Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Dílna » Jaký materiál?

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 43]

Téma: Jaký materiál?

Dobrý den. Dělám sloupové repro a nemám možnost sehnat MDF desky. Je možné to postavit ze dřeva a z jakého? Bude nějaký pokles v kvalitě zvuku?

Re: Jaký materiál?

Sežeň si MDF - určitě s tím někdo v okolí dělá.
Masiv i pořádně vyschlý stále malinko pracuje, trochu vylézají spoje. Pokud to budeš někam převážet tak o to hůř.
Mám postaveno z masivu. Napříště stavím z MDF + dýha + na čelo z MDF nalepit ofrézované čelo z masivu.

Re: Jaký materiál?

Ja som s MDF ešte ani nerobil... Všetko riešim drevotrieskou... A zatiaľ drží smile

Web

Re: Jaký materiál?

OK, ze dřeva stavět nebudu. A co teda kdybych to postavil celé z dýhy? Nebo radši kombinovat s MDF a nebo celé z MDF big_smile ?

(upravil lada 14. 5. 2008 16:10)

Re: Jaký materiál?

Klone: on chce ale postavit párek sloupů do 2500CZK.

dc: z hlediska zvuku to u takového ekonomického projektu vůbec neřeš. V hobbymarketu si nech nařezat surovou dřevotřísku (pokud bude barva, tapeta, koberec, ...) nebo lamino, v projektech máš inspirace dost.

Celé z dýhy...hmmm, budeš klížit překližku wink ?

Re: Jaký materiál?

To není pravda 2500Kč jen za 2 basáky + 1 středák + 1 výškáč. Dřevo atd.... se do tohoto rozpočtu nepočítá! Tak z čeho to mám udělat?

A to ještě k tomu 2500Kč na jeden sloup a to jen na uvedené reproduktory. Na kvalitě mě záleží tak prosim poraďte.

Re: Jaký materiál?

udělej to z Dřevotřískové desky a máš hotovo, je sice levnější ale zato se dělá pouze v tl. 18mm a 30mm oproti MDF kde škála tlouštěk je větší. když to uděláš z 18, dáš tam pár výztuh, tak by to nemělo moc rezonovat s těma TVM...¨a nebo obleť babičky zeber jím staré skříně z půdy a udělej to z toho, máš to za pusinku.

Re: Jaký materiál?

Lojza: 18 a 30, na tom jsi byl kde?

(upravil Tom 15. 5. 2008 8:09)

Re: Jaký materiál?

Dřevotříska má taky pěknou škálu tlouštěk.
Pořiď si klidně dřevotřísku, z MDF to striktně být nemusí. A pak to polep kobercem, tapetou, jestli si věříš tak dýhou, je spousta možností.
Důvod proč se nedoporučuje masiv je, že v domácích podmínkách hůř dodrží truhlářské postupy a zákonitosti, bez kterých není výsledek s masivem uspokojující. Proto DTD, MDF.

Re: Jaký materiál?

A co treba HDF, je jeste tuzsi... ?

(upravil Tom 15. 5. 2008 9:37)

Re: Jaký materiál?

HDF se používá ve tloušťkách okolo 3mm na záda skříní, její hustota je větší než u MDF, možná ji seženeš v jiný tloušťce, ale kolik bude stát? Myslim že to nemá cenu. Jak se říká - proč měnit něco, co funguje?

MDF x HDF jako Medium x High dle velikosti lisovacího tlaku? Ví to někdo?

Re: Jaký materiál?

Ano, vyšším tlakem. Pro mě překvapivá věc je, že v HDF bývá menší podíl pryskyřičných pojiv než v MDF.

Re: Jaký materiál?

Pro mě by bylo nejlepší to udělat z masivu, ale když to nedoporučujete tak to dělat z něho nebudu. Udělám to z MDF. Nevíte někdo kolik bude stát na dva sloupy zhruba?  smile

Re: Jaký materiál?

http://www.abcsroub.cz/MDF-desky/c68 pro orientaci

Ja kupoval MDF 18 v Kili ve Slapanicich kousek u Brna, cena asi 1400, musel jsem koupit celou plotnu, plus narezani na asi 40 dilu (cetl jsem nejake stiznosti na presnost rezani, byl jsem tedy zvedavy, vse perfektne presne, nic nechybelo, nachystano na palete, takze Kili muzu doporucit) stalo asi 400, celkem 1800-1900, ted uz nevim presne.

ruzne DIY repro

Web

Re: Jaký materiál?

Mel sis to narezat sam kocourem. smile

JOKE.

Re: Jaký materiál?

MethMan : se zvyšováním lisovacího tlaku to takhle funguje.V dřevěných briketách není pojivo žádné,drží pohromadě i z toho obsahu pryskyřic obsažených v dřevní hmotě díky tomu vysokému tlaku na tak malou plochu.

Re: Jaký materiál?

no tak myslím si že 18 a 30 nikde jsem DTD v jiných tloušťkách neviděl.. teda aspoň laminovanou, těžko říct v surové formě a těžko říct nemám ještě takové zkušenosti.
Z mých znalostí co mě naučili na SPŠN v Bystřici pod Hostýnem tak by mohla být slohovka o těchto materiálů ale opravdu používej tzv. velkoplošné materiály (DTD, DTD-L, MDF atd je toho hodně dnes na trhu) do masivu se nepouštěj z důvodu velké ceny, (samozřejmě záleží nadruhu dřeviny) a hlavně pro toto použití nevhodné ,jak bylo už řečeno že ,,masiv tzv.pracuje''. při správném vysušení (pokojová vlhkost - domnívám se že se to pohybuje nějak kolem 6% ? ) by tyhle problémy neměly nastat ale samozřejmě nastanou a to hlavně při změnách ročního období (samozžejmě když nevětráš tak se to téměř nepohne.) tyto jevy se hlavně pohybují v tangenciálním a radiálním řezu kdy v tg. řezu je to 12% a v radiálním 5% nebo naopak už to přesně nevím, zajímám se spíše o elektroniku smile
to je fuk , ty při takové ploše bys měl mít udělanou spárovku, která se tolik nezohne jak kdyby jsi to udělal z jednoho kusu, další problém je s povrchovou úpravou kdy se to musí vybrousit, a zase zrnitost 60-80-120 a na to musíš mít velkou pásovou brusku, kterou mají asi jenom školy těchto oborů  a dále lak. a to zase je technolog. postum plnič 1 vrstva 2 vrstva, poté konečný střik a mezi těmito nánosy laku musíš zase brousit aby jsi postupně odbrušoval vlákna které vylezou. je toho hodně  a zásadně na to musíš mít stroje které jen tak nějaký soukromník nemá smile !

s těma deskama, ano máte pravdu ale domnívám se že sololit neboli HDF ikdyž si nevspomínám že se to takhle označuje ale praxe je praxe. sololit  se mi zdá že se lisuje pouze z vláken dřevní hmoty které jsou navlhčeny a to jak bylo řečeno pod velkým tlakem
MDF je totéž akorát se dávají větší štěpky, a přidává i lepidlo
DTD to je jasné suché třísky + formaldehydová směs lepidla,samozřejmě velké membránové lisy.
těžko  říct jak to dnes všechno funguje, jak jsem říkal nedělám v tom a tedka se spíše ,,seru'' do elektroniky smile

Re: Jaký materiál?

Lojzek: Právě to, že bobtnání a sesychání dřeva je v každým řezu jiný, zapřičiňuje konstrukční chyby. Truhlář se vždycky snaží o spoj, kde by spojil plochy o co možná nejstejnější struktuře. Jinak se to rozlkíží. A ozvučnice tvaru kvádru nějakej spoj chtě nechtě mít bude právě špatnej. Záleží pak na konstrukci, jestli se nedá udělat konstrukční opatření, aby se to právě ve špatným spoji nerozpraskalo.
Pvrchová úprava nevýhoda masivu není, tu musíš dělat i při dýhování.

Kocur: Víš kolik to počítali za minutu řezání? U nás v BN mají materiál trochu dražší, ale když si nechávám řezat, platím 12Kč/minutu a musím říct, že řezají dost rychle. Kolikrát se divím, že to stojí nějak málo. Teda řezají obdélníky. Při jiných úhlech jsou v prdeli.

Djcutty: Rozmýšlíš mezi masivem a MDF. Já když volím materiál, tak řeším taky rovnou povrchovou úpravu. Z masivu bys měl pěknou kresbu dřeva. MDF můžeš jen natřít barvou (tapeta, dýha,...). To je docela rozdíl. Při volbě materiálu bys už měl mít rozhodnuto jakej bude povrch ne? To jsi ještě neřekl.  Nerozumím tomu.

Re: Jaký materiál?

Tom: Na minutu rezani nevim, meli taxu ve smyslu do 10 dilu je to za 100 a pak kazdy dil navic nejaka cena, rezaji taky jen prave uhly, dilu bylo fakt hodne, nemam moznost presnyho rezani a prevozu velkych dilu, 400 byla malickost proti komplikacim s prevozem cele plotny a naslednym narezanim.

Nemate dalsi na podobne firmy v Brne a okoli?

ruzne DIY repro

Web

Re: Jaký materiál?

Kocur, to je myslim lepší způsob podobnej úkolovýmu. Ta minutová taxa je horší. Sice tý firmě věřím, ale jakmile k pile přijmou lempla, kterej bude půlku času vyhulovat a započte mi to, budu pěkně nasr....
V Praze - fa Nábytekservis má u areálu firmu co řeže. Mají myslím 12Kč/min bez DPH (loni), ale mají super automatickou pilu. Maník zadá do compu rozměry, strčí do pily balík desek a vyjířděj mu hotový díly smile

Příspěvky [1 až 20 z 43]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Jaký materiál?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£