Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

(upravil Wili 8. 8. 2023 17:41)

Téma: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

Bezne sa pouziva ziarovka ako "pasivna" ochrana, viem ze existuje viacero druhov rieseni ako aktivne ochranit vyskac a minule som nahodou natrafil na nejaku velmi jednoduchu ochranu od B&W zo starych matrixov. Princip je jednoduchy... ak je vykon dostatocne vysoky pomaly sa nabija kondenzator, ktory v pripade prekrocenia prahoveho napatia snimaneho na reproduktore zopne rele a tym odpoji dany reproduktor. V podstate rele drzi odpojene dokym trva vysoky vykon a staci krmit cievku rele...

Skusal niekedy niekto z vas cosi podobne prakticky postavit? predpokladam ze je to celkom blud pchat rele do bedny kde su vibracie big_smile ale celkovo by ma zaujimalo ci si niecim podobnym mate skusenost.

toto neznamena ze chcem nieco taketo stavat, skor ma to zaujima ako kuriozita big_smile

https://i.postimg.cc/T3c1FCrB/apoc.png

(upravil Otas 8. 8. 2023 22:29)

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

Zkoušel jsem kdysi něco podobného navrhnout, vypadalo to reálně. Napájení musí jít od celkového vstupu, relátko na vyšší napětí (a menší proud), napájení přes rezistor a pak usměrňovač + kondenzátory. Od driveru usměrněný signál přes rezistor na kond, z kondu přes trimr na tranzistory (darlington) a řízení relé. Tolik si pamatuji z té úvahy.
Jinak jsem měl v dřevných dobách i přímé spínání trandy přes rezistor do zkratu (před 3 tweetry Tonsil tuším GDWT 9/80 byl také rezistor). To makalo v počátku 90. let v "profi" na 3 párech beden, u toho třetího páru tam bylo už osazení EMI151. A fungovalo, skutečně chránilo smile. Tam bych asi schéma někde dokonce našel.
Edit: A našel! Přes 30 let staré schéma. Před instalací ty tonsily odcházely tempem kus za dva měsíce, po instalaci odešel už pouze jediný za 2 roky. Vypadá to pro hifisty nepřijatelně, ale na ucho jsme doopravdy nic zlého - zkreslení výšek - neslyšeli. Funkce je jednoduchá. Výhybka je sériová s útlumem mezi 1 - 3 kHz (příjemná vatička).
https://i.postimg.cc/2VpYb85N/Ochrana-v-k-e.png

(upravil kaed 8. 8. 2023 22:28)

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

zajímavej nápad. To musely být strašlivý pazvuky, když to začlo omezovat signál. Ale mám dojem, že to v té chvíli nikomu nevadilo smile

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

On ten odpor v sérii s trandy to trochu zpacifikoval, tak to nedělalo obdélníky.

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

měl jsem v 90-tkách bedny Technics, které měly před tweeterem nějaký polovodičový bazmek, vypadalo to jako velká keramika a Technics to inzeroval jako ochranu, která se po odeznění přetížení opět sama vrací do sepnutého stavu, možná to teoreticky nějaké zkreslení zanášeno, ale prakticky to nikdo tehdy neřešil a fungovalo to...před lety se to tu řešilo a (zabanovaní) obvodáři to i nazvali správným technickým názvem smile

(upravil Otas 9. 8. 2023 8:27)

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

Jako ochrana se běžně používá PTC, to jsme tu tuším řešili vcelku nedávno, jinak mne nic zatím nenapadá. Problémem může být velký rozdíl mezi garantovaným průchodným proudem a garantovaným odpínacím proudem.
https://www.gme.cz/v/1482355/ece-erfra1 … polyswitch

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

jj, polyswitch to byl...při domácím poslechu to PTC stejně zezareaguje...jak píšeš výše - ochrana tweeteru v PA - jasně, OK...ale na doma bych to vůbec neřešil, snad jen pro pocit bezpečí, ale prakticky to smysl nemá

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

Tady se můžete podívat jak  to řeší na profi úrovni, ale je to sub. https://products.dynacord.com/binary/SUB18.pdf

(upravil Otas 9. 8. 2023 12:48)

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

Hezké, vstup stavěn až na síťové napětí, to je dobré smile .
I když jeden nikdy neví, jednomu zvukaři odpálili borci i 4 kousky těhle basáčků,
https://www.eprodance.cz/rcf-lf18n451-8-ohm/
to tam snad skutečně museli připojit "signál" ze zásuvky 230 V.
Na mé gusto je tam navíc cívka a kond, čili něco, co z toho subu dělá horší zařízení. Zaráží mne relé z nestabilizované větve (nevím, zda to by těch 230V stř., resp. 310V vydrželo smile )
A měl jsem méně trandů v rozlišovací části, hoši si očividně dali záležet na rozlišení 0-1 bez potřeby kondů.

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

Nebude tranzistor Q14 fungovat tak trochu jako zdroj proudu. Chtělo by to nasimulovat.

(upravil Otas 9. 8. 2023 15:44)

Re: Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

Jo, máš pravdu. Zenerka 3,3 V (+Uce) z napájení 5V nechá cca 1,5 V, po sražení cca 0,7V na Ube posledního trandu zůstane 0,8V na 100 ohmový odpor. Čili proudový zdroj cca 8 mA pro relé.
Člověk se jen musí více zamyslit, na tohle ještě není třeba simulace smile.
Jen přemýšlím, zda bych ten zdroj proudu neřešil jinak, je to dost závislé na zenerkách, jsem u nich jsem (od Tesly) zvyklý na rozptyl.
Edit: Už to tak z hlavy s jistotou nepočítám, nějak mi dělá potíže (po 4 dcl červeného) si pamatovat schéma, musel jsem se opravit sad.

Příspěvky [11]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Aktivna ochrana vyskoveho reproduktoru

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£