Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Autohifi » Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 22]

Téma: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Rád bych stavěl sub. velice podobný tomuto: http://audioweb.cz/vase-wema1.htm s měnšími změnami, které bych rád prodiskutoval. První věc je zda reproduktor: http://reproduktory.tvm-valmez.cz/downl … 6-07-8.pdf  je vhodný pro autohifi, když impedance je 8 ohmů. Stejný reproduktor v 4 ohmech:
http://reproduktory.tvm-valmez.cz/downl … 6-07-4.pdf    má na spodku své frekvenční charakteristiky znatelně větší pokles než stejný typ ale v 8 ohmech, proto bych radši typ s 8 ohmy. Dále nevím jak zjistit ideální objem pro uzavřenou ozvučnici pro tento typ reproduktoru? Vypadat bude téměř stejně jako na prvním odkazu. Nevím také jakou vybrat pasivní vyhýbku. Dexon dělá: http://eshop.dexon.cz/autoozvucovaci_technika.htm   ale nevím jak je to s kvalitou... Děkuji za vaše rady a zkušenosti.

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Oba reproduktory jsou pro pouziti v autosubwooferu krajne nevhodne.
Pouziti pasivni vyhybky pro subwoofer ma opodstatneni jenom ve velmi ojedinelych pripadech, tenhle to neni.
Podle charakteristiky, kterou namerili v TVM v ozvucnici podle IEC nelze v zadnem pripade usuzovat chovani reproduktoru v boxu, a uz vubec ne v boxu, ktery pracuje uzavreny v aute, do objemu tak 3m3 i mene. Od toho mame sadu TS parametru, ktera slouzi pro simulacni programy, ktere relativne presne dovedou na zaklade techto parametru predpovedet chovani wooferu a upozorni na mozne neduhy ci chyby v navrhu.

Nezminil ses o aute, o zbytku aparatu a hlavne pohonu. Pokud tam bude temer jakykoliv zesilovac, bude mit v sobe uz vyhybku, takze ti pasivni vyhybky netreba. 8ohm do auta proc ne, ale o to potrebujes silnejsi zesilovac, chodne jsou 8ohmove verze pokud chces par subu a provozovat na monobloku paralelne.

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Jestli máš skoro litr na repráky, pár stovek ještě přidej a kup si jeden autí 10", ale bacha, najdou se i sračky!

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

kúp si toto http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=315
vynikajúci pomer kvalita/cena. nie je to super hifi zase to nie je ani sračka, dosť ľudí sa už presvedčilo.

Web

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Nejsem nijak dobře znalí v el. ani v akustice. Čím jsou krajně nevhodné tyto reproduktory. Jaký, popřípadě kde by se dal sehnat simulační program pro výpočet uzavřené ozvučnice ? A jaké by si navrhoval repro kolem 20 cm do 1000,- ? Díky

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

to co si napisal, su repro hlavne do bytu (teda nie do auta), v aute je vlhko, horuco, zima atd. Ten monacor isto zahra lepsie a ,,dlhsie,, ako TVM. A ten simulacny program mozes stiahnut aj tu na webe, staci ti WinIsd.

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Ten Monacor se mi docela zamlouvá. Jakou by jste na něj udělali uzavřenou ozvučnici ? Materiál mám 22mm MDF. Podobná konstrukce http://audioweb.cz/vase-wema1.htm je vyhovující ?

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Jen tak pro upřesnění..kolik lidí slyšelo ten carpower na vlastní uši ? smile Nechci nějak prudit, ale zdá se mi, že před nějakou dobou tu jeden, dva napsali, že je dobrej za ty prachy (neříkám že ne) a po čase jej všeci doporučujou smile

Web

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Ja som ho počul. A kľudne napíšem ešte raz, že za tie prachy je to dobrý repro. Hrá dobre.

Web

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Asi takhle, take nejsme nejaký odborník, ale pár zkuseností s SP 252C mam..  koupil jsem si po jednom kuse do 2 50l beden. < 1 repro v 50 litrech> . Mam je pro takove to příležitostné zvučení a akce s přáteli.. výšky pieza smile.. proste co nejlevnejsi a aby to aspon trochu hralo.  za to cenu hrajou fakt pekne, v 50 litrech dokážou podat slušné basy.Pro menší ozvučení vhodne i bez vetšího subu.  Obcas je používám i na ozvučení místního kulturáku s podporou subu se seleniem  15 PW5.  Proste žadnej PA aparát, ale pro normalni poslech do kulturaku opravdu pohoda. Zaznamenal jsem pár mechanických " poruch".. v prubehu času vlivem časteho prenášení a né moc jemného zacházení odpada jedna část té pěnové izolace ze přední strany repra..  koukal jsme na zbylé kousky a prijde mi, že mají snahu také odpadnout. Mozna je to lepidlo nějaké slabé. Vlivem občasné vlhkosti v bedně se odlepila jedna samolepka ze zadní strany magnetu. Jsou to blbosti, ale aspon prispejí k rozhodování. Jendou jsem majinko do jedné membrany mírně štrejch a od te doby repro mírně chrčí.< je to moje blbost>, ale chci tím říct, že kmitací systém bude bych řekl na lepší urovni, než klasické levné autohifibasáky, páč už jen malé násilné zmačknutí membrany dokazalo o majinko vyhnout civku a zpusobit drhnutí-> tím tedy naznačuji velikou přesnost kmitacího systému, čili vetší ucinnost a citlivost.  Pěnový závěs po cca 4 letech náročného používaní drží pěkně. Membrana se snad ani nevyšisovává. Jinak repro vypada celkem líbivě, relativne veliký magnet. Vetrání cívky pod vrchlíkem membrány. Plechový koš je celkem náchylný na špatné zacházení < objadnaval jsem jeden kus pro kamoše a pošta bouchla s balíkem-> hnutý koš, rozhozená civka.., takže na to bacha>..  nevim co bych ješte .. co se týče zvuku, v basreflexové bedně hraje dle mě celkem hlasitě, SP 252 C by se nechal pěkně naladit bud na autohifi hučáky i na boxy co zahrají relativně rychlý a i trochu energický bas..  ja je mam v 50 litrech BR a spíš mají sklon k tomu hučení, ale když přijde rychlejší bas, taky si s tím pohrajou.
jednomu kamošovi jsme stavěl box do auta, samozřejmě chtel co nejvetší basy a co nejvetší hučení, klasika.. potreboval jsme peníze, tak jsme mu vyhověj.. postavil jsem cca 60 litový box s podladěným BR, basů bylo na můj vkus v autě až moooooc , použitý zesilovač byl cca 130W dvoukanal v mustku Mac Audio < nejaká serie tuším "RED"> .. on byl velice spokojený..

tot asi vše, co se týče mých zkušeností. Tento članek nehodnotte z hlediska stylistyckeho, psal jsme v rychlosti věci co me zrouna napadly. Doufam, že si v tom Petře udelas jasno a vybereš si toho správného adepta:)

Jinak za ty peníze pekný repro. Kvalitní bedna, řekl bych 40 l BR ti udela v aute celkem dobře solidní basovou kulisu, menší objem bez basreflexu zvuk zjemní, zpřesní... Samozrejme, každemu se libi neco jineho, každý ma jine naroky.  S reprem to chce opatrné zachazeni, určitě ochranou mřížku a vydrží ti mnohem víííííc než mě.. a mě si myslim budeou i tak sloužit jeste dlouho:)

Pokud si ho koupíš a zvuk se ti libit nebude, prosimnte se na me nezlob..  vsechno tohle jsou čiste me subjektivní nazory..

Bednam zdar!:)

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

JBL GT5/10  bo JBL GT5/12

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

luta napsal:

Jen tak pro upřesnění..kolik lidí slyšelo ten carpower na vlastní uši ? smile Nechci nějak prudit, ale zdá se mi, že před nějakou dobou tu jeden, dva napsali, že je dobrej za ty prachy (neříkám že ne) a po čase jej všeci doporučujou smile

ja jsem si s tim bednu do auta postavil, uz jsem se tady jednou chlubil a tak se chlubim jeste jednou

https://i.postimg.cc/VrMJ54fH/947277.jpg https://i.postimg.cc/PPFv3CRy/947278.jpg

Jinak se mi zda, ze to hraje dobre. Puvodne tam bylo ARN 6614. Ale to v tehle bedne melo snahu dunet. Monacor ma dve hlavni vyhody. Vetsi citlivost a basy jsou lepsi. Jinak jestli mate doma navic ARN XXXX 20cm tak myslim, ze to taky za to stoji, je to porad lepsi nez nic. Preriznout potom diru na vetsi je otazka 5 minut, kdyz se s tim teda pocita pri stavbe.

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Pokud bych měl místo v autě kde bude sub. neváhal bych zřejmě pro :
http://www.soundshop.cz/839-helix-dark- … ingle.html 
...ale jelikož místa není navrhuji teda uzavřený box za zadní sedačky s výše uvedeným reproduktorem, snad se podaří a aspon trochu mi to zahraje

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

pokud jsi zručný, tak bych si postavilbednu sám... přeci jen dával litr za bednu s kobercem a terminálem je dle mého dost...
takhle by sis to udělal sám a na míru

Web

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

No jasný ...postavím bednu, ale nevím jaký objem pro uzavřenou bednu jeden reproduktor ARN 226-03/4.

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

34L

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

34litrů do auta? Podle mě max. 25litrů. Měl jsem chvíli v autě 6604 ve 20 litrech BR a basoval až až. Nezapomeň na převýšení dole který v autě vzniká.

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

čaues, já mám přesně tento reproduktor doma jako basák, akorát 4ohm a se šílenym starym zesilovačem a bez filtru, hrál tak do 20W výkonu velmi hezky. Není to klasickej dunák, jako všechny dnešní suby. Mám ho taky v utzavřenc32 litrů a chci ho taky zkusit v autě, pouze čekám na zesik. Původně byly v autě a v platě a pouze na rádio hrály tyhle ARNka suprově, myslim, že za ty prachy je to dobrej basák, kterej je spíše na domácí použití, ale pokud není dostatek financí, je to vždycky o kompromisech..

(upravil luta 22. 3. 2009 20:56)

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Tak jsem si ten Carpower už take poslechl (ve starém Unu) smile byl to poslech jen přii normálních rozumných hlasitostech, žádne ohulování. Zvukově velmi dobré, vzhledem k ceně..Jen ten vzhled se mi vůbec nelíbí..

Web

Re: Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Takže ví někdo ten ideální objem uzavřené ozvučnice ...jaký by měl být pro ARN 226-03/4 ?

Příspěvky [1 až 20 z 22]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Autohifi » Subwoofer - TVM ARN-226-07/8

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£