Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » PA a zvukařina » Výběr reproduktorů do 12" PA subů

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

Téma: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Vážení přátelé, rád bych vás zkušenější požádal o radu a konzultaci k výběru nových reproduktorů do stávajících basových PA beden. Původně byly osazené (a navrhované podle jedné staré místní konstrukce) reproduktory Tonsil GDN 10/100/1,8 a fungovaly perfektně, dokud neodešel zesilovač a nevzal s sebou jeden z reproduktorů. Pak jsem je přeosadil reproduktory RH sound 1270PRO a s těmi je provozoval dalších pár let, ale není to ono, už se zesilovačem 2x70W chrastí a o psaných 250W si můžou nechat jen zdát.

Nechme prosím stranou otázku výměny ozvučnice, mám své důvody pro zachování těhle beden.

Jedná se o BR ozvučnici z 18mm MDF lepené na pokos s vnějšími rozměry 50x50x50cm.
Přibližný objem reproboxů je 80 litrů po odečtení křížové výztuže a koše reproduktoru.
BR je kulatý 98x202, konkrétně tento.
Vytlumené jednou vrstvou tlumícího rouna na každé stěně, kromě přední.

Myslel jsem, že bych pořídil:
Eminence DELTA-12LFA

ale nechám si poradit, nejlépe v podobné cenové relaci.

Děkuji, Boban

(upravil Otas 13. 4. 2023 21:22)

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Pokud se pohybuješ v dimenzích 12" v BR ozvučnici, tak jistě neočekáváš uspokojení lidí basy na větším místě, než ve větším obýváku.
Ladění BR na cca 30 Hz (pokud správně počítám) velmi zatěžuje repráky nároky na povolenou Xmax.
To poskytne v cenové relaci jako Emi delta 12LF tak Beyma 12BR70, s Xmax 7 mm (což je víc, než u té Eminence). Na více basů si budeš muset dost připlatit smile.

(upravil Bubacek 13. 4. 2023 22:04)

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Pokud si správně pamatuji, ladil jsem BR někde kolem 32Hz.
Hraje to v menším klubu, cca 50 lidí, takže definici většího obýváku vlastně splňujeme smile.

Přichází v úvahu i varianta úpravy BR.

V případě, že bych neupravoval BR a připlatil, jaké jsou varianty?
Mezi reproduktory s velkou výchylkou se vůbec neorientuji, většinou jsem šel spíš cestou vysoké citlivosti.

VISATON TIW 300 8 OHM ?

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Podle toho co tu píšete, je asi nejdůležitější informace pro výběr reproduktoru, jakým zesilovačem to bude poháněné.

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Fyziku neobelstíš. Čím nižší požadovaný kmitočet, tím větší masa vzduchu se musí přemístit pro dosažení stejného akustického tlaku. Jak toho dosáhnout? Zvětšit výchylku nebo plochu membrány. A nebo se na 32Hz laděnej BR vykašlat, naladit to někde na 45Hz, ořezat ty nejnižší basy (cca pod 40Hz) už na vstupu do zesilovače a najednou můžeš přidat na hlasitosti bez svištění z BR a zvuků z narážející cívky do dna magnetu... Ve výsledku bude vyšší celková hlasitost. Ono v hudbě toho pod 50Hz fakt moc není, teda až na nějaký strašlivý techno lisovny...opak jsou zvukový efekkty u filmu, ale kino neozvučuješ smile
TIW300 je hifi reprák, ne PA. Podle simulace jde v malé BR níž než výše navrhované.
Ostatně stáhni si simulační prográmek Amplion  https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=10933 a tam uvidíš, kterej reprák si v BR co nechá líbit. Je zajímavý, že v amplionu jsou 3 varianty   12BR70, z toho dvě podobný a jedna úplně jinačí (datasheet 2020)... pro ukázku tam máš i tvůj tiw300 a můj oblíbený dayton rss315, kterej by teoreticky měl jít nejníž ze všech, ale s tím, co píšu nad tím. Nižší kmitočet, vyšší výchylka pro stejnou hlasitost, tj snadné překročení Xmax, potenciálně Xdamage...https://i.postimg.cc/VJcW76Tf/Dayton-RSS315-HF-4.png

(upravil Otas 14. 4. 2023 8:21)

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Bez úprav BR by to tak mohl zvládnout Eminence LAB 12 (Xmax 13 mm, zato SPL cca 89 dB/W/m). Té nízké účinnosti se člověk nemusí tolik bát, řada reproduktorů se psanou SPL kolem 98dB/W/m nemá na nízkých kmitočtech účinnost o moc větší.

Jinak, jak tu opakovaně píši (jsem s tím už určitě otravný smile ), já používám ve dvoupásmu jako basák Eminence Kappalite 3012LF a i na klacku to slušně nazvučí menší vinárnu (vyzkoušeno tak na ploše 8 * 20 m) pro starší a pokročilé. Pozice na zemi by jí ještě 3 dB přidala. Ale laděno je to na 42 Hz, důvod je prostý. Na 40 Hz (což je naladění nejnižší struny 4 strunné baskytary) lze do toho narvat ještě plný výkon. Ovšem při 5strunce (30 Hz), nebo varhanech se bude dít "vůle boží".
Zvukově zajímavé je ladění na 38 Hz, leč kolem 60 Hz dle simulace už při velkém výkonu překračuje výchylku Xmax (zde 9 mm).

Na obě varianty ale budeš muset významně více vysypat z prasátka sad.
Samozřejmě se dá nalézt řada dalších variant od jiných renomovaných značek, třeba z důvodu, že Eminence bývají podezřele optimističtí v údaji povoleného příkonu.

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Děkuji, to jsou přesně odpovědi, které jsem potřeboval, abych se dokázal posunout dál.
Je mi jasné, že mám zbytečně nízko naladěný BR a kvůli tomu velkou výchylku membrány.
Zkusím nejprve pořešit ten BR a vyměním zesilovač za nějaký se slušným damping faktorem.

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Vážení přátelé, byl by zde někdo ochotný mi odsimulovat - navrhnout BR s laděním na cca 55Hz?
S uvedeným Eminence Delta 12-LFA, nebo 18 Sound 12LW800 případně si nechám poradit.
Nechci to pochopitelně zadarmo, čas tím strávený samozřejmě rád ocením.
Děkuji, Boban.

(upravil Otas 25. 4. 2023 16:42)

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Šmarjá, proč ladění na 55 Hz pro sub? To bude znít na nic a odejde ti to akustickým zkratem. Klidně se pokusím a gratis, ale na 55 Hz  to skončí špatně na ucho, tak se neladí ani univerzálnější satelity. I když tuším EMI151 asi tak naladěná být mohla. Je tam velká hrozba akustického zkratu a zničení basáčku.
Ještě jednu zkušenost přidám:
Nejlépe na basech zní uzavřenky (K. Toman z Dexonů: "nejzvukomalebněji"), leč směrem k basům ztrácejí účinnost. Basreflex svou funkcí zčásti nahradí ten pokles basů ale (jen můj názor!) už to není ono, měl by být naladěn tak, aby v pásmu 60 - 70 Hz ještě moc nepůsobil, čili tak 35 - 38 Hz. Jinak ztrácí takovou tu basovou údernost.
Edit: Jinak se nedej oslnit 96 dB/m/W, na 60Hz mají ty 18soundy jen 88 dB/m/W. Hledej raději podle Xmax.

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Já chtěl napsat 40 Hz, ale v datasheetu k 18 sound 12LW800 je psané dopručené ladění právě na 55 Hz.
To je začarovaný kruh, v uzavřence to bude hrát pěkně, ale "málo". Teď je BR naladěný někde kolem 30Hz, takže jsou velké požadavky na Xmax. Kdyby se posunulo ladění BR o 5 až 10 Hz výš na 35/38/40, sníží se požadavky na Xmax opravdu o tolik?
To přece nemůže být tak malou změnou tak velký rozdíl, nebo ano?

(upravil Otas 27. 4. 2023 7:46)

Re: Výběr reproduktorů do 12" PA subů

12LW800 je podle mne spíše středobas. Ladění na 55 Hz se nejspíše odvíjí od maximally flet (čili rovné charky, to pro profi není až tak nutné).
Ladění 40/55 Hz je dost zásadní rozdíl v požadavku na Xmax. Požadavky rostou, resp. klesají se čtvrtou mocninou kmitočtu (čili u 40 Hz jsou 3,6 x vyšší, než u 55 Hz), pokud mne paměť neplete, to je pořádný rozdíl - nejsem dobrý teoretik, kdyžtak mne někdo opraví.
12LW801 je lepší po více stránkách (vhodnější ts parametry, Xmax 8 mm oproti 6,5), raději bych mířil u 18soundů k němu. Neznám ale cenu. Tu Eminenci Deltu LFC bych bral leda zdarma, tou si nepolepšíš. Daleko nejlepší vypadá ten LAB12.
EDIT 1: Vlastně jsem neodpověděl na otázku, i když je to odvoditelné z výše uvedeného principu závislosti. Nároky na Xmax při ladění na 30 Hz a při ladění např. na 40 Hz: Poměr obou kmitočtů (na čtvrtou) je 3,1. Na jakou vyzářenou hlasitost potřebuješ při 30 Hz 9mm, na tutéž ti postačí při 40 Hz jen 3 mm výchylka. Je to ale o hodně složitější, protože na rezonanci BR je naopak výchylka membrány nejmenší a problém s výchylkou se posouvá výše, tam kde už "pomoc" od BR tolik nefunguje.  Je to lepší odsimulovat, je tam podstatně více faktorů a simulační programy je obvykle umí.
EDIT 2: Pohrál jsem si trochu se simulacemi, vylezlo mi jako velmi dobře použitelné:
- Beyma 12BR70 nejlépe v uzavřence (což by dalo nejlepší zvuk, viz výše !)
- Mým favoritem pro tebe je Beyma 12LX60V2 (Xmax 9 mm), s BR naladěnými na 40 Hz (2 kusy průměr 70 mm o délce 125 mm, viz nabídka Dexon), i na Dexonu lze ty basáky (na požádání) koupit. Jsou odolné (Xdamage 0-p 29 mm, AES 700W), těžko je zničit. Ten bude o tři ligy lepší, než ten low end, cos tam provozoval dosud. Původní BR prům. 98 mm  podle mé simulace nelze použít, byla by mírně přestoupená rychlost (sípalo - "prdělo" by to sad ).
- A nejlépe mi v 80 litrech a s naladěním 40 Hz vyšel . . . .   smile  smile  smile    . . . . . ten reprák, kterým mám již osazené dvoupásmové bedny - viz výše. Neuvěřitelné, jak pacholek do těchto podmínek pasuje, dokonce u něj používám již změřené údaje, ne často mírně či více k optimismu posunuté parametry ze specifikací výrobce. Basreflexy stejné jako u Beymy. A bedny by byly o dost lehčí.

Příspěvky [11]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Výběr reproduktorů do 12" PA subů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£