Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Výhybka Monacor 3-pásmo

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 52]

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Tak už ty SPH-265 mám doma a vypadaji hodně luxusně. Koukal sem na ty středy a ten SPH-130 je k tomu basáku určenej - hlavně desingově, ale ta cena. Ale co takovej SPH-165 - Docela dobře k němu kontrastuje, líbí se mi, cena OK, ale simulace je k pláči - jen takovej hrb.
>MaBat: Nemáš někde link k tomu tuningu toho SPH-68X/AD? Ten trychtýř bych odstranit snad zvládnul, ale nějak víc to tunit - to už by nebylo k užitku, ale spíš bych to sprznil.
Jinak středy + vejšky bych chtěl mít cca do 3000Kč.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Tady. Bylo to jen něco, na co jsem si vzpomněl, tak jsem to zmínil... Třeba by k tomu Velký Bobo (autor seriálu Stavíme reproduktorové soustavy z AR) napsal víc, kdyby ses ho zeptal, třeba taky ne.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Tak tu úpravu SPH-68X/AD zavrhuju.
Vypadá to, že ten SPH-130 by byl lepší, než SPH-165, ale ta cena - mám to tak 50/50, tak mi to někdo rozhodněte.
Není s těmito reprama někde hotovej projekt (výhybka)?
Výška: DT-107(635Kč) nebo DT-300(452Kč) nebo DT-109 (460Kč) - ten DT-109 má napsáno Top Hifi, tak by mohl být nejlepší, a ten jeho výkon 40Wrms by mi stačil (pak bych s tim SPH-130 ani moc nepřesáhnul rozpočet).

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Nevymýšlej hovadiny, prostě na ten SPH-130 a DT-107 našetři!

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Podle skutečného měření to SPH-130 už zase tak dobře nevypadá - nerovnost cháry, poloviční citlivost, zkreslení (dokonce vypadá jak rezonance) uprostřed pásma.
Za sebe ti po osobních zkušenostech můžu doporučit Beymu 5MP60N (koš se nechá stříknout na černo, jako to udělal chyna) a k ní bych dal DT-80 od Monacoru.

KT_105

Web

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Frekvence absolutně v pořádku, ještě rovnější měniče se dělají těžko. Citlivost/parametry stejné s Monacor daty, u citlivosti doporučuji nekoukat co výrobce píše, ale sám si z parametrů spočítat SPL a USPL (86.2/87.9dB).

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Já to vidím jinak.

Web

(upravil Jarous 18. 8. 2009 19:14)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Proč k tomu nedát čistokrevný střeďák ve stejným designu MSH-115 http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=516 a k tomu klidně na vrch DT-80 - dost dobrá. Obojí jsem měl v rukách.

(upravil MaBat 18. 8. 2009 19:44)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Vejšku to chce IMO naopak bez zvukovodu, byť i malého. Jsou nějaký zkušenosti třeba s GDWK 11/100,8 nebo DT-100?

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Kvalitativně k těmhle repro sedí spíš DT-254  http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=514 ale to jsme s cenou jinde...

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

mřížku nee

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Check: kde bys to (5MP60N+DT80) dělil?
MaBat: proč bez?

(upravil MaBat 19. 8. 2009 16:25)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Aby se omezil negativní vliv místnosti na reprodukci (zabarvení, lokalizace, iluze prostoru), musí mít bedna konstantní směrovost, tj. mít stejný tvar frekvenční charakteristiky ve všech směrech, náš sluch pak dokáže všechny ty odrazy odfiltrovat a vzít si z toho jen to pozitivní (odrazy obecně JSOU potřeba). Konstatní směrovosti, ev. směrovosti jí blízké, se dá dosáhnout různými cestami, ze kterých patrně nejlepší (a s dalšími výhodami) je velký, konstantně směrující waveguide a velký, dostatečně směrující reprák pod ním (basy se pak řeší odděleně, protože k tomu jsou zas jiný dobrý důvody). Taková klasická bedna 10+5+1" bude mít směrem k vyšším frekvencím narůstající směrovost vždycky, to je daný fyzikálně rozměrem použitých měničů a taky velikostí samotný ozvučnice(!). Je-li tedy cílem toto směrování co nejvíc omezit, musí se primárně použít měniče, který sami směrujou co nejméně, jinak to u takovýho třípásma rozumně prostě nejde. Každej zvukovod u vejšky vždycky znemaná další nárůst směrovosti, dřív, nebo později. Zvýšenou citlivost k difrakcím na hranách bedny je pak možný řešit jejich dostatečným zaoblením.


Aby to mělo smysl, místnost pak samozřejmě nesmí na svých hranicích a tím, co je v ní, pohlcovat frekvenčně nerovnoměrně, což se ale zajistí poměrně snadno - tím, že se člověk vykašle na všechny ty obvyklý akustický "léčby", absorbéry prvních odrazů aj., a nechá ji normálně (ne)zařízenou. Jediná výjimka je stěna za bednama, protože bývá nejblíž a brzký odrazy nejsou žádoucí (vždy je potřeba mít nějakej minimální časovej odstup odrazů od přímýho zvuku *) ), tuhle stěnu je tedy naopak vhodný udělat pohltivou, ale zase - frekvenčně rovnoměrně. Podobné to je ještě se stropem, odrazy od něj nejsou přirozený (narozdíl od podlahy) a jejich omezení/rozptýlení se projevuje příznivě. **)

Proto tedy raději vejškáč, kterej směruje co nejméně (viz Aragorn). Bohužel jen málo výrobců uvádí u vejškáčů směrovky, jakkoliv je to důležitá věc, nakonec jedna z nejdůležitějších.


*) Pokud se tedy bavíme o kvalitní reprodukci.
**) Je to trochu složitější, protože se dokážeme poměrně rychle adaptovat na akustiku okolního prostředí (a odfiltrovat ji), takže dobrá bedna bude hrát stále dobře i v poměrně široký škále místností...

PS. Mimochodem, ta narůstající, resp. nerovnoměrná směrovost (a její ovlivnění spekter odrazů) je přesně to, čemu se říká "box sound". Není to ani reradiace vln zpátky zkrz membránu (to je samo o sobě snadno zanedbatelné), ani zkreslení, ani nic jinýho. Je to právě tou směrovostí a není tedy snadný se toho jen tak zbavit. Naopak, ten vyzařovací diagram dipolu je sám o sobě plně zodpovědnej za to okamžitý "uvolnění" a přirozenost zvuku, jakmile ten samej reprák vytáhnete ven na obyčejnou desku - v mozku to v tu chvíli přestane šrotovat, protože už nemusí luštit a korigovat to, co ta bedna dělá blbě, tzn. taková reprodukce je potom příjemná, dlouhodobě neunavující.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

MaBat: Jediná výjimka je stěna za bednama, protože bývá nejblíž a brzký odrazy nejsou žádoucí (vždy je potřeba mít nějakej minimální časovej odstup odrazů od přímýho zvuku *) ), tuhle stěnu je tedy naopak vhodný udělat pohltivou, ale zase - frekvenčně rovnoměrně. Podobné to je ještě se stropem, odrazy od něj nejsou přirozený (narozdíl od podlahy) a jejich omezení/rozptýlení se projevuje příznivě. **)

Marceli, z čeho a jak na to?

(upravil MaBat 19. 8. 2009 18:17)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

No nejlíp nějakým účinným materiálemí s frekvenčně co nejvyrovnanější pohltivostí smile "Aspoň" v pásmu 500Hz - 10kHz. Někdo tu určitě bude mít lepší zkušenosti, s dostupností, aj. Druhá cesta je pak mít možnost vystrčit bedny "hluboko" do místnosti, aspoň 1-2m od zdí. Taky je dobrý pamatovat na symetrický umístění, má-li se to poslouchat trochu víc z dálky. Na strop to pak asi stačí do míst těch prvních odrazů a asi spíš rozptýlit, než pohltit (nebo kombinaci obojího)...

Jinak, na basech je to celý jinak, a s tím já osobně už nic dělat nebudu, vzhledem ke konstrukci domu, musely by se asi dát kmitající panely/desky po značný ploše stěn, chtěl jsem původně zkusit jen rohy, ale momentálně mi stačí ten dipól tak, jak je...

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Tak sem zrovna objednal ty SPH-130 a DT-107, zejtra už budu mít i přesný odpor, proměřim je a zkusim tu výhybku.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Jungliste, úplně jednoduše. Deska z minerální/skelné vaty tl. 8-10 cm, na rám, odsadit 5cm od zdi. Potáhnout kašírovací tkaninou. Celková tl. aspoň 12 cm.

(upravil MaBat 21. 8. 2009 13:24)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

MethMan: jak nízko taková deska jde? Jak velké to stačí?

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Záleží na směru vniku, ale en blok to bude mít na 250Hz ještě činitel pohltivosti okolo 0,9. To považuji za zcela dostatečné.
Mělo by stačit rozumně nad a pod poslechovou rovinu, řekněme 1,2m. Více samozřejmě neuškodí. Šířka pak o něco větší než než je rozteč reproduktorů.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Pokud to jde takhle nízko, tak je to skvělý.

Příspěvky [21 až 40 z 52]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Výhybka Monacor 3-pásmo

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£