Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [10]

Téma: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

Zdravím

potřeboval bych poradit... nejlépe od někoho kdo tento zesilovač buď vlastní nebo jej někdy slyšel v "akci". Přece jen jde o starší kousek, ale nějaké postarší zesilovače jsem také slyšel a zvuk byl velmi solidní.. takže si myslím, že stáří nehraje až takovou roli ve kvalitě zvuku...

Kdyby se tu nikdo nenašel, mohli byste jej alespoň trochu zhodnotit přes jeho parametry?

http://imgup.cz/images/2013/09/10/8xA00.png

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sic jej nemám v plánu pořizovat, ale trochu mě ještě hlodá otázka typu zda si pořídit stereo zesilovač (Kenwood KR-A 5040) nebo nějaký AV RECEIVER (např. tento YAMAHA HTR-4065)... kdysi jsem viděl nějaké vlákno na nějakém fóru a tam AV RECEIVERy zhodnotili na přednes hudby poměrně záporně. Je ten rozdíl opravdu tak propastný?

(Tuším, že někdo bude chtít napsat že záleží na preferenci jestli to mám v plánu spíše na hudbu nebo filmy, tak odpovím zrovna).

Za audiophila se nepokládám v tom smyslu, že na penězích mi opravdu záleží a nechci utrácet deseti až statisíce kaček za techniku.. ale na kvalitu zvuku si potrpím, především na podání hutných, nezahuhlaných basů... (Poslouchám všechny žánry hudby krom techna a hip hopu), nejvíce by na tom hrál asi rock, metal a klasika.
A na jakých reproduktorech? Zamýšlel jsem si postavit vlastní návrh třípásmových reproduktorů, ale po nějakém čase jsem docela vystřízlivěl a zhodnotil, že jde o problematiku poměrně náročnou jak teoretickou, praktickou tak i finanční. Proto si budu chtít sestavit nějaký sloupový projekt (2pásmový), který DEXON uveřejnil ve své knize... buď ten s 16cm nebo 20cm reproduktorem. (S tím bych chtěl ještě trochu poradit, ale sem už to psát nebudu, jde o jinou tématiku než zesilovače, pokračování tedy v jiném tématu).

Prosím ale tedy o zhodnocení zesilovače Kenwood KR-A 5040 a zda jsou AV RECEIVERY o tolik horší jak jsem se dočetl na jiném fóru..

Děkuji mnohokrát

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

Hodnotit odkazovaný zesilovač podle papírových parametrů prakticky nemá smysl. Tyto parametry jsou v dané třídě takřka u všech typů zesilovačů velmi podobné až stejné.
Snad jen stojí za povšimnutí, že má vstup pro MD přenosku (pokud bys někdy chtěl připojovat gramofon) a je navržený na 8 ohm, což může ovlivnit výběr reprobeden.

Co se táče AVR verzus zesilovač, tak rozhodující je, zda chceš budovat a poslouchat multikanál nebo jen stereo. Pokud jen stereo, pak nemá smysl uvažovat o AVR, pokud multikanál, tak obráceně.

(upravil D4rken 10. 9. 2013 20:11)

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

No do budoucnosti (ale ne v blízké) bych si domácí kino chtěl asi pořídit... ale ten zminovany kenwood stojí o třetinu míň než ten AVR yamaha zmíněný výše.. takže pro mě je to teď jasná volba.

Ještě bych se chtěl zeptat, zda je nějak možné udělat ze stereo zesilovače systém 2.1 (třeba i kdyby jen dokázal vyslat nezesílený signál do subwooferu, kde by se pak v aktivním subwooferu dále reprodukoval).. Nikde jsem o této problematice neslyšel tak by mě to velmi zajímalo. Pokud se tu už něco podobného někde řešilo, nebo má někdo návod jak něco takového funguje, tak bych velmi ocenil i nějaký odkaz, kde bych se o tomto mohl dovědět o něco více..

Pozn. nepočítám tu verzi, kdy má zesilovač výstup na subwoofer samostatně v zadu vyvedený.

Děkuji

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

http://www.elweb.cz/clanky.php?clanek=59

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

zhodou okolností mám z druhej ruky KA-660 a KA-770D. trochu ma serie vysoká vstupná citlivosť (150mV) ale to sa dá prežiť. pátrí to medzi lepšiu spotrebku, momentálne mi 660D repasuje kurpelm, niekoľko elektrolytov je bez kapacity a zoxidovaný je prepínač vstupov.
ničmenej za tú cenu super, určite lepšie jak Yamahy. basy dobré, pri fyziológii pozor na tú citlivosť

Web

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

Jsem rád za kladné zhodnocení... hlavně proto, že jsem ho včera objednal big_smile .. jen prosímtě, cos myslel tou citlivostí? (opatrně v jakém směru). díky

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

no výstupy z CD, PC a deska vlastně všecho mají dost vysoké úrovně, tak kolem 1,5V... tudíž je v těch zesilovačích se vstuppní citlivostí 150mV většinou předzesilovač co to zesiluje 10x. no tím se tvých 1,5V zesílí hodně a už při relativně malém pootočení kolečka hlasitosti budeš mít vysokou hlasitost a loudness na to není stavěný, tudíš ti hodně zesílí basy a výšky ačkoliv by neměl s takovou hlasitostí smile

(upravil D4rken 12. 9. 2013 21:56)

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

Budu asi trochu za deb*la smile ale co se týče problematiky zesilovačů, moc zběhlý v ní nejsem... chápu jak to myslíš, ale i s tak "silným" předzesilovačem to nikdy nedá víc jak 80W (8ohmu), ne? (i kdybych to ohulil na maximum). Já jen, ať vím, jak mám pak nadimenzovat reprobedny (až je budu konstruovat)...

a ještě, ať se neptám hned v zápětí... jak funguje ta funkce loudness? Je to něco na způsob "smart volume" že vyrovná signál? (zesílí slabé frekvence a zeslabí ty silné)

Díky

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

na první otázku, ne takhle to nefunguje smile nemusíš se o to moc starat. prostě jenom hlasitost nabíká rychle s otáčením poťáku

k loudnessu (fyziologická regulace hlasitosti) .. v rychlosti tolik že ucho není stejně citlivé na celém spektu frekvencé pro různé hlasitosti. takže třeba takových 20Hz při hlasitosti 80dB slyšíš jakoby to mělo jenom 10dB ... podobně je to i na vysokých kmitočtoch, ale s vyšší hlasitostí se to srovnává..
vypadá to asi takhle
http://www.federmann.cz/images/stories/ … ladiny.jpg

no a ten fyziologický regulátor to srovnává(přidáváním různých hodnot basů a výšek pro různé hlasitosti), ale je navržený na nižší vstupní napětí (hlasitosti řekněme), takže kde bys normélně měl u otočené poťáku z repro 70dB (loudness tam přidá řekněme 6dB na basech a 4na výškách) tak teď tam budeš mít hlasitost 90dB a ten loudnes ti to tak ohulí, tak to bude prostě přehulené ty basy a výšky protože by tam měl přidat už jenom třeba 2 a 1dB

Re: Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

Nádherně vysvětleno... díky moc. Co se týče zdroje zvuku... budu výhradně používat zabudovaný Tuner v zesilovači, ale řekl bych, že z 95% to bude hlavně z PC... mám tam pořízenou ne úplně šmejdskou zvukovku (ASUS Xonar DG)... i z mojí velmi staré "hifivěže" je poznat rozdíl oproti integrovaným zvukovkám..

No ale zpět k problematice... ten loudness, pomohlo by, kdybych třeba signál z PC sundal, řekněme na 50% ? signál by byl mnohem slabší nebo by to zesilovač bral stejně jako předtím? (pouze jako škálování signálu)

Jinak si holt budu muset pohrát hodně s ekvalizérem:)

Příspěvky [10]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Stereo zesilovač Kenwood KR-A 5040, zhodnocení?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£