Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 6)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 106]

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Vždyť můžeš editovat název prvního příspěvku a tím i název dredu.

Jinak když se podíváš ke mě na web na schéma měření impedance, ty proškrtané části slouží pro dualchannel... pak to má člověk hezky v krabičce a jenom přepíná.

Web

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

K tomu mereni:
tak uz to chapu, kdyz clovek vi co v tom schematu hledat, tak to uvidi. Mne to predtim nedavalo moc smysl, ted uz to vidim. Ten delic je vlastne v tom. Jde to vse dobre videt v tom anglickem *.pdf, na ktere mas odkaz ve svych strankach. Je to vlastne na oboji mereni, jak frekvencky tak impedancky - to jsem puvodne vubec nevedel (myslel jsem, ze to je mereni impedancky + mereni impedancky s pomoci mikrofonu smile).
OK pak to jen trochu predelam a mam hotovo.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ahoj vsem,
tak merici krabicka je hotova. Dnes jsem udelal uz tedy 2-kanalove mereni. Vsechno vypada OK, ale chci zde ukazat obrazky impulsek a zeptat se:
Toto je snad spravne 2-kanalove zmerena impulska Seasu (nahore) a Beymy (dole). Nyni abych spravne "2-kanalove" smile vyprodukoval frekvencku, musim pocatek mericiho okenka, znaceneho prvni cervenou svislou carou, umistit pro vsechny merene impulsky do stejneho casu (mista)? Zde napr. 2ms. Bude to pak spravne vygenerovana frekvencka pro navrh?  A je vhodne umistovat pocatek okenka kamkoli nebo je lepe mit pred prvnim impulsem co nejmensi cas?

A jeste jeden dotaz: Co je prosim ten prvni zakmit hned na nule? Se smerovkama to tam hodne roste.. Ma to nejaky vyznam nebo to mohu preskocit tim posunem pocatku mericiho okenka na 2ms? Mozna je to vliv mereni, protoze mi LspLAB vypina line-in a ja ho musim ihned po stisku zacatku mereni rucne zapinat.

Tak tady ty impulsky:
http://img192.imageshack.us/img192/7575/beymaseas.png

(upravil check 26. 2. 2010 17:07)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Whats new in v3.1.3

· Added inverted mute for those with the Soundblaster Audigy 2 (PCI), in advanced measurement settings.

Klikneš-li pravým do grafu impulsky, dovolí ti to otevřít okýnko s kompletním parametrickým nastavením. Offset (první kurzor) musí být nastaven číselně stejně (myší nelze), délka okna může být různá, každopádně bezodrazová. Počátek okna je v zásadě jedno, nicméně nejlepší přesnosti a poholdlnosti následného zobrazení fáze, dosáhneš s minimální vzdálenost počátku okna a impulsu.
Na počátku okna je artefakt měření, to je normální.
PS: Typ okna si nastav 1/2 Cosine Bell.

Web

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Dik moc..
hlavne za to, ze uz vim, jak udelat to nastaveni, aby se nevypinal line-in. Ted to bude pohodlnejsi.
Akorat k tomu P.S.: typ okna jde sice Cosine Bell, ale jen nejaky "Ext. Cosine Bell" a pak "Ext. Cosine Bell" s takovym tim paznakem.. - zadna 1/2 tam neni. Neznamena nahodou ten paznak mimojine i tu 1/2, kterou mas na mysli ty?

Ahoj Jirka.

P.S.: mimochodem jak presne se pracuje s tou fazi? Da se ovlivnit a ma to nejaky vysledny vliv? Sice tam nejaky vysledek faze vidim, ale nevim, co je idealni stav (jak ma vypadat) a zda se da vubec nejak docilit. Neni na to tady nejaky dread, kde uz se to resilo?

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ad faze - obecne faze se ovlivnuje v oblasti deliciho kmitoctu vyhybkou a jde o to, aby faze obou menicu v oblasti deliciho kmitoctu, kde menice hraji spolu, byla shodna.
viz toto: http://audioweb.cz/vase/dagus1-07.png , kde je na grafu faze videt, jak v oblasti 1-3kHz oba menice maji shodnou fazi.

(upravil Želva 26. 2. 2010 18:40)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Aha,
a jde treba tu fazi nejak jednoduse posunout? Treba u vyskace by se mi hodilo trochu doprava (na ose frekvence)?

Jde nejak zjednodusene shrnout, jak se to vlastne posouva? Jestli to jde..

Edit: Aha, a neposouva se vlastne jen delici frekvence smile ?? Cimz toho vlastne taky dosahnu..

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

To seš teda machr smile! Pokud dodržíš postup popsaný výše, tak je relativní měřená fáze správná a můžeš postoupit do LSPCadu k simulaci výhybky. Před přesunem do LSPCadu ale nejsem schopný říct, jestli tu fázi budu potřebovat tak či onak. Ono se to teda dá "odkoukat", ale k čemu to, když s fází už nezahýbeš jinak než právě výhybkou.
Fáze je zjednodušeně jinou interpretací frekvenční charakteristiky + vzdálenosti. V informaci fáze nepotřebuješ mít každý repro metr daleko, ale stačí že basák je o 5cm dál než vejška. Fáze se potom méně láme, uložení, zpracování a práce s fází je přesnější.

Web

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Hmm, takze teda je potreba dosahnout delici frekvence, ktera je "stale jeste rozumna", ale zaroven se snazi co nejvice  priblizit mistu na ose, kde je shodna faze... Snad jsem to pochopil spravne

Bohuzel ja mam shodnou fazi na 4,2 kHz sad - jak muzu jit s tou Beymou 5mp60n vysoko?

A jak se da vhodna delici frekvence, nehlede na fazi (jakoby idealni delici frekvence), zjistit? Vychazi to z nejakych parametru?

(upravil Jurawood 26. 2. 2010 20:18)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Jak to myslíš? vždyť fáze se ti úplně rozhážou vyhybkou, každá se posune klidně o 100st. a když přepóluješ motáš si je dokola jak chceš

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

"jde o to, aby faze obou menicu v oblasti deliciho kmitoctu, kde menice hraji spolu, byla shodna."

"uložení, zpracování a práce s fází je přesnější."

Pánové, to jsou všechno povídačky naší Kačky smile V prvním případě rozhoduje to, co je skutečně a nezanedbatelně vyzářené v celém rozpětí úhlů od osy, v druhém případě není sebemenší důvod, proč by mělo být více "rotující" fáze méně přesná. Může to tak vypadat, ale není to pravda.

Jinak je to všechno tak, jak říkáte.

(upravil check 26. 2. 2010 20:46)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ideální je co nejnižší dělící frekvence se zohledněním zatížitelosti měničů, hrubě řečeno. No... změříš směrovky, tam uvidíš nějakou limitní frekvenci, kdy se membrána přestává kontrolovat, v nejhorších případech je to vidět i na impedanci jako malý hrbík. Pak si změříš zkreslení vejškáče, čímž zjistíš, jak je na tom asi s linearitou motoru (jak nízko lze použít).
To ti dá pro dělící frekvenci horní (max. polovina Frez membrány) a dolní (zatížitelnost vejškáče) limit pro výhybku. Pak si nasypeš směrovky do CADu a zfázuješ si to hezky v horizontální skoro všude a vertikální vyženeš díru na děličce co nejdál mimo osu.
Když to nejde zfázovat "na první pokus", zkusíš prostě jinou topologii výhybky - jiný Q, řád, kombinace řádů. Pokud nic nepomůže, tak se požije fázovací článek, díky kterému si s tou fází už může hrát podle libosti (ale součástkově drahé).
To jsem to osekal snad až na morek kosti.

edit: Mabat: No směrovky jsem napsal až do tohodle příspěvku, původně o tom nebyla řeč. Ohledně nadměrné fáze je to teoreticky úplně jedno. Prakticky s tím má ale při velké strmosti CAD už trochu problémy. Rozdíl charek se okem lépe zkoumá, pakliže mají menší strmost, nic víc jsem tím nemyslel.

Web

(upravil hanzs 26. 2. 2010 20:44)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Zelva: jak se pta Jurawood - to, ze se ti ted shoduji az na 4,2kHz je uz s vyhybkou nebo bez? Bez vyhybky to nema vyznam.

Volba delici frekvence uz asi trochu patri do "ladiccskeho umeni" , ale obecna pravidla jsou, ze delici frekvence musi byt nizsi nez stredobas zacne smerovat (tj. to zalezi na prumeru repro) a vyssi nez je rezonancni frekvence vyskace. Dal uz je to asi na tom, cemu kdo dava prednost napr. vyhnout se zvysenemu harmonickemu zkresleni atd...

Edit: vidim, ze check uz to popsal podrobneji...

(upravil hanzs 26. 2. 2010 20:55)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Mabat: nepopichuj smile .. napsat to takhle presnou definici, tak to tu vetsina lidi nepochopi. Zelva zacina a kdyz do toho bude dal pronikat, tak to casem bude chapat presne.

Edit: a je patek tak odchazim do hospod a barů .)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ahoj vsem,
takze jsem na tom dnes rano makal a snazil se dosahnout shodne faze ve smerovkach + rovne frekvencky jak jsem pochopil z prispevku checka. Hanzi jak jsem rikal o te shodne fazi na 4.2 kHz to uz neplati, dalsim ladenim jsem se dozvedel, ze jak pise Jurawood se skutecne faze pohybuje s ruznyma hodnotama v ruznych mistech vyhybky, cili nyni jsem dosahl delicky nekde na 2,6 kHz vcetne dobre faze i ve smerovkach !!
Myslim, ze na svuj prvni pokus je to docela OK, ikdyz tam muze byt leccos blbe, protoze o tom moc nevim, nehlede na to, ze nevim jestli nemam treba nejakou "divnou" vyhybku, neznam pravidla, ale frekvencne i fazove to sedi, cili nevim co dal hlidat.
Davam sem obrazky, tak muzete napsat co si o tom myslite, ikdyz je to jen cast toho co lze z vysledku videt. Pak sem stejne dam asi i vyhybku, abyste mi kdyztak rekli, zda tam nemam nejaky nesmysl.

Takze tady obrazek dilcich fazi. Dole v uhlu 67 stupnu horiz., nahore 0 stupnu horiz. (vertikaly jsem z lenosti nemeril sad cili jsem navrh vyhybky s nima neoveroval)
http://img186.imageshack.us/img186/1995/faze.png

A tady frekvencka na 0 stupnich vcetne obracene polarity pro zjisteni delici frekvence (myslim, ze se ta delicka takhle zjistuje, ale nevim to jiste)
http://img514.imageshack.us/img514/1520/frekv0.png

Tak kdyztak nekdo napiste, jestli jsem se toho chopil spravne. Ahoj a dik.

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Jak máš dlouhý okno? Stáhni si Edge, nastuduj, co je bafflestep a sundej ten nástup na 1,5kHz. Zkusil bych nižší řády, aby se trochu srovnaly směrovky.
Polož bednu na bok a změř vertikální směrovky !!!

Web

(upravil Želva 27. 2. 2010 19:30)

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Ok, nastuduji.. okno cisteho impulsu bez okolnich nedulezitych casti mam dlouhy max. zhruba 3.5 ms, ale podle toho kalkulatoru okna v LABu mi to pise dle prostoru okolo bedny, ze by to melo byt 4,5 ms.

Ty vertikaly zmerim a alespon uvidim, co to s tim bude delat..

A co znamena to "zkusil bych nizsi rady"? Nevim co to je...

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Tím asi check myslí strmost výhybky..

Web

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

2 check: prosim napis pak, jestli je to opravdu ta strmost jak zminuje Blackrider a jak to vlastne ma tedy vypadat. Kdyz to prepoluji ma vychazet delici propad niz? Koukal jsem na mirula http://audioweb.cz/vase/mirulu5-mereni.png tak jestli myslis neco podobneho.. - me nejde propad tak dolu.. a asi ne tak prudce

Jinak jsem trochu hledal ohledne toho bafflestepu a jeho kompenzace. Castecne jsem se dozvedel co to vlastne je a jak se to projevuje. Nastesti v tom programu Edge je na kompenzaci jednoduchy kalkulator. Pouzil jsem doporucene frekvence f1 a f2 podle moji desky a umisteni stredobasu, ale vysledna hodnota R2 mi prisla velmi vysoka a dost mi to stahlo charku dolu, cili jsem tam dal hodnotu 2 Ohmy misto 6. Tady davam vysledek, nevim tedy, zda je toto tve zminovane snizeni nastupu na 1.5 kHz, ale vzhledem k tomu, ze podle Edge se mi tam opravdu dela veliky hrb asi mas na mysli podobnou kompenzaci. Ale jak pisu nestahnul jsem to o tolik co to navrhlo.

Tak tady vysledna charka (da se to lehce ohybat hodnotou odporu, ale mne se zdaji 2 Ohmy akorat):
http://img52.imageshack.us/img52/4613/bafflestepkompenzace.png

Re: Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

3,5ms je málo, chce to 5. Nižší řád výhybky - nižší strmost.
Záleží na umístění ale obyčejně se dává do takovýho 2p 4dB kompenzace bafflestepu. Ten hrb nahoře musí přjít pryč úplně.

Web

Příspěvky [41 až 60 z 106]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Měření impedanční a frekvenční charakteristiky

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£