Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zesilovač pro sluchátka s OZ

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [6]

(upravil madeindoma 9. 9. 2022 18:53)

Téma: Zesilovač pro sluchátka s OZ

Zdar, mám takový začátečnícký dotaz. Lze uspokojivě použít nějaký univerzální OZ jako zesilovač ke sluchátkům? Podmínka je napájení pomocí jednočlánkové LiPol 18650 (3-4.2V).

Idea je následující: kvalitní aktivní střelecká sluchátka stojí docela hustý kroupy. Proč nezkusit něco nezbastlit co by fungovalo podobně? Člověk se zase něco přiučí.

Požadovaná funkce: zesiluje okolní zvuky, pokud jde hladina hluku překročena (výstřelem), zvuk ve slcuhátkách se na nějakou dobu vypne třeba 0.5s, jednoduchý princip.

Jsem zatím přemýšlel takto: Něco bastlit na mikrofonové úrovni se mi moc nechce proto bych zakoupil hotový modul s obvodem MAX9814 (laskakit).
IC má absolute max  ratings u output 100mA a 0.7Vrms, nejsem ale kovaný v tom jestli to stačí na sluchátka nebo se to zbytečně přetěžuje, proto je idea takový použít dalšího švába který by krmil měniče (kuchnuté z PC sluchátek). A teďka na snadě jestli bastlit dvojitý OZ v jednom pouzdře (jeden OZ zesiluje druhý jako komparátor) k odstřižení napájení předzesilovače mikrofonu nebo použít nějaký maličký MCU (Attiny) a komparátor v něm a samostatný OZ na zesílení pro sluchátka. Asi to bude chtít nějaký použít Rail-to-rail OZ? Ještě jsem našel modul s TDA1308. Nějaký jiný návrhy?

Re: Zesilovač pro sluchátka s OZ

Nevím zda-li půjde sehnat, ale zkusit to můžeš.
https://www.ti.com/product/LM4881

(upravil Otas 10. 9. 2022 15:48)

Re: Zesilovač pro sluchátka s OZ

Když to tak v rychlosti proběhnu, vyskáčou mi další otázky:
- Skutečně je ztráta napájení mikrofonu nehlučnou záležitostí? Nejsem si jist.
- Víme, že již dávno není vyvinut nějaký speciální obvod a nějaké další vymýšlení není jen objevování Ameriky?
- Co více výstřelů za sebou (více střelců poblíž)?
Pokud už dávno neexistuje dostupný speciální obvod, pustím se do úvah:
Nejprve odpověď, zda stačí 0,7V rms pro sluchátka: To samozřejmě záleží na impedanci a citlivosti měniče, odhadnu, že při cca 33 nebo 37 ohmech a obvyklé citlivosti asi ano. Pokud ovšem nemá dotyčný jen zbytkový sluch sad.
Jako řešení mne napadá spíše něco takového: 
Obvod, který zesílí nevypínaný mikrofon. Z jeho výstupu to  jednak půjde přes vypínač (jFET?) na zesilovače pro měniče a druhá nevypínaná cesta poslouží k ovládání toho vypínače, s rychlou reakcí na náběh a určitým zpožděním po skončení vysoké úrovně - asi tak, jak to popisuješ, čas možná trochu kratší, aby nějaké cinknutí nezastavilo poslech nadlouho. Nakonec podobné zapojení je většina regulátorů úrovně, popřípadě i zvukový kompresor (s minimálním attackem). Možná i diodový omezovač by mohl mít nějaké výsledky.
Skvěle by se hodil tzv. kompresor s nulovou reakcí, kde signál od zdroje zvuku (mikrofonu) ovládá kompresor a (pro sluchátka) použitý zvukový signál prochází nejdříve zpožďovací linkou a pak je teprve kompresorem omezován - podezřívám, že profi střelecká sluchátka jsou dělána přesně takto.

(upravil madeindoma 15. 9. 2022 19:48)

Re: Zesilovač pro sluchátka s OZ

Otas: Modul s MAX9814 mám již koupen a obsahuje něco na podobnýho co jsi napsal v poslední větě. Má programovatelný automatický gain (nyní nastaven na 40dB), attack a release je sice natvrdo nastaven ale taky volitelný ze 3 hodnot (rozsah regulace by měl být 20dB). Za tím mám napojen MCP602 v invertujícím zapojení (10X zesílení) a virtuálním středem. Na výstupu je potenciometr a repráček kuchnutý z PC sluchátek o odporu 33Ohm. Dále zapojení obsahuje AtTiny13 které má tři funkce. Měří napětí na LiLon a poté úroveň signálu který leze z modulu mikrofonu. Při překročení odpojí na 500ms napájení OZ přes maličký N-fet (BSS138). MCU má AD převodník napojen na vstup OZ odkud bere signál z modulu mikrofonu a zároveň generuje zvukový signál. (při zapnutí vypípá procentuelní nabití článku, rozsah  jsem zvolil 4.2-2.9V, pokud klesne napětí pod 2.9V každou minutu 2x zapípá). Použitý článek obsahuje ochranný obvod který odhaduju že pod 2.75V článek odpojí.  Mám to rozchozený na nepájivém poli a dneska jsem dělal návrh DPS. Počítám s SMD a výsledná DPS má 18x26mm.

Teďka spíše teoreticky. Použitým N-fetem odpojuji GND od VSS- použitého OZ. Beru že je asi zaběhnuto v praxi že se odepíná VDD+ ale dotaz zní. Může to tak být aniž by se cokoliv použitým obvodům přihodilo?

Re: Zesilovač pro sluchátka s OZ

Tak na tohle nejsem schopen odpovědět .... Věřím, že se tu najde někdo, kdo tomu rozumí více.
Jinak nezbývá, nežli to vyzkoušet. Nakonec šedá je každá teorie, jen strom života se věčně zelená.

Člověk nesmí bát říci, že něco neví, nikdo není pansofista nebo děd Vševěd big_smile.

(upravil madeindoma 18. 9. 2022 8:03)

Re: Zesilovač pro sluchátka s OZ

Diky Otasi za postřehy. Nakonec jsem úplně  vynechal OZ a jede to přímo z toho MAX9814. Sluchátka to utahne na pohodu i na ten nejslabší mod, a slyší to docela i co se děje v jiném patře. Zůstal pouze ATtiny a destička pro hlídáni a nabíjení aku. Teďka to ještě zakomponovat do sluchátek a je to ready

Příspěvky [6]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zesilovač pro sluchátka s OZ

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£