Predzesilovač ke zvukové kartě

OK, mělo by to šlapat.
S vyšším napájením by to umožnilo více snížit citlivost těch Bose (a tím i šum), jsem dost zatížen na to mít rezervu.  Ale asi to tady není nutné.
A limitovat basy, jak na to trošku déle koukám, nebude C3, nýbrž C4, ten by podle mých zvyklostí byl cca 2,2 uF, respektive já bych ze šumových důvodů volil dělič 10k a 3k3 a kond 22uF.
Obvod je poměrně rychlý, raději si nech na plošáku možnost paralelně k R5 instalovat malý kondík (řádově jednotky/desítky pF). Dost záleží na správném návrhu plošáku.
Mám zvyk dávat na signálový vstup RC člen cca 2k2/330pF jako omezení nadzvukových kmitočtů, popřípadě nechtěného příjmu vysílačů.

(upravil martin_cc 26. 12. 2023 22:09)

Re: Predzesilovač ke zvukové kartě

Ono s tím zesílením to mám odhadnuto zhruba tak, že ten šum z reprobeden od jisté úrovně již vůbec nejde slyšet. Takže jsem zisk nechtěl zbytečně honit a utápět to zase v šumu ze zvukovky.

C4 jsem tam dával takový, aby po připojení napájení netrvalo ustálení "půl dne", ale když teď nad tím přemýšlím, obvod může být pod napětím i když je PC ve sleepu, takže tam klidně můžu dát i větší.

Dolní propust na vstup můžu dát dík za upozornění, ale mám v plánu zesík umístit do nějakého maličkého pouzdra přímo na kabel vedoucí ze zvukovky, takže ze vstupu půjde max. pár cm kabelu.

Na tlumící kondík k R5 si místo nechat můžu, ale tyhle OZ mi zbyly z jiných projektů a nikdy žádné opičárny nedělaly. Mám jistotu že nejde o nějaké čínské padělky, kupoval jsem je přímo od výrobce.

Co se týká hodnot R4/R5 střelil jsem je víceméně od oka. Tyhle OZ jsem používal třeba jako vstupní buffery k 24bitovým AD převodníkům a nevšiml jsem si že by se při různém experimentování šum nějak znatelně měnil. A tam už bylo vidět opravdu všechno. Existují k tomu nějaké podklady hodné nastudování?

(upravil Otas 26. 12. 2023 23:33)

Re: Predzesilovač ke zvukové kartě

Viděl jsem na grafu šumové chování (tuším datasheet OPA134 2134, 4134)  - srovnání OP27 a OPA134 v závislost vstupního odporu na šumu, tam to bylo jasné a u bipolárních trandů na vstupu (OP27) očekávatelné.
Pak jsem na základě tohoto laboroval a měřil chování té OPA134 při různých hodnotách ZV a byl jsem překvapen reakcí při snížení hodnoty rezistorů ve zpětné vazbě (10x hodnoty nižší daly šum o cca 6dB méně). Přineslo to i další poučení.
Někde jsem to tu popisoval u rekonstrukce sluchátkového zesilovače na diy mixu do profi.
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=22735
Jsem praktik bez elektrotechnického vzdělání, takže jen empirická zkouška, v literatuře by se to určitě našlo, nehledal jsem. Samozřejmě na tyhle věci je nutný měřič šumu, člověk nepozná změnu podle ucha bez srovnání.
Já bych se ustalování u té C4 nebál, to nejsou nějaké vysoké hodnoty. Naopak nedostatečná hodnota kondu to dovede hodně ovlivnit, vždy se kond musí dávat podle hodnoty rezistoru mezi inv. vstupem a zemí - zde  R4.

(upravil martin_cc 27. 12. 2023 0:45)

Re: Predzesilovač ke zvukové kartě

Já žádný měřák přímo určený na šum bohužel nemám a jestli bych něco relevantního změřil multimetrem 34461A těžko ríct. Ale v dohledné době budem snad něco kutit s lepšími AD převodníky MAX11214 které sice nejsou moc rychlé, ale šumy na úrovnich které by byly slyšet v audiu by tam měly být poznat. Tak můžu vyzkoušet vliv těch odporů a jestli to bude vidět. Jednoduše si nahážu jednotlivé samply do tabulky a pak si s tím můžu dělat co budu chtít.

Ona teorie říká, že nižší odpor jako takový by měl produkovat míň šumu, ale zase tam roste proudový šum, takže je nejspíš potřeba to nějak vybalancovat nebo trefit a je otázka jak přesně dokáže ten který měřák šum změřit, protože každý z nich má trochu jinou povahu. Je taky možné, že proudový šum je míň "slyšet", takže v audiu tolik nevadí, ale to jen hádám - těžko řict smile. Na těch samplech z AD převodu je to vidět pěkně a většinou stejně nahrávám delší dobu provozu abych zjistil jaké rozlišení je použitelné, jak moc mám nastavit aliasingové filtry, hysterze apod aby byla výstupní hodnota stabilní.

(upravil Otas 27. 12. 2023 13:37)

Re: Predzesilovač ke zvukové kartě

Ten multimetr 34461A je fakt nádherný, hodně se mi líbí, ale pro měření šumu (řádově jednotky až desítky uV) je potřebné vše důkladně stínit, vstup v audiokonektorech, to zřejmě nesplňuje. Navíc je třeba vstupní filtr - horní a dolní propust pro akustické pásmo.

Já mám měřič šumu jen samo domo, v podstatě zes s dobrým OZ (jakš-takš omezen na akustické pásmo), který je zesílen, usměrněn (1 uV šumu = 1 mV ss výstup) a s kompenzováním nuly - vlastního šumu. Přesnost +- autobus, nastavení tohoto cajku podle mV metru na 5 mV je velmi málo věrohodné a chyby se sčítají.
Hodnoty ale kupodivu měří spolehlivě, opakovatelné výsledky dokonce často i v jednotkách mV (tedy jednotkách uV šumu).  Dá se zcela spolehlivě určit změna.
Pro závazné výsledky by to samozřejmě chtělo něco profi nakalibrovaného, tohle vzniklo v rychlosti jako nouzovka.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Predzesilovač ke zvukové kartě

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£