Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Dílna » Jaký materiál?

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 43]

Re: Jaký materiál?

A nebylo by lepší kdybych si to repro udělal z překlížky ? ?

Re: Jaký materiál?

Překližka se používá na profi bedny ne? Je pevná i při použití na velkou bednu při zachování tenčí stěny, tedy i velká bedna se nechá přenášet a snese i horší zacházení. Ale. Proč měnit to, co je vymyšlený a funguje? Vždyť stavíme DIY bedny na doma.Jediná logika, kterou chápu je, že stavím z MDF. Když ji nemůžu sehnat nebo mám jiný materiál dma, stavím z jiných materiálů, (dřevotříska, překližka,...)

Klidně si udělej repro z překližky. Ale zeptám se tě obráceně. Proč si neuděláš repro z MDF?

Re: Jaký materiál?

Při stavbě  z překližky ušetříš spoustu práce s povrchovou úpravou. Na řezu vypadá moc pěkně i při spoji na tupo, takže stačí 3 vrstvy laku a je hotovo. Ale z vlastní stavby (9l BRz 16mm březové překližky) vím, že tlumí vibrace hůř než obyč dřevotříska (kterou mám na zadní stěně těchto bedýnek).  Takže pokud překližka, tak raději z tvrdšího dřeva (např. celobuk).

Re: Jaký materiál?

Hanzi: Vlepíš tecsound a hotovo. smile

Re: Jaký materiál?

Taky uvažuju o překližce do dalšího projektu pro sebe. Vážně je rozdíl v tlumení překližka vs MDF tak znát? Tecsound by tomu mohl pomoct.

Re: Jaký materiál?

Při střední hlasitosti dám ruku na stranu bedny z překližky - a zřetelně cítím vibrace. Dám ruku na zadní stěnu z dřevotřísky a vibrace jsou cítit  míň.
Jo tecsound by to řešil. Další možnost jsem viděl u majstra Udo Wohlgemutha http://www.acoustic-design-magazin.de/index.html , překližkový bedny zevnitř tlumil hobrou (tzv.  Low Density Fiberboard smile

(upravil dcjutty 19. 5. 2008 14:40)

Re: Jaký materiál?

Tom: Kdybys přečetl co sem psal v první příspěvku tak víš že MDF je pro mě hůř sehnatelný materiál, ale dřevo a překlížka je pro mě líp sehnatelný materiál.

Takže to vypadá že postavím z nějaké tvrdší překlížky ! Je nějaký rozdil mezi MDF po zvukové stránce ?

Re: Jaký materiál?

Djcutty: Spousta lidí (včetně mě) tady právě řeší věci, co řešit nemaj cenu, protože už jsou vymyšlený. Proto jsem psal. Jestli máš možnost sehnat výhodně překližku, stav samozřejmě z překližky. Pokud uděláš konstrukci bytelně, s výztuhama, dáš do stěn nějaký žebra nebo tak, rozdíl po zvukový stránce nebude žádnej. Pokud dáš Tecsound, už vůbec ne.

Re: Jaký materiál?

OK. A co je to ten "Tecsound" v těhlech termínech se moc neorientuji.

Re: Jaký materiál?

Tecsound  - samolepící tlumící materiál primárně použitelný v autohifi při tlumení dveří u auta, který se nedaj udělat z pevnýho materiálu, tak se holt vytlumí. Googluj, najdeš toho dost. Když ho použiješ do svých beden, výslednej zvuk bude asi lepší. Ale jen malinko. Kolik chyb uděláš při DIY stavbě beden, návrhu, zpracování, výhybce, kabeláži, atd. ? Tam se ti projevěj nedostatky daleko víc. Bednu musíš vytlumit tlumícím rounem, vatelínem nebo tak, udělat všechno co nejlíp. To jsou pro tebe důležitý věci a myslim důležitější, než Tecsound, kterej taky mj. něco stojí.

Re: Jaký materiál?

Mám už všechno připravený jen ty reproduktory nemám big_smile

Re: Jaký materiál?

No a pro jakou povrchovou úpravu ses rozhodl?

(upravil dcjutty 19. 5. 2008 16:18)

Re: Jaký materiál?

Černý lesklý lak něco jako je tohle http://audioweb.cz/vase/tomas1-03.jpg , ale svojí původní myšlenku sem uplně překopal a místo TVM kupuji Beyma.

Re: Jaký materiál?

Jestli ses rozhodl pro černý lesklý lak, samozřejmě použij materiál, kterej tomu vyhovuje. S překližkou to půjde, ale dávej pozor na volbu konstrukčních spojů. Obyčejnej spoj natupo se ti může po čase objevit - vyleze pod lakem - objeví se spára. Při práci budeš hodně tmelit, brousit. A protože překližka má na povrchu strukturu dřeva, bude třeba vyplnit póry, aby byl povrch hladkej.

Re: Jaký materiál?

Na nerovnosti materiálu mám připravený tmel ve spreji.

Re: Jaký materiál?

Smím se zeptat na druh, značku, velikost balení, cenu?

Re: Jaký materiál?

Taky právě tenhle problém řeším - podle truhlařů se v CZ prodává MDF deska 18 a 22 mm. Treba v Plzni na Borskych polích mi nabídli desku cca 5m*m  za 1300+DPH a jsou ochotni prodat pulku  takze asi 2,2*1,2 m takte akorat dva sloupy metr vysoke, strana okolo 45cm a zbyde na vystuhy. Takze material na 1 sloup okolo 1000kc vcetne narezani.

Web

Re: Jaký materiál?

Pro orientaci si najeďte na www.nabytekservis.cz
V sekci ceníky je Oststní deskový materiál. Je tam i s cenama celá škála tlouštěk MDF a dostanete i přehled co všechno se za desky vyrábí. Např. MDF tl.18, formát 2800x2070 stojí 1111 korun. Co mám zkušenosti s firmama na řezání materiálu, když jim přinesu rozměry, napočítají si k ceně ještě 20-30% plochy za prořez + cenu za řezání. Když vezmu celou desku a přinesu nářezovej plán, prořez nepočítají.

Re: Jaký materiál?

Tom: Myslíš cenu tmelu nebo reprodukotrů? yikes

Re: Jaký materiál?

Myslím cenu toho tmelu, značku a tak. PLánuju konečnou bednu pro svůj subwoofer a uvažuju, že některý plochy budou barvou a ještě nevím, jakej tmel, nebo plnič pórů použít. Zatím jsem póry ve dřevě plnil systémem lak, prousit, lak, brousit, lak, brousit...

Příspěvky [21 až 40 z 43]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Jaký materiál?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£