Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Aktivní výhybka

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

(upravil Walda 12. 1. 2008 4:37)

Téma: Aktivní výhybka

Než se dočkám RollsRoyce, chtěl bych hrát na tyto výhybky. Je to modul na dva bandpass filtry (pro spořivé by šel použít i na třípásmo s tím, že jeden výstup nebude mít výstupní buffer.)
Skládá se ze vstupního bufferu,  24dB Linkwitz-Riley filtru high pass, lowpass,  sekce skupinového zpoždění (group delay či All Phase Shift Networks) pro oba kanály, jednoho volitelného EQ - peak/notch filtru a výstupního zesilovače - bufferu.
Koncepci desky a filtrů jsem "odkoukal" u Jense Rasmussena (býval bych ji i použil ale chybí zde allpass filter a příliš mnoho EQ filtrů) a Roda Elliota , kde je i kalkulátor pro výpočet hodnot součástek filtrů.
Zdroj zapojení EQ filtru a návod k výpočtu na DiyAudiu  - manuál uprostřed stránky.
All-phase filtry - info opět u Roda Elliota 1 a 2 nebo na Linktwiz Lab, předpokládám ale možnost změření, proto jsou v této sekci i potenciometry, stejně tak v sekci výstupního filtru k nastavení zesílení. Je možno je pomocí propojky vynechat.
Filtry jsou Sallen Key se ziskem 1, pro dvojnásobné hodnoty jsem použil zdvojení součástek ke zjednodušení výběru dělící frekvence resp. hodnot součastek a jeich přesnějšímu spárování.
Deska je oboustranná s rozlitou zemí. Pokud by byl zájem nechal bych jí udělat se všemi vymoženostmi třeba u Pragoboardu či jiné "lepší" firmy
Zapojení vyzkouším, nejspíše na desce od Kohouta. Jakékoliv komentáře, rady či ev. návrhy k modifikaci vítám. Rovněž tak tipy na výrobce DPS, optimálně Praha a okolí.
Schéma
Eagle
http://members.upc.cz/walda/Board-mala.png

Re: Aktivní výhybka

Byt Tebou predelal bych ty blokovaci kondiky. Projdi si prstem delku blokovaci cesty. Vic nemam silu na cizi desce hledat.

Re: Aktivní výhybka

Dík za reakci. Které blok. kondy myslíš?? Ty o hodnotě 0,1uF (C29-C47) jsou umístěné hned u každého napájecího pinu a vzdálenosti splňují, dle mého názoru, guru doporučovaných max. 0,25". U těch větších není myslím umístění kritické.
U původního projektu, ze kterého jsem čerpal, na Diyaudiu proběhly celkem čtyři vlny group buy a celkový počet objednaných desek se blížil 800. Samozřejmě jsem to překresloval ale napájení a umístění blokovacích kondů jsem neměnil.

Re: Aktivní výhybka

To blokování nap.cest je v pohodě snad jeďině kdyby někdo použil vf typy operáku.Ten ekvalizer bych vřadil do cesty signálu s možností vypnutí.Pouvažoval bych o vstupní symetrice,teda pokud by výhybka byla součástí beden.Jinak v pohodě.

Re: Aktivní výhybka

Neuvažuješ o ground plane ? Proč dva bandpass filtry? EQ na baffle step tam nedáš?
Ta symetrika by nebyla špatná, uvidíme co z toho nakonec vyleze, možná bych měl zájem o dvě desky.

(upravil Czech_Chuck 13. 1. 2008 16:51)

Re: Aktivní výhybka

Nech si to jak chces ale pokud to ma byt udelany logicky musis pocitat blokovaci cestu nikoliv mezi kondikem a vstupem napajeni operaku. Pokud se jedna skutecne o blokovani ostrych hran pocita se blokovaci cesta jako cesticky od jednoho napajeciho pinu az ke druhymu. To je ve Tvym podani asi mnoho centimetru. Ale nic si z toho nedelej ono to nejak fungovat bude.

Klon: Tvou otazku nechapu. Rozlita zem tam je. Teda podle obrazku na kterej jsem koukal.

Re: Aktivní výhybka

Czech_Chuck: Já si rád nechám poradit a nejde mi o nějaké poplácávání po ramenou. Spíš je problém v tom, že nejsem profesí elektrotechnik, takže i když ledacos vyčtu, nemám tu praxi okolo. A z vlastního oboru vím, že rozdíl mezi teorií a praxí je někdy obrovský.
Pokud bys mi tedy mohl poradit nějak konkrétněji, jak to blokování vylepšit, byl bych ti vděčný.

Klon:  dva BP filtry protože chci 4 pásma. Symetrický vstup tam je volitelně ( piny In+ a In-) a vstupní buffer je možno modifikovat tak aby plnil funkci i baffle step - viz již zmiňovaný manuál na Diyaudiu.

bubu1: EQ (peak/notch) je udělaný takhle, protože zajistit jeho volitelnost propojkama by neúměrně komplikovalo zapojení a návrh desky.

Příspěvky [7]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Aktivní výhybka

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£