Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Digitálně řízený korekční předzesilovač

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 60]

(upravil lou 22. 8. 2012 8:38)

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Když na to příjde, milerád bych se bez korekcí obešel, jenomže bohužel mé představy o zvuku se málokdy sejdou s představami producenta - musím říct, že zatím nejvíc poslouchám muziku na tom nejlepším co doma mám - tedy sluchátka (KOSS) zapojená přímo do CDP - takže jen "čistý" zvuk.

A musím bohužel říct, že některé nahrávky se nedají poslouchat - tam je prostě nějaký zásah nutný.

Navíc mám představu takovou, že  konce umístím jako monobloky někde poblíž beden. Předzesilovač by pak byl v malé krabičce s displejem - výhledově  s TFT dotykovým - na ebay jsou za pár korun  pro kontrolu nastavených parametrů - ale hlavní důvod je řízení přes DO. Použil bych asi ten televizní. Takže trojitý poťák, abych viděl nějaké čísla na displeji - to není řešení.

Co se týče toho rot. encoderu - za prvé by byl asi velmi málo využívaný  a i kdyby - mně teda vůbec nevadí točit třeba pětkrát dokola než se dostanu z min. na max. - kolikrát to asi tak budu dělat? Jinak nastavit krok podle rychlosti spínání encoderu je "mucha".
Navíc uvažuju použít capacitive touch slider a tam už je to úplně jedno - kam píchneš prstem, tam ti to skočí smile.

Docela by mně zajímalo jak zo mají řešené  u komerčních produktů - třeba tento áčkový VINCEK?

To fakt neexistuje nějaký ekvivalent toho pga2311 - což je jenom digitální poťák s operákem ale "vyšlechtěný" pro audio i na ty korekce?

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

A vincent umí korekce?

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

mno pominu-li fakt ze dotykovy TFTcko si tak nejak protireci s televiznim D.O. (a navic teda pocitam ze asi budes hodne dobrej programator, to kazdopadne kobouk dolu..) i ze jakykoliv digitalni ovladani proste tak jako tak v zadnym pripade neprida na kvalite.. a to je fakt,

tak tech ekvivalentu bude zajiste dost, vzdyt jde o obvod z r. 2002 coz je mezi IC, lidsky vyjadreno, nekolik generaci !!! staci se kouknout minimalne na to Ti.com-audio.. ale osobne bych ve tvem pripade (pokud jsi tak schopny jak pises) koukl po nejakym tom DSPcku, na ovladani TFTcka si stejne s osmibitem nevystacis a tudiz pointa honeni nejakejch "obyc" Dig. pot. v SPI nebo I2C modu je pak uz uplne mimo misu...

ale dost jiz, jak se rika proti gustu.. tohle je ciste jen muj nazor smile

(upravil lou 22. 8. 2012 12:12)

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Dohnalik napsal:

A vincent umí korekce?

a co by neuměl - ale asi jsem dal špatný odkaz na samotný koncák - tak tady je jeden INTEGROVANÝ

TFTčko se dá v pohodě honit i osmibitem - problém je jen, že celý displej se vykresluje asi půl minuty - ale přepsat nějaké číslo je v pohodě  - už jsem si s jedním pohrál, než jsem ho zničil.

Navíc proč by si mělo protiřečit s DO? každé zařízení má kromě dálky i manuální ovládání.
Nemyslel jsem to použít nějak TAKHLE.

Na Texas jsem se samozřejmě díval  - kromě staré známé LM 1036 určené pro potenciometry se jedná jen o několik typů téhož - volume control.

asi budes hodne dobrej programator

To v žádném případě smile i když na osmibitech si docela věřím  - teď oťukávám  ARMy od STM - tam zatím jen základy.
Ale snímat přes IrDa nějaký DO a pak něco po I2C, nebo SPI poslat dál by měl zvládnout každý pokročilejší začátečník.

Na to DSP jak píše Dohnalík bych si asi netroufal - konfigurovat nějaký šváb speciálním softem od výrobce - to už je moc - ne že by to nešlo, ale kde na to brát čas?
Každopádně pokud se tím Dohnalík prokouše a podělí se s námi o výsledek - bude mně to velmi zajímat.

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Heh, to bude hodně dlouho trvat, než se něčím takovým prokoušu lol Každopádně už studuju, celkem mě to zajímá. Ten vincent vypadá jako klasický analog, maximálně tam budou mít na potících motorky, což dokáže napsat snad každý. Takhle, já včera bral nějaký součástky, tak jsem přihodil i pár věcí k tomu TDA7318 a pak dám vědět, jak to hraje. Je jasný, že to nebude zázrak, ale šváb je to hodně populární, tak k tomu je asi důvod. Možná bych mohl zkusit i ty digitální potíky, i když bude mít Nitram asi pravdu, ale za zkoušku dám maximálně chvilku času a cínu.

(upravil luta 24. 8. 2012 10:33)

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

chtělo by to už hotový DSP něco jak má CS4525, s kterým se pracuje famozně.. po i2c konfigurace a rázem je z něj od  aktivního konce s dig. vyhybkami po stereo s eq tone a vol. control - pěknej prcek zesák.. ovšem koncový D-amp tak i vstupní ADC toho obvodu zrovna neoslní parametry..

Web

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Jo tak tam už je to všechno napálený, to je jiná. Škoda, že nemají jenom ten samotný DSP z toho integráče, I2S vstup, I2S výstup, napájení a I2C, nic víc bych nepotřeboval smile
Jinak už mi přišel ten TDA7318, pomalu se do toho pustím (teď dělám Dčkový koncák 2x40W, který bude za ním místo těch LM)

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

no a co teda neco ve stylu treba TAS5504 (myslim ze TI tam ma i novejsi.. tenhle davam jako priklad) ?? I2S na vstupu na vystupu uz modulovany primo PWM pro mustky smile

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Ten by byl taky pěknej, ale TI už ho nedělá, jako náhradu má http://www.ti.com/product/tas5508c, což už je zase o něco složitější a nevypadá, že by měl EQ.

(upravil Nitram 25. 8. 2012 12:14)

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

ale ma wink kdyz srovnas blokovky tak je to v podstate to samy, trosku vylepseny s dvojnasobkem kanalu (a nikdo netvrdi ze musis vyuzit vsechny ze) spis se mi nelibi to I2C ja uz z principu radsi SPI.. (i kdyz z hlediska toho grameni to vyjde na stejno, proste je mi "dvoudrat" nevim proc nesympatickej)

..jinac napadlo by me to hned ale predpokladal sem ze kolegovy v dotazu slo fakt "ciste jen o korekce" klasicky s audio in/out  ...navic jsem holt trosku deformovanej kytarovkou a preci jen vselijaky zkresleni a kurveni bez dobryho DSP digitalne proste neudelas, navic neni kurveni jako kurveni a dioda jako dioda.. tam je to ciste o subektivnim dojmu z analogoveho "hrani si s tim" smile nicmene pokud jde "ciste jen o korekce" (tj low/bass/vol) a celodigitalni stroj od ADcka az po mustek, pak samozrejme proc ne smile ty vykonovy konce jako takovy pak stejne uprednostnuju d-class, o tom zadna..

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Taky nemám rád I2C smile Asi to zkusím, konce dám o něco parnější, tak 200W smile Chce to ještě navrhnout spínanej zdroj a bude to pěknej digitál.

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

pardon za uz lehce OT..

taaak, a ted se do tebe pustej klasikari.. spinak do zesilovace, obdelnici a netopyri  *LOL* ale jasny no, v tech zdrojich je problem, hlavne proudove, spis bych ho koupil na ebay od cinanu to vyjde rozumejs nez se s tim stavet a pak ho stejne koupit smile

tech 200W je trosku silenstvi, koukni na vlakno s TAS56xx.. podle me musis ty udaje z katalogacu pwr mustku delit tak ctyrma aby si dostal nejakej realne pouzitelnej vykon, navic shanej civky na ty straslivy ampery)+ rezerva, velkaaa!!) taky kdyz kouknes jak roste THD+N s vykonem.. do ty ctvrtiny je to pod 0,05% ale pak se to nehezky zveda.. a graf je navic logaritmickej.. smile 

ale hlavne dej vedet s tim TDAckem.. uz jsem v prubehu let dostal nekolik dotazu ohledne "digitalnich korekci" tak kdyby to nehralo "uplne na picu" ale treba jen "trosku na picu" udelam nejakej modul a podstrcim na ebay big_smile ono vyrobne to neni tezky ale dycky jsem se bal toho zvuku, preci jen analogovy korekce jsou 1000x jednodussi a zvukove dokonaly, ale proti gustu.. resp. jinak receno zakon poptavky je neuprosny big_smile

(upravil Dohnalik 25. 8. 2012 16:11)

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Na ty já z vysoka kašlu, kecy, jako že D hraje na hovno, průběhy má na hovno a pod... raději se budu řídit vlastním úsudkem. Taky jsem uvažoval, že koupím něco z ebaye, bude to asi lepší řešení. Použiju tenhle integráč http://www.ti.com/product/tas5261#feature , má sice 300W při obrovským zkreslení, no ale těch 150 W (podle datašítu 235 W, ale mám 6ohm bedny, takže 165 W) bych z něj mohl vydolovat i při poslouchatelném zkreslení smile
Kromě toho TDA tu mám ještě TEA6320T, který jsem vypájel z autorádia, můžu potom zkusit i ten, kdyby TDA hrálo na hovno (nemyslím si). Určitě dám vědět.

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Nitram napsal:

koukni na vlakno s TAS56xx..

toz zrovna s tou 5261 (mono) a 5162 (stereo) jsem si trosku hral, a pres 25V to delalo dpst divny veci.. viz:
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=14496&p=4


smile

(upravil Dohnalik 25. 8. 2012 16:35)

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Sakra, to jsi mě moc nepotěšil smile Kouknu ještě po netu, layout desky jsi měl jakej? Já to raději udělám přesně podle toho v datasheetu smile
Napadá mě tak možná závislost X7R hmoty trochu na napětí a změna kapacity, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Tak nevím - ale tohle je teda veliké lákadlo . Instantní řešení na přechodnou dobu.

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Tuten borec má zajímavý hračky, ale nečekej od toho bůh ví co.

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Já od toho kdoví co nečekám, ale dá se na tom vůbec něco pokazit? Asi ne. Navíc kdyby to chtěl někdo stavět, tak za tu cenu včetně cla a dph by možná posháněl tak součástky - tady připojíš trafo, bedny, vstup a hraješ.

Když jsme u těch "hraček" - co říkáte (WARNING - DPAčkaři, hlavně ti se slabším srdcem ať na odkaz radši neklikají smile)   tomuhle?

Déčkových 2x 100W na destičce 12x15 cm. Na tom už není vůbec co vymýšlet - tam hrozí jedině to, že to číňan nějak blbě připájí.

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

Tak to bych neřekl, že na tom není co vymýšlet, po tom, co jsem si psal s Nitramem jsou Dčka zatraceně náchylná na odrušení, blokování a hlavně návrh plošnáku. 2x100W od toho nečekej, ale určitě to bude hrát slušně.

Re: Digitálně řízený korekční předzesilovač

mám v pláne v blízkej buducnosti kupiť bud 10 alebo 20W verziu digitalu z ebayu a podrobiť ho testom , som na to velmi zvedavý ako sa to správa a ako to hraje...

Web

Příspěvky [21 až 40 z 60]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Digitálně řízený korekční předzesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£