Re: Tranzistory Tesla, co s nimi?
Tak, jako budou lidi pít kvalitní alkohol nebo se dívat na obrazy, tak budou poslouchat lampové zesilovače a gramofon.
Dokud to někdo bude vyrábět.
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tranzistory Tesla, co s nimi?
Tak, jako budou lidi pít kvalitní alkohol nebo se dívat na obrazy, tak budou poslouchat lampové zesilovače a gramofon.
Dokud to někdo bude vyrábět.
Otas: Elektronky jsou na tom podobně jako třeba Gramofonové desky, nebo i CD. Taky mám doma ze sentimentu sbírku CDček ale veškerou muziku na SSD. Podobné je to třeba i u mého druhého koníčka. Existuje určitá skupina lidí co ladí do extrému Babety, Pionýry, Puchy a jiné stroje při jejichž vývoji nešlo vůbec o výkon. Další skupina opečovává letité modely na které není téměř nic k sehnání, jsou technologicky i parametry zastaralé. Někteří (včetně mně) na ně montují součástky z lepších a modernějších motorek,ale pořád je mají ve výsledku starou vránu. Taky se najdou lidé, kteří jim v diskuzi "radí", ať se na to vykašlou a koupí něco moderního. A stejné je to s těmi KD. V hlavním aparátu mám taky Lacovi zesilovače s plasťákama které disponují pozoruhodnými parametry, ale v dílně mi už spoustu let hraje mé provedení TW s klasickými KD. Když to někoho naplňuje, je úplně jedno co dělá. Nakolik je to technicky nebo morálně zastaralé. Jeho volba. A já ho od toho nehodlám zrazovat.
Anti nie je to stejné, veď sám popisuješ využitie lepších modernejších súčiastok v starých strojoch, podobne ako využitie moderných tranzistorov, ako napríklad v Danwatte, ktorý vychádza zo starého Transiwattu, plus ďalšie vychytávky a obvodové vylepšenia...presne ako tunning tých motoriek.
Radia kúpiť novú motorku, neradím/neradíme kúpiť nový zosilňovač, ale dva páry NJW alebo sankenov. Ako tie moderné súčiastky, ktoré sám montuješ na starý stroj.
Ani nikoho "nenútim" nepoužívať už hotové konštrukcie aj keď s KD. Ide najme o to, že keď vyrábam niečo nové, tak nech s minimom investície a často aj s menšou pracnosťou, ako s púzdrom TO3, dosiahnem lepší výsledok. Proste lipnutím na starých KDčkách ide človek sám proti sebe a preto to tak bije do oka, že má človek potrebu reagovať, aj keď 10x dokola.
Přesně tak jak píše František - nikdo nikomu nic nezakazuje, ale stavět nové věci z KDček je hovadina. Už v bibli se píše: Nedávejte nové víno do starých měchů
...že má človek potrebu reagovať, aj keď 10x dokola.
Třeba tě to časem přejde, jako mě. Já takové reakce teď vnímám jako zbytečné třecí plochy. Lidi se začnou dohadovat, navzájem si argumentovat. Pak dochází k osobním invektivám a končí to BANem, odchodem z fóra, neochotou dál přispívat. Lidí ubývá a fórum jde do háje. Jestli někdo používá starý KD, Germania, Lampy, jeho věc.
Anti: Plný souhlas
.
Anti: já tedy nevidím, že by zde někdo zacházel k osobním invektivám. Audio web sleduje mnohem víc lidí, než sem do diskusí přispívá. Jsou mezi nimi i mladší ročníky, kteří třeba nemají se staršími výrobky zn. Tesla zkušenost, tak pro ně může být užitečné, když se dozvědí všechna pro a proti 
...mají elektronky rádi a pro jejich charakteristické zkreslení...
Technologie jde dopředu, každé zkreslení lze napodobit přes procesory...
A já si vždycky myslel, že dobrý zesilovač má vracet co nejpřesněji to, co dosnate na vstupu, jen příslušně zesílené. Že si nemá vymýšlet.
Kdybys hrál na elektrickou kytaru rock, tak bys věděl, že to až tak úplně neplatí 
Proto jdou lampové Marshally dobře na odbyt i dnes.
Když si doma pustím rockovou nahrávku, tak si myslím, že i tak by měl zesilovač jen a pouze zesílit to, co do něho pustím. Nebo je to jinak?
To je síce pravda, ale pri nahrávaní tej rokovej skladby už bolo použité skreslenie toho gitarového zosilňovača.
Trochu sa ti to pletie v hlave.
Denkez když sou muzikanti nebo zvukový mistr na hovno, tak si to musíš vylepšit.
Něco pro tranzistory KD135/136 a nejen pro ně --- diskrétní, nesymetricky napájenej headamp. 
https://www.rajce.idnes.cz/hordek/album … 1695260921
ty 100k rezistory v bázi T1 mi při 24V napájení přijdou zbytečně velké. 47k by bylo lepší. A přes ZV rezistor to bude chtít nějakou keramiku - od oka 33p. Nicméně sluchátkáče jsou zrovna ideální pro použití opamp + buffer. Klidně s nesymetrickým napájením, pokud to má být přenosné na baterie.
Já jsem si to, už ani nevím odkud, kdysi překreslil do sešitu a dnes jsem to z "legrace" dal do simulace a hle, ono to v ní jede jak z praku, i obdélník to má pěknej bez náznaků k nestabilitám, tak je to tu, třeba pro někoho, kdo by si s tím chtěl "hrát"... 
To je síce pravda, ale pri nahrávaní tej rokovej skladby už bolo použité skreslenie toho gitarového zosilňovača.
Trochu sa ti to pletie v hlave.
Tak je snad rozdil mezi tim, kdyz kytarista pomoci zkresleni dosahne "sveho" typickeho zvukoveho projevu a tim kdyz mi to pri reprodukci zesilovac dale zkresli a tim padem to uz neodpovida puvodnimu zvuku.
mám tu jedno pobúrenie publika
je to dokonca jednostranka

Nie sú tam síce KD-čka ale mal som to osadené aj nimi a zapojenie funguje spoľahlivo. Osadené "co dúm dal" sú tak KF-ká od Tesly ale aj TO126 od CDIL a kadejaký zostatkový tovar čo som mal doma. 2 kusy som dal do sveta na KDčkách. Mal som ale vymerané Uce na min 125V. Dva kusy mám osadené 2N3055 tiež CDIL (zhodou okolností ich mám od Františka
) a dva kusy som mal osadené aj s originálmi MJ15003. S týmito MJ-čkami som na dvoch pároch nameral 320W/4R samozrejme pri väčšom napájaní..... nehovorím, že by to vydržali na dennodené používanie na výkon 320W pre 2 páry ale na tú dobu a na test to stačilo a svedčí to aj o origináloch a odolnosti MJčkach. Mám aj verziu na jeden pár ak by chcel niekto zošrotovať staré trandy stačí kontaktovať. Dokonca mám aj jedno a dvojpárovú verziu s odpadom typu TIP35C

Prikladám aj merania skreslenie. Meraný kus bol osadený s KDčakmi z ústredne z AUJčko, a na pozícii VAS sú tuším KFká a na budičoch sú CDIL MJE340/350. Takže naozaj fakt čo sa našlo doma a dnes už v podstate zastaralé tranzistory, čomu odpovedá ale aj meranie. Meranie na 1W/4R je ešte ako tak ale meranie na 100W/4R vidíte sami. Schému sem postol nalimko33 vyššie
Len podotknem, nie je to snaha urobiť naj zosik aký sa dá ale ja osobne to mám iba ako relax. Viď prípad pár príspevkov hore s KD333/4. Nesledujem tým nič iné iba oddych, relax, bastlenie....
https://i.postimg.cc/kX55HYQ6/Maduda-001.jpg

ešte z druhého bodku a meranie na 1W/4R pre CDIL s KF a KD

ale jo, desky máš hezký ... a tranzistory až z jižní ameriky a z indie 
... a měření není úplná trága, na to že to je kvazoš
Smysl stavby neceho co ma ve vysledku takove mizerne vlastnosti mi opravdu unika, kdyz je kolem kupa vyrazne lepsich konstrukci.....
Ale dokazuje to na druhou stranu, ze se mame jak prasata v zite, kdyz muzeme vylozene zahazovat material , energie a cas na takove krumlpy. : ))))
Dva kusy mám osadené 2N3055 tiež CDIL (zhodou okolností ich mám od Františka
![]()
![]()
)
Vidíte pani
Proste sa toho treba zbaviť 
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tranzistory Tesla, co s nimi?