Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » RLC paralelní nebo sériový?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

Téma: RLC paralelní nebo sériový?

Ahoj kluci,
chtěl bych se zeptat jaký RLC člen je do výhybky lepší použít. Zda v sériovém zapojení a tedy paralelně k repro. Nebo paralelní kombinaci a tedy sériově k repro.

Mám to před výškáč a nevím na co se jaká kombinace hodí a jestli se to vlastně vůbec rozlišuje..
Chápu že sériový RLC "namáhá" na frekvenci na které je naladěný zesilovač tím, že to do něj vlastně pouští zpátky. Ale nevím zda to není náhodou naprosto zanedbatelné.

A celkově nejsem schopný posoudit co použít. Dal bych paralelní RLC podle úvahy, ale v různých výhybkách zde na fóru jsem snad všude viděl naopak ty sériové... což mi na sebedůvěře v tomto nepřidává a raději se tedy ptám..

(upravil zuki 18. 3. 2010 21:46)

Re: RLC paralelní nebo sériový?

RC:    Jeli RC paralelně k repru, tak se citlivost (výkon repra) cca nemění. Sériový RC člen paralelně  k repru kompenzuje indukčnost (jalovinu) repra. Pokud bude mít stejnou velikost R jako je činný odpor repra a vhodnou impedanci (hodnotu) C, tak ti srovná výslednou impedanci na cca reálnou a tím můžeš trochu pomoci (odlehčit) zesilovači, zatlumit rezonanci repra (o to většinou jde) a ve spolupráci s vyhybkou i např. vyrovnat citlivost s kmitočtem atd...

Pokud dáš sériově (seriový RC) člen k repru, tak snížíš jeho citlivost.  Jeli R stejné hodnoty jako  impedance reproduktoru, tak jdeš napětím na repru na 1/2 a s výkonem na čtvrtinu původního.... Což můžeš potřebovat např u výškového reproduktoru. A C je zde většinou použito jako součást vyhybky - určuje dělící kmitočet.

Obdobně u středů je sériové C součást vyhybky a dále tam může být paralelní RC k kompenzaci a zatlumení repra atd....

Edit: nějak jsem překouk že je to RLC a ne jen RC, nějak se mi už horší zrak. RLC viz příspěvky níže.

RLC:  Jen pro upřesnění - sériový LC má (dle jakosti L, C je na tom většinou dost dobře) v rezonanci velmi malý odpor. Paralelní naopak. Takže sériovým RLC (paralelně k repro) na rezonanční frekvenci LC skoro "zkratuješ" repro (tu impedanci zkratu volíš velikostí R) - např potlačíš převýšení na charakteristice repra. Paralelním RLC  sériově k repru naopak můžeš nějakou frekvenci potlačit (oddělit) a "nepustit" jí k repru...Opět volíš velikostí R.

Re: RLC paralelní nebo sériový?

OT výkřik do tmy:

Pokud jde o tlumení break-upů, jde to pouze seriovou kombinací -R-L-C- paralelně k repráku.

U seriové kombinace -R-L-C- paralelně k repráku nezapomínejte na to, že v rezonanci má impedanci danou pouze hodnotou R. Tak bacha na výslednou impedanční charakteristiku, ať ve finále nepracuje chudák zesilovač třeba do 1 ohmu!

Web

(upravil MaBat 18. 3. 2010 17:04)

Re: RLC paralelní nebo sériový?

Seriove RLC cleny paralelne k repru se pouzivaji typicky tam, kde je hrb na impedanci, kteryho je potreba se zbavit pro spravnou funkci zbytku filtru-propusti. Zbytek snad nekdo trpelivej s elektro-vzdelanim dovysvetli... s RC na srovnani impedance to az tak nesouvisi (princip je samozrejme stejnej, ale z hlediska praktickyho navrhu vyhybky se tim sledujou trochu jiny veci). Obecne se da rict, ze RLC slouzi ke kompenzaci rezonanci a to se da udelat tak, i tak - nahod Xover a tweakuj, muzes koukat zaroven na charu i impedanci smile

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » RLC paralelní nebo sériový?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£