Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Sluchátka » úprava zapojení sluchátkového zesilovače

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

Téma: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

přátelé, rád bych vás zkušenější požádal o pomoc.
rozhodnul jsem se, že si postavím sluchátkový zesilovač, primárně pro AKG K240 (nominální impedance 55 Ohm, citlivost 91 dBm) a po dlouhém procházení různých zapojení na internetu jsem se rozhodl vyjít z konstrukce A. Ciuffoliho, jelikož mi přišlo, že pro cokoli složitějšího bych už nedokázal ani omylem navrhnout použitelnou DPS (a taky bych narazil na omezení studentské licence SW, který používám k návrhu DPS), dtto to ještě postavit a rozchodit...

původní zapojení je k nalezení zde:
http://www.audiodesignguide.com/Headphone_amp/schem2.jpg

nicméně zapojení neobsahuje teplotní stabilizaci klidového proudu a není 100 % stejnosměrně vázané (i kvalitní kondenzátor na vstupu je pořád ještě kondenzátor), tudíž jsem se to pokusil trochu upravit:

http://s4.postimg.cc/ue2wg1znd/5945_ciuffoli_v2.jpg

obvod teplotní stabilizace je postaven kolem Q15, jež by měl přijít na stejný chladič, jako dvojice výstupních tranzistorů Q21/Q20.
dále jsem přesunul výstup DC serva mezi rezistory R10 a R16, přičemž se při simulaci vše zdá být zdánlivě funkční, mírně jsem upravil integrační konstantu, abych se vyhnul použití elektrolytického kondenzátoru.
R31/R32 si raději nevšímejte (nějak jsem ten vstupní potenciometr nasimulovat musel).

k problémům (doteď jsem stavěl všechno jenom s operákama a nebo těžce nesymetricky a nevýkonově):

1) existuje nějaký návod, od kterého bych se mohl odpíchnout při výpočtu vhodných součástek kolem Q15 u obvodu teplotní stabilizace (obšlehnout cizí zapojení včetně hodnot R24, R25 a RBIAS, je sice jednoduché, ale raději bych byl, kdybych si to mohl spočítat sám)? zkoušel jsem hledat v rozmanité literatuře a jsem z toho spíš zmaten + nezdá se mi, že by simulace chování obvodu v micro-capu korespondovala s realitou.

2) nebude mít takto vyvedené DC servo neblahý vliv na funkci obvodu ve srovnání s původním zapojením?

děkuji předem za jakoukoli pomoc.

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

add 1) pro teplotní stabilizaci klidového proudu, alespoň dle toho, jak tuším, že by to mohlo fungovat, by stačilo zapojit mezi báze Q6 a Q12 trimr v serii s _n_ diodama. to je řešení, jež se mi ze začátku tolik nelíbilo, nicméně nakonec možná bude jednodušší a spolehlivější (pominu-li opruz s vymýšlením způsobu, jak elegantně diody připevnit k chladiči).
otázka je - má to smysl & kolik diod tam do série zapojit (napadá mne zapojit tam 2 - stejný počet, jako je výstupních tranzistorů)?

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

Já bych se skoro méně bál kvalitního kondu než zkreslení způsobeného zkreslující "virtuální zemí" výstupu serva.

Jako přibližné vodítko pro výpočet stabilizace kliďáku bych prubnul následující odhad:
R25 vol takový, aby kolektorem Q15 teklo třeba 20x méně než kolik teče kolektorem Q19. A dělič RBIAS-R24 zase tak, aby skrz něj teklo výrazně více než je bázový proud Q15 (takže dejme tomu 200x méně než je proud kolektoru Q19).

Jsem zvědavej, k jakým hodnotám tenhle postup povede v porovnání s realitou třeba v DPA22x smile

Web

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

vidíš, vůbec jsem si neuvědomil, že takhle bude ten operák muset docela divoce pracovat. evidentní blbost...

zkouším počítat ty odpory, nicméně moc vesele to nejde (nemám po ruce přesný charakteristiky). emitor předcházejícího stupně tam ždíme cca 1,5 mA, takže pokud budu uvažovat 1 mA na děliči RBIAS/R24, tak se nakonec s potem na čele stejnak dohrabu k velmi podobnejm hodnotám jako použil pan Dudek v DPA220...

jak vlastně ta legrace funguje? zvýšením teploty klesne Uce u Q15, zvýší se Ube Q19 a tímpádem i velikost proudu celým obvodem -> klesne napětí?

napadá mě - Q19 by šel vyhodit úplně, žejo? a timpádem může jít pryč i R25. a pak už bude účinnost stabilizace záviset v podstatě jen na téměř konstantním proudu děličem RBIAS/R24 v porovnání se změnou Ic/Uce u Q15.
obvod se mi zdá, že funguje, pokud je hodnota R24 blízká 500-600 R (aby při proudu 1 mA děličem byl Q15 otevřen), a v původním zapojení i s Q19 to fungovalo s hodnotama R25 v řádu 1 k, dtto RBIAS kolem 2-3 k.

asi se co nejdřív domluvim s někym z k334, jestli bych si nemohl na chvíli půjčit nepájivý kontaktní pole a kdyžtak si to tam odměřit (mám doma jenom jeden multimetr, s tím toho moc nesvedu). no, teda až co budu mít po zkouškách... ble.

díky moc za pomoc, navedl jsi mě, doufám, správným směrem!

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

Pan Dudek není žádnej blb a tenhle obvod neposkytuje až tolik volnosti, kolik by se nám líbilo.

Q19 by teoreticky vyhodit šel. Spousta zesů používá jen jednotranzistorový "násobič Bbe". Nicméně dva tranzistory umí víc než jeden, dvojtrandový obvod má:
- vyšší strmost regulace, umí dokonce i "překompenzovat charakteristiku", tedy vyšší teplota -> nižší kliďák, zatímco jednotrandový má potíže udržet kliďák aspoň rámcově konstantní a při velkých kliďácích a velkých teplotách nebo nedostatečném chlazení (což je skoro totéž) nezabrání lavinovému nárůstu kliďáku.
- nižší vnitřní odpor, tedy menší závislost kliďáku na změnách napájení
- možnost vrazit na chladič oba trandy a tím udělat regulaci ještě strmější, spolehlivější, případně u konstrukcí typu DPA22x hlídat teplotu obou hranolků s výkoňáky.


Jo a jak to funguje? Je to takzvaný CFP "complementary feedback pair" viz třeba zde http://ampslab.com/c200cfp.htm - chová se to jako jeden trand s podstatně vyšší betou. Vlastně takovej darlington trohu jinak. Je to zapojení hojně používané i v preampech, někdy i koncových stupních. Q19 je vlastně další zesilovací stupeň v lokální zpětné vazbě trandu Q15.

A abych nezapomněl, změnou R25 měníš v jistých mezích "open-loop gain" hlídacího obvodu a tím lze došolíchat strmost regulace kliďáku.

Asi to přesunu do Zesilovačů, v Začátečnících je toho škoda.

Web

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

Tento sluchátkáč ti mohu jen doporučit, hraje výtečně a mám ho udělaný dle Ciufoliho původního schéma. Postavil jsem jej asi před dvěma léty na základě návrhu desky plošného spoje od kolegy BASTLECSe z elektrobastlírny, kde je k tomu obsáhlá diskuse.
http://www.elektroworld.info/modules.ph … p;start=75
Já mám dps celkově zvětšenou asi o 10%, Bastlecs udělal sluchátkáč do přepychové krabičky, fotky jsou dále v linku. Nedávno tam uvedl poslední verzi upravené dokumentace, kde je mj. deska společná pro oba kanály.

Několik foto mého sluchátkáče, používám jej s HD-595

http://s1.postimg.cc/nj23tebx7/84_1.jpg http://s1.postimg.cc/5iswp0jq3/84_2.jpg http://s1.postimg.cc/op63s707v/84_3.jpg http://s1.postimg.cc/fwp54if2z/84_4.jpg http://s2.postimg.cc/4gfgfhi2d/84_5.jpg

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

opamp: nikdy bych si nedovolil říci o P. Dudkovi cokoli hanlivého. děkuju moc za odkaz na ampslab, je tam toho, koukám, ještě hromada k přečtení. jako zelenáč se pořád ještě chci trochu vzdělávat.)

Betaron: tuhle konstrukci + to samý od tebe na těch krásnejch hliníkovejch hranolcích jsem tu viděl a byl to pro mě jeden z argumentů, proč se pokusit zkonstruovat sluchátkáč zrovna podle tohohle zapojení.

až se mi to podaří dát dohromady a bude-li to fungovat, tak to dám k poslechnutí L. Vlkovi a určitě tady o tom ještě napíšu.

(upravil reeb 25. 6. 2011 21:12)

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

Zitra to zkusim zapnout smile

http://s19.postimg.cc/4rlspky5r/262_cuiffoli.jpg http://s19.postimg.cc/4g4ccthpr/262_2a.jpg http://s19.postimg.cc/5jogos2cv/262_3a.jpg

Web

(upravil sinclair 27. 6. 2011 10:36)

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

Postavil jsem to taky, funguje to výborně i v původní verzi, pokud se nepokusíte nastavit klidový proud koncovými tranzistory na víc, než 20mA, což spolu s dobrým chlazením zajistí jakžtakž stabilní kliďák a bezpečné odstranění přechodového zkreslení. Pokud ovšem někdo bude chtít nastavit zesilovač víceméně do třídy A /klidový proud kolem 100mA a více/, tak bude potřebovat stabilizaci kliďáku a to sakra dobrou, pochopitelně nejlépe dvoutranzistorový násobič Ube jako v DPA220, ten obvod je možno celý okopírovat tak jak je a při opatrném nájezdu napájecího napětí jen upravit hodnoty odporu v sérii s trimrem, popř. trimru samotného, aby regulace byla pohodlná a ani při plném vytočení trimru nešel nastavit větší proud než např. 200-300mA, protože potom už při daném napájecím napětí hrozí likvidace koncových tranzistorů. Já jsem nakonec nepoužil BD139/140, ale originály Hitachi 2SB649A/2SD669A, což jsou defacto nejvýkonnější a nejodolnější tranzistory v pouzdru TO126. Bohužel se dnes už asi nedají koupit ve značkovém provedení, já jsem použil něco ze zásob ND, které mi posílá NAD, který má zřejmě NOS zásoby.
Možná na ampslab.com, nebo u jiných firem by tyhle tranzistory v solidním provedení šly sehnat, u AME nebo Avelmaku se o to ani nepokoušejte, mají jen noname nebo CDIL, což je nepoužitelný šrot. U AME by možná šly objednat jako original service part ONKYO, ale dodací lhůta bude kolem měsíce a cenu si ani netroufám odhadnout.
V mém provedení jsou koncové tranzistory přes hliníkový hranolek chlazeny celou plochou hliníkové krabičky Hammond a při výchozím nastavení 20mA zastudena stoupl klidový proud po 24 hodinách pouze na 25mA, což není taková katastrofa.
Do DC serva jsem použil LF411N, výstupní DC offset je s ním pouze asi 0,5mV.

Web

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

reeb: Kruciš to je pěkná fošna....:) Má to smysl aspoň zkušebně postavit,když mám tady pro svoje AKG K271Mk2 postavenej sluchátkáč od VB s TéPéÁčkem??

(upravil reeb 11. 4. 2013 11:51)

Re: úprava zapojení sluchátkového zesilovače

Nevím, mě poslal desku jeden hodný člen fora, no neosad to smile

Je to rychlé, stabilní -obdelník 10kHz, bez překmitů...

Pokud bys to chtěl stejné, odstín je Žlutá Telecom  big_smile

Web

Příspěvky [11]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Sluchátka » úprava zapojení sluchátkového zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£