Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Putovní 3p Vismaxy nově ve verzi 2.1 k dispozici k předání v Brně: link

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » SONY TA-1150, tranzistory

Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

Téma: SONY TA-1150, tranzistory

Dobrý den, jeden pán mě požádal, jestli bych mu nevyhodnotil škody na zesilovači SONY TA-1150, který momentálně nehraje kvůli spáleným tranzistorům v koncovém zesilovači. Prý shání konkrétně typy A670 a 2SC1060. Do přílohy mi uvedl tento link: https://www.web-bcs.com/transistor/tc/a … 1L02SC1060 . Požádal mě, jestli bych se mu podíval na internet, zda jsou tyto typy dostupné v ČR, ale nic kloudného jsem nenašel. Vzhledem k tomu, že tak moc tranzistorům nerozumím, rozhodl jsem se zeptat, jestli náhodou nevíte, kde by se daly v ČR sehnat typy s podobnými hodnotami, které by v zesilovači mohly fungovat, alternativně, kde by se daly sehnat konkrétně uvedené typy. Říkal mi, že našel něco na https://www.ame.cz/ , ale link mi neuvedl. Děkuji za odpověď a přeji hezké prázdniny!

Re: SONY TA-1150, tranzistory

S výkonovou a proudovou rezervou ve stejném pouzdře by za ty stařešiny mohly vyhovět BD712 za 2SA670 a BD711 za 2SC 1060. Jsou o trošku pomalejší (pokud datasheet nekecá, jak se často stává), ale jinak vyhoví, v nouzi by se muselo sáhnout do zesu a zpomalit ho, schéma nemám k dispozici.  Již se doprodávají za pár drobných, slušné originály mívali na EZK.
https://www.ezk.cz/e-shop/select.php?sa … p;rozsah=1

Jako náhrada by se dal použít KSD526/KSB596 (mají taky nižší ft než originální tranzistory), koupit se dá když ne přímo na mouser.com, tak u českého mausel.eu

Pokud se "pán" pouští do opravy ,příjde mi trochu zvláštní (pokud to má k něčemu vypadat) že nedokáže najít náhradu léta nevyráběných typů sám a posílá dalšího problematiky neznalého člověka ptát se na forum... vždy je dobré přiložit aspoň odkaz nebo schema.

jsou tam dva páry na kanál,je to uplně nejobyčejnější zapojení, takže BD711/712 jak psal Oťas jsou určitě rozumná volba,robustnější BD911/912 udělají stejnou službu na takové pozici také. Pán by měl určitě zkontrolovat všechno než tam dá nové a zes zapne,konce neodchází jen tak a vezmou většinou i něco sebou..

Děkuji všem za zprávy, přesně něco takového jsem potřeboval. Pán mě požádal, jestli bych mu nepomohl s hledáním, úplně nevěděl, kde sehnat pomoc, tak jsem mu nabídl, že se mu mohu zeptat zde na fórum, když zde mám založený účet.  Doporučoval jsem mu dát zesilovač do servisu, i kvůli tomu, že může mít zesilovač spousty jiných vad, ale chtěl nejprve zkusit dohledat možné náhrady.
Ještě jednou všem děkuji za pomoc a přeji hezký den!

(upravil dawsoo 30. 7. 2024 13:18)

Není to myšleno špatně,jen by se do toho neměl pouštět nikdo kdo si není jist tím co dělá,protože to pak může ve výsledku vyjít ve skutečném servise podstaně dráž nebo třeba i vůbec, než kdyby to bylo v původním jen nefunkčním poruchovém stavu bez zásahu.

(upravil Cibulak 30. 7. 2024 19:41)

V pohodě, náhodou se jedná o velmi smysluplnou myšlenku. Já osobně bych zesilovač v tomhle stavu dal radši do servisu. Pán chtěl nejdříve zjistit, jestli by se dal zesík opravit bez nutnosti servisu a poptat se po náhradách vadných tranzistorů,s čímž jsem se mu snažil pomoci, rozhodně ale z toho nevyvozuje žádné velké závěry a pravděpodobně svěří zesilovač odborníkovi. Děkuji za vyhodnocení a přeji hezký den!

(upravil therion 31. 7. 2024 6:29)

Nejak to cele nedava smysl. Pokud majitel byl schopen na 100% diagnostikovat destruovane konce , tak by stejne tak mel byt schopen zjistit stav ostatnich polovodicu a nespekulovat jestli vymenou koncu problem vyresi. (jako ze na 99% nevyresi neb ty sc1124 a sa706 budou taky po smrti).

Ahoj, děkuji za zprávu. Abych to tedy objasnil, jak já i pán jsme zčistajasna začátečníci, co se oprav audiotechniky týče. Na vadné tranzistory v koncovém zesilovači prý pán přišel změřením pomocí funkce testeru diod na svém multimetru, jestli zkontroloval ostatní polovodicě fakt nevím. Chtěl proto hned zjistit, jestli by zesilovač mohl opravit vlastnoručně, a tak začal u hledání náhrad za ty vadné tranzistory. Vzhledem k tomu, že očividně může zesilovač skrývat mnohem více vad, nevyvozujeme proto žádné velké závěry. Pan majitel již od začátku tuto konverzaci sleduje, a tak si myslím, že se dle příspěvků rozhodne, jak se zesilovačem v budoucnu naloží, já osobně, jak jsem již zmiňoval bych dal v mém případě zesilovač do servisu.
Děkuji mockrát všem za příspěvky a přeji hezké prázdniny!

(upravil dawsoo 6. 8. 2024 21:12)

Osobně si myslím že v servise za to dáte určitě víc než je hodnota toho zesilovače. Pokus o samoopravu může vyjít ale také nemusí (bohužel častější případ) a odejít toho může více, včetně nových tranzistorů.

Raději poptejte servis třeba tady v inzerci a sekci BAZAR https://www.audioweb.cz/viewforum.php?id=11  s informací odkud jste,lidé tu jsou z celé republiky a věřím že se tu najde určitě někdo šikovný se zkušenostmi a vybavením, kdo by s tím za mnohem rozumnější úplatu mohl třeba pomoci . smile

Děkuji mockrát za doporučení, pánovi se bude určitě hodit. Přeji ti hezký den!

Příspěvky [11]

Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » SONY TA-1150, tranzistory

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£

Secure your crypto assets using the powerful MetaMask Extension. Download today!