Téma: petrh (Seas L22RNX/P, L12RCY/P a 25TFFC)
Určení: 3pásmové sloupové reprosoustavy
Datum realizace: Duben 2007
Orientační cena: 15000Kč
Technická data: Bassreflexová ozvučnice, (šxvxh) 27x105x38cm, Objem 45+3l, Příkon 110W, Citlivost 84dB, Frekvenční rozsah 30-25000Hz, Impedance 8Ω, Bassreflex 76x176mm (37Hz), DTD 25mm
Autor: petrh
Další projekty: Reprosoustavy (TVM ARN 5604 a ARV 161)
Úvod
Rozhodnutí postavit tyto soustavy vyplynulo z konzultací a názorů se zkušenějšími na tomto fóru jak doplnit reproduktor L22. Nakonec jsem po zvážení všech pro a proti na poslední chvíli poslal gamminovi peníze na dva střeďáky a rozšířil řady objednávajících z USA.
Konstrukce
Jako materiál jsem použil dřevotřísku síly 25mm hlavně proto, že kamarád pracuje v nábytku a nařeže mi to zadara a přesně. V horní části je oddělená komora o objemu 3l pro středy a výšky vyplněná vatelínem. Basová část je opatřena čtyřmi vzpěrami a utlumena minerální vatou. Skříň je lepená a čelní strana má zkosené hrany pod úhlem 45°. Sklon čelní stěny je 10°. Povrchová úprava je tvořena bukovou dýhou namořenou do tmavého mahagonu (dle nábytku a manželky) nastříkaná matným lakem (celkem 3 vrstvy).
Výhybka
Výhybku jsem realizoval dle pistoleho rady (6dB pro všechna pásma) včetně změny tlumivky na středu na 0.56mH. Všechny součástky (mimo cívek) jsou výrobky firmy Bennic objednané u Prodance. Tlumivky jsem nechal navinout u firmy VPS Elektro.
Průměr drátu je u všech cívek 1mm, pouze 4.7mH má 1.5mm. Rozmístění součástek na zbytcích plovoucí podlahy a přišroubování k zadní stěně.
Zvuk
Po první zvukové zkoušce jsem doplnil něco málo vaty do spodní části a snížil zatlumení výšek na 6R8. Nemám možnost měření a musíte se spokojit s mým subjektivním dojmem z poslechu.
Vyzkoušel jsem všechny možné hudební žánry a jsem zcela spokojen. Středy jsou v podání L12 věrné až se člověk občas lekne, že má doma návštěvu, basy hutné, pevné, bez dunění a výšky neagresivní, přesto věrně hrající všechny detaily.
Jako pohon slouží CD přehrávač Sony a zesilovač Harman Kardon HK 970. Na závěr díky všem, kteří přispěli svou radou a pomocí k výrobě těchto reprosoustav.