Téma: Dva malé vs jeden väčší sub
Ahojte,
uvažujem nad upgradeom môjho aktuálneho subwoofra.
Mám postavenú 45l bedňu so štrbinovým BR ladeným na cca 30Hz (podľa limp-u 28Hz) a osadenú reproduktorom Dexon WB100 (http://data.dexon.cz/wb80100.pdf). (zmerane parametre su podobne katalógovým, akurát qts je o desatinu horšie). Živým to leachom. Uvažujem nad výmenou reproduktoru (bedňa by ostala) alebo výrobou dvoch nových menších subwoofrov (nové bedne) ktoré by nahradili stojany regáloviek ktoré mám. V tom pripade by sa jednalo o objem okolo 30-35l na bednu. Osadenie nejakým 8palcom.
Upgrade zvažujem kvôli tomu, že aktuálny sub sa mi zdá pri inej ako elektronickej hudbe alebo filmoch mierne pomaly. Ma pomerme tuhe zavesenie a pri výchylke nie je najtichší (aj keď v bedni ho moc počuť nie je) Môj repertoár sa skladá najmä z rockovej a symfonicko metalovej hudby. Hlasitosťou mi ten desaťpalec celkom stačí a rozsahom mi tiež vyhovuje (v miestnosti od 25Hz vyššie) Mam však problém s akustikou v miestnosti v dosť kritickej oblasti 50Hz-60Hz (preto úvaha nad dvoma menšími bedňami). Preto by som sa chcel s vami poradiť ktorým smerom sa vybrať a či v problémovej miestnosti vôbec, pripadne poradiť s výberom vhodného reproduktoru. Prípadná úprava frekv. charakteristicky na signálovej strane nie je problém.
V poslednom čase ma dosť zaujala produkcia firmy STX a ich najvyšší rad basových reproduktorov.
Ešte doplním že nad tým je trojpásmo s 6,5palcom ladeným na 45Hz
Ďakujem.