Téma: Bert (Peerless 832925 a Beyma T2030)
Určení: 2pásmové sloupové/stojanové reprosoustavy
Datum realizace: Srpen 2006
Orientační cena: 3800Kč
Technická data: Bassreflexová ozvučnice, (šxvxh) 16x60x26cm, Objem 15l, Příkon 90W, Citlivost 86dB, Frekvenční rozsah 60-20000Hz, Impedance 8Ω, Bassreflex Ø7x13cm (65Hz), MDF 18mm, Hmotnost 11kg
Autor: Norbert Tofel, Bert, norbert.t@email.cz, ICQ: 314263241
Úvod
Podnětem pro vznik těchto reprosoustav byl fakt, že mám k dispozici vynikající 16Ω středobasové reproduktory Peerless 832925 a taky to, že kromě svých aktivních reprobeden pro domácí kino potřebuji i něco kvalitního na poslech audio CD.
Reproduktory, ozvučnice
S výběrem reproduktorů jsem neměl žádný problém, vedle již zmíněných Peerlessů jsem zvolil výškáče od Beymy T2030, protože mám raději rockovou muziku a tyhle výškáče se na ni dobře hodí. Později se ukázalo, že jsou vhodné na široké spektrum žánrů. Jako kabeláž jsem zvolil měděný kabel o průřezu 2mm.
Ozvučnice je navržena jako stojanová, ale mohla by se klidně použít i jako regálová nebo sloupová. Jediným kritériem bylo zachovat vnitřní objem 15l, který je pro Peerlessy optimální. Ozvučnice je zkonstruována z 18mm MDF, jelikož se mi tento materiál osvědčil v daných podmínkách jako naprosto ideální jak z hlediska akustických, tak z hlediska opracování a tuhosti. Ozvučnici jsem lepil konstrukčním lepidlem A60 a pojistil vruty. Na boční stěny, půdu a dno jsem vlepil tlumící rouno Dexon. Na zadní stěnu jsem umístil zvlášť výškovou a basovou sekci výhybky. Bassreflex je umístěn na zadní stěně společně s připojovacím terminálem. Čelní stěna má zkosené hrany. Jako povrchovou úpravu jsem zvolil pravou třešňovou dýhu a lakování za což patří dík kamarádům stolařům.
Výhybka
Výhybku mi navrhnul Jiří Mištera (Boramyr) podle datasheetů reproduktorů v programu LspCAD, za což mu patří veliký dík. Samotnou konstrukci výhybky provedl kamarád Martin (wishmasterX), taky veliký dík. Součástky na výhybku se zakoupily převážně v Dexonu. Výhybka je fyzicky rozdělena na dva samostatné bloky, zvlášť filtr výškové sekce a zvlášť filtr středobasové sekce. Testováním se provedla ještě mírná korekce a výsledný dojem je nad očekávání.
Výsledný dojem a zvuk
Testovalo se a dolaďovalo aby byl v dané třídě výsledek co nejlepší a mohu prohlásit, že výsledný dojem je velice solidní. Hluboké, dynamické, ale nedunivé basy, perfektní prostorovost, čisté výšky bez jakéhokoliv náznaku sykavek. Zahrají perfektně středy jako hodně drahá třípásma - vycházím z testu na elektronkovém zesilovači bez zpětné vazby a korekcí. Tyto středobasy Peerless mám osazeny i ve své aktivní soustavě domácího kina (viz fotogalerie) a mohu je vřele doporučit ať už pro stavbu náročnějším posluchačům, tak třeba díky své citlivosti jako náhradu za tzv. plastová domácí kina nebo repro k PC. Vzhledem k jejich ceně není co řešit.