Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku
Ale ne za to. Myslel jsem do jaké míry kondíky ovlivňují zvuk. Souhlas, je to duchařina. Leda by měl netopýří uši.
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku
Ale ne za to. Myslel jsem do jaké míry kondíky ovlivňují zvuk. Souhlas, je to duchařina. Leda by měl netopýří uši.
Z dlouhé chvíle, jsem na toto - https://cdn.picoodle.com/i333cv/schmatr … eb53d1.jpg Leošovo schéma korekcí navrhl desku. Betaron je stavěl, tady je vlákno - https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 64#p110864 .
Většina mě s tím asi pošle na určitá místa. Potenciometry TP28x, axiální kondenzátory a z toho plynoucí velký rozměr desky, má 246x81 mm. Ale chtěl jsem se o to podělit. Kdyby to někdo chtěl stavět, pošlu mu klidně klišé desky.
Já je stavět budu. Mám je plánovány do zesilovače s moduly Leach amp 4.5 .
Mno, já bych šel buď k precizním OZ - nakonec zapojení vypadá, jako od OZ mutované, nebo na pasivní korekce. I když mám trandy rád (vracejí mne do mládí ), myslím si, že jejich čas v korekčních zesilovačích už dávno pominul. Ale budiž, nejsem děd Vševěd a proti gustu žádný dišputát.
TP 280 prosím, jsou-li na skladě. A nechal bych šanci i pro ty, kdo mají jen potenciometry s menší roztečí - plošák je udělaný dobře a lze to tudíž udělat obojace (jak se mi na letmý pohled zdá).
Právě že korekcí s OZ jsem postavil už několik. A tak při objevení tohoto schématu mě potěšilo, že jsou s tranzistory. To upravení na obojetnost pro oba typy potenciometrů (tedy i na ty s menší roztečí) by problém být neměl. Podívám se ještě na to.
No jo, Otasi, ale právě jsi to teď napsal - že IO musejí být precizní. Také jsem si s různými OZ v korekcích užil. Naštěstí jsem tam měl patice (sice nesprávné slovo), tak se dalo porovnávat. Ale u tranzistorů bude určitě menší rozptyl v kvalitě zvuku vzhledem k jejich volbě než u hotových IO. Tranzistorové korekce mě tak nějak celkem pořád fascinují, ale abych se přiznal, dělal jsem to z nich už pěkně dávno. Třeba je zase někdy zkusím, pracovní body, napětí, proudy atd.
Honzo, z mého pohledu na věc ti tranzistorové korekce BA-100 mohu jen doporučit.
Čas od času zapojuji zesilovač BA-200, který je osazen s těmito tranzistorovými korekcemi do zvukového řetězce. A vždy mi to hýbne ušima – pěkný, teplý zvuk…
Těch korektorů s různými integrači mám nadělaných spoustu, jistěže, zvukově výborné, rychlé, dynamické.
BA-100 trannzistorové, jakoby byly pomalejší, usedlejší, kultivovaný zvuk. Nevím, jak bych to přesněji specifikoval, jsou prostě svým soundem odlišné, a vlastně i celý zesilovač BA-200 s koncovými tranzistory 4x KD503.
Netuším, jestli ještě někdo krom mě, dal tento zesilovač komplet do chodu…
Jo, s OZ v korekcích jsem také laboroval, cestou MAC156 - OP27 - LME49710 - OPA134; u těch posledních jsem zůstal, i když trochu zvuk barví (prý do lampova), asi sudé harmonické?
JIK: S tím minimálním rozdílem (rozptylem) parametrů mi to moc připomělo před 40 lety srovnávání lamp a tranzistorů, tehdy tak zněla úplně stejná argumentace (jen ve prospěch lamp) . Asi na tom něco bude, dnes se dají trandy velmi dobře vybrat.
Pokud budeš nechávat dělat desky, tak bych měl zájem, klidně 2, ať se více rozmělní fixní náklady na desku.
//Aha tak zpět, to je ten první nástřel. Tyhle nechci.
o finální desky bych měl také zájem
Prubeh tech korekci nebyl idealni, Rix je upravoval..mrkni
Téhle desce jsem drobek "ublížil" - místo 5mm odporů 7.5mm (možná to ještě předělám na 10mm, uvažoval jsem i o smd verzi...) shora rozlitá zem, a drobek jsem v prostřed přidal, s tím, že je ta zem rozdělená, pro příznivce dual mono koncepce, ale dá se i spojit... Asi to v dohledné době pošlu číňanovi k výrobě, tím pádem mi 8ks vyzbyde... Akorát nevím, jak barvy, jestli to bude líp hrát na zelené, červené nebo černé desce, nebo bude nejlepší bílá s černým potiskem ? Ty RK 97 kupujete na ali, nebo jsou to nepoužitelný kopie? Co mám různý moduly z ali, tak mi po letech odešel akorát jeden na hlasitosti...
Aby nedošlo k omylu, schéma postnuté v příspěvku 1,162 není schéma korekcí BA-100. Jedná se o korekce, které Leoš nakreslil a chtěl dát do placu. Viz. odkaz na vlákno v témže příspěvku. Korekce BA-100 jsou "vylepšenou" verzí.
Microlan na to přišel.
Nicméně pokud bude i tak zájem, desky nechám udělat podle počtu zájemců. Ale byly by bez nepájivky a potisku, pouze vrtané. Nicméně ještě bych návrh zkusil upravit i pro běžněji sehnatelné potenciometry s 5mm roztečí - https://www.gme.cz/pc1622nk001 .
Díval jsem se na ten návrh pro potenciometry s menší roztečí. Hodinu jsem si s tím hrál a vzdal jsem to. Ten návrh by se musel celý předělat. Některé součástky umístěné pod osami potenciometrů TP28x by těm menším zavazely, jsou totiž nižší. Takže návrh jak je uveden v příspěvku 1162 měnit nebudu.
Ledaže bych se hodně donutil a udělal komplet nový návrh na poteciometry s 5mm roztečí. Ale musel by se vypustit loudness neb se ty potenciometry nedělají s odbočkou.
A verze Luta se ti nelíbí? trochu jsem se v tom povrtal, odpory 10mm, na horní straně rozlitá zem, dual mono , příp se dají ty země zase pospojovat dohromady... upravená verze zde
klidně ti pošlu eagle data i na tohle, pokud bys chtěl dělat desku zbytečně velkou. Vyvážení dávat nebudu, hlasitost bude motorovej ALPS z aliexpresu a loudnes se dá i na potenciometru bez odbočky, to není nic proti ničemu: https://belza.cz/audio/lpots.htm - což nabastlím na malej kousek univerz desky, včetně vypínače loudnes, takže mi vyhovuje tahle miniaturní verze, číňan mi jich pošle 10 za cca 20USD, potřebuju jednu a ty ostatní jsou vlastně navíc...
j_paseka,jestli nemáš,doporučuji ohledně zapojení s tranzistory skrze audio,knihu Stavba doplňků pro magnetofony,Josef Bozděch 1977.Je to kniha,která má 288 stran a je v ní dost schémat a přílohy s předlohami DPS,povídání,grafy,tabulky,vysvětlení.Včetně pohřbené kvadrofonie.
OT: tú knihu predávam...
https://svetelektro.com/modules.php?nam … dfb2b1f60d
Jistě potvrdíš má slova.Zdá se mi jako dobrý titul.
ano je to dobrá kniha - nemám už ale dostatok miesta
možno poteší iného
nalimko33: O tu knihu bych mel zajem. Vice info. do mailu.
mne sa ju nechce posielať do CZE....
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku
Secure your crypto assets using the powerful MetaMask Extension. Download today!