Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 11)

Audioweb.cz » Smetiště » Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

  Stránky: 1 2 3 ... 11 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 201]

(upravil Digiting 28. 10. 2023 15:01)

Téma: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Již delší dobu uvažuji o úplném opuštění platformy MS Windows. Ačkoliv jsem v minulosti, řekněme do éry MS Windows 7 Professional, byl ochoten leccos strpět (používám Win od verze 3.1 po 10), postupně se ve mně hromadí odpor ke společnosti, která za tímto systémem stojí, odpor k jejímu chování, jakož i jiných společností, které se jím nechaly inspirovat, aniž bych jim chtěl upírat i objektivní zásluhy. Než se unáhlím a než či pokud se odstřihnu zcela, rád bych zde inicioval seriózní debatu na téma pro a proti. Díky za jakékoli věcné příspěvky a vynáším svoje subjektivní úvahy (t.j. vlastní názory, nikoli tvrzení, a nikoho nepřesvědčuji) na uvedené téma, zkusím stručně.
Ještě doplňuji, že s Linuxovými stroji pracuji poměrně běžně cca 20 let, na cca 8 PC, ale jen jako uživatel, který zvládne instalaci Linuxu (postupně RedHat, Fedora, Ubuntu, Xubuntu), instalaci a deinstalaci sw pomocí Synaptic, plus nějaký ten Grub Customizer, v minulosti snad ještě Samba pro sdílení souborů, občas mě vypeče dual boot, a to je tak vše:

1/ MS Windows
+ předešlé zkušenosti uživatele z užívání i správy OS
+ ještě stále ucházející grafické rozhraní
+ podpora hw a sw
+ jakžtakž cena nové licence OS zakoupené s novým hw
+ podpora komunity uživatelů
+ jazyková podpora
+ široká rozšířenost
+ strpení lecjakého sw, tzn. i dobré možnosti objevovat a experimentovat

- různá překvapení po aktualizacích (nekompatibilita s ještě poměrně mladým hw a sw, nemožnost některé aktualizace provést)
- poměrná neochota výrobce OS v dlouhodobé bezpečnostní podpoře starších verzí OS vedle nových
- snaha o podvázání uživatelů a celé společnosti (netýká se jen MS)?
- absence čitelné mapy sw komponent OS (zkrátka popisu, co k čemu slouží, abych věděl, bez čeho se mohu obejít a jaké to bude mít důsledky)
- realizace záměrné nečitelnosti systémových komponent, aby si je uživatel nemohl bezpečně odinstalovat (s neodinstalovatelným Ostřím mně tedy ostře hnuli žlučí)
- drahé licence a neschopnost lidské společnosti bránit se časově omezeným licencím, které mně připomínají výpalné
- nesmyslná nepřenositelnost některých licencí při selhání hw
- neručení takřka za nic a přenášení záruky na sestavovatele PC, kteří se zase hájí "to ne my, to oni"
- neochota sdílet prostředky (hw) s jinými OS v síti
- šmírování až fízlování uživatelů
- při větším (nejen firemním) nasazení takřka nemožnost vyměnit platformu OS
- bránění dual a více bootu na PC

2/ Linux
+ os a bohatý sw zdarma
+ relativní bezpečnost
+ zvětšující se rozšířenost
+ zvětšující se podpora hw
+ podpora komunity uživatelů
+ skvělé možnosti experimentovat

- různá překvapení po aktualizacích, zejména při dual a více bootu
- absence portací mnohého uživatelského sw do Linuxu
- neručení takřka za nic
- absence grafických nástrojů pro správu
- zatížení nutnou expertností pro případ jakéhokoli selhání

+- obava, že až bude Linux skutečně pro všechny, stane se s ním totéž, co s Win
+- darovanému koni na zuby nehleď

3/ Google
Vyjma mobilu na ničem nepoužívám, ale jejich šmírování se mně také zajídá, a mám to tedy chtít v notebooku?

4/ Mac OS
Mám jen pranepatrnou zkušenost, ale zároveň pocit, že produkty jsou snobsky předražené a nejednou jsem shledal, jak uživatel tohoto OS zůstává závislý na tvůrci OS a leccos si prostě nenainstaluje
 
Všem výrobcům OS vytýkám společné: Neúměrné až nemorální zatěžování hw uživatelů šmírováním, analýzami, reklamou. Nemožnost nakládat se zakoupenými licencemi svobodně. Když si jdu koupit originál obrazu, taky to není licence a mohu si jej pověsit, kam uznám za vhodné.

Cílový zákazník, za kterého toto píši, očekává: Kancelářský balík, různé CADy, simulace, vektorová a bitmapová grafika, měřicí software, střih videa a zvuku, výuka a vzdělávání, převoditelnost různých formátů (textu, obrazu, multimédií) mezi sebou, spolehlivý, bezpečný a volitelný webový prohlížeč bez šmírování, mapy.cz, internetová a bankovní bezpečnost implementovaná nebo za levno dokoupitelná pro více OS téhož uživatele, spolehlivé a bezpečné sdílení souborů skrze média a síť, vlastní široce přístupné úložiště (žádné nesmysly typu rodinné fotografie na cizím cloudu, apod.)

Díky za vaše názory.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Na "brouzdání" po netu plus další jednoduché věci již léta provozuju Linux Mint. Pokud jsi zvyklý na Windows, tak pro tebe ten přechod nebude příliš náročný - je to z Linuxů co jich znám nejpodobnější

(upravil dawsoo 28. 10. 2023 14:46)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Já používám modifikované osekané Win10 a mam k těm uvedeným věcem stejný odpor,poslední opravdu dobré WIN byly pro mě Windows 2000,které byly opravdu OS = čistá platforma bez balastu s rozumnými HW nároky = na SW který chci používat,vše další už byl trend který se mi nelíbil čím dál více. (používám virtuál emulátory na starší SW a na jiné platformy) a až skončí podpora W10 které ještě dokážu učesat k obrazu svému, budu řešit ten samý problém.

Není co dodávat...

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

V úvodním příspěvku je to popsáno vcelku přesně. Z principu je OS buď komerce se vším všudy, nebo nějaká málo známá varianta která často nestojí výrobcům HW a SW za podporu. Můj občasný útěk k jinému OS vždy skončil stejně. V okamžiku kdy jsem se zasekl na nepodpoře nějaké komponenty nebo programu, jsem se pokorně vrátil k Woknům. Vzpomínané emulátory jsou sice řešení, ale často kulhající na jednu nohu.
Takže za mě, s odporem ale zůstávám u Windows. Pro mě  to cesta nejmenšího odporu.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Já osobně mám přímo fyzickou nevolnost z toho, že bych si měl u Macrohardů zavádět nějaký účet. Zkoušel zde někdo a ví tedy spolehlivě, zda je pravdivé tvrzení, že Win11Pro lze instalovat a plnohodnotně provozovat i bez účtu u MS, tzn. na lokální účet PC?

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Windows 11 se dá nainstalovat pouze s místním účtem bez registrace.
Ale je třeba být nepřipojen k internetu a udělat nějaké nestandardní kroky navíc:
https://www.servis-zlin.eu/clanky/insta … internetu/
nebo
https://www.lenovoblog.cz/2023/06/jak-n … rnetu.html

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

O nestandardních krocích pro instalaci s pouze lokálním účtem Win11P jsem info nalezl. Moje prosba se ale týká i toho, zda bez účtu Microsoft bude možné Win11P i plnohodnotně provozovat. T.j. např. zda bude možné systém aktualizovat, instalovat drivery, aplikace, atd.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Ten motiv, pokud ho chápu správně,  je neodevzdávat data Microsoftu. O platbu za licenci tolik nejde ani MS, zajímavější jsou ty data, co odevzdáme někam do cloudu, kde je může vytěžovat kde kdo. Takze kromě online účtu do Windows ani další služby jako Onedrive, Exchange Online,.. Takže způsob je lokální zpracování dat. Na úrovni domácího PC bych to řešil Linux Mint a pokud by nestačilo (např. potřeba MS Office) tak virtualizované Windows.

(upravil orhore 28. 10. 2023 21:30)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Digiting - normálně lze bez účtu MS win11 provozovat, aktualizovat atd. Důkaz viz níže, screenshot z mého druhého PC.

https://i.postimg.cc/BvTQpWkT/Win11-mistni-ucet.jpg

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Orhore: Děkuji. Je řeč o Win 11 Prof.?

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Ano

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Pokud vyloženě nepotřebujete Windows pro nějaké aplikace, tak raději Linux.

Windows jsou momentálně na práci nepoužitelné. Náhodné restarty kvůli aktualizacím, které uživatel nemůže zrušit. Aktualizace, které znefunkční tiskárny/zvuk/mikrofon jsou na denním pořádku. Neskutečná HW náročnost (3000+ programů na pozadí v čisté instalaci). Zcela zmizela intuitivní nabídka start a ovládací panely, kde se dalo na pár kliků dostat na potřebnou věc.
Známý teď pořídil nový notebook s předpřipravenými windows 11 a nemohl je zprovoznit, tak mě zavolal. Pro dokončení instalace vyžadují internet, ale wifi nebyla funkční a zástrčku na kabel už to nemá. Tzn. běžný uživatel už nemá šanci a musí volat IT specialistu, který zadá speciální kódy, které udělají jedinou věc: zobrazí tlačítko "Přeskočit" a můžete pokračovat i bez internetu.
Sám si musím platit externí aplikaci, která zase umí jedinou věc, která z Windows zmizela: vypnutí aktualizací. Protože potřebuju, aby se mi PC nevypínal, když pracuji.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Co člověk, to jiné požadavky. My v práci používáme hromadu softu, která vyžaduje Windows platformu, jelikož výrobce soft nepíše pro Linux a jiné. Z tohoto důvodu jsem přestal vymýšlet jak a kam přejít. Jelikož některý soft ani není možné provozovat ve virtuálu, používáme všude WinX, nebo 11 přímo na HW. S offline účty není problém a stejně tak to instalujeme i u zákazníků, kam se víceméně stejný soft předává. Ano, už jsem se setkal s problémy při/po aktualizacích, ale naštěstí ne ve velké míře. My používáme ntb z řad Thinkpad a k zákazníkům se staví sestavy na osvědčených deskách Gigabyte, AssRock a pod. Za mě je Windows stále použitelná platforma. Co se šmírování týče, nesouhlasím s tím, ale trpím to.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

jediný důvod proč doma ještě trpím Widle je MS Office, kterej mě živí. Na ty linuxoidní náhražky jsem si nedokázal zvyknout, plus převod do mrkvosoftích formátů nefunguje 100% spolehlivě.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Asi tak. Win11 lze vyladit k obrazu svému, jenže je třeba trochu znalostí a případně i hledat. Znovu opakuji, pro dokončení instalace nepotřebují win11 připojení k internetu! Ale je třeba použít postup z mých odkazů výše. Lze i modifikovat vzhled a funkce. Co velice doporučuji u všech win10-11, tak po skončení instalace použít prográmek O&O ShutUp. Vzhledem ke gigantickým možnostem nastavení a anglickému jazyku asi nebude pro každého. I co se týče aplikací od MS, které nejdou běžně odinstalovat, tak CCleaner je odinstalovat umí.
Win11 jsou v základu paskvil (stále se jedná o systém ve vývoji), ale jdou upravit tak, aby uživatel netrpěl.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Mám za sebou asi tak šest vážně míněných pokusů o přechod na linux. První někdy v roce 2000, poslední asi před pěti lety.
Vždycky jsem se nakonec vrátil k Win. Vždycky jsem u Linuxu narazil na něco, co v něm nechodí, na neexistující plnohodnotnou náhradu nějakého softu pro Win, nebo mi to prostě nesedí.
Negeneralizuju to, vím o lidech co už u Linuxu zůstali.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Tak jako jsem si v r. 1996 s úvahou, zda pořídit antivirus AVG, kladl otázku, zda je antivirus skutečné dobrodiní a na čí straně, kladl jsem si i později a dodnes otázku, na čí straně a za co existují všechna ta dnešní anti...  a jak moc to bude něco za něco. Např. zda fízlování, šmírování a analyzování hordou jedněch nebude vyměněno za totéž jedním-jiným. Píši to spíše jako řečnickou otázku, než v naději.

(upravil emge 29. 10. 2023 21:16)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

kotel napsal:

Náhodné restarty kvůli aktualizacím, které uživatel nemůže zrušit...

Vo W10 sa to dá jednoducho zrušiť cez gpedit. Je možné nastaviť aj "vyhľadávať a upozorniť".
Vo W11 som to neskúšal.
https://www.cnews.cz/clanky/jak-vypnout … windows10/

Ja používam W8.1, ktorý je ešte dobre nastaviteľný, a pri ňom aj plánujem s MS skončiť. Dôvody mám pre to rovnaké, aké tu už boli spomínané. Plus ten, že mám rád veci pod kontrolou. Pre mňa je neprijateľné, aby mi tvorca OS diktoval, ako mám požívať zariadenie, ktoré som si kúpil. Či dokonca ma kontroloval cez prihlasovanie (čudujem sa každému, kto sa prihlasuje do vlastného počítača cez konto MS).
Od MS používam len OS. Nič iné som od nich nikdy nechcel a všetko riešim softvérom mimo MS.

Na notebooku, ktorý využívam väčšinou na web, mám dobré skúsenosti s Kubuntu. Viacej mi vyhovuje prostredie KDE, ako Gnome. A správca súborov Dolphine je excelentný. Dobre nastaviteľný s možnosťou rýchleho prepnutia na dvojpanelový.
Takže Kubuntu je môj tip.
https://kubuntu.org/feature-tour/

Keďže aj Firefox už ohlásil ukončenie podpory pre W8.1 ku koncu budúceho roka, tak cez zimu budem tiež riešiť dualboot na PC. Mám na ňom aj niektoré špecifické programy pre Windows, ktoré si v prípade potreby spustím na W8.1. Bezpečnostné aktualizácie pri nich riešiť nepotrebujem.
Ako hlavný OS plánujem používať Kubuntu.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

emge a jaký kancelářský soft používáš místo Office?

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Doma na vsech pc mam win 10 a 11, navim, jak je to mozny, ale me to teda slape bez problemu, jestli obcas naky problem tak je to starsim hw az na note je to vse cca 10 let stary zelezo. V elektrarne mam rpi3, rasbian, taky dobry, ale je to hlavne o case, kdyz se po letech snazim nastavit znova treba sambu, to je lamentovaniho....

kdyz bych mel rict, co casteji zamrzne nebo musim casteji restartovat, bude to rpi3, ale zase bezi 24/7/365. Ale zase ma minimalni spotrebu, vsechno ma svoje....

Příspěvky [1 až 20 z 201]

  Stránky: 1 2 3 ... 11 »»»

Audioweb.cz » Smetiště » Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£