Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 29]

(upravil Seas Freak 12. 10. 2012 0:20)

Téma: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Zdravím všechny měření schopné jedince.
Popíši zde co jsem provedl a řekněte mi prosím, jestli dělám nějaké zásadní chyby.
Vzal jsem noťas a nainstaloval HOLMíka. Připojil mikrofon, co jsem dostal ke kalibraci domácího kina a postavil metr před bednu přibližne do výšky rozhraní středobasu a výškáče. Výstup ze zvukovky jsem natáhl 4m dlouhým kabelem od Hamy (děsná tkanička) ke koncáku 120W. Spustil měření a změřil následujicí:
http://imageshack.us/a/img13/4391/dantax1.jpg

Přemýšlím, proč je to taková vlnovka? Je to debilním mikrofonem, výhybkou, použitými kabely, vším dohromady nebo něčím úplně jiným?
Prosím poraďte.

Budu si přeměřovat i sloupy, respektive jsem je už změřil, ale jen jako celek. A pak ještě jedny regály a centr, tak bych to chtěl dělat správně. Díky moc ještě jednou.

Osazení bendy (Dantax Utopia 1):
středobas Seas Excel W17CY001
Výška ScanSpeak D2905/930000
Výhybka jen obrázek, plánek nemám, je to sériovka ne domácí konstrukce.
http://imageshack.us/a/img801/3638/reglovky2p.jpg

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Zkus nejdriv merit podle tohoto navodu https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=11288
Ty vlny muzou byt treba spatne nastavenou delkou okna. Kdo vi jak je na tom ten mikrofon...
Jeste se mereni resilo treba tady https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=12271
Ale jiste si uz na tyto vlakna narazil pri hledani tady na foru jak merit wink

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Ahoj, přesně to jsou linky, z kterých jsem vycházel. Teď bych rád s někým probral to, co jsem změřil.
Těším se, že se brzy někdo najde ;p

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Používám sice ARTU, ale rovnou je vidět, že není vidět nic. Začátek okna (gate) je vhodné dát přiměřeně před impuls - tzn. asi o 35 m blíž smile - změň si jednotky z délek na čas. Dál je potřeba zvětšit tak, aby časová osa byla celkem do cca 10 ms. Další potom.

(upravil Seas Freak 13. 10. 2012 18:15)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Ahoj MethMan, díky za asistenci. Tady nový prt sc.
Posunul jsem ten impuls, délku jsem nastavil na 3metry(moje poslechová vzdálenost), což je zřejmě převáděno na čas, moje dedukce. Jak se mění časová osa jsem nějak intuitivně nezjistil.
http://imageshack.us/a/img202/4391/dantax1.jpg
To zapojení(mikrofon, zvukovka-koncák) mám obecně správně? Díky. Jirka

(upravil zuki 13. 10. 2012 19:10)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Zkus si zkrátit konec měřícího okna. Od 275cm jsou vidět odrazy zvuku asi od nábytku apod.. Jak budeš hýbat s koncem měření tak uvidíš jak se od nich zvlní, nebo bez nich víc srovná charakteristika. Délka měřícího okna odpovídá nápisu Gating. Já se doma dostanu tak k 200Hz a už mi tam zasahují odrazy... sad Frekvence pod Gating už nejsou měřeny správně... Mají delší periodu než je délka okna a proto směrem k nízkým frekvencím padá křivka postupně dolů.

(upravil MethMan 13. 10. 2012 20:12)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Stále je v tom bordel. Pro přehlednost je třeba vypnout 2 impulsy (třeba červenou a modrou) a nechat jen jeden. Můžeš ještě zkrátit časovou osu (3,5m = 10ms což je doma prakticky nedosažitelné). Na změření charakteristik musíš dosáhnout toho, že se v gatu nevyskytuje žádný odraz jak píše zuki. Hlavně obrázek dej na nějaký server, ať se to dá zvětšit na celou obrazovku a dá se 1. odraz vůbec najít. Přečti si ještě jednou pečlivě MaBatovy příspěvky z uvedenýho vlákna, ať to tady neopakujem.
A bylo by dobrý současně s tím popsat podmínky měření. Jak vysoko byly reproduktory od podlahy/stěn, na čem byly postavený, jak vysoko a daleko byl mikrofon, atd.

EDIT: A zmenši amplitudu! na 40dB maximálně.

(upravil MaBat 13. 10. 2012 20:42)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Přepnutí na časovou osu v menu "Options -> Impulse as time". Odklikni si "dB" vpravo dole a zobraz si jen cca 5-10ms okolo toho prvního impulsu, bude to s rezervou odpovídat cca těm stávajícím -10 až 250cm.


Frekvence pod Gating už nejsou měřeny správně...

Přesněji řečeno nejsou měřeny vůbec. Jestli se dostaneš na 200Hz (tj. s oknem 5ms), znamená to, že jsi v podstatě naměřil jen frekvence (0), 200, 400, 600Hz, atd. Jen je to ve výsledku vidět už včetně vyhlazení po FFT, které se dělá delší, než odpovídá délce okna (tj. po "zhuštění" dat, ovšem už bez přidané informace).

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Díky za odpovědi. Budu to teď louskat a hrát si s tím. Udělám i nové měření a pošlu foto z instalace, co, kde a jak stojí a leží. Fotka je na servru, ale linknutá a tak je malá, tedy vylepším. MaBatovi poznámky ještě pročtu. Zítra vystavím další výstup a můžeme na to mrknout. Ještě jednou díky moc. J.

Ještě než se pustím do instalace nového měření, tak tady upravený graf. Jde mi teď jen o to, jestli jsem to upravil podle vašich představ nebo jestli je to ještě špatně.
http://imageshack.us/photo/my-images/502/dantax11.jpg/
Jirka

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Bezva. Hned je vidět, že první velký odraz máš už na 2ms, rozlišení je 500Hz a to je málo. Můžeš nastavit gate na 2ms. Asi budeš muset udělat měření znovu a mít okolo reproduktoru a mikrofonu co nejvíce volného prostoru.

(upravil Seas Freak 14. 10. 2012 0:50)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Tak už je to změřené. To o těch 2ms jsem bohužel četl po doměření, ale i tak si myslím, že to snad nebude vadit, protože jsem se snažil mít kolem repra a mikrofonu maximálně místa. Dokonce jsem poodstěhoval sedací soupravu.
Zde je tedy, jak a co jsem měřil:
Regál Dantax utopia1 - osazení viz výše.
Stál na stojanu, výška rozhraní mezi V a B byla 80cm, stejně tak i výška mikrofonu. Vzdálenost 100cm. Vzdálenost ozvučnice ke zdi cca 4 metry. Mikrofon od kina Denon, jeho označení DM-A505Z. Koncák Rotel 120W. Notebook HP 4530s. Kdyby ještě něco někoho zajímalo, tak doplním. Zde fotky:
http://imageshack.us/a/img824/5053/imag2782.th.jpg   http://imageshack.us/a/img707/2396/imag2783.th.jpg   http://imageshack.us/a/img402/6571/imag2781.th.jpg   http://imageshack.us/a/img5/9711/imag2780.th.jpg   http://imageshack.us/a/img571/9423/imag2779v.th.jpg   http://imageshack.us/a/img717/8279/imag2774.th.jpg   http://imageshack.us/a/img545/740/imag2772.th.jpg   http://imageshack.us/a/img266/8748/imag2771.th.jpg

A zde jsou nové náměry, jeden se vším a pak pro přehldenost s menším počtem charakteristik.

http://imageshack.us/a/img688/1323/celabednad1a.th.jpg   http://imageshack.us/a/img525/6017/celabednad1ajenbv.th.jpg   http://imageshack.us/a/img560/3620/celabednad1abezbv.th.jpg ještě ty 2ms http://imageshack.us/a/img141/1249/celabednad1a25ms.th.jpg


Tak jsem na to zvědavý, kdyby něco, přeměření není problém. Jde mi v první řadě o odladění měřící metody a zařízení. Například, musím si nechat zkalibrovat mikrofon, mít lepší kabely, jakou pozici v místnosti nebo raději měřit v garáži?  V tomto případě je samotný výsledek druhořadý, ale zajímá mě samozřejmě také. Díky moc.

(upravil MaBat 14. 10. 2012 10:28)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Potřebuješ docílit co nejdelší prodlevy mezi příchodem přímého zvuku z reproduktoru a příchodem prvního odrazu od čehokoliv. Tzn. vzdálenost "od zdi" 4m je zcela irelevantní, když máš bednu 80cm nad zemí a okolo ní pořád dost věcí, od kterých se bude zvuk odrážet. Je třeba bednu s mikrofonem umístit doprostřed volného prostoru, tj. do celkového-trojrozměrného středu místnosti.

Při výšce 0,8m a vzdálenosti 1m (blíž už s tím nechoď) nechává odraz od podlahy cca těch 2,5ms bezodrazového času, což je málo.


Co se týká dalších věcí, případně to měření ulož a někam nahraj, rychleji ti k tomu tak někdo něco řekne.

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Ok, chápu. Víc místa kolem a bednu výš od podlahy.
Jak daleko s tím tedy od té bedny mám jít?
a jak vysoko mám tu bednu postavit?
a nejlépe na co?
Půjdu večer do garáže. Má jen 6m na šířku, 3,5m na výšku a 36m na délku ;o)
Následně nahrát celý soubor je už maličkost. Preferujete uschovna.cz nebo ulozto.cz?
Jirka

(upravil MaBat 14. 10. 2012 13:31)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Myšlení bolí, co? smile
Úkolem je maximalizovat časový odstup prvního odrazu při zachování vzdálenosti mikrofonu od bedny cca 1m (víc je lépe, ale zkracuje to ve výsledku právě bezodrazový čas). U malého dvoupásma 1m stačí. Vždy jsi tak limitován nejmenším rozměrem místnosti a bednu s mikrofonem je třeba umístit do jeho poloviny, v tomto případě tedy cca 1,75m nad podlahu a zároveň ne blíž ke stěně (tj. už to nemusí být půdorysně uprostřed -resp. je to zbytečné-, jen ne blíž, než 1,75m). Postavit na cokoliv stabilního, co nebude přečnívat směrem k mikrofonu.

V té garáži, za předpokladu, že to bude v okolí bedny a mikrofonu dostatečně vyklizené **, se takhle dostaneš na víc jak 7ms, což už je slušné. S nižším stropem není jinak možné dostat se přes nějakých 5ms.



** - prostor, který je třeba vyklidit, je uvnitř plochy, která je daná množinou bodů, ve kterých je součet vzdáleností od bedny a mikrofonu v daném případě 3,64m (tj. nekratší cesta odrazu), čili nějaký elipsoid, jehož ohniska jsou bedna a mikrofon, a který se tam vejde přesně na výšku té místnosti. To jen pro úplnost a představu o tom, jak velký prostor je třeba vyklidit - aby člověk nedělal zbytečnou práci smile

Samozřejmě ta bedna není bodový zdroj, ale tím už bych se nezatěžoval.

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

pokud máš možnost změř si ji venku ,nejlépe k večeru jak je naprostý klid.

(upravil Seas Freak 14. 10. 2012 21:51)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Tady foto vyklizené "garáže". Plus foto, kde bych to postavil, tedy do její zední části, je tam největší volná výška. Nějaké jiné nápady? Tady bych to měření fakt nechtěl dělat 2x. Takže každá rada dobrá

http://imageshack.us/a/img694/9602/imag2789h.th.jpg   http://imageshack.us/a/img543/3520/imag2790.th.jpg

Teď jen nevím, kdy se na to dostanu, celý týden jsem teď pryč a o víkednu jedeme mimo. Uvidíme.

Benazi: večer už je tma ;o) Ale jinak souhlasím, pár fotek z měření venku jsem už taky viděl.

(upravil paf 15. 10. 2012 10:51)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Jestli se ti to tam chce tahat tak prosim. Myslim, ze dokud si to mereni neosahas tak na pokusy bude asi ten obyvak nejvhodnejsi. Predstav si virtualni kouli uprostred mistnosti o prumeru 2m, ve ktere neni nic jine nez v jejim stredu merena reprobedna. Hrej si potom s delkou okna u impulsu tak abys videl neco jako toto

http://s4.postimg.cc/w4cxi5sft/148_imgv.jpg

a sleduj co to dela s krivkou.

EDIT:
Mabat ma nize samozrejme pravdu, i kolem mikrofonu nema byt nic.
On to jiste pochopil a musi prijit na to jak to zmerit doma bez odrazu. Potom uz si muze hrat treba v hangaru.

(upravil MaBat 15. 10. 2012 9:36)

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

paf napsal:

Predstav si virtualni kouli uprostred mistnosti o prumeru 2m, ve ktere neni nic jine nez v jejim stredu merena reprobedna.

Pafe, není to koule okolo bedny, psal jsem o tom o příspěvek výš. Občas mě napadá, proč to vlastně dělám hmm
Koule by to byla, kdyby byl mikrofon a bedna a tom samém místě, což pro měření moc použitelné není. Nestačí vyklidit prostor mezi bednou a mikrofonem, nebo jen okolo bedny. Má-li se plně využít prostor, který je k dispozici, musí být stejně tak vyklizen i prostor okolo mikrofonu.

Viz obr. - všechny ty odrazy dorazí k mikrofonu ve stejný čas (dráha je stejná) a proto je třeba vyklidit celý prostor uvnitř té elipsy.

http://www.loudspeakersoft.com/forum/uploads/thumbs/2_elips-m.png

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Díky moc a jsem rád, že důvěřujete mé chápavosti. Je pravda, že MaBat píše v matematičtině nebo v geometřině, ale jsem průměrně vzdělaný a tak to po několikanásobném přečtení pochopím ;o)). Obrázek pochopila hned i moje první polovička. Změřím to tedy doma, jen  se mi bude smát, kam zase stěhuji ten gauč ;o) Prý jsem blázen.  Slyšíte to doma taky?

Re: HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Ne, ale moje mala dcerka okamzite zaregistrovala ten maly kocarek na fotce (ma ho taky...) Konec OT

Příspěvky [1 až 20 z 29]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » HOLMimpulse - moje měření - vyhodnocení?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£