Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 48 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

  Stránky: ««« 1 ... 46 47 48 49 50 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [941 až 960 z 1,205]

(upravil DJ_Rix 31. 5. 2012 13:24)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Zajímavě to zase uhlo kamsi . yikes  Alpsy jsou naprosto v pohodě,internetové údaje nesmí člověk tak brát,navíc je v podstatě putna jestli má poťák celkovej odpor 19,7k nebo 20,7k....... V této aplikaci je důležitější aby bylo uprostřed půl hodnoty dráhy,pkud chceme mít střední polohu rovnou..... Kondíky ty samý,dneska už to není taková krize,vybrat to můžete klidně tím laciným multimetrem,většina ty menší kapacity a hlavně svitkový změří dobře-a i kdyby byla absolutní přesnost ty 4-5%,opět jde spíš o to,srovnat je mezi sebou,než o absolutní hodnotu......navíc,dneska to není tesla,kdy měl 100n kondík jeden 80n a druhej 110n tongue

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Poloha uprostřed sedí ve stejném měřítku tzn. kolem 2% (nejhorší případ), a dnešní moderní svitky to samé, výborné jsou světle žluté Arcotronics z Ecomu...

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

…a taky je důležitý setinový nonius na hmatník, nejlépe s digitálním odměřováním, aby hifista mohl nastavit zaručeně střední polohu potenciometrů  big_smile

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Když nepoužiješ debilni potenciometry bez "kliku" uprostřed,není potřeba dokonce ani stupnice,jinak,ty máš Betarone nějakej zvláštní důvod vysírat???? Kdybych do toho nerýpal já,nikdo by jste se ani neobtěžovali to ani změřit a všude jen tvrdili jak to "jde za rukou" lol

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

..ale kdepak, už jsem psal že z toho mám srandu, pobavení…….a popravdě řečeno kdekdo tady na foru má mrtě OT příspěvků, tak proč bych si i já nemohl občas nezávazně zažertovat, neníliž pravda??

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Rixi tak to máš pravdu. Kdybys do toho nerýpal, tak se neobtěžuju to stavět a měřit. Vyprovokoval mně vyloženě jen ten humbuk kolem toho. smile
Ale pořád mi není jasný, proč tak bazíruješ na tom průběhu ve střední poloze poťáků. Hromada zesilovačů (zejména ty, co mají korekce pasivní - ať už přímo v cestě, nebo ve zpětné vazbě) nemá ve střední poloze potenciometrů zrovna dokonale rovnej průběh a přitom to nemusí být zrovna nějaký shity. Samosebou má ale každej slušnej stroj tlačítko na vypnutí korekcí, které ten průběh zlinearizuje do roviny. Ono je to vlastně docela logický, protože když už zapnu korekce, tak to znamená, že jdu něčemu přidat, nebo ubrat...nebo se mýlím? wink

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Ten click uprostřed mají i Genius bedynky... lol

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

No, to je TheLastUnicom prave ta vychytavka, kdyz je to na nule, tak ty korekce nereaguji a neni zapotrebi je vypinat smile
Mel jsem kdysi takovou "Hi-Fi" vez, myslim ze Aiwa, mela 5-pasmovy equalizer a pritom to hralo v "neutralni" poloze znacne podivne. Az jsem si dal praci a pustil do toho obycejny obdelnik a na osciloskopu na vystupu jsem si nastavil to "neutralno" uplne jinde a ejhle, ono to zaclo hrat celkem normalne. Pak uz jsem s tim nemel potrebu moc hybat, maximalne jsem si trochu pridal na tech krajnich pasmech.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

No, jenomže málokteré potenciometry mají na "kliku" opravdu polovinu odporu dráhy a když už teda jo, tak jsou drahý jak sviňa.

Chlapi, tož jak to provedem s tou BA-100? Petře, dáš Mirovi schéma, ať to může překopnout? Ale u "korekčního" tranzistoru stejně zůstane všecko jak bylo, tedy dělič s hodnotami podle původního schématu, maximálně tam přibyde ten 120R odpor z emitoru subsonicu na korekční článek. Elektrolyty zůstanou tak velké, jak byly původně, akorát Petře s dovolením použiju Tvůj subsonic. Místo osmipinového PSH/PFH použijeme desetipinový MLW/PFL a pomocnou destičku pro pot hlasitosti,ale to už jsem psal.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             PSH/PFH pro dva přepínací systémy tlačítka loudnessu zůstane jak je, nebo jestli má někdo jiný, evidentně lepší nápad, okamžitě ho akceptuju. Vím jenom, že u Denonů, Pioneerů a podobných velkých a výkonných potvor bývá tlačítko loudnessu vždycky poblíž regulátoru hlasitosti.

Objevil jsem v prodejně firmy Official ve Zlíně /součástkový distributor/ velmi sympatické miniaturní tandemové potenciometry - za chvíli přijede Zuzana a doveze foťák, tak ho blejsknu ve srovnání s typem KWE, co prodává Meca. Koupil jsem pár hodnot a musím zkusit jaký to má souběh. Šestka tisícihran, upevňovací díra 7mm.

Web

(upravil bastlecs 11. 8. 2012 22:35)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Dovoluji si předložit pár "kurvítek zvuku" postavených s inspirací na tomto webu. Vše ověřeno a 100% funkční. Mohu doporučit.


Korekce s tranzistorovým gyrátorem

http://www.imgbank.cz/images/tonet.jpg http://www.imgbank.cz/images/toneb.jpg

Opravdu veliké překvapení. Tenhle korekčák fakt vřele doporučuji.
Pouze malá poznámka k danhardovu příspěvku: Ty 3k3 na basech je málo, zabírá to už moc vysoko a má to přehnaný zdvih. 4k7 je tak akorát. Asi nejlepší korekce co jsem kdy měl.
Příjemně mě překvapily potenciometry Alps. 20k/N s klipem v centr pozici, dělané specialně pro tone control. Za 80kč fakt bomba.


Bass Boost:
http://s4.postimg.cc/9exju9hkp/1477_subs_boost.jpg


http://www.imgbank.cz/images/dbt.jpg   http://www.imgbank.cz/images/dbbb.jpg

Postavil jsem je bez toho subsoniku. Myslím že na doma je zbytečný. Deklarované zesílení až +18dB na 45Hz jsem bral s velikou rezervou, ale musím říct, že to asi nebude daleko od pravdy. Místo potu jsem dal trimry. Pro nastavení pro konkrétní zesilovač a bedny mi to stačí.


Spínání relátek tlačítky pomocí CMOS4011

http://www.imgbank.cz/images/swt.jpg   http://www.imgbank.cz/images/swb.jpg

Ovládání signálových relé pro bypass DBB a korekcí. Tady byl trochu problém se zákmity na tlačítkách, bylo nutno je přemostit 100n kondem. Poté 100% funkční.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Moc pěkná práce smile

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Máš to parádní Bastleci. Na kolik si ladil ty gyrátory? Operáče jsou singly,nebo jsi dělal ještě impedanční oddělení na vstupu??

Ad ALPSy: No jo,já to říkal že za ty prachy se můžou jít tépéčka zahrabat smile

(upravil luta 2. 6. 2012 10:33)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

konečně někdo kdo se nebojí použít SMD smile mimochodem kde necháváš mastit ty DPS? tak malé DPS se kusově dost prodraží ne? ale asi je lepíš do jednoho brd  že? smile

jinak ty korekce s gyrátorem jsem kdysi na střední dělal na 6 kanál eq. - deska jako kráva s velkejma TP potenciometrama. Pamatuju si, že dost šuměly výšky, ale byly tam TL071..

Web

(upravil reeb 2. 6. 2012 13:26)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Pěkná práce, radost pohledět.. wink  Jo ALPSY jsou fajn, to je jasný.

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Bastlecsi, byť sporadicky se na foru objevuješ, umíš vždycky překvapit! yikes
Velice hezké, sympatické provedení korektoru a určitě bych měl zájem - pro doplnění ke Quartovým modulům Customworks do mého projektu „Leach – stavba dvou verzí zesilovače“
Poněvadž na pájení SMD součástek si netroufám, nemám na to nervy, milerád od Tebe odkoupím hotový modulek smile
Mohu-li se zeptat, jaká je rozteč mezi potenciometry ?

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Betarone další desku nemám. Byla to taková jednorázovka. Všeobecná fóbie z SDM součástek je zbytečná. Na halovanou desku s nepájivou maskou se to osazuje možná i líp než klasické vývodové součástky.
   S cenou desek je to zhruba tak jak to napsal luta. Většina firem které vyrábí prototypové desky si účtuje za přípravu výroby nehorázné peníze (aby jim do rána nehty slezly). Naštěstí je tu firma Matron, která je k nám bastlířům podstatně přívětivější. 1dm2 dvojvrstvé DPS s maskou a halem za 300,- komplet. Takže vše co potřebuji poskládám do jednoho brd a doma si to rozstříhám.

http://www.imgbank.cz/thumbs/wpcb.png

S daní a poštovným 500,-Kč. Myslím že za těchto okolností by to doma na koleni pastil pouze ortodoxní imbecil.

Jinak u těch korekcí se mi hrozně líbí že se dají velice jednoduše naladit na konkrétní zesilovač, konkrétní bedny a konkrétní uši. A luto, rozhodně to tedy nešumí! Pravda, já tam mám LME49725.

(upravil luta 2. 6. 2012 18:42)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

matron znám moc dobře ovšem ten je teď nějakou dobu výrobně indisponován sad proto jsem se ptal na výrobce . Jinak lepím ty brd stejně wink

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Bastelec, poznámka o odporech tam byla z důvodu stejného zdvihu korekci pro výšky i pro hloubky. Ty máš zdvih na výškách dvojnásobný než na basech, jestli je to záměr, tak je to v pořádku.
Taky tam byla poznámka, že ten odpor 150R v serii (u tebe 100R) pouze zvyšuje sériový odpor Prescottovy indukčnosti, o který se z druhé strany bojuje kapacitou kondu, který už takhle vychází značný. Ještě že ta hodnota je tak malá, že se to neprojevuje, tudíž je tam ta součástka zcela a dokonale na nic.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Belza píše, že bez toho odporu to mělo tendenci kmitat, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Já jsem se nakonec dostal k hodnotě 68ohm. Bez odporu to skutečně v krajních polohách kmitalo. Jinak opravdu jednoduchý a zvukově dobrý. Bastlecs to zmastil z toho SMD velice pěkně.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

V krajních polohách se tam přímo připojuje vstupní kapacita toho tranzistoru v synt. indukčnosti ke vstupním kapacitám oz, vzhledem k tomu, že je kolektor přímo na napájení, může tudy vznikat vf vazba.
Jde spíš o nestabilitu přímo té syntetické indukčnosti, resp. tranzistoru zapojeného vf jako emit. sledovač, správná pozice takového tlumícího odporu by byla přímo do báze toho tranzistoru.
Vstupní kapacity OZ jsou tam ale také a stále. Z důvodu vf stability by tam měl být cca 22pF kond ve zv z vystupu na inv. vstup OZ. Neinv. vstup může být stejným, nebo i větším kondem na signálovou zem, to potom dělá se vstupním odporem filtr proti pronikání vf ze vstupu.
Zapojení má sice proměnný vstupní odpor, ale vždy větší než odpor zařazený na vstupu.
Na rozdíl od zv Baxandalla neinvertuje.
Bezproblémově se tam dá zaimplementovat přiměřené zesílení.
Časové konstanty nejsou dané hodnotami potenciometrů, tudíž nezáleží na toleranci potenciometrů, lineární potenciometry nemají problém s průběhem a pozicí středu dráhy.

Příspěvky [941 až 960 z 1,205]

  Stránky: ««« 1 ... 46 47 48 49 50 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£