Re: Vismax - putovní 3p s Visaton AL200, TI100, KE25SC
Tak abych napsal nějaké hodnocení: Měl jsem je chvíli doma, porovnával jsem je s Grundig Finearts BX-2, na zesilovači Yamaha MX-70, později na síťovém stereo receiveru Onkyo TX-8050. Rozdíly mezi zesilovači nejsou nijak vyrazné, a mezi bednami odpovídají zcela prvnímu dojmu, Vismaxy nad cca 30let starými malými regálovkámi dělaly o dost lepší dojem. Vždy po přepnutí na Gr. byl zvuk pocitově jakoby pod dekou, po chvíli si ucho zvyklo, a bylo vše celkem OK, po přepnutí na Vismax se zvuk jakoby rozjasnil, hlavně ve výškách, ale jakoby ubylo něco na spodku.
Dokonce když jsem si hrál s dynamickým expandérem Pioneer EX9000, podařilo se mě z Gr. dostat přibližně podobný výstup, jako z Vismaxů, ale po přepnutí na Vismaxy byl zvuk dost uječený. Tohle berte opravdu s rezervou, ten expander je zajímavá hračka.
Vismaxy jsou skvělé bedny, pro člověka jako já, který poslouchá docela potichu, a zvykl bych si na ně velmi rychle. Výškáč a střeďák jsou skvělé repro, a ten spodek je možná jakoby slabší díky malému zkreslení basového reproduktoru. Zkreslený basák je jakoby hlasitější.
Poslouchal jsem koncert Udo Dirksneidera, skvělý poslech, u J. M. Jarreho, byl rozdíl téměř zanedbatelný.
Měl jsem tu čest, slyšet je u Coffina s Pafem s jeho Cantony, a u tucnak01 s URS, a myslím, že je to hodně o osobních preferencích. Předpokládám, že jsou laděny na rovnou charakteristiku, a URS mají sestupnou, ten rozdíl je dost slyšet, ale které podání je lepší to si netroufám říct. Rodíly v masteringu nahrávek jsou daleko větší a bohužel i horší.
Škoda, že vzhledem k ceně repro je to asi neopakovatelný projekt, cca 26 000,- jen za reproduktory je opravdu dost.
A za mě, skvělá práce autorů. A děkuji za možnost poslechu.
Tento text berte opravdu s rezervou, je to pouze můj subjektivní dojem...