Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Výhybka Monacor 3-pásmo

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 52]

Téma: Výhybka Monacor 3-pásmo

Ahoj,
Chci si udělat 3-pásmo ve složení: SPW-226/8, MS-130 a DT-101SK. A teď kde to dělit? Zatim sem na verzi: 600Hz/6dB a pak 4000Hz/12dB. Je to použitelný?
A jakej může bejt teoretickej hrb při simulaci bassreflexový ozvučnice ve WINisd aby to nehučelo? Když sem tomu programu nechal volnou ruku, tak navrhnul objem 220l sad , Když sem to dal na potřebných 67l a naladil na 29Hz, tak je hrb +1,8dB na 70Hz a na 38Hz už je to -3dB, ale myslim že to by už šlo. Nebo ten hrb může bejt i větší? - to by to hrálo i o pár Hz níž.
Díky Marek

(upravil MaBat 6. 8. 2009 9:02)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Zkus si vzít ten basák a střeďák, zadat jejich T-S parametry do LspCADu (zadat nový měniče) a jen na základě toho zkusit tu výhybku mezi nima (tak, že si vyexportuješ impedanční cháry v předpokládaných objemech/ladění, a ty natáhneš znova do návrhu výhybky). Uvidíš, že prostý 1. řád prakticky nemá šanci dopadnout dobře (jestli jsi myslel jen kondenzátor a cívku).

Ta horní dělička musí vycházet ze směrovostí střeďáku (především) a vejškáče, 4 kHz už bude nejspíš moc, šel bych níž.

Ten basák je starý dobrý ARN, nevím, kluci Ti tu jistě poradí ze zkušenosti, jak na něj nejlíp. Tu ozvučnici je taky dobrý simulovat se stejnosměrným odporem předpokládaný cívky před tím basákem (v reálu to nemá až takovej dopad, jak by se mohlo zdát, ale je to tak rozhodně lepší). Hodně s tím taky zamává tlumení, asi bude lepší spíš počkat na někoho, kdo už ho má v použitelný bedně a udělat to stejně.

Rozhodně jsou ale lepší volby na basák, když už chceš (jsi ochoten) stavět 70l bednu... Do takové už má přijít aspoň slušnej 10", nebo i něco většího, s řádově lepším výsledkem.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Tak tady sou ty impendační charky:

http://s4.postimg.cc/l9ao3tpkp/3489_impendance_stoed_basy.jpg

(střed utlumen o 2,5 dB). Je to ve WINisd, protože ten LSPcad nechápu. taky sem koumal tu směrovost střeďáku a u těch 2 kHz to začíná směrovat, u 4kHz je to katastrofa, takže dělit na 2 kHz 12dB/okt, jak je to doporučený u vejškáče.


http://s4.postimg.cc/t3fv2ymrd/3489_faze_stoedybasy.jpg

Tohle sou ty fáte, čirou náhodou jsou stejný na těch 600Hz a do první oktávy se moc nerozcházej, tak si myslim že by to mohlo jít, nebo jestli vadí i těch "pár" stupňů (viz obrázek)?
Ten SPW-226/8 není uplně jako ten ARN, je mu podobnej, ale ARN má o trochu větší Q.
Jinak sem hledal dál a našel sem http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=520 akorát že má 4 ohmy a tenhle http://www.monacor.cz/catalogue-product … ubKtg=893, ale ten má zase mizerný Q(do bassreflexu). Asi zůstanu u toho 9-ti palce.
>MaBat: Koukni prosím na ty fáze a napiš, jestli je to přijatelný i s tim prvním řádem, nebo je 2. nutný - i když ty vyjde 2x dražší sad

(upravil MaBat 6. 8. 2009 22:46)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Nejde ani tak o fáze, jako o průběhy těch impedancí. To bys ale viděl až v tom LspCADu ve chvíli, kdybys nad nima nasimuloval tu výhybku. Na rezonanci střeďáku budeš mít hrb, nebude to filtrovat, tak jak čekáš, impedance basáku taky bude dělat nejspíš problémy. Ono udělat pořádně tu dolní děličku ve třípásmu obecně není vůbec tak snadný/samozřejmý, jak by se mohlo zdát, rozhodně nestačí vzít cívku a kondenzátor. Koukni někam na hotový projekty (Troels Gravesen, aj.), jak je to dělaný. Ale chce to opravdu ten LspCAD a zkusit si to, vždyť na tom nic není...

S tou horní děličkou je prostě třeba jít jen tak vysoko, aby střeďák ještě nesměroval (a zároveň jsi byl dost daleko od rezonancí breakupu) a zároveň jen tak nízko, abys nepřetěžoval ten vejškáč. Je to boj. 2 kHz je asi zas zbytečně nízko, to je 5"? - s tím by neměl být problém jít někam ke 3 kHz, vejškáč to jen přivítá. Strmost 12dB/okt (resp. topologie 2. řádu) je pak takovej standardní výchozí bod.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Nebylo by lepší nejdřív řešit místo výhybky spíš použití toho SPW/ARN? Na TVM fóru se "valmezíci přiznali", že jsou to jejich měniče, proto nevidím důvod platit víc za Monacor, když je to přejmenovaný TVM. Navíc v 70 litrech BR...

(upravil MaBat 8. 8. 2009 8:05)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Tak poraď lacinej basák do 60 - 70 litrů BR... smile

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Proč? Já nechápu proč dávat skoro 800,- za Monacor, když za 400,- je totožný TVM. A když jsou s těmihle basáky nejlepší zkušenosti v 35 literech closed, proč je cpát do 70 litrů BR...?

(upravil Marek153 8. 8. 2009 16:13)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Jo, tak sem to nasimuloval i s tim ARN a dokonce to vychází o chlup líp než ten monacor, takže teda ARN. Ale pokaždý když to simuluju, tak mi jako ideální objem počítač navrhne něco kolem 200 litrů s BR, když zadám těch 67l a poladim BR, tak teda o dost horší, ale ještě to ujde, ale 30l? to už je dost málo a dělá to s BR hrb na 70Hz +3dB a uzavřená na 90Hz +2dB a na 50Hz už -4dB.
Nebo se simulace tolik liší od reálu? Když v simulaci vychází hrb (kterej by měl hučet), tak tam pak nebude nebo to s nim bude znít líp než bez něj?
Teď sem všechno dělal ve WinISD, ale už mám stahnutej LspCAD 5.25, kterej vypadá o 1000% přehlednějc než ten novej, tak třeba to v něm vyjde jinak.

(upravil MaBat 8. 8. 2009 18:50)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Já jsem taky ani trochu nenaznačil, že to ARN má přijít do 70l BR. Jen jsem pochopil, že by Marek takovou bednu klidně postavil, nebo i chtěl (tak objemnou) a v té souvislosti jsem napsal, s jakým reprákem by to mělo smysl dělat.

Co se týče ARN, dej na rady zdejších a dej ho do uzavřeného objemu cca těch 35l (to už je celkem fuk, kolik).


Jinak, podle mě špatné zkušenosti s BR pramení hlavně z toho, že málokdo měl k tomu solidní výhybku. I tenhle reprák by se asi dal v BR ještě použít (vyloženě vhodnej na to samozřejmě není). Jen by potřeboval velkej objem a to už je opravdu škoda, stavět tak velkou bednu a nedat tam větší a silnější basák. Tak jsem to myslel.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

SPW-226/8=ARN226-07/8. usetris 1/2 ceny pri kupe TVM ARN226

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Takže další změna: Bude tam 2x ARN 226-07/4 v sérii, takže dohromady 8R, ozvučnice bez bassreflexu 67l, takže objem bude vycházet podle vašeho doporučení. Teď ještě poladit tu výhybku - zkusim ještě odsimulavat tu 6dB/okt ve lspCADu a v nejhoršim tam dám těch 12dB/okt.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Vážně nechceš trochu přišetřit a koupit do toho SPH-265, co prodává Aleska v bazaru? Já to stavět, neváhal bych ani chvíli, o tolik dráž už to celkově nevyjde.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Tak ty SPH-265 z bazaru budou moje, sou sice o dost dražší, ale zase sou ideální. Du simulovat smile. mě napadá, jestli ty MS-130 nebudou moc malý, protože by ty SPH 265 chtěly dělit ještě o něco níž než ARN 226, ale to bude zase další pálka. Nakonec zkončim na 10 000 sad
PS: Materiál bude MDF 25mm, padla na to deska 2,8m x 2,07m a i s rozřezánim mě to stálo 800Kč big_smile. Ideální brigáda v truhlárně.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Noo, to už má IMHO šanci být solidní bedna smile

Co Tě přimělo k názoru, že to bude potřeba dělit níž? Je Ti doufám jasný, že bez měření je nesmysl dál cokoliv dělat... Dej tomu čas, tohle by byla škoda uspěchat, potenciál to jistě má.

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Teď myslíš měření SPL hotový bedny, nebo měření TS parametrů těch basáků (a všech ostatních repráků)?

(upravil MaBat 12. 8. 2009 19:01)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Měření všeho, impedancí, frekvenčních charakteristik všech repráků.. prostě všechno to, co je k tomu třeba.

Naštestí nic z toho už není takovej problém, jak býval. Všechno vybavení tu seženeš za pár stovek (mikrofony dělá check, nějaký asi ještě má a úplně to stačí), měřící soft je ke stažení zdarma na webu. Ale to už je zas všechno odznova... Chybí tu rozcestník a FAQ smile

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Marek153: To bude zas paskvil, proč k němčourovi SPH-265 dáváš čínu MS-130? Dej k němu SPH-130 + DT-107 nebo jakoukoliv jinou (evropskou) vejšku.

(upravil MaBat 12. 8. 2009 20:56)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Marek153: Je fakt, že jestli ten zbytek ještě nemáš, asi by se našly ještě i jiný, snad i vhodnější repráky od Monacoru...

Jen si nejsem jistej, jestli by si zrovna s DT-107 nějak polepšil...

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Ještě nemám nic, kromě těch basáků a desek na bednu. Ale taky nechci investovat nějakou hroznou sumu, jako dát za reprák o 300 víc, jestli se to vyplatí, proč ne, ale zbytečně vyhazovat prachy taky nechci.

(upravil MaBat 12. 8. 2009 21:34)

Re: Výhybka Monacor 3-pásmo

Ono to taky nemá smysl, vyhazovat za repráky víc, než je nutný (třeba ty basáky byly podle mě skvělej kauf). Ve třípásmu je ten střeďák ale kritickej, záleží, jaký max. SPL od toho čekáš. Je fakt, že ta SPH-130 je už dost drahá, Velký Bobo teď někde zmiňoval SPH-64X (v Tvém případě asi SPH-60(8)) a trochu ho potunit (hlavně uříznout ten trychtýř). Já bych mu i věřil... Zahraje zřejmě líp, než MS-130 a stojí stejně (když zůstaneš v těhle cenách, což chápu)

(Sám VB dává do svého třípásma 5" střeďák se 70mm cívkou, ví proč, ale... smile )

Příspěvky [1 až 20 z 52]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Výhybka Monacor 3-pásmo

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£