Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 14 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

  Stránky: ««« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [261 až 280 z 1,205]

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Bravo, wwsly - nějak jsi v literatuře zapomněl uvést, že ten korekčák jsem Ti kompletně nakreslil já, ale to už je teď jaksi jedno.
Tenhle případ mě přivádí na jednu myšlenku :
na všecky ostatní, co jenom na fórum chodí vytahovat rozumy a pak to použijí ve svůj prospěch, se vysrat, ať se snaží sami.
Kofejne, neměl jsi to sem dávat, páč mě to docela nasralo a tím pádem je definitivně rozhodnuto o osudu projektu BA.
Kompletní dokumentaci od celého projektu dostanou pouze lidi, o kterých budu na 100% přesvědčen, že to nějakým způsobem nezneužijí, či nepověsí někam na rapid například.
Fakt dobrá práce teda, kur va.

Web

(upravil pslava 9. 11. 2011 20:47)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

sinclair: Ale notak, ... tohle tu visí už dlouho...  #128 ...      http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=11472&p=6
Nechápu o co jde, nebo co na tom má bejt tajnýho ... přeci tam nemůže napsat, že mu to celý vypracoval jistý pán z Luhačovic ...  roll  vždyď tam je prohlášení o samostatnosti práce...

(upravil j_paseka 8. 12. 2011 18:47)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

OT: Tak mohl ho zmínit alespoň jako konzultanta. Nebo v závěru mu alespoň poděkovat. Jak se tam píše děkuji rodičům, vedoucím, katedře, ... blabla.

(upravil kofejn 9. 11. 2011 21:03)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

No tak promiň Sinclaire, jsem netušil, že je problém vytáhnout starý příspěvek.

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Tak určitě nejde z jedné bakalářky usuzovat na celé VUT (které se skládá z x-fakult)...

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

je opravdu nefér nezmínit pana Sinclaira alespoň jako konzultanta. pokud si s tím nedal skoro žádnou práci a jen to okopíroval je to hnus. nicméně pane Sinclaire, pokud mi dovolíte abych si to podle té práce postavil budu moc rád. popřípadě pokud k tomu máte nějaké úpravy či změny nebo korekce budu rád když mi pomůžete to zrealizovat. z tohoto fóra je jasné že se nemůžeme názorově poznat protože jen sosám informace ale pokud nechcete abych to někde dál šířil, můžu vám to slíbit jako chlap chlapovi. pokud tomu tedy dobře rozumím shoduje se to s vašim projektem BA-100. lidi jsou různí a internet je zrádný.

(upravil j_paseka 8. 12. 2011 18:48)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

...

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

MiregSan:
ne, tohle wwslyho zapojení se s BA-100 v ničem neshoduje. Tohle jsem kreslil wwslymu víceméně od ruky, protože tehdy si s tím nevěděl rady a např. ani netušil, co to je loudness, jak se dá vypnout apod.
Tahle wwslyho verze je kompletně integrovaná, kdežto BA-100 je kompletně tranzistorový. Kdo někdy zkoušel odlaďovat např. 18dB/okt tranzistorový subsonic, jistě mi dá zapravdu, kolik je s tím jebačky. Další jebačka byla s korekčním obvodem a výsledkem práce Miry Čejky je deska, kde celé zapojení BA-100 nepotřebuje ani jeden kompenzační keramický kondík a celé je to perfektně stabilní, nesnaží se to zakmitávat ani při 7,75V na vstupu a výškách naplno. Daní za to je poměrně vysoké napájecí napětí, takže tam bohužel nejdou použít kdejaké tranzistory typu KC apod. s Uceo jen 20V.
Výsledkem je to, že na rozdíl od wwslyho integrovaného zapojení tato tranzistorová verze nijak nekurví ani nebarví zvuk, což se o všech IO nedá říci. Dlužno ale podotknout, že LM833N je poměrně neutrální šváb, takže to zapojení jistě bude hrát dobře. Otázkou ale je, nakolik to bude stabilní a jakou to bude mít přebuditelnost - ideální je, pokud vstup korekčního zesilovače zvládne bez zkreslení napětí od cca 250mV /mp3ky, mobily a další podobná zařízení, napájená nízkým napětím/ až po cca 3-4V, což bývá výstupní napětí některých DVD playerů při tzv. digitální nule.
Podobný rozsah vstupních napětí absolutně nezvládají srágory typu LM1036N, TDA1524 a ani MDA4290V, protože jsou bohužel všechny napájeny poměrně nízkým napětím - nejlépe je na tom asi MDA4290V, snese Un=18V a pokud jí dáte tvrdší dělič na vstup a nastavíte zesílení asi tak 3, dá se s tím jakžtakž pracovat, nicméně k 250W zesilovači bych nepoužil ani jeden z těchto švábů. Kombinace BA100+2xBA200+BA300 má kupodivu odstup šumu asi -100dB, což je na tak jednoduché zapojení /5 tranzistorů v kanálu/ velmi slušná hodnota, hodnota přebuditelnosti je téměř na studiové úrovni, zvuk to nijak nebarví a to se týká korekčáku i konců. Jediné, co mě na celé téhle ekonomické konstrukci sere, je cena toroidního trafa, ať si ho necháte udělat kdekoliv. EI nebo C trafo do téhle konstrukce nemá cenu dávat, odstup klesne nejméně o 5-8 dB a to už je bohužel slyšet. Když jsem celou tuhle kombinaci zkoušel, schválně jsem použil 350VA EI transformátor a akorát jsem měl zkažený den, protože ať jsem ho pootáčel všelijak, odstup nevylezl přes -95dB a to je v dnešní době /a nedejbože s citlivějšími bednami/ dost nedostačující hodnota. Odstup -100dB byl naměřen se stíněným toroidním trafem Tronic Tr3B, půjčeným z Aldaxu a s paralelně propojenými sekundáry.

Nic by to wwslymu neudělalo, kdyby v literatuře aspoň uvedl www.audioweb.cz. Já netrvám na tom, že tam musí být moje jméno, mně by bohatě stačilo, kdyby tam byl audioweb-já nejsem ješitný, jak by se možná někteří domnívali.

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Já jsem to vlákto kde wwsly a sinclair dávali dohromady ten korekčák tehdy docela sledoval a docela jsem se tam přiučil. Tím že wwsly v práci neuvedl odkud cucal moudra, mě taky zklamal. Bývalo to slušností. I když nevím Sinclaire proč ses tehdy snažil, když (až na ten výstupní buffer kterej stovnává fázi) to má v tý bakalářce všechno jinak. Z toho tvého návrhu tam nezůstal kámen na kameni.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

j_paseka napsal:

reeb: Tak jistě ale jde o to, že VUT má i čistě elektrotechnické zaměření. Kdežto UTB FAI je v podstatě informatika, čili programovat SW dělat WWW, knihovny a různé rešerže na kde jaké knihovny a tak, a v tomto nejsem zrovna kovanej. Když jsem si loni dotáh vlastní téma z elektrotechniky děkan mě "vyrazil" s tím, že to není v rámci mého oboru (automatické řízení).

nechapu tve rozhorceni. pripada ti, ze tema bakalarky nepatri na vut-fekt? nebo ti vadi, ze na utb-fai nechteli vzit tema z oblasti elektrotechniky? predpokladam, ze na vut-fit i muni-fi by udelali to same. nezvolil sis studium a obor na utb-fai dobrovolne?

btw. nelze pausalizovat ani to, ze informatika je to, co pises. podivej se, jake prace mimo jine vychazi z muni smile http://is.muni.cz/www/26724/pages/prace.html
vzdy velmi zalezi, jak se ke studiu postavis a jake budes mit stesti na lidi, se kteryma se tam setkas. pak muze byt studium i fajn a zdanlive absolutne "mimo" smile

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

jacq: No máš stoprocentní pravdu, je to o mé vlastní invenci a taky jakého vedoucího bakalářsky si najdu. Pak už vše záleží na domluvě a slušnosti. Beru to.

Jinak ty moje cancy můžete, moderátoři, klidně promazat, ať to tu nestraší.

(upravil MiregSan 10. 11. 2011 22:28)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

http://t.imgbox.com/acprjKfJ.jpg

prosím pěkně můžete mi poradit? začal jsem si celé schéma vkládat součástku po součástce do programu eagle abych si mohl zkusit udělat svou vlastní DPS. narazil jsem však na několik nejasností které jsem vyznačil na obrázku.

- (OK) jedná se o spínač S2 který jsem teda zaměnil za svorkovnici protože původně se vstupy přepínaly tímto spínačem zřejmě uvnitř zesilovače

- (OK) potom nevím jestli je nutné použít foliové kondenzátory C7 a C107 s parametrem R7,5 které jsou do 3000V. můžu tam dát nějaké obyčejné?

- (OK) a další nejasností je pro mě spínač S1, v rozpisu součástek je TP160 což je řada vrstvových potenciometrů a v umístění součástek na DPS to vůbec není nebo jsem si nevšiml. bude to nejspíš stereo potenciometr s vypínačem který asi neseženu smile

- další otázkou je jestli výstupní filtr pro satelity omezí šířku jejich pásma od 150Hz nahoru? můžu tuto část úplně vynechat nebo raději přepočítat hodnoty odporů na frekvenci třeba 50Hz?

- (OK) ještě nevím jak v eagle vložit ten symbol jakoby šipky která vede k napájení a přitom s ním není spojená.

smile

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

šipku na napájecí šínu najdeš v knihovně supply1 hned vedle knihoven RLC,ze který v Eagle vkládáš rezistory,kondenzátory apod. Co se týče fóliáků,tak určitě stačí do 50V, na 3000V fakt být nemusí. Ostatní nevím,to bych kecal,poradí určitě ostatní

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

nazdar. Dnes som som niečo hladal a našiel som v jednej krabici od mojho starého zosiku korekčný predzosilňovač, ktorý som v minulosti robil. Spomenul som si, že som to robil z jedného amara a po dlhom hladaní to som našiel, bohužial len druhú stranu, bez schémy sad.

názov je:  Předzesilovač s malým zkreslením 1999/6 - Praktická elektronika C -Stavebnice a konstrukce

http://s19.postimg.cc/oosn1aewf/542_img_20111111_132941.jpg

Neviete niekto bližšie info o tom? Kvalita korekcií, rozsah? Je možné, že to bude kvalitnejšie ako toto: http://www.svetelektro.com/upload/Sch_ma_zapojenia.pdf To teraz používam. Mne sa nič viac nepodarilo o tom nájsť. Sú tam použité NE5532AP.

(upravil orhore 11. 11. 2011 19:13)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Pegass: Máš tu na x stranách napsáno co nejlépe vybrat a jak postavit, tak si to lépe pročti. Ten tvůj odkaz na předzesilovač je s obvodem LM1036, který už tady byl x krát kritizován. Mě osobně korekce nezajímají, ale pokud bys chtěl vidět schéma toho svého neúplného předzesilovače, tak ho najdeš třeba tady: http://www.ulozto.cz/10988912/predzes1-jpg
Jen doufám, že to nevadí, jinak to smažu. Na kvalitu toho předzesu se mě neptej, korekce neřeším, nemám je v oblibě - jsem jen sluchátkový maniak a ten korekce nepotřebuje smile

(upravil pslava 11. 11. 2011 19:24)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Stačí číst , vždycky to něco o napoví smile

sinclair napsal:

Podobný rozsah vstupních napětí absolutně nezvládají srágory typu LM1036N, TDA1524 a ani MDA4290V, protože jsou bohužel všechny napájeny poměrně nízkým napětím - nejlépe je na tom asi MDA4290V, snese Un=18V a pokud jí dáte tvrdší dělič na vstup a nastavíte zesílení asi tak 3, dá se s tím jakžtakž pracovat, nicméně k 250W zesilovači bych nepoužil ani jeden z těchto švábů.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

orhore napsal:

Pegass: Máš tu na x stranách napsáno co nejlépe vybrat a jak postavit, tak si to lépe pročti. Ten tvůj odkaz na předzesilovač je s obvodem LM1036, který už tady byl x krát kritizován. Mě osobně korekce nezajímají, ale pokud bys chtěl vidět schéma toho svého neúplného předzesilovače, tak ho najdeš třeba tady: http://www.ulozto.cz/10988912/predzes1-jpg
Jen doufám, že to nevadí, jinak to smažu. Na kvalitu toho předzesu se mě neptej, korekce neřeším, nemám je v oblibě - jsem jen sluchátkový maniak a ten korekce nepotřebuje smile

dik za schemu, mám prečítané všetky strany a keď budem mať viac času tak sa chystám na stavbu sp500 alebo toho náčrtu od sinclaira. O kritike LM a ešte horšieho TDA viem, sám môžem potvrdiť, že to "krásne" šumí. Keby som to nemal postavené, tak sa na to ani nepýtam. Len som myslel, že či by sa oplatilo to prehodiť miesto toho LMka. Predpokladám, že s NE5532AP to bude mať menej šumu, inak zas taký frajer nie som, aby som ohodnotil celkovú kvalitu zapojenia.

(upravil mat00 13. 11. 2011 14:36)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Potreboval by som zopár rád k téme SP500. Ktoré, kvalitné potenciometre by sa tam dali použiť? Konkrétne typy? Dali by sa aj niektoré od ES Ostrava? Na hlasitosť by mal byť logaritmický ostatné lineárne, ale chcel by som ich prepočítať na 10 alebo 25 kOhm. Niekto nejaký nápad?
Ďakujem za reakcie;)

(upravil trachta 13. 11. 2011 8:42)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Špatně se schání kvalitní pot s odbočkou. Jinak ovšem do korekcí jsem před dvěma roky nacpal 10k dualy ALPS RK1631 ALPS RK1631 od RS Delivers, a zatím drží bez problémů. Sice nemají garantantovaný souběh, ale z vlastní zkušeností musím říct, že ty co přišly mě, měly souběh perfektní.

A nebylo by dobře u korekcí SP500 doplnit tyhle dva kondenzátory:
http://s4.postimg.cc/ds6z53nax/3087_spc.jpg

Svitky WIMA 3u3/50 z EZK (19,90 za kus). To je slušná cena.

(upravil pslava 13. 11. 2011 10:08)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Do SP 500 jsem kupoval tyto 50K ... : http://www.conrad.cz/potenciometr-dvoji … ni.k442763
Kvalitní, a nemusíš nic přepočítávat...

Příspěvky [261 až 280 z 1,205]

  Stránky: ««« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£