Téma: Navrh Vyhybky, pracovanie v Arta-Limp-Steps-LspCAD
..moje prve pokusy merania a naslednej simulacie vyhybky.. zatial iba meranie..
na zaciatok chcem podakovat hlavne checkovi za online vysvetlovanie principov merania a prace v programoch Arta, Limp a Steps.
Dal som si za ukol pre moje dapolita (https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=6264) navrhnut "vyhybku na mieru", nakolko povodna bola vypocitana len z udajov deliaca frekvencia, impedancia, ctilivost...
Najskor nejake drobnosti ktore som si zaobstaral:
1. Kupa "meracieho" mikrofonu, Monacor ECM-40, stojanu a zvukovky s priamym napajanim fantomoveho zosilnovaca v mikrofone, zvukovka Creative EMU Tracker Pre.
2. Vyroba "predradnikov" pre dvojkanalove meranie v Arte a meranie impedancie v Limpe tak ako pise help v tychto programoch.
3. Vyroba "meracieho stojana" s moznostou mimoosoveho natacania.
Mikrofon, stojan, zvukovka, Predradniky pre Limp a Arta, Stojan pre meranie
Samozrejmostou je koncovy zosilnovac, v mojom pripade katalogove zapojenie LM3886 na jeho vstup iba cez potenciometer priamo EMU zvukovka, napatie na vystupe zosilnovaca pre meranie v Arta a Steps cca 2,7V.
Tolko hardware potrebny k meraniu, nastavenia programov Arta Limp a Steps:
Impulzky (Arta) merane v skoro prazdnej miestnosti o vyske 270cm, sirke 400cm a dlzke 300cm (platne od 300Hz hore), rozlozenie Stena-100cm-Bedna-100cm-Mikrofon-100cm-Stena, Zem-120cm-Mikrofon, mikrofon pri vsetkych meraniach v rovine vyskoveho reproduktora. Meral som osove merania horizontal aj vertikal, mimoosove merania horizontal aj vertikal (vertikal len na jednu stranu-stredobasy su v bedni symetricky) v rozliseni 15-30-45-60-75-90 stupnov. Na jedno nastavenie bedne som meral zvlast spodny basak, vrchny basak, basaky paralelene a vyska.
Skreslenie (Steps) merane v relativne zatlmenej miestnosti (velka postel) vo vzdialenosti mikrofonu od vyskoveho repra pre vsetky mearnia cca 25cm (platne od 300Hz hore).
Stredobasy som meral iba paralelne.
Impedancia (Limp) merana pre kazdy stredobas v bedni plus stredobasy paralelne a vyska.
TS parametre (Lipm) merane pre kazdy stredobas zvlast systemom pridanej hmotnosti (10ml vody) plus stredobasy paralelne, pridana hmostnost 2x10ml vody, priemer membrany vypocitany z dvojnasobnej plochy membrany..
Limp TS paramtere, Impedancka rovnako avsak v uzavretej bedni a bez vody :
Steps, na fotke je meranie nearfield (cca 1cm od vyskaca) vysledne grafy su merane pre vyskovy aj stredobasy paralelne 25cm od vyskoveho:
A tu su nejake vystupne grafy:
Limp:
Stredobasy paralelne, spodny stredobas-vrchny skratovany a naopak (spolocna ozvucnica):
Arta:
Stredobas Spodny H0-90, V0-90:
Stredobas Vrchny H0-90, V0-90:
Stredobasy Paralelne H0-90, V0-90:
Porovnanie Stredobas Spodny a Stredobas Vrchny H0, H45, H90, (kupovane s 2 rocnym odstupom):
Steps:
Stredobasy paralelne, vyska:
Z vertikalnych merani, ked boli stredobasy merane paralelne je vidiet ze su prepady absolutne nepouzitelne, takze ako check navrhol, jedine riesenie bude bednicku z dapolita prerobit na 2,5 pasmo..
Tak mi zostava vyexportovat si FRD a ZMA subory a vrhnut sa na laborovanie s LspCADom...