Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Stojanové reprosoustavy HARRIS MKII
To H1 mi přijde lepší, ale třeba se pletu. Výška je od každé hrany jinak daleko, měly by být menší difrakce.
Ale asi bych šel cestou výškáče v ose se středobasem, jen dát vzdálenost horní hrany jinak než bočních.
4mike, každá pozice se chová malinko jinak, je to věc viditelná v grafech směrových charakteristik, ne pouze v ose; problém je, jak tu změť celé komplexní simulace vyhodnotit. Nekomplikoval bych to, není to zas tak důležité, i bedny s ostrými hranami hrají, zapoj raději estetický faktor, totiž jestli ty bedny budou hnusné a vizuálně se s nimi nesžiješ, ani je nebudeš chtít zapínat.
kde hledat korektní verzi ?
https://www.gazza-diy-audio.de/speakers … n-gehäuse/
Harris Mkll je až príliš dobrá reprobedňa a naozaj sa neoplatí u nej experimentovať. BSacoustic má teraz na repro Sica zlavy, takze sa dá kúpiť basáčik za 64€ a výška za 27€. Výhybka je trošku zložitejšia, ale odporúčam basovú tlmivku vzduchovú a kondíky pre výšku MKP. Vo výsledku je to reprobedňa ktorá natrhne prdel aj ovela väčším a drahším bedniam. Ja som staval prvé keď som už mal MDF narezané na iné repráky, foto v príspevku 4. a po nejakej dobe som sa rozhodol že si postavým ešte jedny a pre istotu som si narezal MDF podla originálu. Nelutujem.
Tony, tohle si zapamatuju. Tyhle slova... Jo, je to tak.
Tak tak, za ty prachy velice dobré.
Každopádně 12 l nedávej, u mě nebyla jiná možnost, bedna byla hotová jen se dávalo nové čelo a dýhovani, po laborovani s objemem, byl snížen. 9l je ok. Případně si můžeš ještě upravit, akorát aby vlezla výhybka,
9l je podle dokumentace hrubý objem, když odečtu BR a výhybky, padne to pod 8,5
(12l budky mám volné proto jsem o nich uvažoval)
Tak to jo. Pak to doladiš.
Hotovo, na takovy prcky to hraje fakt dobře
https://www.rajce.idnes.cz/4mike/album/harris-mk2
Další parádní projekt.
Doufám, že to vezmeš na sraz - tj offtopic, mohli bysme udělat v nějaké komůrce poslechovku "bedýnek k PC"
Nemám problém ale jedny Harrisky už jsou domluvené (L.Regi). Já mám v plánu dovézt dvoje jiné, podobné koncepce.
Do toho co s čím a v jakém rozsahu se tam bude dít Ransomovi kecat nehodlám.
Měření 4mikových Harrisek, bedna s výškáčem na pravé straně. Zatím poslouchám.
Laděno na 50 Hz, nátrubek rezonuje úzkopásmově s vyšším Q a slušelo by mu ubrat tak 3 dB ve špičce; první rezonance je minimální asi díky tvaru průřezu; impedance má kvůli použitému RLC EDPR v širším pásmu pod 3 Ohmy.
Směrovky horizontálně 0 až 90 °; 0 až -90 ° (mikrofon ve výšce výšky a ose bedny)
Směrovky vertikálně 0 až 90 °; 0 až -90 ° (mikrofon mezi repry a ose bedny)
Polární mapa horizontálně; vertikálně
antonio pekne...
- ten peak na 15k nie je nejak vyrazne pocut pri beznom posluchu ak si v ose?
- gain bassreflexu z nearfieldu si kompenzoval utlmom podla SD k stredobasu a aj tak vysiel takto vysoky gain na ladeni? ten natrubok sa zda byt celkom maly ale mozno sa to len zda. Kolko tam je pomer sd br vs stredobas resp. ako vychadza -dB voci stredobasu?
........ na takovy prcky to hraje fakt dobře
po delším poslechu mi nijak skvělý nepřipadají
Wili, nemyslím si, že 15 kHz je problém, energie v nahrávkách je tam málo. Rozhodně výšky jsou to, co na první poslech zaujme, jsou takové "hladké" a detailní. Po čase ale začnou srát, zvuk je "utopený", třeba bicí v ATW - Diamond jsou daleko v pozadí, Dawn Langstroth - Dark and Twisted pod dekou, v Charles William jsou otravné; vlastně první, co jsem řekl, že tomu chybí středy. Jako první bych vyhodil RLC, celkově je to schéma zbytečně složité a stejný průběh jde nahradit jinou kombinací součástek.
Jednotvárné výšky SICA LP98.25/245TW může způsobovat rezonance kolem 7 kHz, viz nf výškáče:
NF b/br je takto: 10,3 cm/4,2 cm = -7,3 dB. Udělal jsem ale nějaké korekce - porovnání nf měřeného ve středu a na kraji vrchlíku a shodu b/br kolem 10 Hz.
Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Stojanové reprosoustavy HARRIS MKII