Téma: Koupený korekční zes

Ahoj. Nejprve chci požádat, abyste mi nepsali, že byste za to nedali ani dvě stovky. Prostě jsem měl peníze a chtěl jsem to rychle a bez práce. (mám blbý sluch). Už je to dlouho, kdy jsem zakoupil. Jednou jsem to opravoval a dával BDčka, podruhé už to nervy nevydržely. Už nevím, proč se to v závadě přetápělo, normálně to nehřeje. Celý zdroj jsem vyštípal a nabastlil klasiku 7812 a 7912. Ptám se tedy, odhadem, proč jsou tam (ve zdroji? 3 ks BD 140 a 1 ks BD 139.) Původně tam je nějaká klončína. Je to opřené o "zenerky" se třemi vývody. A proč je důležité(?) pomocí trimrů ladit Uvýst ? Jinak, zvukově dobré, před zesikem.
https://www.dexhal.cz/tranzistorovy-kor … 604_z3123/

Re: Koupený korekční zes

Schema k tomu není?

(upravil LamiCZ 2. 11. 2023 21:00)

Re: Koupený korekční zes

Koupil jsem od nich 3 desky - s OPA, NE a BD140+NE5532 s RCA výstupy (ta nejlevnější operáková). Všechny jsou (zřejmě) úplně divně zapojený. Známý má teď jednu desku a celý to rozebral a udělal reverse-engineering. Ty trandy s LED tam prý v reálu nedělají vůbec nic, je to celý jen úplně nesmyslný zdroj a vůbec se to dál nepoužívá.

Nakonec tu s NE má ve svém Danwattu, ale celý to překopal a půlku toho vyhodil - asi cca stejně jak sporilek. Nedoporučuju, je to brutál predražený Alík (našel jsem všechny varianty 1:1 asi po 3h hledání).

Všechny jsou zvukově horší jak EZK, tu nejlevnější variantu nakonec mám v krabičce, zdá se mi ještě použitelná.

Bohužel EZK již toto nemá, nicméně jsem ještě rychle nějaké koupil a mám schéma, nevýhoda starý Tesla poťáky. Možná by nebylo špatný udělat novou DPS podle jejich schématu a Sinclair úpravami (mám je a jsou poznat) - jiný operák místo TL034 a úprava hodnot keramik.

Osobně kvalitní korekčák hledám už hodně dlouho, teď jsem objednal toto:

https://www.ebay.com/itm/265065989008?h … BMivyngPFi

Tak jsem zvědav...

BTW hodně by mne zajímal názor na toto:

https://vi.aliexpress.com/item/10050049 … IRJPE6m5xw

Je tam schéma a jasně, brutál drahý, což mne právě zaujalo - jestli je to jen elektronkový hype nebo to má smysl.

(upravil Otas 3. 11. 2023 9:18)

Re: Koupený korekční zes

Jé, to je krásný, operák a třída A, to muselo dát přemýšlení to tam naroubovat. Ale asi to nebylo přemýšlení úspěšné sad.
Klidový proud 450 mA a do toho nejspíše obvyklé zpětnovazební korekce v nepříliš zvukově dobrém operáku (ze všech svých zapojení jsem OPA2604 vyházel).
Pokud postačí zpětnovazební dvoupásmové korekce, tak nejlepší zvuk, co jsem od zpětnovazebních slyšel, jde od těch, co jsou v TW140 studio. Je to trochu jiné zapojení (williamsonův korektor), ale zase nesnese tak velké napěťové přetížení, vždy je něco za něco. Použil jsem ho v nuanci s precizním OZ ve svém sluchátkovém zesu, dobře se poslouchá, nic tam nevnáší.
Viz první OZ v zapojení:
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=24162
Nakonec on by se dal ten druhý operák do třídy A upravit smile.

LamiCZ: Lampový zvuk je příjemný, taková Yamaha ho ale dovede i bez lamp, jak jsem si testnul na jejich mixu. Stál jsem před bednama a jen poslouchal, zíral yikes.
Edit: Ten první korekčák vypadá slušně, byli šikovní, že dali OZ do patic a tím umožňují ty prastaré OZ 5532 vyměnit za něco, co snad i může dobře hrát. Použít OZ s velkými vstupními proudy pro ZV korektor se mi poněkud ekluje sad.

Re: Koupený korekční zes

Ten lampový z ali není zase tak předražený, je to komplet s krabicí, trafem, ALPSem a korekce jsou na vícepolohových přepínačích. Zapojení je celkem klasika, hrát to může dobře, jen volba výstupní lampy ECC83 / 12AX7 v katodovém sledovači je trochu zvláštní, ale to se dá snadno upravit na ECC82 / 12AU7.

Web

(upravil rvx73 3. 11. 2023 14:08)

Re: Koupený korekční zes

jaké máte zkušenosti s těmi čínskými potenciometry? Podle mě to u korekčního zesu bude jedna z klíčových komponent určujících kvalitu (z dlouhodobého hlediska)

Re: Koupený korekční zes

Tak hlásím, že dorazil ten korekčák s NE5532. Vevnitř to vypadá přesně jako na obrázku na Ali, vč. osazení. Zatím hraju cca první hodinu, subjektivně zvuk v poho, poťáky OK, oproti Dexhall lepší. Možná by nebylo špatný vyměnit operáky, ale moc nemám představu za co, uvítám tipy. Ono by asi pomohlo i stejný, ale zaručeně pravý třeba z TME.

Re: Koupený korekční zes

Já používám v zapojeních, kde nechci nějaké zabarvení zvuku, precizní dvojitý OZ LME49720.
Teď se už tuším nevyrábí, je za něj naštěstí nějaká náhrada, z hlavy nevyplivnu označení. Chce to ale trochu opatrnosti a kontroly, zda v použitém zapojení nebude zakmitávat, je dost rychlý.
Kolegové budou mít určitě nějaké tipy na další skvělé OZ.
Je ale pravdou, že běžné zpětnovazební zapojení korektoru už z principu zvuk trochu kazí. To je pak slyšet ve srovnání s pasivními korektory.

(upravil rvx73 9. 11. 2023 17:27)

Re: Koupený korekční zes

O vhodných operačních zesilovačích tu je celé vlákno "operákový masakr"

Re: Koupený korekční zes

Schema k tomu není. Asi to bylo myšleno dobře, ale dopadlo to bídně. Rozhodně, odborný dotaz zajistí Číňan na Ebay lépe, než tady na Dexhal Čech. Už to mám přebastlené.