Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 6)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Jak na kvalitní zvuk z PC ?

  Stránky: 1 2 3 ... 6 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 112]

Téma: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Ahoj, potřebuji poradit jak dostat zvuk z PC v co nejlepší kvalitě ven. Audiu moc nerozumím, jen jsem prostudoval nějaké články a fóra.

Současný stav: Tiché PC, z integrované zvukovky Realtek analogově do Repro Genius 5.1 (původní cena cca 3000 Kč).

Místnost: pokoj 3,5x4x2,5m, mírně zvukově upravená-zatlumená

Poslouchané styly: 80% - MP3 192-320kbit, převážně rock, metal. 10% - filmy a koncerty, převážně vícekanálové. 10% - hry, vícekanálové. Rádio neposluchám.

Cíl: Upgrade zvukového retězce s důrazem na zvýšení kvality poslechu, rozpočet cca 10000 Kč (víc by asi vzhledem ke kvalitě zdroje nemělo moc smysl).

Omezení&doplnění: Repro musí být regálové, není pod nimi místo. Současné repro je na poličkách v rozích místnosti. Subwoofer je na stole,
ale stejně není používán, nemám rád moc basů a sousedi taky ne. Spíš ocením čisté vokály a výšky. Navíc - to, co se z něj line, je stejně neposlouchatelné.

Návrh realizace: Integrovaná zvukovka je jedna z kvalitnějších (Realtek ACL 892) a má optický S/PDIF, který bych chtěl využít. Jak dál, v tom nemám moc jasno,
možná nějaký zesilovač s optickým vstupem, Stereo repro zřejmě pasivní, rozestup mezi nimi je cca 3m. Další problém je, že bych chtěl
zachovat možnost vícekanálu kvůli filmům a koncertům. Je mi jasné, že s daným rozpočtem nedosáhnu na kvalitní 5.1 reprosoustavu, proto bych se spokojil s centrem
a surroundem z repra Genius. Priorita je (zatím) kvalitnější stereo. Další bedny můžu časem dokoupit.

Otázka na zkušenější je tedy taková, zda-li je tato moje představa realizovatelná ? Pokud ano, jaké komponenty navrhujete ? Vzhledem k rozpočtu bych upřednostňoval
starší věci. Procházel jsem Aukro a prakticky jsem nenašel vícekanálový zesilovač s optickým vstupem. Nový koupit jde, ale buď je mimo můj rozpočet, nebo se jedná
o nějakou neznámou značku, např.: http://www.electronic-star.cz/5-1-surro … _i4407.htm


Díky za návrhy.

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Moje návrhy by byly tyto:

1/ Zapomenout na MP3 a přejít na CD a vinyl
2/ Jedna z tisíců možností stereo zesilovače je zde http://www.digiting.cz/inpage/stereofon … ako-bonus/ a zde http://www.digiting.cz/inpage/pristroje … k-prodeji/
3/ Za zbytek rozpočtu kvalitní pár boxů, které potvrdí, že MP3 jsou neposlouchatelné. A pokud ano, v řetězci je něco špatně.
Posloucháním já subjektivně rozumím soustředění se, prožitek, konejšení v sítinách precizního podání a tím i netuctového zážitku.
Do garáže či bramborárny MP3 stačí.
Kdyby se můj návrh měl někoho dotknout, nic jsem neřekl. Každý svého štěstí ohněstrůjcem.

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

1/ Asi těžko bych sháněl všech 800 alb na CD, z nichž většina se už sehnat nedá a taky bych se nedoplatil.
2/ Potřebuji vícekanálový zesilovač, ne stereo
3/ MP3 poslouchatelné je, pokud člověk není netopýr, nebo audiofil se sestavou za 100.000, takže prosím konstruktivní návrhy

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Myslím, že za desítku se nic pořídit nedá - při splnění všech podmínek...
Nech si ty geniusy na filmy a 5.1 zvuk a tu desítku investuj do slušných sluchátek a sluchátkovýho zesilovače k nim (třeba i s DACem).
S tím si poslech muziky užiješ víc.

(upravil Zorg 31. 10. 2013 21:16)

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Digiting: Co to zase plácáš za hovadiny?! Než MP3 kompresi jako takovou spíš poznáš doprasenej mastering, což se bohužel současné populární tvorbě nevyhne, rock/metal nevyjímaje. Na LP to bývá o trochu lepší, ale ne o moc, bohužel.

Max: Zdá se, že tě to chytlo smile tak ještě chvíli studuj a poslouchej různá řešení, ať nevyhazuješ prachy zbytečně, to je asi nejcennější doporučení wink

K věci: každý receiver má digitální vstupy, D/A převodníky a bude určitě kvalitnější než stávající Genius. Sám hraju na starej obyčejnej rev. Má to sice svý mouchy, ale výhoda pro líný lidi jako já, že je to fakt kombajn all-in-one od dekodingu až po zesílení. Strašná výhoda je neomezená konektivita (digi,video,analog, hdmi,..) a dle kusu přelouskání všech myslitelných formátů. Pokud touhle cestou, doporučuju bazarovku nějakou (nej)vyšší řadu, klidně starou bez nových featur které nevyužiješ, i tak to nebude mít nic moc koncáky, ale už se to bude dát označit za "slušné". Je fakt, že by rozpočet padl víceméně za ten rev.
Nebo pokud jsi šikovnej, možná si zbastlit něco jako 5-7x LM1875, to v pohodě vlezeš i uchladíš a třeba by ti to stačilo. K tomu ještě slušnejší DAC na stereo, multikanál můžeš jet z toho realteku analogově. Reproduktory pokud chceš stavět, tak co se ti bude líbit, je toho na výběr víc, stačí sledovat pár hádek v různých vláknech lol

(upravil mechanik 31. 10. 2013 21:59)

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Digiting, mp3 320kbps tiež rozoznáš od FLAC a WAV? skúšal si nahrávku z FLAC dať do mp3 320kbps a potom porovnať?

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Zorgu, kdybyste si místo teoretizování o LM1875, s nímž žádnou vlastní konstrukční zkušenost dost pravděpodobně nemáte, zesilovač s tímto IO postavil, aby Vaše rady nebyly vyčtené a zprostředkované, byl byste autentičtější. Nejste-li omezen na sluchu, což by mě mrzelo, a nikomu to nepřeji, nejspíše byste takové rady, nota bene velmi neslušně a nepřátelsky formulované, nemohl napsat.
Každý má možnost dospět, zda je větším problémem mastering soudobých nahrávek nebo problém na druhou jejich konverze do MP3. I tehdy může každý akcentovat něco jiného. Statisticky je jasné, jaké MP3 kolují, takže jestli Vám víc vadí mastering MP3 v bitrate 196 kbps až 256 kbps, neřku-li ve 128 kbps, tak bych se skoro bál, co to máte za receiver, reproboxy a sluch. Ale vědět to vážně nepotřebuji, není třeba na to reagovat.
Máte možnost se mně za Vaši formulaci omluvit, a já pak mohu říci to nestálo za řeč, ikdyž to není poprvé, co Vás tady čtu takhle formulovat Vaše příspěvky.
Berte to ode mě jako vrchol neslušnosti, takto veřejně se vyjádřit. Obvykle na podobné příspěvky nereaguji, ale dnes si reakci výjimečně zasloužíte.
Trvám na svém názoru, že od určité úrovně posluchačské zralosti a vybavení nelze MP3 poslouchat, obzvláště do pevného 256 kbps bitrate. MP3 do 320 kbps lze snad vzít na milost, když jsem si před tím zapomněl k rozbrušovačce nebo cirkulárce vzít sluchátka, apod. Ale nikomu tento názor nevnucuji, a oponentura je vítána - ovšem slušná, jak si žádají i regule tohoto fóra a prostá lidská vychovanost.

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Digiting: To je dobré, nic se nestalo, nechte to být, jinak je to jen první kolečko. To druhé Vám jako mě poví, že jedete na perníku big_smile

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

... a to už bych se mohl doopravdy urazit, protože jedu na sýrovo-slaninové pizze, kterou jsem odpoledne upekl, a tvarohových šátečcích, které právě dopekla moje nejdražší. Škoda jen, že poslední burčák jsme dopili minulý týden. Tím se nepříjemní lidé dobře splachují.

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

z tvého balastu jsem si, digitingu, vzal jen to, že netušíš - mimo jiné - co obnáší mp3 komprese plus potřebuješ se zbavit těch marantzů...

(upravil reeb 31. 10. 2013 23:10)

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Digiting napsal:

Moje návrhy by byly tyto:

1/ Zapomenout na MP3 a přejít na CD

a to proč? Přejít na flac, je ho plný internet namátkou http://avaxhome.ws/music

ve spojení s tichým PC a dobrým DACem má vystaráno..

Web

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

A mě se po burčáku zase špatně splachovalo na záchodě, aneb darovanému burčáku na zuby nehleď a pro zásoby toaletního papíru utíkej.

mechanik
Zkus si převést tak, jak popisuješ 192Khz/24bit flac/wav klasiku a uslyšíš kolik se toho ztratilo v překladu. U popu to zas tak poznat nejde, ale dobře nahraný metal nebo rock už je na to háklivý.

S rozpočtem 10000 má cenu jen stereo, osobně bych to řešil nákupem nějaké slušnější zvukovky kde se jsou OPA v patici, k tomu jetý zesík a nakonec nějaké staré třípásmové regálovky které bych nechal repasovat. Ovšem toto má hodně úskalí, mnohem pohodlnější bude nákup nějaké nové komerce, ovšem už to nebude taková zábava a bude to hrát mnohem hůře.

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

2 Zorg: Naprostý souhlas. Za průměrné DR menší než 5, zajisté může MP3 komprese. Co v těch hlavách ty lidi maji? Komprese jako komprese žejo.. ale to, že jedno je dynamická (která u MPEGu nenastává naprosto nikdy) a druhá datová.. zkrátka holinky jako hodinky.
Stáhněte si ve FLACu album třeba album Ensiferum - Dragonheads 2006, a pokochejte se tím audiofilským zvukem. Tak úžasné hudební dílo a tak dostalo po píči. Nejkvalitnější záznam mé oblíbené skladby White Storm je tento na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=v84DBAhL_F8 Dosud jsem neslyšel lepší. Ale pořád je to tak mizerné, že se to dá poslouchat jen proto, že je to úžasné z uměleckého hlediska.

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

To neznamená, že nelze slyšet zároveň i datovou kompresi. Aneb jak na slabých jednojádrových strojích byly kdysi ty MP3ky zkonvertěný honem honem. Na slušných bedýnkách lze 256kb/s, nedejbože hůře zkonvertovanou, dost jasně od originálu odlišit.

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Geniusy porazí aj známa kombinácia ARN5604+ARV3604, mám to odskúšané. Ja by som zatiaľ nechal integrovanú zvukovku a začal od konca, repro+bedne, za 10k by to už mohlo byť niečo dobre hrajúce. Alebo nejaký entry project tu z Audiowebu? Myslím že antonio dakedy dačo také mal, KIT2? Ak si dobre pamätám.

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Fox_25 napsal:

Zkus si převést tak, jak popisuješ 192Khz/24bit flac/wav klasiku a uslyšíš kolik se toho ztratilo v překladu. U popu to zas tak poznat nejde, ale dobře nahraný metal nebo rock už je na to háklivý.

Je to právě naopak. Dobře nahraný metal, tím myslíš co? To co se děje posledních 10 let? - nechtěj mě rozesmát. Ono právě v dnešních prasečinách, kde je vše namatláno v posledních v lepším případě 6dB, potřebuje mp3 vyšší datový tok, než na pořádné hudbě s DR řekněme dvojnásobným.

S rozpočtem 10000 má cenu jen stereo, osobně bych to řešil nákupem nějaké slušnější zvukovky kde se jsou OPA v patici, k tomu jetý zesík a nakonec nějaké staré třípásmové regálovky které bych nechal repasovat. Ovšem toto má hodně úskalí, mnohem pohodlnější bude nákup nějaké nové komerce, ovšem už to nebude taková zábava a bude to hrát mnohem hůře.

Nepleť mu hlavu, řešit měnění OZ když nemá základ...

Podle toho co popisuje bych fakt možná zkusil totemy, proč ne. K tomu bych pořídil buď z lenosti slušnější rev (mmj spláchne prostorový zvuk do budoucna) nebo spíš si sbastlil zesák (příp. rovnou DAC s pre(head)ampem) a neřešil marginality typu MP3 vs. FLAC nebo o 0.00001% lepší OZ. I tak se asi do 10k nevejde...

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Hlavní problém je dynamika nahrávky a ta v posledních asi 20-ti letech jde totálně špatným směrem. Pokud je mizerný dynamický rozsah nahrávky, tak je mi úplně k ničemu, že ji mám ve flacu, či wavu. Je to neposlouchatelný.

Web

(upravil mechanik 1. 11. 2013 0:48)

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

To som celkom prekvapený. Asi počúvam vážne hudbu pri ktorej to neni tak poznať... Nepočúvam metal ani rock. Zase ale nemusím riešiť kompresiu. Pri týchto nahrávkach by si aj tak velmi nepomohli. Je tam velmi velký dynamický rozsah, množstvo velmi tichých pasáží a potom špíčky... Ukážku ako to v audacity vyzerá som sem dával do vlákna v ktorom sa to špecialne riešilo, tu je to https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 91#p241691

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

jak že se do rozsahu CD nevešly?! proboha...
jinak tohle je ukázka toho, kde právě mp3 bude fungovat obstojně i na relativně malém bitrate.
hoď schválně někam ukázku nebo odkaz na stažení, docela by mě to zajímalo..

(upravil mechanik 1. 11. 2013 0:56)

Re: Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Zorg, rozsah CD je 90db, pozrel si sa do toho odkazu? V prípade že je rozsah vyšší je potrebné vybrať z 2 kompromisov a to buď orezanie špičiek alebo strata najtichších pasáží. Pre to sa vážna hudba napríklad vydáva na SACD.

Příspěvky [1 až 20 z 112]

  Stránky: 1 2 3 ... 6 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Jak na kvalitní zvuk z PC ?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£