Téma: "Úprava miestnosti"

Ahoj všetkým.
Pred časom som uvažoval o menších repro namiesto Visaton Conga v miestnosti (4,5x4,75x2,75)m. Prečo? Myslel som, že basy sú mohutné a tým pádom to skresľuje. Asi to je pozíciou jak bední, tak miestom kde sedím, ktoré meniť nejde ale pozícia bední dajmetomu by šla.
Ako úplný laik v "elektromagnetizme" som preto skúsil generátor tónov a smile mikrofón na iPade. Tak som došiel k prekvapeniu, že basy sú dokonca slabšie do cca 80Hz, potom sa to zrovná ale od 220Hz po 300Hz a najmä od 500Hz do 580Hz je to pre mňa až skoro nepočúvatelné asi kvoli tomu, že sedím pri PC v rohu miestnosti.
Verím tomu, že minulotýždňová preventívka sluchu mi tiež niečo "povedala" o mojom sluchu a to konkrétne, že ľavé ucho počuje o niečo slabšie a od 4000Hz absolútne slabo.
Prvé čo ma napadlo bol pridať jeden subwoofer k ľavému reproduktoru, tak aj lepšie vyzerá spodok v REW, hoci sa v ňom veľmi nevyznám kvôli Angličtine. Druhá vec a to oveľa lacnejšia bola vymeniť Visatony AL130M za AL 130, ktoré sú v Boxsime práve na týchto stredoch tichšie o cca (2-3)dB, čo by mi mohlo teoreticky vyhovovať, predsa len merania a  grafy nemusia sluchu vôbec sedieť. Totiž jeden  AL130 mám (druhý, keď tak dokúpim).
Takže, ja iba som chcel vedieť vaše názory ak niekto má chuť, či tie AL nemôžu robiť problém zosíku alebo ostatným repro?? Alebo fakt najlepšie nejaký ale zase nie veľký sub, ktorý by mi už aj tak asi zavadzal..hmm.
Tak keď tak...dík.

Re: "Úprava miestnosti"

Jen tak rozjedu diskusi.
Každá místnost má vlastní chování ve vztahu k různé výšce (kmitočtu) tónu. Něco zdůrazní, něco ubere. Úprava místnosti tak, aby se dala kvalitně poslouchat nějaká nahrávka, je poměrně náročná a velice důležitá. Velmi důležitá je pozice posluchače.
Nedávno to tu otevřel check:
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=24819
A pokud chceš mít basy tak, jak je to v nahrávce, jednou ze základních podmínek je být stejně daleko od basových měničů.
Všech kmitočtů se týká, že sedíš-li v rohu místnosti u PC, působí na tebe nejen přímá trasa zvuku od beden, ale spousta odrazů od stěn. Zvuk má omezenou rychlost a míchání toho, co jde přímo a co z odrazů vše kazí.
Snažil jsem se to říci zjednodušeně. Akustika je ve skutečnosti velice náročný obor.
U PC se mi osvědčilo nejprostší řešení: Malé satelity po obou stranách monitoru a sub někde u nohou.

Re: "Úprava miestnosti"

Ahoj a diky za reakciu, mozno som vlakno mohol nazvat "Uprava menicov"... kedze nemam ani vybavenie na meranie ani cas na dlhsiu prestavbu.
Vo vsetkom mas samozrejme pravdu no mne teraz ide iba o to, ci vymenou AL130 namiesto AL 130M neposkodim nieco mechanicky alebo elektricky na zosiku, popripade na ostatnych menicoch, kedze v Boxsime ten hlavny graf vyzera "skoro" rovnako ako graf s original AL 130M. AL130 je v nom totizto "tichsi" o 2-3dB...

Re: "Úprava miestnosti"

Aha, tohle přenechám hifistům, to není má parketa. Hifi nedělám a repráky z Hifi neznám, sorry smile.

Re: "Úprava miestnosti"

Kľudne ich vymeň, zosilovač s tým nepoškodíš. Pokiaľ by to malo byť lepšie, tak by si musel všetko nanovo zmerať a odladiť. Apropo, tie visatonácke výhybky nie sú nič extra.

Re: "Úprava miestnosti"

To ospravedlnit by som sa mal skorej ja asi za nespravny nazov, ty nie....aj tak dakujem.

(upravil emge 16. 7. 2023 13:47)

Re: "Úprava miestnosti"

Nerozumiem celkom tomu, čo chceš dosiahnuť? Je basov veľa, alebo málo?
Problémom je, ak sú nízke frekvencie nevyrovnané. Výsledok je potom závislý na nahrávke, v jednej je basov priveľa, v inej basy chýbajú. Podľa toho, ako sa nahrávka "trafí" do zvlnenia frekvenčného priebehu.
Na "basy" majú vplyv frekvencie pod 100 Hz. Nejaký "objem" sa dá získať frekvenciami 100 - 150 Hz. "Plnohodnotné" basy získaš frekvenciami 50 Hz a nižšie.

Základom Tvojho problému je štvorcová miestnosť. Tá vytvára rovnaké módy na dĺžku, aj na šírku, ktoré sa sčítajú. Pre dĺžku 4,5 m vychádza mód na cca 75 Hz (celá vlna) a 37,5 Hz (polvlna). Presnú hodnotu ešte ovplyvní nábytok. Medzi nimi bude pokles - teda na cca 50 - 55 Hz.
Zrozumiteľne to máš vysvetlené v tomto videu (celkom dobre funguje preklad titulkov):
https://www.youtube.com/watch?v=gXohzklfwPs

Ak máš tieto reprosústavy, tak podľa frekvenčného priebehu majú hrb na 75 Hz a pokles na 50 Hz:
https://www.visaton.de/en/products/3-way-speakers/conga
To sa Ti teda ešte sčíta s módmi miestnosti.
Ideálne by bolo, keby sa dalo ladenie basreflexu znížiť (podladiť). Odstrániť hrb na 75 Hz a pridať 50 Hz. Teoreticky by to šlo, prakticky to bude závisieť na parametroch reproduktorov. Aby to neprinieslo nejaké skreslenie.
Na simuláciu je dobrý program Amplion. Prakticky sa to dá odskúšať zmenšením priemeru basreflexového nátrubku (čiastočným upchaním po celej dĺžke). Presné ladenie Ti ukáže zmeranie impedancie cez program Limp.

Riešením by bol aj ekvalizácia. Ubrať frekvencie okolo 75 Hz, pridať okolo 50 Hz a možno trochu aj okolo 100 Hz.
Na mikrofón v iPade sa nespoliehaj. Na basoch Ti asi ukazuje nezmysly.

Tej výmene reproduktorov tiež nerozumiem. Ak chceš znížiť citlivosť stredového a výškového reproduktoru, stačí Ti mierne zvýšiť hodnoty predradených odporov pred nimi vo výhybke.

Re: "Úprava miestnosti"

Diky moc, vyberiem si z vasich rad nieco...

Re: "Úprava miestnosti"

Hochu, tahle "bitva o jakost" je nekonečná, no přibližně "po padesátce" si dáš pokoj
"vždyť to hraje celkem dobře" se mnou už to vydrží (vlastní zkušenost)

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: "Úprava miestnosti"

Tak som ešte pozrel REW a veľmi dobre to vyzerá s jedným subwooferom. Poradili by ste nejaký? "Ako vždy", ideálne v malej ozvučnici, Congy zaberajú už dosť miesta...pozeral som tieto stavebnice - https://www.soundimports.eu/en/diy-kits … C5EALw_wcB
Poradili by ste mi niečo z toho?

Re: "Úprava miestnosti"

Mám RSS210HO/4 v cca 35l BR a hraje fakt od 30Hz. Pokud chceš ještě menší bednu, tak 8" Ultimax, ale to jsem naživo neslyšel. Samozřejmě čím menší membrána a tím pádem vyšší výchylka pro stejnou hlasitost, tím nižší citlivost. Na "domácí hraní" tj žádná diskotéka pro sousedy, je potřeba tomu daytonu poslat aspoň 50W.
P.S: proč kupovat MDF kdesi z ciziny? bednu usocháš za podstatně kratší prachy. Stačí v bau...něco nechat nařezat MDF, slepit a nejvíc práce je stejně povrchovka.

Re: "Úprava miestnosti"

To nevyřešíš reprobednama, ani zesilovačema. Potřebuješ upravit akustiku místnosti tak, aby se v ní dalo poslouchat.

Web

Re: "Úprava miestnosti"

Skúsim ešte takto, je ten jeden subwoofer podľa vás pomoc?? Podľa mňa hej ale čo vy na to?
https://i.postimg.cc/K827c8nM/So-Subwooferom.png ... a bez subwooferu je to takto (?) https://i.postimg.cc/J4GJ1BD0/Bez-Subwooferu.png

Re: "Úprava miestnosti"

To ti s tebou popisovanými problémy nepomůže.

Web

Re: "Úprava miestnosti"

Rozumiem a dakujem. Ak by som upravil miestnost s absorbcnymi panelmi a podobne, mozem ponechat rozmiestnenie reproduktorov aj poziciu posluchu alebo by som musel zmenit aj to? Poziciu posluchu menit nemozem a reproduktory iba trochu.

(upravil Hanzi 19. 7. 2023 10:46)

Re: "Úprava miestnosti"

Je potřeba si uvědomit, že v tomhle rozmístění to bude hrát vždycky blbě a o nějaké lokalizaci/ prostoru v nahrávce nemůže být řeč. Aby to hrálo dobře, tak se musíš snažit přiblížit symetrii rozmístění beden a poslechu tak aby pokud možno první odrazy od stěn (od L i R) doputovaly k uším ve stejný čas.
Pokud to nechceš blbě, tak celý jinak - ukaž rozmístění nábytku, okna, dveře.. Pokud jiné rozmístění nejde, tak jde dej mezi pravou bednu a zeď matraci z postele a za posluchače druhou - uvidíš co to dělá. Bacha objem basů ovlivňuje i vzdálenost uší od zadní stěny, vzdálenost bedny od rohu... Prvně přesunovat, EQ až nakonec.

Re: "Úprava miestnosti"

https://postimg.cc/gallery/g8nhQxg

Re: "Úprava miestnosti"

Něco vyřešit jde. Kdyžtak mi zavolej a domluvíme se, jestli chceš vyřešit akustiku.

Web