Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Zdravím,
řeším teď následující rozmar: Jako hlavní zesilovač v obýváku používám push-pull stereo lampák s 6P3S vlastní výroby, výkon asi 2x 25 W. Po průběžném srovnávání s různými polovodičovými receivery jsem na jednu stranu stále více rozladěn z výstupáků, které docela razantně řežou basy už někde okolo 80 Hz, na druhou stranu ale i při nezávislém poslechu s kamarády konstatujeme, že je to lampové zkreslení prostě dobré, zvuk je subjektivně plnější, prostorovější a zejména staré rockové žánry se tak parametrům a bastlu navzdory většině hodnotitelů jeví lépe na lampách než přes nejrůznější zkoušené HiFi receivery - proto jej nechci nahradit.

Takže jsem v poslední době začal pracovat na doplnění soustavy o aktivní polovodičový subwoofer. O víkendu jsem do šasí lampového zesilovače doplnil operákem oddělený a posílený "pre out" a na zkoušku jsem k tomu hodil čínský subwoofer od 5.1 soustavy Genius. I tento čínský zgarb hudbu docela zajímavě obohatil, a já nyní přemýšlím:

Jaký máte obecně názor na 2.1 soustavu v HiFi poslechu? Je to dobrá věc, nebo spíš moderní cenová obcházečka kvalitních 2.0?

Vyplatí se stavět HiFi subwoofer, nebo mám raději koupit sériový někde v bazaru a případně do něj jen dobastlit relátko na probouzení ze zesilovače a další potřebné drobnosti?

Pokud stavět, jaký zvolit pro domácí poslech reproduktor - při budgetu na samotné repro řekněme do dvou tisíc? Lze sortiment autohifi považovat za HiFi? Nějaké klasické středobasy TVM / Tesla z bazoše? Případně něco vhodnějšího pro domácí subo?

Jaký vestavět zesilovač? Známý čínský eshop nabízí za čtyři stovky stereo stavebnici s 2x TDA7294. Pokud by se přepojila jako mono můstek, dala by skoro 200 W RMS, což je podle mě pro domácnost zcela dostačující. Vyplatí se u subwooferu řešit nějaký kvalitní diskrétní zesilovač (Leach a podobně), nebo 99% užitku dělá výkon a TDA zde odvede skoro stejně dobrou práci?

Pak mě ještě napadá otázka sfázování - preout desku jsem vybavil vyřaditelnou obracečkou 0 / 180 st. Je to dostačující, nebo se vyplatí plynulá regulace fáze, kterou některá zapojení nabízejí? Fázovat je pak vhodnější poslechově v dané místnosti, nebo na osciloskopu tak, aby byl prostředek pásma subwooferu ve fázi s výstupem do repráků?

Díky za názory smile

(upravil Wili 23. 4. 2024 12:01)

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Bud vymen vystupaky alebo to predaj nejakemu muzikantovi. Ten tych 80hz vyuzije pre gitarove repro a sebe kup vystupak co pojde aspon po 30hz alebo cely lepsi poriadny lampac.

Rozumne zladit sub k satelitom je velmi narocne…

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Dělávám do profi, ale mám trochu času, tak něco postřehů. Chápu kouzlo lampového zvuku, i na mne nedávno dolehlo smile

V profi se používá 2 + 1 běžně, má to několik výhod.
1. Lidi totiž, jako v hifi, nesedí ve štrůdlu ve stejné vzdálenosti od obou beden 2+0 (jinak jsou basy problém z důvodu vlnové délky a vyplývajícího odečítání), nýbrž nám potvůrky trdlují na parketu big_smile. I v hifi, pokud chceš naplnit alespoň přibližně vyrovnanou úrovní basů v celé místnosti, musíš začít jediným měničem.
2. Basový zesilovač klidně může být i v D a nikdo nic nepozná (to bude slovo do pranice smile), snadno se dosáhnou veliké výkony při uchlazení zesilovače (lehký zesilovač)
3. Aparatura se přenáší a je to v 2+1 obvykle lehčí při stejném výkonu na basech.

Problémem tohoto uspořádání je časové sladění na dělícím kmitočtu (0 nebo 180°obvykle nestačí), jak napsal Willi, nakonec stejně musíte ty i sub splnit podmínku stejné vzdálenosti od obou satelitů.

V tvém případě si to o sub přímo říká (lampy jsou kouzelné, chápu). Bude potřeba crossover s s regulací zpoždění (plynulou regulací fáze). Raději slušný analogový, nebo výborný digitální, aby nekazil ty lampy, bude pracovat i s jejich zvukem.

Razím, že zesilovač pro sub musí mít schopnost zahrát se zatížením alespoň 2 x menším, než je jmenovitá impedance použitého reproduktoru. Zes v můstku s TDA 7294 nevyhoví. Samozřejmostí je vysoký činitel tlumení.

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Děkuji za reakce. Možnost výměny výstupních traf mě samozřejmě napadla, ale v tuto chvíli je nereálná - mám hotové docela pracné a pěkné šasí v kombinaci nerezový nosník - dřevěná skříňka, a toroidy, které by mě lákaly, o centimetr nepasují. Navíc bych musel rozlámat lepenou skříňku ve směru, odkud se trafa uchycovaly smile

Chápu dobře, že TDAčko je nevhodné proto, že je nedostatečně dimenzované pro nadproudy v minimech impedance a při tlumení, takže by se dříve nebo později prošvihlo? Jaký jiný integrovaný čip by tedy pro tuto aplikaci byl zajímavý?

(upravil Otas 23. 4. 2024 16:13)

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

TDA by mohlo kazit basy činností nadproudových ochran, asi by neodešlo.
Ještě doplním nějaké odpovědí na dotazy (když tak mne nějaký hifista bude rozporovat).
Autohifi nedělám, tam bych vařil z vody. Ale spíše bych to nedoporučil, je to jiný obor, který překonává odlišné překážky sad.
Z produkce Tesla lze vzít v úvahu 15" repra typu ARA9918 a další s tímto typem magnetu, i třebas starší ARN 930, 932,942, pokud se ještě vyskytují. Jen pozor na zesláblé magnety, které posouvají tato repra z výborných do velmi špatných.
Z profi by se dal použít jen nějaký lowend, jinak jsou pořádné basáky hodně drahé a takové výkony nepotřebuješ. Z poloprofi především Beyma 12BR70, ta se často užívá i v hifi a je to značka.
https://www.sccom.cz/dexon-12br70-repro … 45-d193731
A nebo od Thomanna:
https://www.thomann.de/cz/the_box_speak … 80_8_w.htm
ale v hifi se toho najde mnohonásobně více. Kolegové, co dělají Hifi, jistě doporučí něco použitelného v rozumné ceně.
Podle mne lze zde použít i zes ve třídě D s příslušejícím výkonem k repráku, to co je u zesu uváděno v RMS. Je-li tam uveden maximální výkon (nebo bez upřesnění), tak platí obvykle polovina, i třetina. Neznám nabídku z ali, zvuk tam neberu.
Myšlenka koupit kompletní sub z bazaru se jeví velmi rozumně. Ono nová kastle na sub bývá drahá.

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Ještě mě napadl jeden dotaz. Při hledání subwooferů - ať už měničů, nebo hotových bazarových beden, jsem našel uváděn skoro výhradně pracovní rozsah až od nějakých 30-40 Hz při -6 dB. Mám to chápat tak, že jsou v tomto segmentu uváděny parametry podle pravdy a většina světa se svými "od 20 Hz" lže a má na nich třeba -12 dB? smile  Nebo je nějaký důvod, proč SW nejde tak nízko jako menší basák v klasické vícepásmové bedně?

(upravil Otas 23. 4. 2024 21:05)

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Papír snese skoro všechno. 20 Hz jen tak něco nezahraje. Pokud si někdo pomáhá nějakým poklesem -12 dB namísto - 6 dB, nebo - 3 dB, pak platí, že každé 3 dB citlivosti navíc si vyžádá jen polovinu výkonu. Jinak: Když napíší, že normální úroveň hlasitosti při 1W a vzdálenosti 1 m je 90 db, tak abys tuto hlasitost při - 12 dB udržel, musíš tam dát 16W! Jenže: Ono v těch pramenech není jeden důležitý údaj: Kolik dB hlasitosti bedna na těch nízkých kmitočtech (třebas 20 Hz) dokáže vyzářit, přeměnit na zvuk. A to je u dáno u většiny typů beden plochou membrány na druhou, násobenou povolenou výchylkou membrány Xmax na druhou (trochu se do toho připlete i působení basreflexu). A náročnost na výši tohoto součinu stoupá směrem k nižšímu kmitočtu nepřímo úměrně se 4. mocninou kmitočtu.
Čili dáme to do praxe:
- 40Hz řekněme, že výsledek součinu při určité dosažitelné hlasitosti je jedna
- 30 Hz  =  3,16* vyšší výsledek součinu potřebujeme pro stejnou hlasitost
- 20 Hz  =  16 x vyšší výsledek součinu potřebujeme pro stejnou hlasitost
Čili na basy, zvláště pod 40 Hz je potřeba dostatečně velký reproduktor s pořádným Xmax aby tyto kmitočty byly slyšet. Pokud někdo napsal 20 Hz, pak z menšího reproduktoru třebas ten kmitočet půjde, ale strašně slabě, pak začne zkreslovat a když ho někdo nakrmí od zesu, tak reproduktor zničí..
Jinak: Když ti někdo bude tvrdit, že od 5" středobasu pojede od 20 Hz, ohlédni se po jiné bedně od jiného výrobce. Útěchou budiž, že málo nástrojů jede pod 40 Hz (napadá mne jen 5tistrunka baskytara a klávesy), pod 30 Hz jen klávesy... Pro vyzáření 30 Hz na doma vystačíš tak se slušným 12" (záleží, jakou chceš hlasitost) a pro 20 Hz potřebuješ nějaký 18 až 24 palcový subbasový speciál v pořádné a správně naladěné bedně. A těch 20 Hz už možná narazí i na otázku vlnové délky v závislosti na prostoru.

Výhodou subu bude (na rozdíl od satelitu na stojanu), že odrazem od podlahy získáš navíc 3 dB hlasitosti. To je ještě doplněk 2+0 oproti 2+1 smile.

Fuj, to jsem se rozepsal, teď to budu ještě chvíli opravovat. Nejsem samozřejmě děd Vševěd, snad jsem tam nenapsal nesmysly sad.

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

JirkaRCK: tohle téma se tu řešilo už mnohokrát, zkus tady zapátrat v historii příspěvků, +/- lze povšechně říct, že jeden sub na hifi je víceméně nouzovka,
pro začátek bych být tebou využil možnost vrácení zboží z eshopu a "koupil" bych nějaký entry level kolem 8-10t na vyzkoušení...hifisti tvrdí, že dobrý sub pro stereo začíná na 40t smile

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Díky moc za rady. Dobře, pokud bych tedy vzal v potaz nejjednodušší možnosti, kterou z nich byste doporučili jako nejvhodnější? smile

1) Na půdě mám z mládí Magnat BS30: Přehodit měnič do bedny o shodném objemu, ale v designu pro domácnost, nakrmit nějakou stavebnicí o výkonu 100 - 200 W RMS doplněnou o aktivní výhybku s postupnou regulací fáze.

2) Bazarový Magnat Omega 250
3) Bazarový Canton SUB 80 (už mírně nad limit, co do toho chci celkově dát)
4) Bazarový KEF Kube 1

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

asi ten Magnat: má největší repro a plynulou fázi, Canton má menší repro, regulaci fáze neinzerujou (?), KEF má je 8"+pasívní zářič a fázi jen 0-180°,
jestli najdeš i celkové hmotnosti, tak se z toho dá usuzovat na bytelnost ozvučnice, spíš než na watty hleď na velikost repro a objem skříně...tolik jen co se papírových parametrů týká, zvuk-požadovaný charakter basů může být i opačný

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Před 10 lety jsem měl magnát 30 betasub.nehrál špatně

(upravil ransom 24. 4. 2024 17:49)

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

JirkaRCK:
Asi bys měl na rovinu říct, jaké reprosoustavy ti nebasujou...

(upravil Benazi 24. 4. 2024 18:07)

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Předpokládám že to má ku kinu,u sterea blbost.

Re: Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Ano, jak správně poznamenal ransom, aktuálně mi s tím "nebasují" všemi nenáviděné 1PF06708. To ale považuji za bezpředmětné v debatě. Fr. charakteristiku zesilovače mám jednak odměřenou osciloskopem, druhak mám lampák vyzkoušený i s Quadraly Amun MK5 od kamaráda a ony Tesly hraju na střídačku s Pioneerem SX727. Výsledek je takový, že lampě opravdu chybí vše pod 80 Hz (okolo 100 Hz je koleno se znatelným poklesem) a to je to, co chci zkusit vyřešit subwooferem smile

Za stejnou cenu jako SW bych mohl pořídit výstupní toroidy s perfektními ohlasy, ale bohužel jsem v minulosti udělal zlá rozhodnutí a trafa nevyměním, aniž bych rozlámal lepenou dřevěnou skříňku a začal s projektem od půlky znovu... Proto tomu chci pomoci částečně takto a toroidy nechat až na další projekt, kde plánuju ctveřici 6P3S na kanál, buzení do proudové oblasti, katodovou ZV a další vychytávky. To bude ale až projekt relativně vzdálené budoucnosti...

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty subwooferů a sestav » Aktivní subwoofer k elektronkovému stereu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£