Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 23]

(upravil kofejn 30. 8. 2010 13:50)

Téma: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Budu dělat 3p reprosoustavy s použitím reproduktorů monacor DT109, SPH135KEP a Dexon IRB20/100/01,8. Rád bych, aby basák byl z boku ozvučnice. Takže potřebuju, aby středák šel od 200Hz (opravte mě, je-li hranice nesměrového vnímání zvuku jinde) a nevím jak pro něj navrhnout objem ozvučnice. Hrál jsem si v programu Amplion (SPH-135KEP je v databázi) a možná stačí i 1l. Bohužel nevím, jestli si to interpretuju správně.
Dále: je problém, když výškáč bude mezi střeďákem a basákem? Lépe by se mi odděloval prostor pro střeďák.

Pokud je uspořádání s reprem na boku problematické, tak bych RS dělal v klasickém uspořádání.

Web

(upravil Milan 30. 8. 2010 14:43)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Litr by rozhodně nestačil. Jako naprostý minimum na 5" bych mohly být 3 litry, ale spíš dvakrát tolik. Ten basák dej dopředu, bude to hrát líp a rozhodně to neděl na 200, ale snaž se taky tak o dvojnásobek. S 8" žlutákem by neměl být problém, ale na cháru sem nekoukal, nechce se mi to hledat.

Web

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

SPH jsem plánoval jako střeďák, od těch 200Hz, a připadlo by mu cca 1,5 až 2l z celkového objemu ozvučnice. Na basák by zbylo asi 22l(kdyby byl na boku) nebo 26l v čele. Pak je ještě možnost bedny pojmout jako 2p s SPH 135KEP a ozvučnicí 24l. Reprosoustavy mohu mít max. 70cm vysoké, budou na nábytku. Na basech mám možnost použití subwooferu s ARN312.

Dexon: http://dexon.cz/data/popisy/05070.pdf
SPH-135KEP: http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=516

Web

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

S SPH-135KEP bych se nízkého dělení mezi 200 - 300 Hz vůbec nebál a 2-3 l budou v pohodě. Milan sice zná asi nějaký poučky, ale pochybuju, že je umí zdůvodnit. Pokud je basák z boku tak důležitej, klidně ho tak dej, vliv to má v reálu zanedbatelnej, přirozeně pak jen nemůžeš bednu postavit těsně vedle nábytku. Ten Dexon asi ani nesnese moc vysoký dělení. Střeďák klidně nahoru nad vejškáč.  Je pořád třeba uvažovat v kontextu vlnových délek na dělicích frekvencích.

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Basák z boku je kvůli juniorovi (bude výš a míň dostupný) a moc se mi líbí štíhlé bedny. Z praktického hlediska je nevýhodou vysoko položené těžiště (zase kvůli juniorovi). Vejškáč má mřížku a tak snad zůstane chráněný. Dneska snad dotahnu návrhy beden. Pokud má cokoli z mých výmyslů mít dost negativní vliv na zvuk, tak se přispůsobím "klasice".

Web

(upravil MaBat 30. 8. 2010 20:21)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Jen bych se snažil o větší objem, 30 - 35l. Předpokládám tedy, že budeš dělat basreflex. Se subem to ale není nutnost a na uzavřenou bednu by bylo 20l OK.

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

jestli to má za co stát, 50 litrů bezpodminečně.

(upravil check 30. 8. 2010 23:18)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Jinak přijedou holky od Benassiho a provedou Satisfakci wink. Za CO to jistě mít stát bude... jestli to teda nebude položené na levitační posteli...

Do menšího pokoje 30litrů a 37Hz ladění stačí.
Umístěním do této sekce jsi se dobrovolně (což tě šlechtí) přihlásil mezi začástečníky. Jsi si típádem jistý, že zvládneš vývoj vlastní výhybky, která mimochodem dělá asi tak 90% zvuku reprosoustav?

Web

(upravil kofejn 30. 8. 2010 23:25)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

To MaBat: Tak jsem trochu zmenšil skříňky nábytku a vecpu tam bednu o výšce 80 cm. Teď vychází vnitřní objem na 35,6l, čistý bude menší o střeďák , výztuhy a další nezbytnosti. Návrh je tady: http://picasaweb.google.cz/kofejnovo/Te … 8096615122 Jestli projde zdejším auditem, budu ten "výkres" muset učesat (nejsem strojař). 3p zkusím upravit do zítra.
To Benazi: Větší bedny prosazovat nebudu, i teď jsou dílem kompromisu smile. Budeme dávat dělat nový nábytek a bydlíme v bytovce wink.
Edit
To Check: SPH kupuju od MaBata a výhybku bude ladit on. Zařizovat se na měření a studium problematiky při téhle "Hurá akci" nezvládnu, i když by mě to zase bavilo. Přeorientoval jsem se na jiný koníček a pořádně se dva spolu s rodinou dělat nedají.

Web

(upravil MaBat 30. 8. 2010 23:44)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Kdyby to bylo na mě, čelní stěnu bych slepil celou ze dvou desek a aspoň po stranách zaoblil s maximálním poloměrem (s trochou citu se poměrně snadno zaobluje ručně vrtačkou s unašečem a hrubým šmirglem a pak do hladka vibrační bruskou - dělal jsem takhle poloměry cca 3cm a na MDF to bylo hned, ale já už jsem na tu sochařinu). Basák bych posunul klidně ještě výš, o těžiště se neboj, v poměru k váze celý bedny jistě nebude vážit tolik. Přepážky je třeba mít s co největšími děrami a ideálně tak, aby "výztuhy" v nich byly pravoúhle do kříže, uprostřed stěny. Ani není třeba řezat to z desek, dvě dubové latě slepené do kříže splní účel víc než dobře, to lze nařezat třeba z prahů.

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Ok, připomínky zapracuju. Ještě musím zjistit, jak se na návrh bude tvářit nábytkářská firma. Zaoblení by se mi líbilo, ale mám strach z dýhování.
Trochu mimo téma: Jestli si dobře pamatuju, tak před těmi patnácti lety svyráběly kroužky, co z "ušatého" repra dělaly kruhový reproduktor. Je to pořád k sehnání? Třeba si to pamatuju blbě a nikdy se nevyráběly.

Web

(upravil MaBat 31. 8. 2010 0:01)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Nevím o ničem takovým. Já bych dal ty střeďáky zevnitř - zvenku by se to muselo jen řádně zaoblit (nebo prostě z vnitřní strany nějaké odnímatelné části přední stěny pro komoru střeďáku). Jestli to chápu dobře, zadní stěnu budeš mít beztak sundavací. S dýhováním a "diffraction-free" konstrukcí je vždycky problém. Pokud je to ale jen v jednom rozměru, mělo by se dát, nebo ne? Nakonec, když to bude jen seseknutý, svět se nezboří. Jen, že to jde udělat akusticky líp.

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Spíš ho lípnu zvenku do zafrézované díry. Dělal jsem to i na ARN 6604 a zase tak blbě to nevypadá, jen by ladil vejškáč se střeďákem. U basáku v čelní stěně by mě to rozčilovalo.

Web

(upravil MaBat 31. 8. 2010 10:54)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Koukám, že modelaříš smile
To by měla být hračka udělat na tu 135 nějakej krycí kroužek a normálně dát ten reprák do kulatýho, vhodně hlubokýho zapuštění a ten kroužek přes to. Přes malý neodymky to chytit třeba ke šroubům, který drží reprák. Jestli chceš, rozměry 135 ti zjistím. Takhle ušatě ten reprák vedle kulatýho vejškáče pravda příliš esteticky nevyniká.

(upravil kofejn 31. 8. 2010 11:09)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

No jo, letadýlka do konce WW já rád. Užasnej relax smile.  Z velké modelařiny jsem dělal akorát skříň do chodby, skříně na repráky nechám udělat profíkům, snad to zvládnou a budou se řídit mýma požadavkama.
Posunutý reprák, přeorganizované výzuhy: http://picasaweb.google.cz/kofejnovo/Te … 4752443602
Edit:
To mezikruží vyrobit ze dřeva takový problém nemám (i by vypadalo jako kov), spíš se bojím, aby tam nezaneslo nějaké reozonance, bude-li jen na magnetech.
Možná se vám bude hodit odkaz na výrobce modelářských věcí wink : http://www.mpjet.com/market/index.php?m … 9cvjri3cs3

Web

(upravil MaBat 31. 8. 2010 11:30)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Takže bude to basreflex? Vejškáč bych taky ještě oddělil od objemu basáku - stačí samozřejmě jen tak, aby se tam i s kablíkem vešel. A to prostě proto, že pak nemusíš hlídat vzduchotěsnost při jeho usazení. Ten úbytek objemu pro basák už bude minimální.

Rezonancí mezikruží (např. z modelářské překližky) bych se osobně nebál a pokládal bych to asi za nejelegantnější řešení. Malý neodymky bych ti mohl myslím opatřit. Rozměry bych poslal, aby to pak celý lícovalo s čelní deskou.

- U těch výztuh bych se trochu bál, jestli budou stačit ty otvory v nich. Takhle to vypadá na cca 50% plochy, což není moc, ono to pak může dělat problémy, když jsou moc malý. A jak už jsem napsal, dal bych přednost výztuhám z lišt ze tvrdého dřeva, vždy dvě u sebe křížem - je to myslím celkově lepší řešení.

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Basreflex asi ano, vyústění na přední stěně, fí 50-60mm (musím zjistit nabídku na trhu. Magnety mám a vyztuhy upravím, nevím co si můžu dovolit k MDF. Jestli je to bláto, co se z něj dělá plovoucí podlaha, tak bukové prahy jsou opravdu lepší volba smile).

Web

(upravil Milan 31. 8. 2010 12:11)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Mabate, ty seš vážně kousek. To že ses nejchytřejší a víš všechno, to sem si všiml,ale to že víš, co já vím nebo nevím, to teda čumím. Kdyby tě ještě něco napadlo, tak dej vědět, já si to dostuduju....óóó vélký neuznaný mistře....:-))))))))

Web

(upravil kofejn 31. 8. 2010 14:53)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Ale no tak klucí, klííd. Zkuste mi to spíš vysvětlit, s hádek bez informací se dozvim prd wink. Já to chápu tak, že vzdálenost reproduktorů je tím víc kritická, čím je vyšší dělící frekvence ( hrají na ní oba reproduktory) a ucho je citlivější na vnímání směrovosti (a to do tohu může ještě kecat fázový posuv z výhybek). Na dlouhých vlnách nízkých frekvencí je lokalizace obtížná a zdroje zvuku mohou být dál od sebe. Podle mě, jde o to, nalézt poměr vzdálenosti reproduktorů a vyzařované frekvence, kde to uchu už vadit nebude.
Edit:
Milane, nedá mi to, ještě se musím vrátit k tomu boxu pro SPHáčko (zviklal si mě:-)). Použil jsem program Amplion, co je zde ke stažení, a zkusil si nasimulovat několik boxů.
http://lh4.ggpht.com/_JcFMxxNBaX4/THz1SguRboI/AAAAAAAAC3o/rEmWsV1WPsU/s576/Sped_SPH135KEP_closed.PNG
Chápu to správně, že u 1l vzniká kladný peak 0.57dB ale u 2l boxu už je v pořádku a útlum o 3dB je až u frekvence 121Hz? Samozřejmě nevím, jak moc správná jsou vstupní data. Potřeboval bych vyjasnit význam ostatních kolonek.

Web

(upravil MaBat 31. 8. 2010 15:14)

Re: Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Větším objemem se obecně nic nezkazí, ale nad jistou hodnotou už je to zbytečný, nic to nepřináší a v situaci, kdy potřebuješ co nejvíc nechat na basák (a to potřebuješ), už je to prostě nemístný plýtvání. Konkrétně tady, pro tenhle 5" a zamýšlenou výhybku, považuju za tu hodnotu 3 litry, když to budou 2, nic dramatickýho se nestane - je mj. potřeba počítat s očekávanou pasivní horní propustí, což ti ukáže třeba LspCAD a opravdu to ničemu nevadí, když se ovšem ví, jak to správně udělat. Nevidím jedinej důvod, proč by tady konkrétně měl mít jakejkoliv přínos objem 6l, navíc v kombinaci s dělením 400Hz, jak by odpovídalo Milanovu "ideálu". Objasnění se od něj ale těžko dočkáš, jelikož to neví a opravdu není těžký to na něm poznat.

Příspěvky [1 až 20 z 23]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Návrh ozvučnice pro 3p reprosoustavy

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£