Téma: Neznámý zesilovač
Ahoj, dokážete někdo identifikovat, co je to za zesilovač? Je to profi provedení, na amatéra příliš kvalitní.
Děkuji
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Neznámý zesilovač
Stránky: 1
Ahoj, dokážete někdo identifikovat, co je to za zesilovač? Je to profi provedení, na amatéra příliš kvalitní.
Děkuji
Řekl bych, že amatéry podceňuješ, a že je to domadělka.
Je to podle mne amatérsky dělané, ale jinak hluboký obdiv ke konstruktérovi (někdy z první poloviny 70. let). Přinýtované konektory, svazky kabelů opletené, čelní panel eloxovaný s nápisy (asi propisot). Fakt jako dobrá továrna, lepší než Tesla. Spíše něco jako Elektronika (podnik Svazarmu), to je jedinou možností, kdo to mohl továrně vyrobit. Krásný stroj. Pokud běhá, je to bomba.
Funguje dobře, mě překvapila ta kvalita, už jen ten čelní panel, je vyjímatelný se záhyby na koncích, v domácích podmínkách těžko proveditelné.
Ono nelze podcenit generaci lidí, kteří v 70. letech pracovali. Řemeslná zručnost byla v průměru na daleko vyšší úrovni, než dnes. Dnes se dohání na NC strojích to, co tenkrát dovedl šikovný zámečník na běžných mašinách nebo dokonce v ruce.
Pamatuji si na kolegu a kamaráda, který mi vyřezával díry do hliníku pro tahové potenciometry naprosto rovně, elegantně a docela rychle jen s lupínkovou pilkou a jemným pilníkem.
Jj, znám "človíčky", pro které je veliký problém vyvrtat přesně díry do L- AL profilu, pro TO-3 pouzdra.... 
moc hezky udělané, zejména to vyvázání kabelů.
Právě to množství drátových spojů by přes technologii ve fabrice neprošlo, a dobrý amatér by se jich také mohl vyvarovat. Je to pracné, zdrojem možných chyb a signálu to také neprospívá.
Ale nevíme, kdo, proč a v jakých podmínkách to takto nakonstruoval a vyrobil.
podle fotek je to samodomo. fabrická výroba by měla na deskách nějaký potisky, nebo aspoň zepodu nějaký číslo desky, výrobní štítek a pod. A taky by měla kryt těch TO3, který jistě nemají stejnej potenciál jako chladič. Začátkem osmdesátejch let se ve fabrikách, kde se dělala elektronika/ jemná mechanika, celý týmy lidí věnovaly výrobě podobnějch věcí. Jeden zajistil chladič, druhej panel, třetí ve stolárně tu dřevěnou bednu, další plošňák a běžně se dělaly cca 5-10ks série, podle počtu lidí, co na tom kooperovali. To už je dneska nepředstavitelný, že by se domluvilo tolik lidí na něčem, z čeho neplyne přímej zisk... Druhá věc je, že to bylo po většinou z "ušetřenýho materiálu" kterej nikomu nikde nechyběl
Tady v mým okolí vím o sérii fm tunerů, na začátek osmdesátek pěkná práce, jestli se ještě někdy k nějakýmu dostanu, tak to zkusím zdokumentovat.
Tak ono se za komunistu dost fusovalo v pracovni dobe, v podminkach kde bylo strojni vybaveni i cas...
Jeden kus se vyrobil i pro vratneho a bylo to...
Právě to množství drátových spojů by přes technologii ve fabrice neprošlo, a dobrý amatér by se jich také mohl vyvarovat.
Otevřel jsi někdy nějaký zesilovač z Tesly Vráble? Třeba takový AZS 218? Nebo magnetofon z Přelouče? To bys pak tenhle artefakt najednou viděl úplně jinak. (Jako vzor složitých kabelových svazků doporučuju B43.)
Vždy je třeba srovnávat srovnatelné (jednoduché "domácí" zesilovače), a co se týče magnetofonů, tak to je z povahy věci úplně jiný příběh.
Mimochodem, Bčkový magneťák jsem kdysi vlastnil.
Denkez: Nech na hlavě. NZC431 nebo jen zes AZS215 a jejich 12 vývodů pro KD602 a dalších několik pro napájení, vstup a výstup signálu a zem vypadá v podstatě stajně jako ten zes v ukázce.
Provedení je na první pohled velmi dobré. Kabelové svazky jsou pěkné, neřešit. Repas by si určitě zasložily desky plošných spojů. Hlavně vyměnit některé pochybné součástky, jako třeba ty "hovňáky" a podobně.
Také si myslím že to je samodomarobo. 
Ale při pohledu na to na mě dýchla ta nostalgie. V dobách, kdy nic takového nebylo k sehnání, nebo bylo, ale za jakou cenu, tak tyto různé konstrukce vyráběl kdo mohl. Také mě tato doba neminula, na doma, když jsem si stavěl nějaké to chrastítko, tak jsem měl už výdobytek moderní techniky a to MBA 810.
Jinak je to fakt pěkně udělané! 
Denkez, Otas:
No ano; AZS179, AZS215, AZS217, AZS218, AZS100L, AZS101... Všecko to v podstatě sestává z kabelových svazků. Respektive poslední dva jmenované to nemají ani pořádně vyvázané, zato první čtyři jsou zasvazkované tak, že to ani není možné pořádně servisovat. Deska koncáku se nedá zvednout a otočit, protože je dokonale zaštrikovaná a při pohybu se drátky z nýtků vylamujou. Často najdete součásti levitující v luftě na Isostatech a konektorech. Proti tomu byly Transiwatty (s většinou propojů na deskách) hotový hitech.
No a amatér často poctivě napodoboval to, co viděl u továrních výrobků.
Asi jsem měl doplnit svou větu takto:
"Právě to množství drátových spojů by dnes přes technologii ve fabrice neprošlo."
Pochopitelně poznámka o pracnosti, spolehlivosti a vlivu na signál je u drátových spojů trvale platná. Na druhou stranu, nakonstruovat zesilovač tak, aby obsahoval minimum drátových spojů, vyžaduje více práce hlavou.
Stránky: 1
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Neznámý zesilovač