Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Předzesilovač pro kytaru

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [12]

Téma: Předzesilovač pro kytaru

Čau chlapi, pokud tu někde už takové téma je tak se omlouvám za spam, ale já nic nenašel. Teď k věci. Stavím kytarovou hlavu, jako zesilovač je použit Tesla AZK240 (2 x 400W) - používám pouze jeden kanál. Ovšem tento zesilovač se nejprve musí nakrmit napětím kolem 1,5V a z kytary mi leze cca 300 - 500 mV. Otázka zní : máte někdo odzkoušené nějaké schéma na předzesilovač ke kytaře? Nechci stavět mraky předzesilovačů a pak zjistit, že všechyn stojí za prd. A popřípadě i nějaký odzkoušeny korekční zesilovač. Moc díky smile

(upravil Wili 22. 2. 2012 23:19)

Re: Předzesilovač pro kytaru

chces to k normalnej 6-strunovej gitare, alebo k bassgitare ? ma to byt klasicky tranzistorovy predzosilnovac alebo elektronkovy ? Mrkni do historie na konstrukcie od uzivatela "betaron" on tam ma toho hafo big_smile ja stale od neho nieco odkukam ma tu na fore super veci.

Keby si sa chcel este inspirovat tak kopec elektronkovych predzosilnovacov najdes v Konstrukcnej elektronike 02_2004 a 06_2003, boli to cele casopisy venovane len tejto problematike tam urcite nieco najdes.

Ak chces nieco rychle, jednoduche a tranzistorove tiez sa da vyhrabat nieco z AR ale cislo z hlavy neviem...

Re: Předzesilovač pro kytaru

Pokud jde o stavbu, neporadím.

Nicméně bych poradil vyzkoušení alespoň zapůjčených komerčních kytarových preampů, většinou ve formě krabiček. U kytary má tohle jeden z hlavních vlivů na zvuk a může toto "testování" velmi ulehčit práci s hledáním vhodného zapojení a pak něco postavit smile

A 2x 400W je brutální owerkill na kytaru yikes Ale není to nejzásadnější hodnota, spoustu kytarových aparátů má tranzistorové konce. A ještě se zmiň co máš za repro, páč to má konečné slovo ve zvuku kytary a rozhodně není vůbec optimální jakékoli "nekytarové" reproduktory, jako například vícepásmové hi-fi a PA bedny... aby se pak člověk netrápil se zvukem preampu, když by mu ho "kazily" jinak výborné bedny.

(upravil Charlie88 23. 2. 2012 19:01)

Re: Předzesilovač pro kytaru

Klasická 6 strunná kytara. O předzesilovači v krabičce jsem ješte neslyšel. Máš nějaký link kde se dá koupit kolik cca stoji? A ktěm reprákum, mám box - doma jsem ho stavěl a jsou v něm 4 x Celestion V30 60W. Tenhle zesík jsem měl za pár korun takže jsem ho tam šoupnul, teď to nevyužiju ale do budoucna budu stavět ještě jeden Box. A Lepší mít větší rezervu - spousta zesíku při vysokym vybuzení zkresluje. Navíc teď jedu na 8 ohmu takže ten zesík do 8 ohmu dá cca 200W. A jelikož mám zesík tranďák tak předzesilovač chci taky tranzistor.

Re: Předzesilovač pro kytaru

300-500mV z kytary? Tak to  už asi kytarový předzesilovač máš vestavěný v kytaře.Do jaký zátěže ta tvoje kytara to napětí , které uvádíš ,dává?

Web

(upravil Wili 23. 2. 2012 20:14)

Re: Předzesilovač pro kytaru

Ak ma dobre snimace tak pokial viem, tak okolo 300mV da aj bez predzosilnovaca. Napr. konkretne Hambuckery maju velmi velke vystupne napatie.

Inak neviem ake skusenosti s elektronikou mas, ale vobec by som sa nebal kombinacie lampovy preamp+tranzistorovy koncak... taketo kombinacie su praveze zvukovo to najlepsie, pretoze ziskas lampove zafarbenie zvuku pripadne ten "drive" a vykon tranzistoraku kt. je neporovnatelny s elektronkami...

pozri tie cisla amat radii co som ti poslal je tam toho kopa a super schemy... stacia ti jedna alebo dve ECC83 + 1x ECC82 a mas super preamp. Ak nemas trafko na elky zdroj mozes urobit jednoducho tak, ze kupis dve totozne 16W zaliate trafka napr. z 230V na 9V... tych 9V usmernis a stabilizujes = mas zhavenie pre elky, a ked vezmes striedavych 9V (este neusmernenych) z trafka napojis na 9V sekundar druheho trafka a mas na jeho primare okolo 200V striedavych kt. ked usmernis mas krasnych 300V na anody.

Re: Předzesilovač pro kytaru

Ok kouknu na to. Co se týče tý kytary. Není aktivní ale je to "Flying V" tyhle kytary jsou proslavený silnýma Humbuckerama smile Ta kytara má drive jak kráva. No stavěl jsem toho dost ale Lampu ještě žádnou. S tím bych ocenil pomoc wink

Re: Předzesilovač pro kytaru

inspiruj sa big_smile

http://www.youtube.com/watch?v=cEV1gluw … re=related

Re: Předzesilovač pro kytaru

Vždyť ukázal jen zapojení konektorů, o víc nic moc.. To ještě umim taky. Mě šlo spíš o ty flašky.

Re: Předzesilovač pro kytaru

A do jaký zátěže ty vaše snímače  napětí,které uvádíte,dávaj? A jaké je to napětí při jemném šolichání tenkých strun?

Lampy jsou šikovné v koncovém stupni zesilovače. Spolu s trafem totiž fungují i jako ochrana reproduktorů.A mají svůj výborný zvuk.
U tranzistoráku  to jde do repráků pěkně  natvrdo ze zdroje.

Vidíte jak se od svařovačky v tom videu pěkně čmoudí ? A dříve i takové sajrajty jako olovo!  Speciální odsávačky má asi málokdo. Většinu z toho ti lidé prostě inhalovali.

Hrůza ,ale to jsem odbočil. Stavba elektronkového konce je náročná na vybavení i dílnu a zkušenosti.Ale nadšenci se tu v několika vláknech tímto zabývají.
Tady to je zajímavé .  http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=11472&p=32   příspěvek 784.
V tvém případě jen nastavíš trimr na vstupu a poslední operační zesilovač nemusíš zapojovat.Výstup vyvedeš před ním.

Web

(upravil CharlesBass 24. 2. 2012 0:55)

Re: Předzesilovač pro kytaru

No u kytary mít obavu o výkonnost konců, aby neměl vliv na zkreslení bych asi neměl. Ono tedy poradím jinak. Podívej se na weby různých hudebnin, projdi si sekce Kytary, Zesilovače, Efekty. Mezi efektama najdeš spousty verzí "preampů" a preampů. Inspiruj se, hledej smile Jak jsem psal, kytaristy zajímá zvuk, je to o zkoušení, ne o výpočtech. Proč třeba používají kytaristé pořád často elektronkové zesilovače? No kvůli posilování při přenášení určitě ne smile Jde o zvuk.

Teď jsem zrovna měl takovou "zasněnou" debatu s mým bývalým kytaristou, se kterým jsem začínal s muzikou. Seděli jsem při tom před aparátem f. Soldano a Orange, Electro-Harmonix a Line6. S kytarou Gibson LP Custom ... (výbava za bratru 160tis) a vzpomínali na začátky s kopíí Jolany s Tesla StudioSolo 70, Tesla StudioMix 6-100, doma dělaný bůstr v bakelitové krabičce a podobný zvěrstva. A to nám je 25let a něco. A oba už víme o čem je zvuk kytary ... prostě rockenroll je jen jeden smile

(upravil sinclair 31. 10. 2012 1:52)

Re: Předzesilovač pro kytaru

Charlie88, dám Ti za ten zesilovač deset tisíc korun. Za to koupíš kompletně vybavené 100W dvoukanálové kombo. Zastrčíš jack a hraješ. Co Ty na to?

Web

Příspěvky [12]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Předzesilovač pro kytaru

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£