Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 40]

Téma: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Prosím o radu jako úplný laik, jak naložit s těmito bednami. Ty bedny měl kdysi v 80. letech tatík, já si je pak po r. 1990 vzal a asi 20 let vůbec nehrály. Vypadají dost dobře. Uvažoval jsem co s nimi, až mne napadlo si ten název "vygooglit". Zjistil jsem, že se s nimi obchoduje dodnes a nejsou prý kvalitativně špatné. Na webu jsem našel návod na repasi kondenzátorů ve výhybkách těchto beden apod. věci. Protože si chci v novém domě v pracovně udělat kvalitnější hifi, můj dotaz zní, jestli mohu využít tyto bedny a co s nimi mám udělat. Vede z nich obyčejná silnější bílá dvoulinka - je dobré vyměnit kable? Co s těmi kondíky? Je to nutné/vhodné? Mají příkon 25W (max. 35W), ale na webu jsem četl, že snesou i větší příkon. Jaký optimální zesilovač pro ně sehnat (nemám žádný). Nechci nic vyrábět (maximálně třeba koupit hotovou stavebnici) a současně bych chtěl aby ten zesilovač odpovídal těm bednám výkonově i kvalitativně (ani moc lepší/dražší ani moc horší). Nebo to mám raději celé prodat a jít do Datartu koupit Sony smile? Podotýkám, že dobrý zvuk umím vycítit, hraji navíc na kytaru, ale nemám čas ani chuť se zabořit do problematiky audio. Chci jen konzumovat hudbu a proto jsem si Vás ve fóru dovolil požádat o názor na tyto bedny a co s nimi. Děkuji za každou radu či zkušenost.

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Ahoj, Nemusíš s tím vyvádět žádná kouzla, jenom lehké úpravy. Bedny jsou to slušné a krásně se poslouchají. Repas vyhýbky je prakticky ve všech případech nutný.  POkud máš možnost nechat proměřit kondíky a budou dobré, tak je měnit nemusíš. Nicméně je můžeš vyměnit za MKT (fóliové) stejných hodnot. S cívkami nic dělat nemusíš, propojovací vodiče na vyhýbce je dobré vyměnit za silnější. Je tam pomalu zvonkový drát a spoje nejsou nic moc. Potom stačí vyměnit přívodní vodiče od vyhýbky k reproduktorům. Případně lehce zatlumit středový reproduktor, ale to záleží na tom, kde je budeš poslouchat. Pokud v ose reproduktorů, pak chce zatlumit, pokud je budeš poslouchat mimo osu, není zatlumení potřeba a když, tak jenom lehce. No a nejdůležitější částí je zpevnění bedny. Jelikož mají bedny hodně velkou zadní stěnu která není vůbec zpevněná, objevují se u většiny kousků vibrace. Stačí přidělat zevnitř kříž z dřevěných latí (přilepit, přišroubovat). Tím se bedna zpevní a zvuk již nebude takový "jako když hodíš hovnem o stan". Nebo se dá ještě zadní stěna vyříznout a nahradit silnější. Ale to už je vidět a chtělo by to upravit povrchovou úpravu. Další možností je kompletní předělání beden (postavení nové kysny). Dát trochu větší objem, změnit rozmístění reproduktorů a je to o poznání lepší wink Když poprosíš uživatele LamiCZ, tak ti určitě vyfotí a změří bedny, které vlastní. Byly to mé překopávky 1PF06708 a myslím, že docela povedené. Večer se mrknu, jestli nenajdu nějaké fotky a podrobnosti ze stavby.

Zesilovač si můžeš vybrat prakticky jakýkoliv. Na výkon ani moc koukat nemusíš. Stačí klidně stará Tesla AZS222 nebo něco podobného. Případně nějaký starší SONY, Pioneer a podobně. Na aukru a po inzerátech se toho pohybuje hodně.

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Děkuji moc za vyčerpávající informaci. Určitě tu repasi výhýbek a vnitřních vodičů udělám, jak jsi napsal, a to zpevnění zadní desky také. Kondíky nemám jak proměřit, tak je asi vyměním. Poprosil bych ještě o upřesnění toho, co jsem nepochopil. Co to je ''zatlumit středový reproduktor'' ? Jak se to dělá? Vzhledem k tomu, že moje pracovna není příliš velká a budu muset poslouchat dosti v ose, budu to asi muset udělat. Ještě bych se chtěl zeptat co s přívodními kabely k zesilovači. Je to dvojlinka a je poměrně dlouhá. Na konci je ten starý repro konektor. Mám ten drát raději vyměnit? Jaký případně nový typ by mohl vyhovět? Je lepší dát na zadní stěnu nějaký konektor? Jaký se tam dává? Nebo to nechat ''na tvrdo'' připojené? Ohledně toho zesilovače ještě... Pokud dám i větší výkon a ''uhlídám'' nějak před dětmi knoflík volume, pak to asi vyhoví, že? Ne, že bych potřeboval hrát extra nahlas, ale ještě nevím co seženu za zesilovač, tak abych věděl, z čeho výkonově vybírat. Díky.

(upravil babakus 17. 2. 2011 11:08)

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

- zatlumit středový reproduktor znamená lehce snížit výkon který do nej jde. Dělá se to pomocí odporového děliče (viz obrázek), ale ne vždy je to potřeba. Záleží na sluchu a místnosti.

http://s19.postimg.cc/vpylh75rj/6_utlum.png

R1 = 2,7ohm a R2 = 22ohm například tyto http://www.ges.cz/rezistory/rezistory-v … X5_OA.html

- přívodní kabel: nevím jaký má průřez, ale bylo by dobré ho vyměnit za reproduktorovou dvoulinku o průřezu alespoň 2x2,5mm2. To je takové rozumné minimum a určitě bych jí nedával zbytečně dlouhou. Připojení může být napevno k vyhýbce, elektricky je to nejlepší řešení, ale z praktického hlediska je lepší si do zadní stěny přidělat připojovací terminál. K těmto bednám nemá cenu cpát něco extra, takže by v klidu stačily i pérové svorky co prodávají pomalu v každém elektru. Horší je, že ty nic nevydrží. Proto je lepší sehnat šroubovací na banánky, budou trochu dražší, ale zase tam bude kabel lépe držet. Ale není to podmínka. Klidně může zůstat napevno připojený k vyhýbce, ale pak bych ho nechal trochu delší....

Tyhle šroubovací svorky se tváří trochu bytelně, ale vyzkoušené je nemám http://www.ges.cz/-st-955gm-ges13002130.html . Tohle by taky stačilo, ale je to fakt mizérie a kolikrát s to rozpadne při prvním použití http://www.ges.cz/-st-930-ges06601535.html . Instaluje se to tak, že se do zadní stěny vyřízne požadovaná díra, do té se to osadí, přišroubuje a je hotovo. Ty pérové (nejlevnější) často profukují a vydávají pazvuky, ty šroubovací ne.
Připojovací konektor k zesilovači není většinou potřebný. U starých Tesel se vyskytoval právě onen vidličkový který je na původních bednách. Ostatní zesilovače mají buďto šroubovací nebo pérové svorky. Tam se kablík jenom zastrčí a hotovo, žádný konektor netřeba. Ale záleží na zesilovači.

- výkon zesilovače může být klidně o hodně větší než je příkon beden. Navíc tyto bedny dají najevo, když už mají dost. Většinou se jako první ozve výškáč, který začne zkreslovat tak, že je neposlouchatelný a střeďák řve až to rve uši... Takže nemusí být obavy wink

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

babakus: tym zatlmenim odstrani sa aspon ciastocne ta ukricanost tych reprakov? Je skoda ze sa nevyuziva plny potencial v povodnom stave. Mohol by som poprosit aj nejake nakresy tych modifikovanych bedni? Co sa tyka vyhybky ostava povodna, alebo su tam nejake zmeny?
Dakujem

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

To babakus: mockrát děkuji za tyhle rady, navíc podané tak, že jsem vše pochopil. Jako laik bych tyhle informace sháněl velmi dlouho. S chutí se pustím do opravy beden, ale nejdříve asi nejprve koupím nějaký zesilovač, připojím "referenční"" CD a naposlouchám, jak to hraje v původním stavu. Pak provedu repasi a zkusím tu změnu. Jsem moc zvědav. Pro zájemce uvádím, že jsem našel i originál technický list k těmto bednám (dokonce 2x). Je tam popis, parametry, grafy: kmitočtové charakteristiky (H a V) a směrové charakteristiky (H a V), toleranční pole frekvenční charakteristiky a schéma zapojení. Kdyby to někdo chtěl, mohu naskenovat a poslat. Kdyby někdo toužil i po originálu, mohu jeden věnovat (nějaký sběratel či co já vím smile Napište na edien@seznam.cz.

(upravil babakus 17. 2. 2011 21:43)

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Ta ukřičenost je způsobená špatnými kondíky a přiblblým střeďákem. Posouvají se dělící kmitočty směrem dolů a tak se zvýrazňuje středové pásmo. Stačí vyměnit kodíky za správné hodnoty a zatlumit střed, aby nebyl tak ukřičený. Ona ta vyhýbka není žádná sláva, ale není to zase taková katastrofa. Zůstává prakticky původní, jenom je potřeba zkontrolovat kondíky. Zapojení se nemění, pouze se přidá ten dělič na utlumení střeďáku.

Bohužel nemůžu nikde najít nákresy těch beden, už je to několik let, co jsem je předělával. Nicméně vnitřní objem je cca 50L uzavřených, střeďák má cca 1,5L objemu. Našel jsem pouze dvě fotečky první je z počátku stavby a druhá je po dokončení.

http://s19.postimg.cc/jyaq6eb5b/6_p2190884.jpg http://s19.postimg.cc/lem8oje27/6_bez_nazvu333.jpg

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Dakujem za foto, btw na stredak 1,5l ?

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Taky jsem zdědil tyto reprosoustavy. Na mou repasi se můžeš podívat zde.  Díky zachovalosti reprosoustav a použitým měničům se mi zdálo zbytečné repasi přehánět.
Zesilovač případně na webu taky najdeš.

Web

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

zdenoeddie: Střeďák je oddělený od objemu pro basák. Musí to tak být.... proto má svojí vnitřní komůrku o objemu asi 1,5L, ale to si nepamatuju přesně. Je to tak udělané i v původních bednách.

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Ano to je mi jasne, ale 1,5l sa mi zda malo.

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Jojo, taky mě to čeká. A taky jsem laik. Ale obávám se, že při této "renovaci" do toho nezabřednete jako já big_smile To snad zkrátka ani nejde hmm  Už jsem o tom něco pročetl, ale háček je v tom, že stejné hodnoty kondíků asi neseženu a nejsem se jist,  když je budu paralelně zapojovat, zda-li dosáhnu stejné kapacity jednoduchým sečtením daných kondíků? Příklad: potřebuji 32 uF . Mohu koupit 3krát 10uF a jeden 2 uF a paralelně je zapojit? (berte to jako dotaz pro zdejší, co rádi poradí, ne přímo pro vás) Pěkné bastlení přeji smile

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

áno

Web

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Tak jsem učinil první krok a k bednám koupil zesilovač. Nabízel se starší stroj Sansui AU-3900. Má výstup do 8 Ohm a výkon odpovídající bednám. I když původní majitel říkal, že je to podle starých výpočtů, že podle nových je výkon podstatně větší. Fakt je, že na max. se to nedá pustit, asi by něco popraskalo smile Chci se zeptat, jaký máte názor na funkci zesilovače LOUDNESS. Nevím co to má být, ale laicky slyším, že to potlačuje výrazně středy (nebo naopak zvýrazňuje výšky a basy). Bylo by toto řešením namísto potlačování středového repro odporovým děličem pokud by mi výrazné středy vadily? Není tato funkce moc "komerční" a neznehodnocuje poslech? Co na to audiofilové? Máme doma totiž ještě malou Sony věž s dvoupásmovými bednami ze dřeva s bassreflexem. Tam musíme podobnou funkci, označenou DSG, mít trvale, jinak to hraje velmi ploše a suše. A propos - ta věž Sony má uvedený výkon RMS 2x35W. Tento staronový zesilovač Sansui má Continuous power 8Ω 2x25W. Jestli jsem to pochopil, tak by měl mít dokonce menší výkon, ale vůbec mi to tak nepřijde. Pokud se týká kvality přednesu, pak Sansui + 1PF 067 08 strčí celé malé Sony do kapsy (jo, holt už jsem ty bedny 20 let neslyšel). A za tu Sony jsme dali před cca 8 lety 9tis. Kč. No a uvidíme, co teprve po repasi beden. Už se těším. smile

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

loudness je tzv. fyziologická regulace hlasitosti. Zjednodušeně to znamená: při nizkých hlasitostech je ucho méně citlivé na basy a výšky. Tato necitlivost mizí se zvyšující se hlasitostí. To znamená, že pokud budeš mít hlasitost na velmi malé úrovni, je to jako kdyby jsi vytočil basy a výšky do plusu a čím víc budeš točit kolečkem volume a budeš zvyšovat hlasitost, tím se bude snižovat vytočení korekcí. Je to svým způsobem takový automatický ekvalizér smile Aby byl loudness plně funkční, musel by se nastavit přesně na dané reproduktory, což je velmi složité a znamenalo by to zásah do konstrukce obvodů. Někdy se ale povede, že loudness docela sedí, někdy zase naopak ku.ví zvuk jak to jen jde. Záleží na dané situaci. Poslouchej co ti více vyhovuje.

Koukám, že se toho zatlumení střeďáku vyhýbáš jako čert kříži smile Není to nic složitého a zvuku to pomůže.

(upravil LamiCZ 23. 2. 2011 23:33)

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Babakus, Edien: Zatlumení střeďáku nepomůže, není to bohužel tak lehký. Problém je v repru, kde ARO mají bohužel své typické kopce a se zvyšující se frekvencí nemají přirozený útlum jako ARE. Zatlumit by se to muselo hodně, aby ty kopce se ukrotily, a tím se rozladí výhybka a logicky strašně moc klesne citlivost toho ARO, kde je vyrovnané. Ta ukřičenost je v oblasti vyšších středů, kde se nežádoucím způsobem zvyšuje citlivost a díky 6dB propusti nejsou dostatečně zatlumeny kraje pásma. Protože nedisponuji znalostmi ani vybavením pro návrh výhybek, dělal jsem pokusy s tím, co jsem měl doma. Zkusil jsem univerzální 3p výhybku JANBO SYSTEM 3W-BW - http://www.janbo.com.pl/janbo/zwrot_bi.html - dělicí kmitočty 250/3000 12/12/18dB. Možná bych ještě další pár vyhrabal. Oproti BS výhybkám se to nedá srovnat, na výškáči jsou pouze svitky, poctivé cívky, hodně místa pro úpravy. Samozřejmě domácí návrh to není, ale je to imho slušný. S tou výhybkou je to alepsoň pro moje uši o mnoho lepší. Nedávno jsem udělal ještě jednu úpravu (spíš pokus). Dostalo se ke mně repro Tonsil GD 20/20, což by měl být univerzál a má přesně rozměry ARO. Zdá se mi na první poslech vyrovnanější. Udělám foto.

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Jistě kopce tam jsou, ale slušné zatlumení o cca 3dB tomu dost pomůže. Ale je to měřené pouze uchometricky, takže záleží na člověku co mu sedne. Zkoušel jsem dokonce i koaxiální kontrukci ARO a před něj ARVčko, stejně jako to je u ARS840. Bohužel to dopadlo špatně, protože to ARO začalo hrát naprosto úděsně, skoro jako kdyby nebylo.
LamiCZ... zase to musíme brát, že ty bedny nejsou žádnej zázrak a nic lepšího s tím vyšmoulit nejde. A ladit na to vyhýbku je trochu mimo vzhlede k ceně a stáří reproduktoru. Notabene by se musela pro každou sestavu ladit jiná, protože nevěřím tomu, že by se našly breptáky se stejnými parametry.

(upravil Kapro 1. 7. 2013 20:27)

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Neda mi neozivit toto starsie vlakno...
Pred par dnami som vytiahol z garaze repraky 1PF06708, ktore spolu s Teslou 816A kupil otec niekedy koncom 70tych zaciatkom 80tych rokov, ked som bol na gympli. Z nostalgie som ich zapojil do stareho receivru Yamaha CR820 a kupodivu nehrali az tak zle. Povedal som si, ze na testovanie receivrov, ktore pomalicky repasujem budu dobre, ale nebolo by od veci aspon kondenzatory a prepojovacie kable vymenit. Hladal som schemu vyhybky na internete a zistil, ze moje su osadene inymi menicmi, ako boli v tychto reproduktoroch. Vyskovy mam ARV 104-03/8 a stred ARZ 6608. Nemam ponatia, ako sa tam dostali, otec si tiez nespomina a dusuje sa, ze ich urcite nemenil. Ja si tiez nespominam, ze by som nieco na nich bastlil. Co sa tyka stredaku  cosi sa mi mari, ze originalne ARO687 odisli do vecnych lovist a vrazil som tam prve co prislo do ruky- ARZ6608 ale nie som si isty. Ako sa tam, dostal vyskac ARV 104-03/8, to fakt netusim....
Ale nehra to az tak zle, len neviem, ci sa mi chce investovat do vymeny kondikov, ked sa mi v byte povaluje kopec inych reproduktorov..

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Pokud tam máš místo ARO 687 nějaký ARZ, tak by to byla úplná blbost. Asi ses spletl, jelikož ARZ 6608 ani neexistuje. Asi jde o ARO 6608. Ten už by tam místo neshnatelného ARO 687 mohl být, ale bude určitě potřebovat utlumení. U výškového repro je otázka, jestli se ti tam ten kaloťák TVM poslechově líbí, ale já jsem jej při repasi vyhodil (měl jsem tam nějaký neznačkový) a dosadil to, co tam při výrobě bylo původně-ARV168. Chce to proměřit i krabicáky ve výhybkách, jelikož sem tam je po letech jejich kapacita mimo toleranci, anebo mívají i zkraty. Po celkové repasi jsem s bednami docela spokojený. Zesilovače k nim používám různé - ETA, Tesla, Unitra.

Re: TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

ARZ6608 samozrejme existuje.
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=1 … mp;catg=27

Ten by tam prinajhoršom mohol ostať aj s pôvodnou výhybkou ale ARV104 vymeniť za pôvodný ARV168. K tomu ARZ môžeš skúsiť pridať do série rezistor 2R2-5R6, aby sa tým trochu zatlmil.
Bedne sú to ako tak slušné, nemá veľký význam robiť extra úpravy, maximálne vymeniť zlé kondenzátory vo výhybke. Ale inak ten malý objem zabíja potenciál ARN738, ktorý by mohol zahrať ešte hlbšie. Niekto na repromania.net robil takú "nadstavbu" k pôvodným skeletom aby zväčšil objem. Tuším to bol užívateľ ransom.

Příspěvky [1 až 20 z 40]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » TESLA 1PF 067 08 repase ano či ne + jaký zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£