Téma: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?
Již delší dobu uvažuji o úplném opuštění platformy MS Windows. Ačkoliv jsem v minulosti, řekněme do éry MS Windows 7 Professional, byl ochoten leccos strpět (používám Win od verze 3.1 po 10), postupně se ve mně hromadí odpor ke společnosti, která za tímto systémem stojí, odpor k jejímu chování, jakož i jiných společností, které se jím nechaly inspirovat, aniž bych jim chtěl upírat i objektivní zásluhy. Než se unáhlím a než či pokud se odstřihnu zcela, rád bych zde inicioval seriózní debatu na téma pro a proti. Díky za jakékoli věcné příspěvky a vynáším svoje subjektivní úvahy (t.j. vlastní názory, nikoli tvrzení, a nikoho nepřesvědčuji) na uvedené téma, zkusím stručně.
Ještě doplňuji, že s Linuxovými stroji pracuji poměrně běžně cca 20 let, na cca 8 PC, ale jen jako uživatel, který zvládne instalaci Linuxu (postupně RedHat, Fedora, Ubuntu, Xubuntu), instalaci a deinstalaci sw pomocí Synaptic, plus nějaký ten Grub Customizer, v minulosti snad ještě Samba pro sdílení souborů, občas mě vypeče dual boot, a to je tak vše:
1/ MS Windows
+ předešlé zkušenosti uživatele z užívání i správy OS
+ ještě stále ucházející grafické rozhraní
+ podpora hw a sw
+ jakžtakž cena nové licence OS zakoupené s novým hw
+ podpora komunity uživatelů
+ jazyková podpora
+ široká rozšířenost
+ strpení lecjakého sw, tzn. i dobré možnosti objevovat a experimentovat
- různá překvapení po aktualizacích (nekompatibilita s ještě poměrně mladým hw a sw, nemožnost některé aktualizace provést)
- poměrná neochota výrobce OS v dlouhodobé bezpečnostní podpoře starších verzí OS vedle nových
- snaha o podvázání uživatelů a celé společnosti (netýká se jen MS)?
- absence čitelné mapy sw komponent OS (zkrátka popisu, co k čemu slouží, abych věděl, bez čeho se mohu obejít a jaké to bude mít důsledky)
- realizace záměrné nečitelnosti systémových komponent, aby si je uživatel nemohl bezpečně odinstalovat (s neodinstalovatelným Ostřím mně tedy ostře hnuli žlučí)
- drahé licence a neschopnost lidské společnosti bránit se časově omezeným licencím, které mně připomínají výpalné
- nesmyslná nepřenositelnost některých licencí při selhání hw
- neručení takřka za nic a přenášení záruky na sestavovatele PC, kteří se zase hájí "to ne my, to oni"
- neochota sdílet prostředky (hw) s jinými OS v síti
- šmírování až fízlování uživatelů
- při větším (nejen firemním) nasazení takřka nemožnost vyměnit platformu OS
- bránění dual a více bootu na PC
2/ Linux
+ os a bohatý sw zdarma
+ relativní bezpečnost
+ zvětšující se rozšířenost
+ zvětšující se podpora hw
+ podpora komunity uživatelů
+ skvělé možnosti experimentovat
- různá překvapení po aktualizacích, zejména při dual a více bootu
- absence portací mnohého uživatelského sw do Linuxu
- neručení takřka za nic
- absence grafických nástrojů pro správu
- zatížení nutnou expertností pro případ jakéhokoli selhání
+- obava, že až bude Linux skutečně pro všechny, stane se s ním totéž, co s Win
+- darovanému koni na zuby nehleď
3/ Google
Vyjma mobilu na ničem nepoužívám, ale jejich šmírování se mně také zajídá, a mám to tedy chtít v notebooku?
4/ Mac OS
Mám jen pranepatrnou zkušenost, ale zároveň pocit, že produkty jsou snobsky předražené a nejednou jsem shledal, jak uživatel tohoto OS zůstává závislý na tvůrci OS a leccos si prostě nenainstaluje
Všem výrobcům OS vytýkám společné: Neúměrné až nemorální zatěžování hw uživatelů šmírováním, analýzami, reklamou. Nemožnost nakládat se zakoupenými licencemi svobodně. Když si jdu koupit originál obrazu, taky to není licence a mohu si jej pověsit, kam uznám za vhodné.
Cílový zákazník, za kterého toto píši, očekává: Kancelářský balík, různé CADy, simulace, vektorová a bitmapová grafika, měřicí software, střih videa a zvuku, výuka a vzdělávání, převoditelnost různých formátů (textu, obrazu, multimédií) mezi sebou, spolehlivý, bezpečný a volitelný webový prohlížeč bez šmírování, mapy.cz, internetová a bankovní bezpečnost implementovaná nebo za levno dokoupitelná pro více OS téhož uživatele, spolehlivé a bezpečné sdílení souborů skrze média a síť, vlastní široce přístupné úložiště (žádné nesmysly typu rodinné fotografie na cizím cloudu, apod.)
Díky za vaše názory.