Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 8)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » zaškolení v měření repro

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 ... 8 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 151]

(upravil godz 16. 4. 2008 13:30)

Re: zaškolení v měření repro

To Hanzs. Píšeš že Hubert meria od 45 Hz. Ale nenapísal si z akej vzdialenosti. Ak chce merať bedňu z jedného metra tak na to potrebuje podstatne vyššiu miestnosť ako 3,4 metra. Pre 45 Hz totiž vychádza dľžka okna 22,2 ms (cca 8,2 m), čo znamená že bedňa (resp. osa jej najnižšie umiestneného meniča) musí byť od zeme vzdialená minimálne 4,5 m. A to akosi nekorešponduje s 3,4 m ktoré uvádzaš. Takže to bude asi blízke pole.  A bežná miestnosť o výške 2,6 m - prakticky to vychádza na veľkosť okna cca 2,6 - 2,8 ms čiže medzi 300 až 400 Hz.  Čím väčšia vzdialenosť medzi mikrofónom a meraným objektom tým kratšie okno, alebo o to je potrebné posadiť meraný objekt vyššie. POtrebná výška pre určitý typ merania sa dá pomerne ľahko vypočítať (Pytagorova veta).

Re: zaškolení v měření repro

Do tělocvičny s Váma ! Já si myslím, že na změření průběhu, sfázování výhybky a srovnání citlivostí měničů, postačí i měření v takové té běžné obývací domácí cimře 5x4metry o obvyklé výšce. Vždycky v tom bude zanesena při takových podmínkách nějaká chyba, otázkou je, zda bude až tak velká, aby to muselo výrazně vadit.

Re: zaškolení v měření repro

godz: nene, mas to v tom chybky, v beznem pokoji bez prekazek tech 5-6ms udelas. zkus si to jeste jednou prepocitat (nic ve zlem).

Hubert meri na cca 12ms a je to od 45Hz v MLSSA - koukni na nektery projekt z profirepra.cz - jsou tam casto i impluzky a s vybranym oknem.

chyna: pokud nazapomenu, tak se pripojim lepe mi poslat email na habartj(zavinac)centrum.cz (preposle se mi to na mobil)

Re: zaškolení v měření repro

Hanzs, povedz mi koľko trvá jedna perióda 45 Hz. No predsa 1/45 = 0,0222 s = 22,2 ms. Pri rýchlosti zvuku 344m/s koľko trvá zvukovej vlne než prejde 1 m - je to cca 2,9 ms. Áno mám tu chybu pozerám, že som použil 2,7 ms miesto 2,9 ms.  Vzdialenosť pre 22,2 ms bude preto asi 7,65 m, čo nám dáva minimálnu výšku cca 4m a aj tak to Hubertovi nevychádza. Uvedom si, že dľžka okna musí byť minimálne rovná dľžke trvania jednej periódy najnižšej požadovanej frekvencie.  Ona sa Ti po prepočítaní zobrazí aj keď je okno kratšie, avšak so skreslenou amplitúdou.

Re: zaškolení v měření repro

godz: normalni mistnost vyska stropu cca 2,6m - vzdalenost mic 1 m tj. 2,9ms spravne, prvni odraz je 2x1,64m tj. 3,28m tj. 9,6ms, vysledne okno je 6,7ms.

Arta i Mlssa ukazuje dole automaticky relevantni oblast danou delkou okna - je to ta cara dole u stupnice frekvence. Chces rict, ze referencni merici system Mlssa keca? No tak odvazny bych ja nebyl smile

(upravil MaBat 16. 4. 2008 16:00)

Re: zaškolení v měření repro

Máš tam chybu hanzsi, není to 6,7 ale 5,2ms, čemuž odpovídá asi 190Hz.

Jedině, že by někdo přišel s tím, že nemusí být změřená celá vlna.
Hlavně na to ale potřebuješ metr třicet vysokej stojan.

Re: zaškolení v měření repro

Hanzs, je úplne ľahostojné či meriaš v Arte alebo v MLSSA. Pokiaľ chceš spracovávať anechoidnú časť impulzu, tak si musíš dopočítať dľžku dráhy, ktorú vlna absolvuje po odraze (a je jedno či sa Ti odrazí od podlahy alebo od stropu) a podľa toho nastaviť okno. Prvý odraz je na impulznej charakteristike vidieť.  Najvyšší bod kam môžeš umiestniť mikrofón je 1,3 m a dľžka dráhy odrazu je 2x 139 cm (neviem ako ti mohlo vyjsť 164) = 2,78 m. 2,78 x 2,9 = 8,06 ms čo zodpovedá dolnej frekvencii 124 Hz. Ale len v tom prípade, že sa Ti do toho naozaj nezamoce žiaden iný odraz, čo sa v obývanej miestnosti ťažko podarí. Okrem toho je mi jedno či meriam od 124 alebo od 350 Hz.  Spodok si meriam v blízkom poli a v prípade potreby ho namergujem na zbytok charakteristiky.  Preto hovorím, že prakticky si vystačím s kratším oknom a mám istotu, že charku nemám zmršenú odrazmi.

(upravil MaBat 16. 4. 2008 16:31)

Re: zaškolení v měření repro

godzi, zapomněl jsi od toho odečíst čas, který trvá přímému signálu, než dorazí k mikrofonu...
Jinak souhlas.

Re: zaškolení v měření repro

MaBat máš recht, takže Hanzs v optimálnom prípade to bude 8,02 -2,9 = 5,12 čo zodpovedá už vyššie uvedených 195 Hz.

Re: zaškolení v měření repro

No teoreticky už něco víte tak hopem do první PC prodejny kupte si skypový mikrofon  , voloupejte z toho ten umělohmotnej bazmek, kapsli fixněte silikonem, a můžete začít dělat první pokusy.
ani si to nemusíte kalibrovat neb je to fuk. Chára by měla mít podobnej tvar jako chára známého výškáče kdyžtak dokorigovat a jedem ...! pokud někde chára mikráku kulhá je to jedno bude kulhat pro všechny měniče takže se to trochu vykompenzuje. zbytek doladíte na ušiska (více nebo méně výšek, sykavek a podobně).
Když jsem potom přešel na měřicí mikrofon tak rozdíly byly do 1 decibelu. chára se vlní obvykle +/- 2-3 decibely takže v poho.

(upravil MaBat 16. 4. 2008 18:36)

Re: zaškolení v měření repro

Kdyby to někoho opravdu až tak zajímalo - původní článek o měření v blízkém poli (AES):
http://leteckaposta.cz/724960927

(má být samozřejmě "nearfield" smile)

Re: zaškolení v měření repro

No to jsme ale počtáři smile ale jo MaBat to dopocital spravne prvni smile
Jak to je MLSSA, ze relevantni pole zobrazuje vetsi nez odpovida teorii nevim, asi je tam jeste zanedbatelna chyba nevim.

Kazdopadne na nearfieldu se napr. neprojevi baffle step... ale to je jedno...

Jako spolehlive zmerit bednu neni opravdu to tezky - tezsi je namerene vysledky spravne interpretovat.

Kazdopadne souhlas s pistolem smile
A taky pry jsou dobre pecky z nokii 5110 a 3210, jsou to pry original Panasoniky...

Re: zaškolení v měření repro

Hanzs, správne odmerať sústavu je v amatérskych podmienkach problém. My všetci sme len amatéri a tu si vzájomne radíme ako sa vyvarovať chýb.  To, že meriame ešte neznamená že meriame správne. Preto ja stále hľadám a zdokonaľujem merací aparát a tiež sa snažím niečo dozvedieť o meracích metódach. A pokiaľ je na to príležitosť, tak sem nejaké to info zavesím.  Vďaka za info o kapsliach v starých mobiloch.

Re: zaškolení v měření repro

godz: jojo, presto mit moznost mistnosti z vyskou stropu cca 3,5m by byla parada, protoze je hodne dobry napr. mit k dispozici "waterfall" a to se proste na kratky okno neda...

Re: zaškolení v měření repro

nezdá se vám, že zaměnujete cíl s dopravními prostředky ?? Pro mne je měření jenom kontrolním prostředkem jestli jdu správným směrem. konkrétní pozici už si najdu n amístě. Proto je pro mne přesnost měření irelevantní.

Re: zaškolení v měření repro

Nejlepší stejně bude zakopat bednu na zahradě nebo vyškubnout víko kanálu a zapustit ji do parkoviště. smile

Re: zaškolení v měření repro

To Pistole. Ja si nemyslím, že by som si zamieňal cieľ s prostriedkami.  A samozrejme je mi jasné, že to čo dobre meria nemusí aj dobre hrať. Stalo sa mi zopár krát, že napriek slušným nameraným výsledkom som zo zvukom nebol spokojný. Chcelo to laborovať s deličkami, so strmosťami  ale Ty to určite poznáš. Ale tiež sa mi nikdy nestalo, že niečo čo bolo po meraní nevyhovujúce by aj dobre hralo. Slušný výsledok sa dosahuje vždy po niekoľkonásobnom opakovaní merania, prepočítavania a posluchu.

(upravil MaBat 17. 4. 2008 16:04)

Re: zaškolení v měření repro

K tomu cestování a dorážení do cíle - za sebe upřímně říkám, že mě to prostě baví a rád se dozvím, jak to dělat technicky správně (nebo spíš, jak to nedělat). Navíc i jen k tomu, abych posoudil, jestli jdu správným směrem, musím vědět, že jsem nenaměřil pitomost. Krom toho mě obyčejně baví s tím všelijak laborovat, zkoušet vlivy různých změn apod... Je to hobby.

Pořád se mi zdá setkání s VB jako dobrý nápad, takže kolik by nás bylo? Pět?

(upravil Jarous 17. 4. 2008 16:13)

Re: zaškolení v měření repro

Můžeš si mně připsat na seznam.

Re: zaškolení v měření repro

Už jsem myslel, že se nepřidáš,nebo už že to máš všechno zmáknutý smile

Pravda je, že bysme mohli dát dohromady nějaký podrobnější tematický okruhy, společný základní otázky.

Příspěvky [41 až 60 z 151]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 ... 8 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » zaškolení v měření repro

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£